El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calbot jurídic de la Jutgessa del 13 a la Fiscalia pel cas 1-O

Aquest matí, el Jutjat d’Instrucció 13 ha decidit cloure el sumari 5/2018, el del Primer d’Octubre on hi ha més de trenta investigats per l’organització del referèndum. Una instrucció llarga i densa que va causar les protestes del 20-S que van portar a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a la presó per sedició. La decisió de la jutgessa Alejandra Gil ha estat en resposta de la petició de la Fiscalia de demanar allargar la instrucció fins a un any més.

 

En la seva interlocutòria, a la que ha tingut accés El Món, la magistrada Alejandra Gil, retreu a la Fiscalia la fórmula elegida per argüir la pretensió. En concret, la utilització de l’article 324 de la Llei d’Enjudiciament Criminal que determina que la durada màxima de la instrucció és d’un any. Una norma que va entrar en vigor el 29 de juliol de 2020. Per tant, el termini seria el 29 de juliol de 2021. En aquest marc, la magistrada replica que “no és moment per demanar o valorar una possible pròrroga, doncs no ens trobem en un moment anterior i pròxim en el temps a la finalització del termini que justifiqui la necessitat de valorar la conveniència d’una pròrroga”.

 

Per altra banda, la jutgessa hi afegeix un altre argument en relació a l’article al·legat per la Fiscalia. La jutgessa recorda a l’acusació pública que la pròrroga se sotmet a controls i límits temporals de la instrucció, en el sentit que s’ha de “circumscriure exclusivament” a la “pràctica de diligències necessàries per a la preparació del judici”. Amb aquest fonament, retreu a la Fiscalia que en la seva petició de pròrroga no hagi  “indicat quines diligències d’investigació o instrucció són les que han de ser practicades”. “Qui ara resol no considera que existeixin diligències rellevants que hagin de ser practicades i que qui interessa la pròrroga tampoc les hagi demanades”, conclou la magistrada.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa