El sindicalisme es reivindica com a eina per a la independència

Els convocants de la vaga general del 3 d'octubre del 2017 critiquen els "sindicats grocs" i Paluzie crida a "fer forts els sindicats sobiranistes"

El sindicalisme alternatiu –el que s’aparta dels grocs, les organitzacions majoritàries i d’àmbit estatal com la UGT i CCOO– s’ha reivindicat com una eina per a la independència de Catalunya aquest diumenge, en l’acte pel quart aniversari de la gran mobilització del 3 d’octubre del 2017, dos dies després del referèndum del l’1 d’octubre. Organitzat per la Plataforma 3 d’Octubre, ha tingut el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que hi ha contribuït amb una marxa per la Diagonal, des de la plaça Francesc Macià fins a la plaça del Cinc d’Oros, on s’ha fet l’acte polític dels sindicats. De fet, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, com el vocal d’Òmnium Cultural Xavier Antich, han intervingut en els parlaments, protagonitzats pels representants dels sindicats impulsors de la vaga general de l’octubre del 2017.

Aquella mobilització va ser convocada el 21 de setembre, l’endemà de la macrooperació de la Guàrdia Civil en diversos departaments de la Generalitat, per la CGT, la CNT, la COS (Coordinadora Obrera Sindical), la I-CSC (Intersindical-Conferedació Sindical Catalana) i la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya). I, després de l’1-O i de la reacció violenta de la policia espanyola, s’hi van afegir la UGT, CCOO i fins i tot les patronals Pimec i Cecot, en el que van anomenar Aturada de País.

David Caño, de la Intersindical Alternativa, en l'acte del quart aniversari del 3-O al Cinc d'Oros, a Barcelona / Jordi Borràs
David Caño, de la Intersindical Alternativa, en l’acte del quart aniversari del 3-O al Cinc d’Oros, a Barcelona / Jordi Borràs

Aquesta distinció ha aparegut avui en els discursos dels convocants de la vaga. “Allò no va ser una aturada de país, sinó una vaga general, que no depèn de si l’amo tanca sinó de la voluntat dels treballadors de fer vaga, aquesta és la diferència. I com que la vam convocar 15 dies abans, per això es va poder fer. I és una puta vergonya que hi hagués sindicat que després donessin suport al que en van dir aturada de país”, ha advertir David Caño, que ha pujat a l’escenari en nom de la Intersindical Alternativa, una organització en la qual hi ha integrada la Ustec, del sector de l’ensenyament, un dels que van ser claus en el referèndum.

Les crítiques als sindicats “grocs”, els del “règim del 78”, han estat presents durant tot l’acte, en què els representants de les organitzacions sindicals de l’òrbita de l’esquerra independentista han fet una crida a considerar “inseparable” la reivindicació nacional de la social i laboral. La bretxa salarial entre homes i dones, les amenaces al dret de vaga en moltes empreses on asseguren que hi ha pressions per impedir l’exercici d’aquest dret, el dret a l’habitatge i fins i tot la crítica a les actuacions dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra han sigut punts dels discursos que, en alguns moments, han provocat la reacció d’una part dels assistents que han volgut tapar els parlaments amb crits d'”independència, independència” i “Catalunya no té rei”.

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, en l'acte del quart aniversari del 3-O al Cinc d'Oros, a Barcelona / Jordi Borràs
Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, en l’acte del quart aniversari del 3-O al Cinc d’Oros, a Barcelona / Jordi Borràs

Tanmateix, la intervenció d’Elisenda Paluzie ha fet de ciment entre tots els assistents i ha formulat el que considera que és un dels principals objectius de l’independentisme: fer créixer el sindicalisme sobiranista. La presidenta de l’ANC –que no ho era el 2017, quan hi va haver el pols entre els conceptes vaga general i aturada de país, moment en què encara hi havia Jordi Sànchez en el càrrec– ha volgut subratllar el paper dels sindicats alternatius. “Van ser claus els sindicats que es van arriscar i que van assumir la responsabilitat de convocar una vaga general. Aquell dia vam entendre el valor dels sindicats nacionals. Fem forts els sindicats sobiranistes, fem fortes totes les estructures que ens permetran la independència”, ha demanat.

Per a Paluzie, tant l’1 d’octubre del 2017 com el 3 d’octubre, “les forces de ruptura es van imposar a les pactistes”, que “han portat a tantes derrotes”, i hi va haver una demostració de la capacitat de control del territori” per part de l’independentisme. Tant la presidenta de l’ANC, que ha recordat el projecte Eines de País que ha impulsat l’entitat, com els representants sindicals han cridat a augmentar la penetració del sindicalisme independentista en les empreses per fer avançar el projecte de tenir un estat propi.

Comentaris

  Mil montaditos 03/10/2021 3:05 pm
  Mil personas.
   Estrijol 04/10/2021 12:09 am
   52%
  Doctor Strangelove 03/10/2021 3:07 pm
  Sindicalisme, comunisme, llum, foc, destrucció! En fi, cremem-ho tot, aquesta és la recepta dels fracassats! Doc.
   uno que vive en Tabarnia 04/10/2021 12:05 pm
   estas en baixa forma, pallasso
  Un seguidor 03/10/2021 5:02 pm
  Yupiiiiiii otra performance con los abuelitos del INSERSO🥳🥳🥳 Venga todos para casa con el bocadillo pagado, allez oppp!
   uno que vive en Tabarnia 04/10/2021 12:07 pm
   parles de la plaça de toros de pais Che, alla ha on l,hi tallaran les orelles al Pablito, allo semblaba l,assamblea de reclusos de les presons de Ñ, hi erets?
  Núria Teixidor 03/10/2021 5:06 pm
  Viure com marquesos a l'ombra de la subvenció s'han convertit en pratronalestat. Són una caricatura dolenta del que havien estat.
  Ferran 03/10/2021 6:26 pm
  Yo haría una consulta ayuntamiento por ayuntamiento para ver si queremos pagar los tributos a la Agencia catalana. En caso afirmativo, sería el primer paso a dar. Luego, los demás, que ya no tienen importancia para CaspaÑastan, vendrán solos.
  Marcos 03/10/2021 7:13 pm
  la SEAT paró el 3-0...? la gran industria paró? el bajo llobregat y el "cinturón rojo" están para montar un país nuevo, con desorden y desobediencia .?? el trabajador/a se puede permitir huelgas indefinidas viendo q su salario, ya bajo, queda de miseria...?? menos soñar. .y más trabajar para la creación de empresas, q son las q dan trabajo.
  En ocasions veig comunistes… 03/10/2021 8:19 pm
  I aquesta es la teva, comunistes per tot arreu! Surt de casa, pallasso! Que se’t menjaran les arnes!
  No veig la relació entre nacionalisme i sindicalisme 04/10/2021 9:35 am
  La fal·làcia està en la falsa creença nacionalista que "amb la independència tot serà millor". En les relacions laborals això ni s'intueix ni s'endevina, més aviat el contrari veient els tarannàs totalitaris, per no dir feixistes, de la gent nacionalista.
   uno que vive en Tabarnia 04/10/2021 12:04 pm
   ves fen caxeta per l.emerit, RUC, algu t,ha dit alguna cosa que sera millor, de fet les teves conclucions son com tu,pobres
  montgat 04/10/2021 10:50 am
  Dubto que si el grup Volkswagen decideix marxar de Barcelona per montar una fábrica a Tailandia cambiïn d'opinió perquè a aquesta colla de tarats se'ls hi ocurreixi posar una frontera.

Nou comentari