Missing 'path' query parameter

“L’organització d’un congrés d’investigació tècnic cultural al voltant del romesco serà una oportunitat per posicionar Tarragona, com a ciutat de referència en matèria enogastronòmica, potenciant la identitat pròpia i cultura autòctona gastronòmica, com a eix vertebrador”. Aquesta és la frase que recull la “memòria justificativa” de l’anunci de licitació per part de l’Ajuntament de Tarragona, en mans del socialista i exmembre de Ciutadans (Cs) Rubén Viñuales, per tal de justificar la contractació per 129.969,1 euros un servei de “secretaria tècnica i comitè científic que s’encarregui de l’organització del congrés d’investigació tècnic cultural al voltant del Romesco”. Una licitació que, per altra banda, s’ha fet amb “caràcter d’urgència” aprofitant els fons New Generation, fet que justificaria la quantitat de faltes d’ortografia del plec de documents de la licitació.

La licitació es va publicar aquest 8 de gener i els interessats en organitzar un congrés sobre aquesta salsa poden presentar les seves ofertes fins al 24 d’aquest mes de gener. Ara bé, els licitadors hauran de tenir present, segons el plec de prescripcions tècniques al que ha tingut accés El Món, que un dels “objectius” serà “aconseguir un retrobament de la població, agents turístics, entorn acadèmic i administració amb el Romesco, com a element identitari de la ciutat”. De fet, serà una trobada per enraonar des del punt de vista “privat i públic” sobre aquesta salsa tradicional que el consistori tarragoní vol identificar amb la ciutat.

Part de la memòria justificativa de la licitació del romesco/Quico Sallés
Part de la memòria justificativa de la licitació del romesco/Quico Sallés

“Un plat que identifica”

Segons la Memòria Justificativa de la licitació, la premissa marc de tot plegat és que “Tarragona pot presumir d’un plat que la identifica: el Romesco”. Fins i tot, la defineix administrativament com “una salsa de fort caràcter que dona nom a infinitat de plats i on el seu origen és atribuït a Tarragona”. “Els antecedents històrics el caracteritzen i des del segle XIX hi ha nombrosos gastrònoms locals i internacionals que el referencien, el cataloguen i cartografien”,afegeix el document.

El plec de clàusules també aporta la recepta de la salsa que s’estudiarà per 130.000 euros: “Es tracta d’una preparació a base d’oli d’oliva verge extra, fruits secs, alls i pimentó cuit. Donat el caràcter mariner de la cuina local foren molts els plats de peix els que es van consolidar amb aquesta salsa com a base, adquirint categoria de plat i essent cada un dels nostres peixos l’adjectiu”. Fins i tot, justifica la importància de la salsa i el seu estudi el fet que la “cuina d’interior, la utilitza també per carns i verdures”. “Donada la identitat d’aquest element de la gastronomia local i, donat el caràcter etnogràfic de la seva posició, proposem un pla per obrir el romesco a noves oportunitats”, conclouen els tècnics de l’ajuntament.

D’aquí que argüeixin que cal “donar-hi el coneixement i reconeixement entre els mateixos tarragonins: el Romesco és una fórmula arrelada que beu de les arrels del paisatge (els fruits secs són un factor mediterrani i especialment tarragoní i la seva eventualitat pèrdua de pes a la cuina local ens indicarà desconnexió amb el passat cultural col·lectiu i de l’entorn territorial”. “Per a aquest objectiu”, addueixen, realitzarem un congrés vinculat al romesco que inclogui la creativitat gastronòmica, però també la història i la investigació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa
Missing 'path' query parameter