Aquest dimarts comença una vaga d’ensenyament de sis dies. Els 15, 16, 17, 28 i 29 de març es convoca de forma unitària, el 23 de març només els sindicats USTEC i Intersindical l’han mantingut i se centra en la qüestió de la imposició del 25% de les classes en castellà per part dels tribunals espanyols. Sumem-hi el 8 de març que, vulguis o no, també és dia de vaga per a la igualtat entre dones i homes, i ja tenim un mes on la primavera entra amb pluges de descontent i reivindicacions. Temporal de llevant i un tsunami contra la Conselleria d’Ensenyament.

Ens hem de remuntar ben lluny, als anys vuitanta, per trobar una vaga d’aquesta magnitud, ja sigui per la durada com per la quantitat de reivindicacions que es fan, que la llista de despropòsits és ben llarga. Mai n’hi havia hagut una d’aquestes característiques amb un conseller d’esquerres. Només per això, el Govern -i qui diu Govern diu el Conseller Gonzalez Cambray- bé faria de seure a escoltar els docents d’aquest país, servei públic admirable i una de les nostres estructures d’Estat.

Després de més de deu anys d’atacs a l’ensenyament públic i retallades en educació, els darrers mesos la Conselleria d’Educació ha informat en roda de premsa de múltiples canvis que no han estat consultats, negociats, ni consensuats amb cap agent de la comunitat educativa, ni amb les famílies, ni amb el personal dels centres educatius. No és aquesta manera de fer republicana ni d’esquerres, al meu entendre. L’actitud xulescament rotunda i inamovible del Conseller recorda altres dinàmiques que patim, les de la imposició de qui té el poder, les de l’autoritarisme al que ens té acostumat l’Estat i la dreta.

L’educació pública ha patit un llarg procés de degradació, especialment en aquells centres situats en barris de classe treballadora, on els recursos són, si cap, més importants. I és que sembla de calaix però cal dir-ho: els canvis que proposa la Conselleria han d’anar acompanyats de recursos si volen ser creïbles, si no volen produir l’efecte contrari, si estan destinats a reforçar l’ensenyament com a igualador social, com a font d’oportunitats d’ascens per tothom. I de recursos, pocs. Les ràtios ben altes, el professorat interí inestable i precaritzat i aquell 6% del PIB d’inversió que marca la llei, ben per sota.

Però no només són els canvis sense recursos, és també el model: el nou currículum decidit i anunciat unilateralment fa desaparèixer la filosofia de l’ESO, redueix al 50% la tecnologia i aposta per la religió. L’esperit crític, la innovació i la laïcitat de les generacions futures del país en perill de liquidació. Potser és que el model és formar empresaris. I la llengua, un dels pilars de la cohesió social que tenim, queda tocada i indefensa davant la imposició del 25% de classes en castellà. És la Conselleria qui ha d’assumir les responsabilitats en la defensa del model d’immersió lingüística, i no pas deixar desemparats els centres, els docents i les famílies.

Per últim, la imposició del nou calendari escolar sense debat, sense marge, amb interessos. L’inici escolar una setmana abans amb jornada intensiva al setembre dificulta la gestió i organització de docents i famílies i implica l’entrada d’empreses privades que oferiran serveis de menjador i extraescolars. Diner públic que va a les mans dels de sempre. El debat sobre la jornada escolar és pedagògicament legítim, fins i tot el canvi pot ser adient per semblar més europeus, però que fundacions privades dissenyin de facto la política educativa d’un govern en base els interessos de gent que ve del món empresarial, amb l’objectiu inconfés de crear mercat amb els diners de tots, és una vergonya.

