Reaccionem?

"Han passat 15 anys des que es va fer l’intent de l’Estatut, i ni hem estat capaços de garantir la prosperitat dins d’Espanya, ni sabem com ho hem de fer per sortir d’Espanya"

Es poden fer moltes teories per explicar com és que al País Basc, nació històrica amb majoria absolutíssima nacionalista, no s’ha engegat els darrers anys un procés independentista com el català. Les circumstàncies, aparentment, hi convidaven: la citada majoria política, robustíssima, del 67% del vot (PNB+EH Bildu); la desaparició d’ETA, que objectivament era un fre per a qualsevol estratègia de front ampli sobiranista; l’oportunitat de sumar amb el procés català i generar-li a l’estat un segon focus d’inestabilitat que augmentés les possibilitats d’èxit, i més tenint en compte l’aluminosi evident del Règim del 78… Però per moltes teories que formulem sobre la quietud basca d’aquests anys, sempre acabarem anant a petar al mateix lloc: la societat basca té garantida la prosperitat dins d’Espanya. Té els interessos materials ben coberts, a tots nivells: des de la renda familiar disponible fins a la cobertura social de l’estat del benestar (despesa per habitant en salut, educació, etc), passant pels factors claus de desenvolupament econòmic futur, com ara les infraestructures. El concert econòmic ha donat a la societat basca el control sobre el seu present i futur econòmic, cosa que li permet una estratègia tranquil·la de nation building de cara endins en temes com ara l’euskera, que amb marxa lenta però segura, no para de progressar. L’Estat, a més, no es fica en els seus assumptes. Madrid, el Madrid del poder, té digerida l’excepció basca. 

Catalunya, en canvi, viu en un estat d’excitació i agitació política permanent des de fa 15 anys, quan va prendre consciència que, amb les actuals regles del joc, no té garantida la prosperitat dins d’Espanya. Ni la prosperitat econòmica, ni la social, ni la lingüística i cultural. Catalunya no només no té el control dels ingressos, sinó que pateix un drenatge fiscal per part de l’Estat que la posa contínuament al límit de les seves capacitats, provocant un estrès insuportable als serveis públics. I, a més, a diferència del País Basc, l’Estat no para de ficar el nas en els seus assumptes. Per això es va fer l’Estatut: no per caprici, sinó perquè a la societat catalana el vestit sorgit de la Transició ja li anava petit fa quinze anys, ja li petaven les costures per tot arreu fa quinze anys.

Si la situació ja era insostenible en condicions d’una certa normalitat, ha esdevingut dramàtica quan la pandèmia ho ha sacsejat tot. La Generalitat és avui una administració econòmicament impotent. Té les competències per tancar-te el negoci, però no té els diners per compensar-te les pèrdues. Té les competències per combatre sanitàriament la pandèmia, però no té els diners per augmentar les plantilles dels CAP i hospitals com seria necessari. Té les competències per obrir o tancar les escoles i per confinar i desconfinar els nostres fills, però no té els diners per baixar els ràtios d’alumnes per classe a la meitat o per proporcionar connectivitat a alumnes i professors com caldria. Els diners que paguem en impostos els ciutadans i les empreses de Catalunya donarien per això i més, però, a diferència del País Basc, els nostres impostos passen per damunt del cap dels nostres governants i volen directament cap a la Hisenda espanyola. I el que passa després amb el repartiment és una autèntica presa de pèl.

La pandèmia ho ha despullat tot, també la ineficiència de la nostra administració i la incompetència d’alguns dels nostres governants, sí. Catalunya és un país estressat i tancat dins d’una angoixant gàbia constitucional on les úniques majories que compten de debò són les que hi ha al Congrés de Diputats. Han passat 15 anys des que es va fer l’intent de l’Estatut, i ni hem estat capaços de garantir la prosperitat dins d’Espanya, ni sabem com ho hem de fer per sortir d’Espanya. El fracàs, per tant, no és dels independentistes, és de tots els catalans, de tots els partits, de tots els sindicats, de totes les patronals. El fracàs és dels que es volen quedar, perquè no han aconseguit que dins d’Espanya ens vagi bé, i també dels que volem marxar, perquè almenys de moment no hem aconseguit tenir la força per fer-ho. A cavall de les dues impotències, fa la sensació que el país tira endavant d’esma, amb el pilot automàtic posat, sense lideratges clars, sense un rumb que uneixi la majoria, sense grans projectes, i també sense poder atendre com cal els que més pateixen. Reaccionem, tots?

Comentaris

  Ramon 14/11/2020 11:47 am
  Que burros, els republicans que van celebrar que Zapatero arribés en tren a la Moncloa! Aquell atemptat va causar 193 víctimes mortals: 192 persones i un tripartit.
  Luisnomeacuerdo 14/11/2020 12:52 pm
  A vueltas con el mismo rollo, ya ves Eduardo, los ciudadanos de la comunidad Autónoma vasca aguantan así porque saben lo que se juegan ni con los cobardes asesinos lograron sus propósitos así que los lazinazis con camisetas y velitas en fechas súper súper especiales y conjuraciones a las que tanto acudis os vais a comer un.....debéis asumir el duelo y admitir que no sois más que nadie.
  Qui ha manat gairebé tots aquest anys d'autonomisme, peix al seu cove i prUcessisme? 14/11/2020 1:08 pm
  Cada dia hi ha més indepes que han vist l'engany, prUcessar tant de temps com sigui possible per passar les vergonyes i corrupteles de La Famiglia. Espero que corruptgència (sigui quin sigui el nom que fagin servir) desaparegui del mapa polític català i poguem d'una put... vegada avançar cap a la independència!
  Gonzalo 14/11/2020 1:12 pm
  A ver... Los que habéis fracasado, y a lo grande, habéis sido vosotros, los separatistas. Ahora no vengas con las excusas de mal perdedor. Pareces al cruiff, que cuando ganaba,ganaba el, pero cuando se perdia.... La culpa era de los jugadores, de los árbitros, del campo en mal estado.... Venga ya.... Que se te ha visto el plumero!!!!!!
  Claudi 14/11/2020 1:19 pm
  Per fi, avui ets imparcial i podem estar d'acord. Per fi!.
  Una visió encertada, transparent com l'aigua 14/11/2020 1:22 pm
  Gràcies per l'article
  Òscar 14/11/2020 1:27 pm
  Voltas, dius: "Reaccionem, tots?", però ERC, el teu partit --per molt que ho neguis, ERC és el teu partit, perquè en defenses obertament o sibil·linament l'estratègia--, dona oxigen a un govern (PSOE + PODEMOS) que persegueix independentistes --alguns dels darrers perseguits, amics teus i també d'ERC--, té empresonats dirigents d'ERC i ha obligat la Marta Rovira, d'ERC, a exiliar-se. Aquest "reaccionem?", ¿per què no l'adreces insistentment, abruptament i iradament a en Rufián o a en T
  Es un cuadro incompleto 14/11/2020 2:20 pm
  Disfrutamos de ventajas de las que los vascos carecen. Tenemos a Aragonés, un auténtico Churchill. Y a la Sra Vergés, la nueva Madame Curie.
  Dius que els partits han fracassat. Vet aquí, 14/11/2020 2:40 pm
  El poble en té la culpa???? Fa temps que alguns diem que les actituds d'Erc, semblen xurriacades al poble que va tenir l'ATREVIMENT d'esperonar els partits cap a la independència amb resultat de presos política i exiliats. Què et sembla aquesta evidència?
  Ramon 14/11/2020 3:33 pm
  A sota un pertorbat ens explica que desitja que desaparegui el primer partit dels catalans. Doncs vas bé, cirerer. L'electopanel de les espanyoles xifra en 266 el nombre de poblacions on el darrer cop Espanya va aconseguir que hi guanyés ERC, i que ara ja no ho faria. Mentre que, guaita quina cosa, en 263 que no va quedar en primer lloc Junts per Catalunya, ara sí que ho faria. Imagina't en les eleccions a la Generalitat!!!
  Garate 14/11/2020 3:59 pm
  El señor Voltas confunde el País Vasco (Euskal Herria/Navarra) con lo que es la Comunidad Autónoma de Euskadi (CAPV) dentro de la organización política actual del Estado español. Es la práctica, habitual por desgracia, de la sumisión, del cierre mental, ante el nacionalismo.
  BondiaCatalunya 14/11/2020 4:21 pm
  No veig cap raó que expliqui què aquesta anàlisi no s'hagués pogut fer uns quants mesos enrere. Però la lluita per l'hegemonia pesa molt. Massa, diria jo.
  Victor 14/11/2020 5:39 pm
  El País Basc és independent "de facto", perquè arriscar-se , doncs ? Però aquí falta l'altra part del problema. Sense el drenatge a Catalunya, Madrid s'enfonsa.
  Dues diferències 14/11/2020 7:36 pm
  1a. Els bascos amb la banda armada ETA varen demostrar que tenien força física i valentia per a utilitzar contra l'estat. Per tant Espanya els respecta i escolta i tenen el Concert econòmic. 2a. Un 67% d habitants que es senten bascos. Aquí ja just que hi hagi un 50%. Per tant l'altra 50% de parlamentaris (els espanyols) només fan que boicotejar constantment qualsevol intent de progrés en economia o idioma.
  Adoctrinats 14/11/2020 8:00 pm
  Els espanyols que viuen a Catalunya (i òbviament els partits polítics que voten : psoe-psc, pp, podemos-comuns, ciudadanos, vox) no estan d'acord en què Catalunya progressi econòmicament i encara menys la nostra cultura. Encara que visquin aquí. La majoria sembla que tenen ànima de colonitzadors. I, un 50% de gent a la contra és una barrera infranquejable. Al pais Basc aquest % és bastant més baix.
  Ceballut 14/11/2020 9:26 pm
  Aproximadament d'acord amb el que diu el senyor Voltas. Afegiria que Espanya no pot oferir a Catalunya el conveni que té amb el País Basc, de fet no pot ni tan sols mantenir l'acord amb el País Basc, de fet, faci el que faci, la fallida d'Espanya és inevitable. I sí, cal reaccionar i fotre el camp. Per gran que sigui el cost de marxar, el de quedar-s'hi serà infinitament més gran.
  Ramon 14/11/2020 10:51 pm
  A sota un pertorbat diu que el mal finançament de la Generalitat és culpa de Jordi Pujol. N'hi ha més fora que dins!
  Ramon 14/11/2020 10:56 pm
  Quin detall, que ERC ens recordi la delícia de com per quines raons vam trinxar el tripartit. Que bé que vam jugar les cartes amb l'Estatut. Per la raó clau de l'èxit, la llavor, ja estava en la derrota de Maragall davant Artur Mas. Pasqual Maragall està rere tot el procés. Tot. Tot ell.
  Ramon 14/11/2020 10:57 pm
  I el millor de tot és que ara ERC està en una posició tan insostenible com llavors. Crispetes.
  Ten cuidado con lo que deseas. 15/11/2020 8:29 am
  No le gustaría nada ver lo que pasaría a sus amiguitos políticos si la gente reaccionara, Sr Voltas. Ya pueden darse ellos y usted con un canto en los dientes.
  Miren 15/11/2020 8:38 am
  Reaccionem? Com? Qui?.Que Erc s'enmiralli amb Bildu nomes demostra la seva incompetència i incapacitat per tirar endavant el País. La nostra realitat no és ni pot ser la seva. I com més mesells més clatellades, senzillament perque ho aguantem tot. No és que s'abaixin els pantalons, es que ni en porten. Estem cansat de paraules pseudo el que siguin. Calen fets, i ho podem fer millor si volem.
  LlunyDeCat 15/11/2020 11:47 am
  https://www.vilaweb.cat/noticies/incompetencia-catalana/ En Barnils descriu perfectament el desgavell i la colla de gent que gestiona l'Autonomia enguany.
  Groc 15/11/2020 12:45 pm
  La culpa es d'ERC eureka Els molts bocamellos que demostrin que el pujolisme i el puigdemontisma ,solets son capaços de capgira la penuria de Catalunya. Tiran merda a ERC , ja podeu solucionar el problema Es qurios que amb la que cau ,os oblideu de VOX ,Ciutadans,PP , PSOE, Podemos etc.
  Ramon 15/11/2020 1:31 pm
  En realitat, Groc, més que llançar merda a ERC el que fem és remarcar-ne llur merda. La merda ja hi és. Naltros ens limitem a fer-la percebre. I segona, òbviament, que l'enemic és Espanya. Però Espanya ens vol fer votar ERC. Espanya té per objectiu número 1 en el curt termini, que ERC quedi per davant de Junts per Catalunya. I jo ho entenc perfectament. Es tracta d'evitar-ho.
  Narcís ( guaiteu com mateixos ' fatxets ' de Nafarroa, espanyolíssims ells, no diuen res contra l '" Amillorament " que sí atacar de continu Catalunya ! ) 15/11/2020 2:41 pm
  En temps d'ETA .. recordo munt d'espanyols que deien ' los vascos tienen cojones ' , ' éstos van de frente ' , i d'altres floretes .. ! Mentre que a l'uníson parlaven d'allò pitjor de Catalunya, dels catalans .. així doncs, demostrant sa misèria i covardia tot anant contra qui sempre ha procurat parlar/ enraonar i raonar fora mida àdhuc intentant fer-los veure les injustícies de tot ordre que pateix la nació catalana ! PD : la resta, cau pel seu propi pes .. !
  LLARENA dPENA 15/11/2020 4:38 pm
  Ben cert el contingut d'aquest article. Ara fora molt necessàri que enlloc de criticar tant i tantes vegades la gent d'en Puigdemont, intentis convença els teus amics d'EAC (Esquerra Autonomista), perque tornin al projecte d'independéncia per anar a la república. Que deixin enrrera el periode autonómista que ens enporta a la la ruina dels país. I aixó només passa per lligar unitat amb JxCAT i tothom que vulgui anar cap a la república. Ah, i que l'Aragonés deixi de dir tantes mantides
  Andreu 16/11/2020 6:43 pm
  La resposta a l'article per desgràcia és molt senzilla. Ni bascos ni catalans volen en absolut la independència. Els bascos perquè viuen de collons amb el concert econòmic, i els catalans perquè gaudeixen com animals amb el victimisme i la superioritat moral vers Espanya. La mediocritat humana és així, i res a fer.

Nou comentari