Negociar: Tractar, comerciar, comprant i venent mercaderies o valors, per fer negoci. Discutir o tractar (d’alguna cosa) amb algú per tal d’aconseguir-la, d’establir-la, d’arribar a un acord. Definició.

El Govern de Catalunya diu que negocia sobre l’educació, la llengua o els jocs olímpics al Pirineu, perquè és allò que diuen que es fa en política. I no, en realitat la política serveix per traduir la voluntat popular en lleis, al poder legislatiu, i accions, al poder executiu, no per fer negoci. Mai la negociació política ha d’anar per sobre de la voluntat de la ciutadania, per davant de l’acord amb aquells directament implicats en un conflicte, ni fer-se a esquenes d’aquelles entitats que representen l’interès general. El nostre Govern negocia amb alguns, però no dialoga amb la majoria, amb qui ho hauria de fer. I al revés, dialoga en una taula per no negociar -ni aconseguir- res.

L’acord pels jocs olímpics al Pirineu el 2030 ha estat presentat pel comitè olímpic espanyol. Sembla ser que els governs de Catalunya, Aragó i l’Estat han estat negociant d’amagatotis de la ciutadania i s’han entès. S’han repartit el pastís. La consulta als veïns i veïnes del Pirineu és ara un tràmit sense valor davant la negociació política dels despatxos i els talonaris. Només tres estacions d’esquí catalanes acolliran alguna competició, les de Masella, la Molina i Baqueira-Beret. Traduït pels veïns dels Pallars, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès: oblideu-vos de qualsevol inversió a les vostres comarques. Si el xantatge amb les imprescindibles inversions ja era insultant, la presa de pèl és ara més que vergonyosa. Per a què una consulta si ja està tot decidit a esquenes nostres? S’ha negociat amb Madrid i Saragossa sense dialogar amb la gent del Pirineu.

Tres dies de vaga de la comunitat educativa, amb mobilitzacions multitudinàries arreu del país i afectacions a la normalitat del curs per milers d’infants, joves i famílies. Cap avenç substancial sobre la taula de diàleg establerta, per obligació, amb els sindicats. Només el trilerisme d’un Conseller que diu que negocia sense moure’s ni un mil·límetre de les seves imposicions no pactades, de les seves decisions unilaterals sense recursos i sense marges. La desconnexió entre la Conselleria i els docents és estratosfèrica i, així, la vaga continua dos dies més aquesta setmana. Per a què un diàleg amb els sindicats si no s’està disposat a replantejar absolutament cap mesura, cap inversió? Es fa veure que es negocia però el diàleg s’ha trencat fa temps.

L’acord entre Esquerra, Junts, els Comuns i el PSC per la llengua ha estat presentat com una negociació que ha arribat a un consens de país, per no trencar el que teníem amb la immersió lingüística. En realitat és només la normalització de la sentència que ens imposa el 25% de les classes en castellà, és l’acceptació de la disglòssia existent, de la minorització de les llengües catalana i occitana, és la consolidació de l’absència de polítiques sociolingüístiques per fer el català llengua vehicular arreu. De què serveix un acord entre partits, entre Barcelona i Madrid, entre tribunals i governs, fora del marc del Pacte Nacional per la llengua? No han negociat, no han dialogat, ens han venut.

Diuen ara que torna la taula de diàleg, un espai que, aquest sí, hauria de ser de negociació amb l’Estat. Des del no cedir ni un mil·límetre en el nostre dret d’autodeterminació, des del no intercanviar l’amnistia de tots els represaliats i represaliades per cap almoina sectorial, des del no renunciar al referèndum de l’1 d’octubre de 2017 com el punt de partida indiscutible, no esborrable ni oblidable, de l’exercici efectiu i democràtic d’aquests drets fins ara vulnerats. I ho és no perquè un Govern ho vulgui, sinó perquè, a diferència dels acords sobre els jocs olímpics, l’educació o la immersió lingüística, una majoria de la ciutadania de Catalunya ho vol.

