Benvolgut Oriol, darrerament has dit i has escrit coses sobre les quals voldria fer-te algunes consideracions. Abans, però, deixa’m dir-te que no només em sap molt de greu la captivitat que pateixes, sinó que són molts els articles que porto escrits denunciant la violació dels drets humans que suposa l’empresonament o l’exili que patiu tu i la resta de membres del govern de Catalunya, així com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per part de l’Estat espanyol. Fa esfereir que en el si de la Unió Europea hi hagi un Estat que té exiliats i presoners polítics per haver comès el crim de posar les urnes al servei de la ciutadania. Però no és un miratge. Aquest Estat violador dels drets humans existeix i es diu Estat espanyol, i les lleis amb què justifica el vostre empresonament o exili són totalitàries i contraries al dret internacional.

Dit això, o precisament per això, no em va agradar gens la humiliació vergonyosa que li vas fer a Marcela Topor, muller del president Puigdemont, el 18 de gener de 2019, quan us va visitar a la presó. Ella venia a veure-us, però tu no la vas voler rebre. Increïble! T’ho imagines a l’inrevés? Vull dir, t’imagines el president Puigdemont empresonat humiliant la teva dona? Jo no, i tu tampoc. Hi ha coses que van amb la mena de persona que s’és, saps? Tampoc no em van agradar les declaracions que vas fer intentant menysprear i desprestigiar el president Puigdemont i la resta d’exiliats en el sentit que allò que seria de valents és sotmetre’s al martirologi de la presó, i de covards, no voler sotmetre’s a la justícia franquista espanyola i exiliar-se en un Estat democràtic d’Europa. No ho deies així, és clar. Seria massa fort i et falta valor. Ho deies de manera més sibil·lina, menyspreant fins i tot Meritxell Serret, del teu partit, que també s’havia exiliat. No deu ser amb l’ajuda de Pedro Sánchez, per tal que el discurs del teu partit no grinyoli, que ella ha tornat de l’exili sense haver estat detinguda, oi que no? Quines coses que passen, tu. Queda Marta Rovira, és veritat. Però ella, per a Espanya, és una independentista bona, perquè marca distàncies amb el president Puigdemont i Waterloo, on hi ha els independentistes dolents. En altres paraules, no fa nosa. Com tampoc no la fa Anna Gabriel.

Junts i la CUP són, des del punt de vista espanyol (i també del de les veus mediàtiques d’ERC), els “radicals”, els “arrauxats”, els “eixelebrats”. Esquerra, ves per on, és el seny. Ho diuen fins i tot PP i Ciudadanos. A qui se li acut, defensar la unilateralitat tenint a l’altra banda un Estat que és el gran referent de la democràcia al món, un Estat que utilitza la paraula i no la porra amb la dissidència, un Estat que dialoga amb els dissidents en comptes d’exiliar-los, empresonar-los o perseguir-los, un Estat que no té cap inconvenient a amnistiar els represaliats pel Procés i a reconèixer el dret d’autodeterminació de Catalunya. D’un Estat així, només poden venir coses bones i la unilateralitat seria un afront que no es mereix. Per això Esquerra Republicana, és el partit suposadament antagònic més ben valorat pel Gobierno de España, perquè, com a nou pujolisme, diu que la independència “ara no toca” i que el que toca és la famosa Taula de Diàleg que ha de marcar un retorn a la vella política autonomista de Peix al Cove, de la qual, no en tinguem cap dubte, en sortirà la llibertat de Catalunya. Només és qüestió de fer bondat, de ser submisos i de fer-nos fotos amb els poders fàctics espanyols com les que es fa Pere Aragonès. N’hi ha prou d’escoltar els elogis que surten de la boca de Pedro Sánchez, Carmen Calvo, Miquel Iceta, Salvador Illa, Teresa Cunillera o Eva Granados, carcellers tots ells amb 155 claus, així com de Foment i del Cercle d’Economia. Digue’m qui t’estima i et diré qui ets. Sembla mentida, tanta por que els feia ERC anys enrere i resulta que ara ha esdevingut el seu millor aliat per exigir-nos obediència, desactivar l’independentisme i omplir de joia i felicitat el cor dels catalans, en general, fent-los veure els immensos beneficis de l’autonomia, la dependència i la captivitat.

Ara fa nou anys, el 8 de novembre de 2012, just abans de les eleccions, en una entrevista que et va fer Mònica Terribas al diari Ara, tu, Oriol, deies: “Nosaltres estem convençuts que negociar amb l’Estat espanyol no té cap sentit, perquè l’Estat espanyol sempre incompleix tots els acords a què arriba i no és de fiar”. I afegies: “Ens enganyarà, perquè ho ha fet sempre. […] Si ERC guanyés les eleccions per majoria absoluta el 25-N, proclamaríem la independència des del Parlament aquella mateixa setmana, perquè estem convençuts que no s’hi val a badar, que no podem perdre el temps, que tenim empreses que tanquen cada dia, que tenim autònoms que pleguen cada dia, que tenim botigues que demà no obriran i treballadors que es queden sense feina”. Tot això ho deies tu, Oriol. Tu.

A Mònica Terribas li contestaves això: “L’Estat espanyol no negociarà mai amb una part d’ell mateix. Mentre sigui una negociació entre un Estat i una Comunitat Autònoma no hi ha res a fer.” Aleshores, Mònica Terribas t’interpel·lava dient-te que, per tant, “hem d’actuar com si fóssim independents, desobediència sistemàtica”, i tu li responies: “És clar, hem d’actuar de tal manera que el que digui el Tribunal Constitucional no condicioni la voluntat dels ciutadans de Catalunya”. Paraules teves, Oriol. Paraules d’Oriol Junqueras.

No és l’únic que has dit en el mateix sentit, tanmateix. Déu n’hi do, saps? Deies sense embuts que Espanya ens roba. En un discurs que vas fer envoltat de públic, deies: «I quan estiguem a punt de la victòria, l’Estat ens comprarà. O almenys ho intentarà. Ens dirà: “Home, és un problema d’impostos, no? Mira, a partir d’ara, només us robarem la meitat del que us hem robat fins ara”. (Grans aplaudiments) […] “Hem de tenir clar que la independència no es demana, no es pacta, es proclama i es defensa!».

No cal que et digui que jo les compartia, aquestes paraules. Pensava que no te les creies, i que encara se les creien menys els qui remenen les cireres del teu partit, però el concepte sí que el compartia. Naturalment! Des d’aleshores han passat unes quantes coses, prou que sí. Fins i tot has anat a la presó sense haver fet res. Res de res. Bé, sí que vas fer coses. Per exemple veure’t amb Pedro Sánchez, d’amagat del president Puigdemont, l’any 2016. I el president Puigdemont es pregunta aleshores: “Què vol, en Junqueras? Ser el president d’una Catalunya autonòmica? O és que els fa por continuar amb l’enfrontament amb l’estat?”. Era per això que quan van anar mal dades no volies donar la cara en roda de premsa i que fins i tot Meritxell Borràs et va dir: “Oriol, sembla que t’amaguis!”?

Tot plegat enllaça molt bé amb el teu recent article del 7 de juny, “Mirant el futur”, un article que sembla talment dictat per Pedro Sánchez, no només pel que hi dius, sinó també perquè és la submisa genuflexió que t’ordena per obrir-te les reixes. En l’article dius: “La millor via és l’escocesa, la via del pacte i l’acord”. I rebles el clau afegint-hi: “Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu que cal assolir”. I encara més: “Seria una ingenuïtat creure que el diàleg polític amb l’Estat donarà fruits tangibles de forma immediata”. Magistral, Oriol. I com que n’hi ha per anys i generacions, del que es tracta és de remenar les engrunes d’aquesta autonomia tutelada que tenim amb la pastanaga de la tauleta de diàleg que, com diria Bram Stoker, travessarà oceans de temps.

Permet que et digui que la comparança amb Escòcia és tramposa, atès que Escòcia té el conflicte amb el Regne Unit, no pas amb l’Estat espanyol. Però és que, a més, resulta ridícul comparar l’Estat espanyol amb el Regne Unit des del punt de vista democràtic. Tan ridícul com comparar la Xina o Turquia amb Suïssa.

És ben significatiu, Oriol, que, tot i ser a la presó, fessis mans i mànigues per assistir a la presa de possessió de Pere Aragonès, i que, en canvi, t’amaguessis dies després de l’U d’Octubre en la primera reunió del govern de la República. El president Puigdemont, com explica el periodista Xevi Xirgo, estava astorat: “La reunió més important que hem de tenir, la primera reunió de la República que demanàvem tota l’estona, i el vicepresident no hi ve? I ni tan sols m’ho diu? Ha marxat sense dir-me res”. Tothom comentava la teva espantada, Oriol. Fins i tot Marta Rovira no sabia què dir ni quina cara posar. Tanta por, tenies? Em sembla que en aquell moment no vas mesurar prou el que en diria la història, d’aquella espantada. Al capdavall, tampoc no et va servir de res; Espanya et va empresonar igualment.

Com t’he dit al començament, em sembla abominable el que t’han fet a tu i a la resta de presoners. Hi havia (i n’hi ha) ganes de fer mal, de destruir les vostres famílies i d’humiliar-nos a tots, i només puc desitjar la vostra llibertat. Vull que siguis un home lliure militis en el partit que militis i que lliurement puguis escriure o fer les declaracions que vulguis encara que jo en discrepi. Què és la vida, sense discrepància? I què en seria de l’art en totes les seves manifestacions? No és estrany que els poders totalitaris en siguin enemics. Per això empresonen la dissidència, per reeducar-la i, com si fossin malalts mentals, fer tornar els dissidents a la ‘normalitat’. 

Tot i això, hi ha presoners polítics per als quals la presó de l’Estat carceller no només no afebleix les seves conviccions, sinó que les enforteix encara més. N’hi ha d’altres, en canvi, que, havent assimilat amb excel·lència la reeducació, s’enamoren del carceller, en canten les bondats i, d’aleshores ençà, es dediquen a predicar la bona nova entre els seus. D’això, la psicologia en diu la síndrome d’Estocolm. Jo vaig tenir una relació amb una noia d’aquell país del nord. Estocolm és una ciutat preciosa que et recomano, plena de gent educada i amable, i molt acollidora.

Comentaris

  fat boy Juny 14, 2021 | 19:30
  L'Alejandro Lerroux va passar de ser un revolucionari menjacapellans a sou de l'oligarquia a donar suport al Franco, pero al menys no va ser tan imbecil de passar-se anys a la preso. Al mossen, en canvi, despres de cornut li ha tocat pagar el beure, i per molts anys.
  120
  50
  Respon
   Ramon Juny 14, 2021 | 21:33
   En Lerroux era lerrouxista. O sia que emprava políticament la immigració espanyola contra l'intent de redreçament de la nació catalana. Però és clar, llavors estàvem parlant d'un 10, 15, 20 per cent de la població. No res a veure amb les possibilitats electorals actuals del lerrouxisme. Tot i que de moment no els dóna per governar, necessiten de coscubieles.
   ets un porc... Juny 15, 2021 | 09:45
   porc
    fat boy Juny 15, 2021 | 14:11
    de porc i de senyor se'n ve de mena. com tu i el verro del Junqueras.
  Ramon Juny 14, 2021 | 19:58
  Jo crec que ERC no els ha fet por mai. Quan la Transició els feia nosa perquè llavors el pla era que Juan Carlos fos intocable i per tant la R d'ERC, sempre espanyola, era problemàtica. Però, re, es van presentar igualment i Barrera va ser diputat. Totes ses intervencions eren rebudes sempre amb gran hostilitat per part de tots els espanyolistes, des dels militars ultres fins la redaccio del Papus, però això no treia que es presentessin amb els sociates pel Senat. A la Generalitat van sumar amb CiU, no amb els sociates perquè aquests no van voler. Però tampoc no era ERC, que els feia por. Els feia por Convergència. I més concretament Jordi Pujol. ERC era el partit amb electorat més envellit. Catalans que havien votat aquelles sigles quan eren joves i encara els va agafar a temps de tornar-hi. I lògicament un electorat cada vegada menys nombrós per llei de vida. Aquella ERC mai no va treure el son als espanyols. L'ERC que de la mà d'Àngel Colom i Pilar Rahola es torna independentista, aquesta sí que és rebuda i tractada amb gran hostilitat. Encara recordo com van tractar Colom al programa de la Milà. Molt pitjor que Herri Batasuna! Però per mi que aquella agressivitat era per laminar de retruc Jordi Pujol. Aquella agressivitat, ja ho havien fet abans també amb la Crida, era per associar el President amb eixos "radicalismes". Però el President fou molt hàbil i va saber escudar-se en la Crida i posteriorment amb aquella ERC independentista per mostrar-se moderat, centrat i que si els espanyols no li feien gaire cas ja veien amb què se les haurien d'haver com alternativa. Llavors va passar el que va passar, la bifurcació, el Grup Godo es va posar del costat del sector d'ERC que alçava el puny comunista i amb això ja estava escrit tot el que ha passat després. O sia una ERC posseïda per l'enemic, una ERC cainita fins el paroxisme, una ERC titella del PSC a la que li riu les gràcies l'empresariat botifler però que es va trobar quan els tripartits, i s'hi trobarà ara, amb què Espanya no entén de matisacions. La catalanofòbia dels espanyols no està per romanços tàctics amb Catalunya i la conxorxa que ara volen refer els del tripartit acabarà com la del Septenni Negre.
   Ramon Juny 14, 2021 | 21:18
   I qui en vulgui una prova fefaent d'avui mateix, que miri l'article que penja avui a Libertat Digital l'escurçó que tenen de corresponsal al nostre país. Aquest article ja ho palesa tot. La xerrameca del tripartit pot colar només a Catalunya. A Espanya no distingeixen els pallassos en premsa al servei de l'Esquerra dels tripartits, dels netament independentistes. Els pallassos, els molt covards!, ataquen Vox, els feixismes, les ultradretes o l'Omella, i aquestes pallassades allà els arriben com cosa independentista. No com cosa "contra la dreta" sinó com cosa "contra Espanya". Aquí, cap problema. El problema el tenen allà. Igual que ja els va passar en el Septenni Negre. Acabaran igual que llavors... o pitjor.
  Pere Juny 14, 2021 | 20:17
  Molt bó, Víctor. Cal dir les coses clares com ho fas tu Quin desengany el que ens ha fet el Junqueres: Persones de pedra picada com tu ens encoratgen
  76
  30
  Respon
  Andreu Sans Juny 14, 2021 | 20:37
  Magistral com sempre. No té nom, la vulgar traició del venut a España pel seu indult particular.
  105
  6
  Respon
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Juny 14, 2021 | 21:11
   No Andreu, no t'equivoquis, Junqueras no s'ha venut per aconseguir el indult. Junqueras ja era un talp d'Espanya des de molt abans
   108
   6
   Respon
  Pitxolí Juny 14, 2021 | 20:48
  Una altra perla de Junqueras va ser quan va argumentar (no recordo a propòsit de què) que ell és un home de fiar perquè és religiós. Puntada de peu, doncs, a l'entrecuix dels no creients. I jo no oblidaré mai el «debat» de Junqueras amb Josep Borrell, a Can Cuní, 8tv. No va dir res. ¿Però qui s'ha cregut que és -pensava jo? ¿Creia que amb la seva presencia esborrava les raons de Borrell? Una supèrbia estúpida.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Juny 14, 2021 | 21:09
  La foto de junqueras amb la ma sobre l'espatlla de la Sàez de Santamaria va resultar profètica. Només afegir al magnífic article del senyor Alexandre que Junqueras no és Junqueras i prou. Els alts càrrecs d'ERC que tenien una mica de vergonya i, de respecte per Catalunya i els catalans ja van plegar fa temps, els que queden són el mateix que Junqueras
  117
  89
  Respon
   Ricard d'Argentona Juny 14, 2021 | 22:16
   Brutal!!! Ja era hora. L'únic q traurem de bo es q ja no ens enganyaran mes.
    Miren Juny 15, 2021 | 16:37
    A Ricard. Seguirant enganyant-nos, peró ara estem més a l'aguaït. S'han tret la màscara.
     Miren Juny 15, 2021 | 16:46
     volia dir agüait / al comentari anterior
  Junqueras el cancer monarquic d'ere Juny 14, 2021 | 22:14
  Erc es morta, no existeix. El REY JUNQUERAS fa el que vol, els seus pets son els principis d'er. El un REY ABSOLUTISTA i catolic. Ni esquerres, ni republicans ni catalans, purs psecialistesper l' indult del REY SOL ORIOL
  67
  111
  Respon
  Pol Juny 14, 2021 | 22:48
  Molt bon article que com el de la Natàlia Esteve sobre en Jordi Sanchis, retrata el personatge Junqueras. Allò que no sabia pas és que en Junqueras va desaparèixer l'endemà de la victòria al Referèndum. I que va rebutjar rebre la dona d'en Puigdemont. Ja sabem que ERC és ja a l'altre camp malgrat tenir presos. Ja sabem quin tipus d'individu és en Jordi Sanchis (En Xirinacs el va descriure molt bé) i sabem que control.la JXCAT. O sigui: que sabem que tota aquesta gent no anirem pas enlloc.
  107
  88
  Respon
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 18:03
   Altres coses que pot ser ignores de ERC : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Ona Juny 14, 2021 | 23:28
  Gran article. ERC és una mediocritat molt a joc amb espanya. El que passa és que són catalans i pringaran perquè els pobres espanyols no suporten els catalans. Som la seva creu i hem de ser també les seves espines.
  75
  101
  Respon
  Temps del pocavergonya junqueras el GRAN QUINQUI FERROVIAL Juny 15, 2021 | 06:08
  Soc Honrat, deia el GRAN QUINQUI DE FERROVIAL.Pero que es creu aquest pocavergonya. Regalat 17 milions al germa es un MILLET AL TRIPLE, LLADRE JUNQUERAS
  68
  83
  Respon
   Oriol permis per robar, jua, jua, jua Juny 15, 2021 | 07:48
   Com es possible que no plegui, ni sigui persseguitper la justicia, mister Ferrovial el junqueras?
   44
   51
   Respon
  lluiset Juny 15, 2021 | 07:42
  Ets el millor!!!
  25
  41
  Respon
  Monarquia d3l Rey Junqueras Juny 15, 2021 | 07:50
  Aragones no pinta res de res, es el BUFO REAL DEL REY JUNQUERAS, el Ferro.vial - I
  58
  74
  Respon
  Miren Juny 15, 2021 | 08:01
  Gràcies Víctor per l'article. Ja fa temps que conec per on va Junqueras. Crec que va ser el 2014 que Salvados/Évole li va dedicar un programa. És una llàstima que no és pugui recuperar perqué va quedar ben retratat. El seu article a l'Ara va fer que mirés enrera i veiés una entrevista que la M. Terribas li va fer a TV3 (i també la del Sanchis), i tots els dubtes sobre la seva persona van quedar esvaïts. Ara bé, Junqueras no està sol. A part de la seva claca, t'has adonat de quants periodistes nostrats li fan pleitesia? I a TV3 cada dia i a qualsevol programa hi trobem els propagandistes habituals. No li veig totes les gràcies que li canten i sempre m'ha donat la impresió que dona la cara i que te algú darrera. Demolidor.
  205
  100
  Respon
  abstencionista. Juny 15, 2021 | 08:58
  El 1979 vaig prendre el detemini de no tornar a votar. El 2010 vaig comèter l'error de tornar-hi. No puc queixar-me de l'engany>; si et tornen a enganyar es culpa teva..
   La traïció és un crim molt greu Juny 15, 2021 | 09:50
   Ho lamento. Però l'abstenció sense una fortíssima pressió al carrer no serveix de res. Reforça els resultats electorals del sistema i els polítics i els seus partits són tan miserables que si el resultat és el que els convé l'abstenció els patina. Ni que fos el 70%. Per cert en les últimes eleccions al parlament l'abstenció ha sigut 48,71%, pràcticament igual que la participació. Algú ha dit res? Algú s'ha esverat per una abstenció tan gran? No. Al sistema ja li està bé. I com dic si l'abstenció hagués estat del 70% hauria passat el mateix: RES. O l'abstenció va acompanyada d'una grandíssima pressió del carrer no serveix per res.
   43
   10
   Respon
   Ona Juny 15, 2021 | 10:55
   Els abstencionistes calleu, no teniu dret a obrir boca després que la tanqueu en l’únic moment determinant. Democràticament, no valeu a per res, sou una nosa, sou prescindibles, ignoranles, i inútils. Us correspondria viure en una dictadura. Us correspondria ser per sempre més espanyols.
   47
   65
   Respon
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 18:00
   No, home. L'engany va venir a partir d'aquí: https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Joan Juny 15, 2021 | 08:59
  Jo veig les polítiques de ERC més com polítiques pel partit (i pels seus homes) que no pas de país . Són uns sectaris (secta amb necessitat d'afirmació)
  47
  60
  Respon
  La clatellada de Víctor Alexandre a Oriol Junqueras en aquest escrit es monumental Juny 15, 2021 | 09:28
  He llegit dues vegades l'article, no perquè no l'entengués sinó perquè el seu contingut és sublim per emmarcar. Només cal afeixir-hi que ERC va jugar amb els votants al no exposar les seves intencions abans de les eleccions. Això és engany. Avui l'Aragonès no seria president. El 'junquerisme' en el Procés Català està acabat, l'únic a que pot aspirar ara, és a ser el 'segundon' del PSC
  116
  69
  Respon
   Crist Juny 15, 2021 | 10:05
   Oriol Junqueras = Josep Antoni Durán i Lleida- Tanmateix
   38
   52
   Respon
  Narcís Juny 15, 2021 | 09:34
  No recordo escoltà enlloc no rebés sa dona ! Ça com lla, els catalans o els pro democràtics i pro la independència hem d' anar plegats ! Allò que mai m' agradà d' ERC fou ' jugar ' a l' humanitarisme vers forans/ estrangers, quan som plens de compatriotes fomuts d' allò més i sense cap mena d' eixida laboral sinó treballs de pura explotació ! PD : en l' endemig ' hi entri tothom ' i nostres conciutadans pel sol fet de tenir 3 cèntims .. bandejà'ls -e perquè nouvinguts diuen de no tenir-ne cap ! Nota : vinga , a donar Creus St. Jordis a qui ens ompli de més misèria sinó delinqüència .. som a Xauxa ! Anotació al marge : com fou possible partit oficialment ' independentista ' fés manetes amb partits gens ni mica pro la llibertat de nostre poble ?
  38
  14
  Respon
  Moragues Despertaferro Juny 15, 2021 | 09:40
  t has begut l'enteniment! fas el joc a la dreta catalana que vol autonomia, això ho signaria el mateix Artur Mas i la colla de convergents que l envolten. L amo no vol que mani el masover!
  48
  190
  Respon
   Victor ets un venut! Juny 15, 2021 | 09:47
   HI tant, l Oriol és un lider incorrupte, en V. Alexandre vol enfonsar lo per quatre monedes de plata que li donen els convergents...
   91
   204
   Respon
    Esquilador d'ovelles Juny 15, 2021 | 10:16
    Si és tant incorrupte com tu dius, les afirmacions que ha fet les tenia de fer abans de les eleccions al Parlament. Cada cop que el Junqueras surt als mitjans de comunicació s'autoploclama que es bo, molt bo, extremadament bo. Quan una persona ho ha de repetir tantes vegades li passa com a la democràcia plena espanyola repetida tantes pels besamans constitucionalistes que un s'adona que hi ha marro.
    30
    45
    Respon
    Lúcido Juny 15, 2021 | 10:45
    Os mais corruptos são sempre os sonsos... Junqueras, Jordi Sanchez, Puigdemont, todos vergonhas nacionais catalãs.
     GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:58
     Paio, t'hi has ben lluit ! Pot ser que parlis de coses que coneixes.
    Lúcido Juny 15, 2021 | 14:12
    Se a systematizada traição à Pátria, aliás mais evidente desde 27 D, mas igual às de CUP e J×Cat, é "incorrupção", resta-vos votar os patheticos partidos nacionalistas castelhanos: esses pelo menos não mentem.
    Miren Juny 15, 2021 | 16:28
    Al comentari anterior (de Victor ets un venut) T'has oblidat de les 155 que li van donar al Rufian els del país de la democràcia plena.
    GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:56
    Incorrupte ??? HA, HA, HA. Escolta, escolta : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
   Ferro rovellat Juny 15, 2021 | 09:54
   Jo no sé el que vol la dreta. El que es palpable son les afirmacions claudicatòries de Junqueras.
   89
   75
   Respon
    GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:55
    Tens raó amb en Junqueres però això ja no va d'esquerres o dretes. Va de qui vol la independència i de qui no ! (Recordem qui és el traïdor : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo )
   Miren Juny 15, 2021 | 16:15
   Encara no t'has adonat que ara els amos estan al poder gràcies al " gobierno más progresista de la historia" i els mitjans afins? Aquesta si que és la Nova Convergència! Pels seus actes els coneixereu i no pel que diuen.
    Miren Juny 15, 2021 | 16:24
    El comentari anava per Moragues Despertaferro
   Francesc Font Juny 15, 2021 | 17:12
   Amic Despertaferro. Veient el que ha escrit, i si parem compte que l'autèntica dreta catalana està ben instal·lada a Foment (de ben negra història abans, i molt amiga i partícep de la ben perjudicial política econòmica contra treballadors i classes baixes --ara mateix estan contra un petit increment en el ja ben míser salari mínim i a favor de reduïr les pensions del futur o els neo el que sigui Coirculo Ecuestre-- mira, el teu abrandat despertaferro fins i tot em fa una mica de por.
    Francesc Font Juny 15, 2021 | 17:32
    Perdó, se m'ha esborrat un paràgaf que ha eliminat el sentit irònic de la meva opinió. Francesc Font 15/06/2021 5:12 pm Amic Despertaferro. Veient el que ha escrit, i si parem compte que l'autèntica dreta catalana està ben instal·lada a Foment (de ben negra història abans, i molt amiga i partícep de la ben perjudicial política econòmica contra treballadors i classes baixes ara mateix estan contra un petit increment en el ja ben míser salari mínim i a favor de reduïr les pensions del futur o els neo el que sigui Circulo Ecuestre --que són la veritable dreta catalana i gens partidaria ni tan sols de la més que minsa pseudoautonomia-- dreta contra Aleixandre-- mira, el teu abrandat despertaferro fins i tot em fa una mica de por.
  Ha quedat clar Juny 15, 2021 | 09:40
  ERC és per Catalunya el que el PSOE és per Espanya, una colla de poltroneros de genuflexió perenne amb grandiloqüents xerrameques de paper mullat per mantenir la folla del 78.
  274
  107
  Respon
  Ferro rovellat Juny 15, 2021 | 09:55
  Jo no sé el que vol la dreta. El que es palpable son les afirmacions claudicatòries de Junqueras.
  168
  107
  Respon
  Eduard Juny 15, 2021 | 09:55
  Gràcies per parlar tant clar, Victor Alexandre. Ja va siguent hora de que es diguin les coses en claredat... Espanya ha perdut l'embat però nosaltres no hem guanyat, aleshores al menys fem net i aclarim les coses.
  244
  107
  Respon
  Esquilador d'ovelles Juny 15, 2021 | 10:17
  Si és tant incorrupte com tu dius, les afirmacions que ha fet les tenia de fer abans de les eleccions al Parlament. Cada cop que el Junqueras surt als mitjans de comunicació s'autoploclama que es bo, molt bo, extremadament bo. Quan una persona ho ha de repetir tantes vegades li passa com a la democràcia plena espanyola repetida tantes pels besamans constitucionalistes que un s'adona que hi ha marro.
  350
  132
  Respon
  Karolus van Ghent Juny 15, 2021 | 10:34
  Excel.lent article sobre l'emperador Junqueras. Clar i català. Cal que s'acabi la seva injusta presó, de fet, un segrest. Ara, quan surti, el millor que pot fer per Catalunya és anarse'n a casa seva amb la família, on podrà continuar presumint de tot el que no és sense crítica. A casa, ben tanquil, podrà repassar quants regidors i batlles independentistes hi ha (majoria absoluta sense retocs electorals). Tot i que segons ell, les victòries al Parlament i a les municipals no són suficients per a que siguem més i més forts, lamento dir-li que dificilment anirem a més amb un partit que el té com a ídol quan, realment, és un antilider nat. Igual vol el 100%. Fora i que no molesti.
  463
  154
  Respon
  Jordi Orte Juny 15, 2021 | 10:37
  Un altre convergent juntaire atacant ERC, per tapar el desori que pateixen al seu partit. El secretari comunista reconèixent la finalitat de l'1-O, molta gent del partit atacant-lo i en Puigdemont defensant-lo. I ara un articulet per desviar l'atenció. Junts es una autèntica penya.
  376
  467
  Respon
   Angels Juny 15, 2021 | 10:54
   És que no té raó? Tot el que diu està documentat
   276
   136
   Respon
    joanka Juny 15, 2021 | 11:48
    Las verdades ofenden y no pueden asumir que oriol es un fake independentista. La solución es negar la evidencia.
    218
    83
    Respon
    No t'hi esquerrassis Angels Juny 15, 2021 | 12:25
    ERC només va treure el caparró quan en Màs es va bellugar. Això si, junt amb la CUP per derrocar-lo. Ja ho veus, ara que manen amb els seus simpatitzants cupaires es demostra el titelletes que son.
    173
    39
    Respon
    Groc Juny 15, 2021 | 14:20
    El que no sabia es lo de Marcela Topor. Es vergonyós, fastigós
    125
    1
    Respon
     Frank Juny 15, 2021 | 17:43
     Si, crec que l'Oriol Junqueres i el Raül Romeva són els que li van fer aquest despreci a Lledoners. Es mereixia ella un tracte així de persones que també pateixen la repressió de l'estat veí? crec que no.
   Quim Juny 15, 2021 | 13:07
   No és que el moralista insofrible Alexandre sigui Juntaire. Ell, com a bon català, s'apunta a qui li ofereix una nova pastanaga per poder continuar fent-se el món a la seva mesura, i viure sempre d'il.lusions. Perquè tothom sap que Fuigdemont és tot un patriota, que ho tenia tot preparat per fer la indy i que va defensar el seu poble tocant el dos després d'haver proclamat una seriosíssima fake DUI.
   59
   183
   Respon
    GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:51
    A molts com a tu els hi hauria agradat que en Puigdemont s'hagués quedat per poder-lo tancar i tenir-lo controlat. Però va ser més llest i des de llavors no ha parat de treballar per a Catalunya, eh, talp ?
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:50
   ERC no es queda enrera : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Groc Juny 15, 2021 | 11:42
  Felicitats VICTOR Com a bon periodista (gens partidista) as matat dos ocells amb un sol tret. Amagar les critiques a Jordi Sanches per part de JxC i el segon posar a pari a Junqueras com la vestia negra dels catalans. Si creus que Catalunya es bo tenir periodistes com tu , val mes que pleguem
  114
  361
  Respon
  Veig, veig, veig. -Que veus? Juny 15, 2021 | 12:35
  Veig als aduladors del junquerisme posseïts, clicant en negatiu les veritats de l'article del Víctor Alexandre.
  156
  47
  Respon
   Jordi Orte Juny 15, 2021 | 14:05
   Mira noi, els posseíts son els Juntsxno sé què que m'han acribillat el meu comentari. I si el Món fos seriós, la seva aplicació no permetria fer això.
  Ramon Juny 15, 2021 | 12:40
  N'Alexandre diu que l'actual ERC no li fa por a Espanya. En realitat, por no els n'ha fet mai. L'any 2012, quan el president Mas va avançar eleccions perquè CiU presentés ja un programa obertament pel dret a decidir bo i esperant rebre un vot massiu que l'avalés, Espanya va fer les marranades de costum en cada convocatòria electoral. I les marranades d'aquella vegada, per exemple les que van fer amb les enquestes -El Periódico va rebre ordres de no publicar les andorranes-. Vam anar a votar amb a "informació" que les enquestes donaven que Mas tenia o fregava la majoria absoluta. Però aquelles enquestes tenien per objectiu la campanya político-mediàtica per terra, mar i aire en favor de moure vot convergent en direcció a ERC suposadament "per assegurar" l'aposta independentista. El missatge era que ERC era més de fiar. Que vés a saber què n'acabaria fent Mas amb aquella majoria absoluta. Millor, més segur, era que depengués d'ERC per governar. Espanya i l'empresariat botifler van aconseguir-ho. Certament, hi va haver força vot convergent del 2010 que el 2012 va passar a republicà. I què va fer, Espanya? Tenir por? I una merda! Espanya va ballar la conga! Espanya va respirar alleujada. La pròpia vicepresidenta del govern espanyol així d'explícitament ho va dir d'immediat.
  136
  28
  Respon
   Ramon Juny 15, 2021 | 13:05
   El problema, ho repeteixo, el tenen a Espanya. La carta ERC poden jugar-la aquí. Aquí, sí. Aquí, rai. Però aquesta carta no els funciona allà. Allà, o sia a Espanya, o sia de cara als espanyols, l'aposta per ERC de les esquerres sucursalistes i l'empresariat botifler els explota vegada rere vegada als morros. Ara mateix, només que ERC valori com un èxit la puta taula de merda, al PSOE se'l mengen pels peus.
   45
   16
   Respon
  Donec Perficiam Juny 15, 2021 | 13:34
  Quan ERC era petita, sense poder i sense gaires vots, ningú li tenia por. Eren com la CUP. Anaven tocant els collons a tothom qui podien i ningú els ficava al pot dels corruptes ni dels venuts. A la que han pujat com l'escuma (mai he entés el per què..), ha sigut el començament del seu final. El poder corromp i també els càstigs tant bèsties imposats per Caspaña. Passarem/pasaràn a la història de Catalunya com la generació dels cagats que varen tocar la independència però la van deixar perdre estupidament per por. Trist molt trist que només la CUP vegi la importància i necessitat de ser independents per damunt de tota la resta....
  27
  16
  Respon
   Perdoni, però Juny 15, 2021 | 14:15
   Només mitja cup veu el qye dius. L'altra meitat, la que hi mana, és com erc o icv o psc.
  AFM Juny 15, 2021 | 13:47
  Quina pèrdua de temps el destinat a llegir aquest compendi d'insults, atacs, odi, rancúnies, negativitat...i tantes altres coses. Potser que el autor es dediqués a fer periodisme de veritat i no fer el periodisme mes tìpic del nostre país veí.. L'únic que denota aquest escrit es la infelicitat i la negativitat de la persona que l'escriu, que aprofita aquesta pagina per a escampar-la per tot arreu. Sento vergonya quant penso que aquesta persona va ser un temps militant d'ERC..si no vaig errat. Seguim. Salut
  38
  241
  Respon
   temps de bandidos, temps de junqueras Juny 15, 2021 | 14:20
   quin comentari més ferrovialistic, mes junqueras , més espanyol d'erc.ferrovial
   Fora el Rey Junqueras Juny 15, 2021 | 15:53
   La bona gent d'erc ha fugit tota a Junts, per no patir la vergonya del Rey Junqueras.155
  ciutada del mon Juny 15, 2021 | 14:22
  en fi com sempre monotematic del pruses i la indapandenchia de catalunya, no saps parlar de mes temas alexandre i els altres que com ell escriuen en aquest pamflet, a veure creus en la posibilitat de vida alienigena inteligent en aquesta galaxia, o en tot l'univers observable, creus en que acabarem amb la fam al mon i com , creus que s'acabara el sistema i n'haura altre mes just sostenible i ecologic per salvar el planeta, creus que es curara alguna vegada el cancer, creus que l'home ben aviat anira a colonitzar marte el planeta roig, i en un futur mes llunya altres satelits i planetes d'aquest sistema solar com europa o ganimedes, o inclus plantes habitables d'estrelles properes com el de alfa centauri o el planeta kaypten b a 6 anys llum a la estela kaypten, qui creus que guanyara la eurocopa, espanya esta jugant mal, que li ha passat aquesta any a rafa nadal a roland garros, ha caigut a semifinals, per quin motiu, en fi podria seguir fins l'infinit amb temes, sou tu i algu mes d'aquest pamflet pesats i monotematics, amb la de temes que n'hiha per parlar, i aixo que nomes he dit uns quants pesats d'on no n'hiha no es ratja.
  2
  338
  Respon
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Juny 15, 2021 | 17:34
   En té la patent en Ramón, però veig que avui deu fer festa, faig de suplent: jo tampoc he conegut mai ningú que digui que és un ciutadà del món i no sigui un imbècil.
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:47
   Les coses clares : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Un article meravellos Juny 15, 2021 | 14:53
  Avui als junqueristes els hi fa mal al dit de tant clicar en contra
  Quitos Juny 15, 2021 | 15:18
  Buen artículo, describe muy bien la realidad (quizás por eso escuece tanto). Agradecido por los datos aportados q desconocía. Ya hace cerca d un par d años, cuando el sr. Torrent empezó exigir obediencia a l9s magistrados empecé a sospechar si todo ello no tendría un late motiv no declarado. Con el tiempo lo han dejado muy claro, ser la nueva CiU y volver al "peix al cove" con la indeendencia como ideal romántico e inocuo (algo así como el PSOE baluarte dl IBEX pero q aspira a ser de izquierdas algún día)
  115
  2
  Respon
  Junqueras l'amo egocèntric i poruc Juny 15, 2021 | 15:32
  Els d'ERC es van acostumar a tenir deus per liders, havien passat una època de moltes baralles. Ara tots a callar, mana Junqueras. Junqueras tenia por, suposo que va pactar quelcom amb Madrid i fotia la punyeta a Puigdemont i a tots els que volem la independència. El va trair, mai va fer-li costat de veritat. No tenia, ni volia tenir res a punt d'economia per després del referèndum. No va complir cap pacte. ës covard i tampoc volia que la gent opinés que no hi havia referèndum per culpa seva. Els d'ERC li tenen un gran respecte i una gran por. Sergi Sol n´'és l'exemple: el seu defensor a ultrança encara que hagi de mentir i no foti res.
  103
  2
  Respon
   Temps d'egoisme junqueril, de destruccio de Catalunya, i exaltació personal Juny 15, 2021 | 15:50
   Pero te totalment controlada tv3 i cat.radio, que son el NODO PARTICULAR DEL JUNQUERAS. Aquest mal home ho destruirà tot, per ell, un egoista infinit
    Paco Sánchez Juny 15, 2021 | 20:44
    Més i tot! Proclama la via escocesa, però sembla imperdonable que Junqueras, historiador, proposi un model d'independència (si mai hi arriben els escocesos!) amb la llengua del país morta i enterrada dos segles abans. Al menys a la República d'Irlanda, que va haver de combatre per assolir la independència, encara hi ha un petit grapat de poblets que parlen gaèlic!
     Anònim Juny 17, 2021 | 14:04
     perdona, però estràs mal informat pel que fa a l'ús del gaèlic a Irlanda, com dient que és superior al català a Catalunya; parla-hi'n amb algun irlandès que et trobis per aquí i veuràs que no és tan com dius tu
   Quan a l'altiplà els hi encanta el junquerisme alguna cosa falla Juny 15, 2021 | 16:13
   No cal oblidar tampoc que els d'esquerra actuaven darrera del president Torra i el deixaven sol.
   Teresa Juny 15, 2021 | 18:48
   Totalment d acord
  Visca ERC, for el venut egolatra Juny 15, 2021 | 15:48
  Junqueras no es res més que l'EGOLATRA MES GRAN QUE HA PARIT MARE, i mira que es curt de cap i gros de panxa. Salvem erc d'aquel vivales i lladre ferrovial
  Quan a l'altiplà els hi encanta el junquerisme alguna cosa falla Juny 15, 2021 | 16:15
  No cal oblidar tampoc que els d'esquerra actuaven darrera del president Torra i el deixaven sol.
  126
  2
  Respon
  Miren Juny 15, 2021 | 19:00
  Ja ens hem esbravat una mica amb els comentaris. El que és veritablement empipador és que li donem la raó a l'Aznar: "... no te preocupes que antes se pelearan entre ellos" doncs aixó. Ara sabem que l'enemic comú, no para ni pararà, i nosaltres anem perdent un temps valuós ni sabem aprofitar els mitjans que tenim al nostre abast.
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:44
   El anemic es delata tot sol : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Pol Juny 15, 2021 | 19:37
  Hi ha lectors catalans que diuen que no ens hem de barallar entre nosaltres. Cal dir que tota l'espanyolada que penja comentaris en Espanyol aquí i la botiflerada que en penja en un Catanyol infecte els hem d'ignorar: ni llegir-los-els ni contestar-los-els. Insults i amenaces. Són així. El Cul d'Europa. El més vulgar i tavernari poble d'Europa és Espanya: són els Espanyols. I malhauradament el Sud PPCC és ple d'aquesta gent. I la web també. Així doncs, deixem-los cagar llur merda a la web, votar massivament, etc. Ignorem-los.
  77
  155
  Respon
   Martín Juny 15, 2021 | 23:20
   Gràcies per dir en un altaveu públic el que tants pensem, de manera tan sistemàtica i clara.
   174
   155
   Respon
  Joan Jaume Juny 15, 2021 | 20:45
  Ara ho veig molt clar, ERC actua........... i els altres comenten.
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Juny 16, 2021 | 02:09
   Això és cert, ERC actua. Demà Aragonès farà acatament al Borbó pel matí i per la nit enviarà una consellera al sopar. Fa temps que actua, Junqueras ja actuava quan era vicepresident entrevistant-se amb Rajoy d'amagat del President Puigdemont i ara actuen de valent ell i la seva colla intentant enterrar el 1-O i la declaració d'independència del 27-O. No se'n surten però hi treballen de valent
   Erc el partit dels menas amb vot comprat Juny 16, 2021 | 04:52
   Erc actua creant ferrovials, matant velles amb el pla Homrani,SS, i fabricant impostos per arruinar als catalans i forrar menas quevoten erc, 100.000 vots comprats
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:42
   Així de clar actua ERC : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Eulàlia Juny 15, 2021 | 21:29
  Abans: no ets de Convergència? com pot ser!! Ara: no ets de Junts? com pot ser!! Som els més indepes, com nosaltres ningú!! Q el Junqueres es a la presó? Viu com un rei!! sols us falta dir aixo!! És una autèntica Vergonya tot el q he llegit!! Sort q el q està. Whaterloo no es ell xq sino... Ara Sí q veig q NO farem l'independència, amb aquesta unió!!! La paraula x descriure tots els comentaris, comensant x el del Sr Alexandre i tots els q s'han afegit és INDECÈNCIA !!
  3
  116
  Respon
   Temps de judes i junqueras Juny 16, 2021 | 04:50
   Grog eulalia, no saps el que dius, vas perduda com el junqueras.155
   @Eulàlia Juny 16, 2021 | 08:29
   La independència es fa amb ovaris i collons i no amb líders titelles. Si avui mateix i hagués eleccions, ERC obtindria la meitat d'escons dels que té. Cert que d'aquesta manera no s'assolirà la independència, ara bé, amb ERC al capdavant veurem volar ocells molts i molts anys.
   168
   156
   Respon
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:41
   Això és indecència : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Vendetta Juny 15, 2021 | 22:22
  Article de primera desenmascarador de botiflers repugnants com el junio el chanches y altres
  Jac Lou Juny 16, 2021 | 07:44
  Molt bon article, pro encara has sigut massa condescendent amb aquest ninot, es una mitja merda .
  @Eulàlia Juny 16, 2021 | 08:35
  La independència es fa amb ovaris i collons i no amb líders titelles. Si avui mateix i hagués eleccions, ERC obtindria la meitat d'escons dels que té. Cert que d'aquesta manera no s'assolirà la independència, ara bé, amb ERC al capdavant veurem volar ocells molts i molts anys.
  163
  156
  Respon
   abc Juny 20, 2021 | 21:48
   jo no cec que resultés amb la meitat d'escons i aixo ho dic pq penso que el poble català es debil. Amb pena escric aixo.
  En Torra dona dos tombs a Aragonès Juny 16, 2021 | 08:40
  Clar que pels castellans és a l'inrevés. Ja està tot dit.
  161
  155
  Respon
   Aragones un escolanet analfabet Juny 16, 2021 | 17:08
   Aragones, te laprimaria? Quina llufeta kumbaya, quin estaquirot cope. Escolanet,te deum
  Jo crec que Juny 16, 2021 | 09:47
  El ego del Oriol, es el la base del mal que s'ha fet a Catalunya. El millor per aquest país es tenirlo lluny de la zona de poder
   Junqueras el ca cer definitiu de Catalunya lliure Juny 16, 2021 | 10:00
   Aquest pobre home junqueras, no enten ni entendrámai que hi ha m8kions de persones molt millor que 3ll, que es pura enveja i odi. Amb ell, Catalunya a la merda, es el canser terminal de l'odi a Catalunya, ni no es seva, de la seva propietat ferrovial. Quindesastre per erc aquest malhome i pitjorcatalà
  Doctor Strangelove Juny 16, 2021 | 13:47
  Alexandre, ficar-se amb un home gras i amb un ull gandul, és de covard. Doc.
   uno que vive en Tabarnia Juny 16, 2021 | 15:37
   hi ha persones que encara que tinguin la edat que tinguin, no creixent mai i sempre van amb el ciri a la ma, aquest es el Junqueres, i ni ha que a sobre i afegeixen l,estupides, oi Doc!
   GabrielGM Juliol 18, 2021 | 17:38
   No cal que surtis de tema : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo
  Erc mediocritat catolica, de gent inepta i cervell confúa. Au plega, tontarron aragones de sanchez.155 Juny 16, 2021 | 16:18
  L'aiguabarreig aragones, un ruc amb dos orelles i dos potew, una vulgaritat de carndolla, un pobre home elegit per un nefast home. Pobre Catalunya en mans d'aquesta llufeta escaldada. Catalunya o la mediocritat aragones, un no rez, un petarro infantil, de pantalons curts i missa diaria.
  GabrielGM Juliol 18, 2021 | 18:06
  Afegit per recordar la primera traïció : https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo

Nou comentari