Demà comencen sis dies de vaga on es demana la primera dimissió d’un Conseller d’aquest Govern. A mi em fa cosa que sigui un d’Esquerra i que, a sobre, ironies de la vida, nega el diàleg i no vol seure en cap taula.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a març 14, 2022 | 22:50
  Anònim març 14, 2022 | 22:50
  Ja han fet prou faltes al cole els nens amb el covid. Només falta ara aquesta comèdia dels sindicats espanyolistes. On éreu manifestant-vos per la immersió? Ah sí, que ara aprofitarem per fer-ho, mesos tard. No tindreu el suport del poble mestres, us haureu d'explicar millor, perquè qui ho pateix són els nens, ja n'hi ha prou.
  • Icona del comentari de: A tu sí que et cal un mestre a març 15, 2022 | 08:08
   A tu sí que et cal un mestre març 15, 2022 | 08:08
   Ja ha parlat el Sr. Poble.
   • Icona del comentari de: Anònim a març 15, 2022 | 14:33
    Anònim març 15, 2022 | 14:33
    Ni em dic senyor, ni em dic poble. Però tu tampoc ets cap de les dues coses. Ho has deixat ben clar. En un moment on més nens i joves se suïciden per manca de relacions socials, tu en fas gracietes. Que trist que siguis tant poca cosa i tinguis tant poc a dir.
  • Icona del comentari de: Narcís a març 15, 2022 | 08:51
   Narcís març 15, 2022 | 08:51
   Anònim té tota la raó ! PD : qui tingui orelles que hi senti !
   • Icona del comentari de: Ja ha parlat el ruc fatxenda a març 15, 2022 | 09:39
    Ja ha parlat el ruc fatxenda març 15, 2022 | 09:39
    Les teves són d'ase.
 2. Icona del comentari de: A les properes, no hi quedará ningú. Per aixó s'agafen a la mamella del poder. a març 15, 2022 | 07:58
  A les properes, no hi quedará ningú. Per aixó s'agafen a la mamella del poder. març 15, 2022 | 07:58
  Dimissió de tot el Govern i noves eleccions. Bon vent i barca nova.
 3. Icona del comentari de: Petits dictadors a març 15, 2022 | 08:11
  Petits dictadors març 15, 2022 | 08:11
  A aquest govern li van les polítiques de cambray de gas.
 4. Icona del comentari de: Narcís a març 15, 2022 | 08:44
  Narcís març 15, 2022 | 08:44
  Qui verament necessita ' sindicats ' són són els alumnes, són qui han de rebre coneixements i modos, són qui han de tenir temps d' estudi i lleure, són qui no han d' anar carregats o motxilles que sí l' obvi, són qui han de coincidir força amb horari laboral familiar, són qui han de dependre dels seus mestres que no pas aquests actuar com una pared més de classe, són qui primer són els nens malgrat incomoditat quina fos, són. .. . . . . . . Quan hom es fa mestre sap ha de ser prolongació docent familiar que no pas problema d' aquesta ( no debades vivim en societat ) ! PD : no pocs mestres semblen guaitar només per ells o primer jo, després jo i, si sobra quelcom, per a mi !
  • Icona del comentari de: Torna a escola i aprèn a març 15, 2022 | 09:40
   Torna a escola i aprèn març 15, 2022 | 09:40
   Ja existeixen, i són els primers empipats amb les polítiques del departament.
 5. Icona del comentari de: Narcís a març 15, 2022 | 10:28
  Narcís març 15, 2022 | 10:28
  Hi ha autonomies : - on a nens els hi fan classe intensiva ( així no tarda ) i em pregunto : a aquestes edats és bo tantes hores seguides ? - on les vacances de Setmana Santa, que esmenten com ' setmana blanca ' , les fan setmana següent ( serà per agafar-s'hi setmana laboral neta ? ), tot dient, ser mateix número de dies ( quan n'hi ha un més ), tot plegat, provocant majoria de pares no coincideixi amb sos fills ! - on accepten nens de 3 anys tenint-los munt d'hores o matí , havent d' entrar a l' hora de tothom ( així ben d'hora ) que no pas com hi vagin arribant àdhuc si necessitessin ajut arribat el cas per qüestió de wc trucant els pares perquè hi vagin sinó contractin empresa ! on . . . . . . . . . . PD : els mestres tracten amb nens que no pas amb articles ! Nota: llàstima del munt de mestres vocacionals ( sigui a posteriori ) empàtics fora mida que posen en primer lloc llurs alumnes que no pas ells mateixos ! Anotació al marge : ja n' hi ha prou en societat tan desgavellada fúmer -la encara més .. quan hi ha tants de llocs de treball d' allò més fumuts i amb menys de sou i qualitat de vida ! Incidència : primer és el nen, després és el nen, sempre és el nen i, si sobra quelcom, per al nen !