Es fa bandera de la negociació, es reivindica i es treu pit, però sense la veu dels ciutadans, és només un verb buit de contingut adaptat a interessos, imposicions i renúncies. És la trampa de la negociació.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 28, 2022 | 20:58
  Doctor Strangelove març 28, 2022 | 20:58
  Aquest ésser es diu Clara Boya o Mireia Boja? Doc
 2. Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 23:13
  JordiP març 28, 2022 | 23:13
  Sí, Mireia, sí. Aquesta generació de polítics s'ha pres la negociació com l'única eina per a imposar els seus desitjos al soldà. No en saben, no en volen, no en tenen cap més artilugi ni martingala per a convèncer la part contrària. Van a "negociar" amb la cua entre cames, demanant perdó per importunar els grans amos i senyors que els han afavorit amb magnanimitat concedint-los generosament un parell d'horetes de solaç i divertida conversa. I després, aniran a Casa Lucio o a Zalacaín a menjar un perillós cocidito madrilenyo.Que, per cert, acabarà pagant la part catalana perquè ells, pobrets, han oblidat la cartera a casa. Un altre cop. Cornuts i pagant el beure. Sí, Mireia, ens cal una dotzena de líders que pensin en el país, que lluitin pel país, que se la juguin pel país. No pels quinquenis.
 3. Icona del comentari de: sese a març 28, 2022 | 23:57
  sese març 28, 2022 | 23:57
  Nada para el pueblo i sin el pueblo. Son els desilustrats. Els arrosegats, els totalitaris, els unipartidistes, els vividors que eventualment també acabaràn sent prescindibles, encara que ara es pensin que son tant necesaris. Les elits del món mundial estàn adoptant el model xinés.
 4. Icona del comentari de: Sergima a març 29, 2022 | 03:18
  Sergima març 29, 2022 | 03:18
  La gran trampa de la negaciació
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 29, 2022 | 15:21
  Pere Llimonera i Citronell març 29, 2022 | 15:21
  Se puede y debe negociar todo; mas aun en Democracia... La voz de los ciudadanos está representada por los parlamentarios a los que votan... Si alguno N0 está contento respecto a como le representan, N0 tiene mas que cambiar su voto y retirar su confianza a quienes le han defraudado en las sucesivas elecciones... pero se deben siempre respetar la Democracia, las Leyes, la Justicia y el Estado de Derecho y los derechos individuales, civiles y humanos, que son los pilares de una convivencia Democrática sana... todas ellas cosas que los supremacistas indePendencieros del Nacional Catalanismo de patrias inventadas, olvidan con demasiada frecuencia... La Democracia consiste en respetar los derechos de los otros, para así tener garantizados los propios... ¿Oído, suprematas?...
 6. Icona del comentari de: Fam a març 30, 2022 | 08:44
  Fam març 30, 2022 | 08:44
  una altre èsser il.luminat superior que estava llepant a la fotografia de les escales del parlament el 27-O i l'única cosa que ha fet des de llavors es anar despotricant dels seus ex-camarades per guanyar-se les garrofes. Els que vam anar a la Jonquera portàvem entre d'altres reividicacions Sit and talk..salut.
 7. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 30, 2022 | 12:32
  Luisnomeacuerdo març 30, 2022 | 12:32
  Aquí no hay ninguna negociación, sois una comunidad más del reino de España y haréis lo que se os diga . No engañéis más a los borreguetes grocñordos.
  • Icona del comentari de: Ni un pas enrera a març 31, 2022 | 20:13
   Ni un pas enrera març 31, 2022 | 20:13
   Pués va a ser que no. España está aruinada y nos necesita. Ras i curt,
 8. Icona del comentari de: Narcís a març 30, 2022 | 13:04
  Narcís març 30, 2022 | 13:04
  No entenc el text .. no n' és tot negociació àdhuc barrejant ofertes o demandes que no tenen res a veure-hi amb punts polítics que sí amb canvis de cadires, de responsabilitats i mateixes diferents institucions ? PD : quan fou mort el combregaren !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa