Hi ha massa motius per fer una bona botifarra a la cita del 14F i quedar-se a casa. De fet, totes les enquestes auguren una important caiguda a la participació. Tots els partits voldran treure’s el mort d’una baixa participació de sobre dient que és culpa del risc que suposa la COVID. Però la penosíssima campanya que estem veient o l’espectacle polític vist a Catalunya al llarg dels últims tres anys fan perdre les ganes de votar fins al més fervent creient en la democràcia representativa. Personalment, jo formo part d’aquest 35% d’indecisos que assenyalen les enquestes (unes enquestes que són tan poc de fiar com alguns candidats) però tinc clar que, malgrat tot, el 14F aniré a votar, tot i morir-me de ganes de fer-li al sistema i els seus partits, una enorme botifarra. A continuació, comparteixo les meves raons.

La primera raó per anar a votar que tinc és que jo no ja li demano gaire al vot. Tinc amics que fa anys que no voten perquè “no serveix per a res”. Fa uns anys em revoltava contra aquesta afirmació, però cada cop em costa més: la democràcia, tal com la coneixem, demostra cada cop amb més cruesa que difícilment pot respondre als anhels de les majories. Per posar només dos exemples: si votes partits independentistes saps que, encara que guanyin per un 90%, no podran fer la independència des del Parlament de Catalunya. Això ja va quedar clar el 2017. Si votes partits d’esquerres que et prometen un “proceso constituyente“, “combatir la monarquia” o “prohibir los deshaucios“, després has de passar-te quatre anys veient que “ahora no és el momento” de cap referèndum, que el “proceso constitutyente” ha desaparegut completament del vocabulari o que, si vols que s’aturin els desnonaments, hauràs de seguir confiant en l’organització popular perquè els escons es demostren incapaços de frenar res, fins i tot governant la ciutat més gran de Catalunya o tenint ministres a la Moncloa.

Davant tot això és difícil argumentar que sí, que cal anar a votar. Són massa desenganys, massa “canvis” que no han arribat mai. Malgrat tot, però, com deia al principi, aniré a votar perquè no li demano gaire al vot. Ja sé que 70 diputats no faran la independència; ja sé que Podemos mai trobarà el moment d’atacar de veritat la monarquia; ja sé que no hi ha escons que, per si mateixos, siguin capaços de provocar canvis realment valuosos i profunds. Fixeu-vos: una de les conquestes més potents de la Història, la jornada de 8 hores, va ser aconseguida per la lluita sindical i popular, als carrers, amb barricades i amb mesures de força molt contundents. Doncs al llarg dels últims quaranta anys de democràcia representativa, aquesta fita no para de retrocedir. Ja no és només que no serveixi per aconseguir. No serveix ni tan sols per conservar.

Per tot això, no li demano gaire al meu vot. En certa manera, els meus amics que es neguen a anar a votar perquè “no serveix”, estan admetent que voldrien esperar del vot molt més del que pot donar. Jo, com que li demano ben poc, no em puc sentir desenganyat. I per això aniré a votar el 14F.

Sé que el meu vot ‘no serveix’ per a coses importants. Però:

 1. Serveix impedir que el president de la Generalitat sigui d’un partit que ha donat suport al 155
 2. Serveix per fer que hi hagi menys diputats contraris a l’amnistia dels presos polítics
 3. Serveix per deixar en minoria els que volen tancar mitjans de comunicació públics
 4. Serveix per impedir que el futur govern de Catalunya es pugui constituir amb els vots dels partits que defensen la monarquia corrupta
 5. Serveix per fer més difícil que l’extrema dreta entri amb menys força al Parlament
 6. Serveix per obligar a fer que s’ho repensin els independentistes que volen “passar pàgina” de la confrontació que el poble va saber fer el 2017
 7. Serveix per dir a l’Estat i al món, un altre cop, que Catalunya no té rei i que els que empresonen són minoria.

Algú podria pensar que tot això és molt poc. Té tota la raó. M’agradaria que votant el 14F es pogués fer una autèntica revolució. Però no serà així. Aquesta revolució que uns quants volem no arribarà només d’unes urnes tutelades per la monarquia. Aquesta revolució només vindrà de la feina feta al carrer, a la comunitat, teixint, teixint i teixint valentia, consciència i força. Això difícilment ho faran els partits i els diputats des dels seus escons. Però, sense dubte, tot plegat serà una mica més fàcil si el meu vot serveix per a aquestes poquetes coses que li demano. I jo crec que serveix.

Comentaris

  No hace falta que nos cuentes tanto rollo, cualquiera de las trabajadoras sexuales tiene más dignidad que tú. Febrer 05, 2021 | 23:31
  La realidad es contundente, has vendido tu alma y tu dignidad a la derecha corrupta catalana ( eso sí, según el rollo que nos has contado, esta derecha es muy Independentista); sin tanto rollo y en pocas palabras, es fácil definirte en tres palabras :"sólo eres basura".
  122
  153
  Respon
   odisea Febrer 06, 2021 | 12:54
   pues si este es basura los del 155 son las brasas para que ardas.
   32
   10
   Respon
  Veterà antifranquista. Febrer 06, 2021 | 05:26
  Votar el 14 F no servirà de res. Encara que l'independentisme assoleixi una majoria esclatant, Illa serà el president de la Generalitat. Inhabilitaran al guanyadors i llestos.
  Baldiret Febrer 06, 2021 | 05:44
  La xarxa de feixistes està molt activa i la dels portadors de malastrugança també. Aqui mateix en aquests moments n'hi ha un parell, ambdós son el mateix, deixeu-los que bramin i feu la vostra. Gràcies.; Dante Fachin!
  Prostitucio del 78, glu, glu, glu Febrer 06, 2021 | 05:46
  Illa,cs,vox,pp son la COPE del immigrant espanyol Omella de Franco, Pur Franquisme sense calces. EL TEMPS DE LA PROSTITUCIO DEL 78 TE ELS DIES COMPTATS, OI BURRELL DE FRANCO, un feixista com cal, un assassi del GAL, una porqueria humana, un retratat per Putin, molt mes democrata que el Sanchez de Junqueras del psoe
  Doctor Strangelove Febrer 06, 2021 | 08:21
  A totes les enquestes VOX ja té un percentatge de vots més als que els comunistes de la cup, i a tocar als comuns. La gent ja es comença a adonar que s'ha d'acabar amb aquesta xacra que ja dura massa. Prou, prou d'antisistemes, bolivarians i hiperventilats. Fins i tot, els talossos dels indepres ho hauríeu de veure, això que fins i tot entén un nen de P3. Doc.
  23
  224
  Respon
   Gali Boadella Montserrat Febrer 06, 2021 | 18:07
   Doctor, está be que d´una vegada et desenmascaris. Ja sabem a quin extrem et trobes, no pas perque no es veies de sempre sino perque ara tu mateix ho dius: el teu vot per VOX, en cas de que no siguis un bot.
   Només un fatxa defensa un fatxa! Febrer 07, 2021 | 18:08
   El que fas es com si fossis la gallina i estiguessis parlan bé de la guineu. Ni els fatxes de VOX ni el fatxes del PNC. El teu argument no te solidesa ni argument. Merengue, catòlic, xargeno, taurí i fatxa... si es que no es pot ser mes desgraciat. En fi. Doc.
  simonet Febrer 06, 2021 | 10:05
  Tots els indepes, a votar el 14-F! Que ningú no es quedi a casa. Hem de tornar-los els cops de porra, un a un, però en forma de vots, com vam fer el 21-D. Ens hi juguem molt. Necessitem una majoria independentista al Parlament, per poder seguir fent país i avançar cap a l’estat. El govern de la Generalitat és un dels fronts principals on es juga la batalla de la nostra existència com a nació. El 14-F tenim l’oportunitat d’aconseguir una nova victòria en aquest front. Aprofitem-la!
  1223
  488
  Respon
  mercedes la cast Febrer 06, 2021 | 10:08
  Albano, tot i ser suscriptora d'Octuvre, o sigui seguidora teva, i agradarme aquest raonament segurament més adient per a altres persones, trobo et manca la visió positiva, qué n'hi ha. (Et convé llegir en Vicent Partal). Estem ficats ni més ni menys que en una lluita per la independència. Això no és senzill ni ràpid. Cada cop que a l'exili aconsegueixen un triomf, avancem, mira el diplomàtic rus amb Borrell, cada pas que van fent, van desenmascarant la realitat a Ñ. I la justícia franquista que cada cop queda més desprestigiada. Això és com el domino, arribarà un moment, qué es derrumbara tot. LA NOSTRA PART, ara, ES VOTAR. VOTAR BÉ. I és clar que haurem de tornar a sortir al carrer, ja arribarà. ARA LA LLUITA ES ESTAT CONTRA ESTAT. El nostre vot serà llegit arreu, per això hem de votar BÉ, o sigui el grans, per a mi JXC. Després, després quan ja siguem LIURES, aquí si haurem de tornar a l'eix dreta- esquerra i filar prim. PERÒ ARA, ARA, LA PRIORITAT ES VOTAR INDEPENDÈNCIA, Que el resultat sigui llegit a Madrid i a fora clarament, per això no crec en els vots als petits, són de lectura domèstica i res més. La nostra és una lluita més gran
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU Febrer 06, 2021 | 13:26
  JO ESTIC TAN EMPRENYAT .Que no trobu cap rao per anar a Votar I EN TROBU MOLTES PER NO ANAR A VOTAR EL 14- F .
  95
  80
  Respon
  No debes preocuparte lo más mínimo. Febrer 06, 2021 | 13:59
  JxCat te conseguirá una concejalía; eso sí, será en un pueblo pequeño.
  488
  157
  Respon
  Sisco Febrer 06, 2021 | 17:41
  S´ha de anar a votar encara que nomes sigui per tocar el c..llons a Ñ, per tant tots a votar JxC, la lluita continua.
  520
  202
  Respon
  Doctor Strangelove Febrer 06, 2021 | 19:53
  Sí, m'agrada VOX, que hi farem. Trobo que és aire fresc per aquesta democràcia de fer riure que tenim en aquest país. Hem de ser europeus 100% i fer el mateix que fan els nostres veïns, on ja fa dies que han vist les misèries de l'antiga democràcia, aquesta on tots diuen que som iguals, doncs no, no tots som iguals, tal com deia aquell porquet que tant s'assembla al batxiller de Waterloo, i que per cert li deien Napoleó. No, no tots som iguals, hi ha gent que hem nascut per fer coses i d'altres per destrossar-les, i vosaltres, malparits els hi permès estar a les institucions i fins i tot, influir a la política. No enteneu res de res, i llavors surt la bona gent i lluita contra el comunisme de butxaca que vosaltres aplaudiu amb les orelles. Us guanyarem, car som millors i més guapos! Doc.
  22
  102
  Respon
   Doc, ets un subnormal amb bones paraules... Febrer 07, 2021 | 16:31
   Son copiades, però donem el “pegu” Ets mala persona i el temps et posarà allà on et mereixes... rollo Jose Pardines...
   100
   2
   Respon
   Gali Boadella Montserrat Febrer 08, 2021 | 01:26
   Aire fresc i pudent. I sobre tot macos i sexis
  Bot Febrer 06, 2021 | 23:56
  Els nazis van guanyar la guerra, amb l'operació paperclip es van infiltrar als EUA i van infiltrar i controlar la CIA, FBI i tot el progressisme. El feixisme no té manies, tant pot anar per la dreta com per l'esquerra. Els descendents dels nazis són els que han muntat la pandèmia.
  Narcís Febrer 07, 2021 | 11:36
  Albano - Dante : no es preocupi gens ni mica , ço és, és obvi que dins d' aquest estat no hi fumem res que no sigui fúme'ns els diners àdhuc sense cap mena de vergonya les empreses i, per si no fos prou, rebre tota mena d' ignomínia ( fet aquest que dóna força sinó tots els vots a partits que volen enfilar-se defora ) ! PD : el súmmum fou l' 1 O fins encara avui, ara i ací !
   Lourdes Humet Cienfuehos-Jovellanos Febrer 07, 2021 | 17:43
   Molt ben dit Albano, estic d,acord amb tu, jo també aniré a votar. Va ser molt difícils que les fones poguessim votar, No em deixo ni una!!! Gràcies per les teves reflexions
  Ciutada del mon Febrer 07, 2021 | 19:42
  Charnego facha de derechas anti internacionalista este payaso argentino lo tiene todo como hombre de izquierda me da vergüenza esculta escucharlo vomitivo antes con la derecha catalana corrupta de fúigpelmont y con sus compañeros internacionalistas de podemos en fin un m*****

Nou comentari