 6. Icona del comentari de: rd a març 15, 2022 | 12:38
  rd març 15, 2022 | 12:38
  profesors ganduls
  • Icona del comentari de: Quin paràsit! a març 15, 2022 | 13:31
   Quin paràsit! març 15, 2022 | 13:31
   Potser el gandul ho vas ser tu, perquè d'ortografia vas fatal, i això que només has escrit dues paraules.
   • Icona del comentari de: Anònim a març 15, 2022 | 18:25
    Anònim març 15, 2022 | 18:25
    Tu tampoc hi devies anar, o vas suspendre en comportament, respecte i educació social
 7. Icona del comentari de: Heu de millorar l'anàlisi a març 15, 2022 | 14:31
  Heu de millorar l'anàlisi març 15, 2022 | 14:31
  Mireia per què odies tant l'empresa privada? Ja has reflexionat que sense empresa privada no hi podria haver funcionaris, o sigui empresa pública. L'empresa pública dieu per definició que no ha de tenir guanys. Com pagaríeu el funcionariat que no provoca cap guany econòmic? Un com tu em deia "tot ha de ser públic" Li vaig preguntar "i amb què ho pagarem?" Resposta "amb els meus i els teus impostos". Noi, tu ets funcionari i jo (escola concertada) crec que en bona part també i els nostres impostos no serveixen per pagar-nos el nostre sou".SILENCI. PARLEU DEL JULIOL FORMATIU. ELS CURSETS DUREN UNA SETMANA (les altres tres, festa)I... COMPTEU QUANTS MESTRES S'HI MATRICULEN, DE PROFESSORS POQUÍSSIMS I, QUANTS HI ASSISTEIXEN MÉS DE DOS DIES, EL PRIMER I L'ÚLTIM i el títol a la butxaca.
 8. Icona del comentari de: Tal com raja a març 15, 2022 | 20:02
  Tal com raja març 15, 2022 | 20:02
  Estic d'acord en tot el que diu Boya llevat d'un punt: el que fa referència a avançar una setmana el calendari escolar. Si per cinc dies s'ha de crear aquest desgavell i ha de dificultar la gestió i organització de docents i famílies, doncs quina merda d'organització. Quan a la resta, estic d'acord amb els arguments de la vaga.
 9. Icona del comentari de: Vendetta a març 15, 2022 | 22:02
  Vendetta març 15, 2022 | 22:02
  Jo e vist milers de nanos anan al cole, no vulgeu ser srs feudals com els profesor de la universitat de barcelona, ke ni tan sols fichan ni tenen registre horari un veritable escandol ke ningu investiga
  • Icona del comentari de: Milers de nanos o més a març 15, 2022 | 22:37
   Milers de nanos o més març 15, 2022 | 22:37
   Tu no t'has apropat a una escola en la teva vida. Aprèn a escriure.
 10. Icona del comentari de: Català a març 16, 2022 | 09:19
  Català març 16, 2022 | 09:19
  Doncs jo crec què la religio- o les religions- s'han de conèixer. Jo mateix vaig ser educat en la religió catòlica. Pel meu compte l'he estudiada més a fons. I l'he refusada rodonament; per jutjar una cosa, la què sigui, s'ha de conèixer, ni que sigui mínimament.
 11. Icona del comentari de: Marc a març 16, 2022 | 18:20
  Marc març 16, 2022 | 18:20
  La jornada màxima en còmput anual d'un professor és de 1.190 hores/any. La mateixa dada en un conveni estàndard com el del comerç del metall és de 1.780 hores/any, és a dir un 33% més. I a sobre es queixen!
  • Icona del comentari de: ByeByeCambray a març 16, 2022 | 21:02
   ByeByeCambray març 16, 2022 | 21:02
   Jornada de mestres i profes: 37,5h setmanals. Molts ajuntaments tenen les 35h, com hauria de tenir tothom. 37,5h no arriben per preparar i fer classes, avaluar i atendre bé alumnat i famílies, projectes, memòries, reunions, formació i un llarg etc. Molts docents fan una pila d'hores més. Pregunteu als seus familiars. No es mereixen aquest menyspreu. Per això estan tant emprenyats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa