El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calvet proposa a l’independentisme la “confrontació intel·ligent lluny de la gestualitat”
  • CA

“No ens queda ni la impotència ni la gestualitat, ens queda l’acció”. Aquesta és la consigna que ha volgut escriure el conseller de Territori i Sostenibilitat i un dels colíders de JxCAT, Damià Calvet, com la seva proposta política, en la seva conferència d’aquesta tarda a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (Conflent). Calvet ha reclamat a l’independentisme la “confrontació intel·ligent amb l’Estat lluny de la gestualitat”. En aquest sentit ha proposat  el “bon govern” i mantenir “l’ambició del projecte independentista” per aconseguir la independendència, “l’únic instrument” que al seu parer, pot donar els mitjans necessaris pel “progrés social i econòmic de Catalunya”. Una confrontació qualificada que es topa amb el discurs de la “confrontació” genèrica de membres del seu govern i se situa en una línia mitjera amb l’estratègia d’ERC. 

Agenda verda, agenda nacional

Calvet ha pronunciat la conferència Agenda verda, agenda nacional, a la qual hi ha assistit durant els primers minuts el poderós sots-prefecte de Prada, l’home de l’Eliseu al Conflent, Dominique Fossat. Un discurs on ha cosit el discurs del projecte independentista amb un autèntic programa de govern basat en la mobilitat, l’economia circular i les energies renovables.

 

Calvet ha detallat projectes de mobilitat sostenible com la limitació del vehicle privat o infraestructures ferroviàries com la L9 de Metro o la L8 de Ferrocarrils de la Generalitat. També ha lamentat “l’endarreriment” en la implantació eòlica i fotovoltaica arreu del territori i ha apostat per revifar l’eurovinyeta. També ha insistit en incrementar l’estratègia per l’economia circular amb “la llei de recursos”  i no la llei de residus, com a mostra del canvi de paradigma. 

Confrontació intel·ligent

En aquest entorn, Calvet ha subratllat que cal “lligar” l’agenda nacional amb la verda. “Cal saber combinar la reivindicació de ser una nació lliure amb el bon govern per a les persones, famílies i empreses que ens connecta al món”, ha assenyalat. 

“No ens queda ni la impotència ni la gestualitat, ens queda l’acció”, ha incidit per argüir que no hi ha . En aquest marc ha demanat “aprofundir en la via europea” i “confiar en els valors i principis democràtics perquè si una majoria de catalans vota de manera majoritària i continuada per la independència, Catalunya acabarà essent independent”.  “Per tant, hem de governar bé i crear les condicions territorials i ambientals, per generar prosperitat”, ha apuntat com a camí per anar cap el “progrés social, econòmic i moral”. 

Una situació que, segons Calvet, topa amb la realitat que “Catalunya té un poder limitat”. “No tenim  no tenim els instruments necessaris per portar a terme polítiques necessàries per assolir el progrés polític, social i moral i  només la independència pot donar els mitjans necessaris per conseguir-los”, ha reblat. La seva idea és una “doble estratègia“mantenir la reivindicació, denunciar la repressió i governar bé”. L’eina, per Calvet, és la “confrontació intel·ligent” -més enllà de la confrontació sectorial per projectes de territori- que permet “lluny de la gestualitat, avançar i acció, en l’ambició nacional i alhora en el dia a dia donar resposta als neguits legítims, problemàtiques quotidianes de persones, famílies i empreses del país”. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa