Que l’acord entre ERC i CUP-G és fluix, és evident. Que va posar neguitosa a la dreta catalana i a l’esquerra espanyola alhora, és constatable. Que cal pactar obligatòriament una estratègia i uns punts programàtics en clau social i nacional, és imprescindible i urgent. Ara la pilota de la unitat està a la teulada de JxCat, és moment de que decideixin si només la reclamen o també la practiquen. El país ha de fer front a les emergències sanitària, econòmica, democràtica, climàtica, habitacional, i
lingüística -i en podríem afegir més a la llarga llista-, i comença a ser urgent tenir un Govern que s’arromangui tot pensant més en el país que en les seves quotes de poder partidista. Bé faríem doncs de deixar de jugar a la política amb els amics i els retrets eterns i començar a actuar amb el sentit de país que la gent mereix.

Queden dos mesos per millorar substancialment aquest acord que no agrada a ningú, que decep a massa i que es creuen ben pocs. No caldria però, eternitzar-ho ni abocar el país a unes noves eleccions, que la primavera ja està aquí i la ciutadania ja no pot més de restriccions, dificultats a final de mes i giragonses discursives vàries dels de sempre. Toc de queda i confinament dels partits fins
que siguin capaços de posar-se d’acord i escriure, ràpidament i negre sobre blanc, el full de ruta pels propers anys. I és que la unitat cal teixir-la bidireccionalment i a foc lent per practicar-la. La unitat va de confiances, complicitats i generositat, no val reclamar-la sense més i especialment només quan cal investir presidents convergents. La unitat també són polítiques socials, d’esquerres i valentes, per a la majoria.

Per aconseguir-ho cal entendre primer que el resultat de les urnes del 14 de febrer és el d’una majoria independentista que vira a l’esquerra en clau social i ho fa cap a un nou embat democràtic en clau nacional. És a dir, no es poden imposar polítiques liberals, no es poden seguir defensant les privatitzacions ni els interessos del capital, cal fer front a la crisi climàtica amb mesures contundents,
cal acabar amb el problema d’habitatge que tenim i el mode d’execució dels desnonaments actuals i posar fi a la deriva repressiva del nostre model policial. Però també cal entendre que l’estratègia de la taula de diàleg no és la majoritària entre els independentistes i que cal bastir i consolidar estructures republicanes i una estratègia conjunta de mobilització per a dur a terme un nou embat d’autodeterminació i, aquest cop sí, tenir-ho tot pensat i preparat per tal de sostenir-lo.

Per fer tot això no n’hi ha prou amb dir que efectivament es farà, escrivint-ho en un paper sense més, massa precedents d’acords que no es compleixen tenim a la memòria. Per fer tot això calen mecanismes de control efectius de les polítiques acordades. El millor entre els possibles, perquè ets tu mateix qui duu a terme allò acordat, és justament l’entrada a Govern, de tots tres partits independentistes, CUP-G inclosa. Cal també que l’independentisme recuperi espais conjunts per reconstruir confiances i abandonar retrets, per seguir avançant i començar aquest nou cicle, per guanyar. Alguns ja hi són, com el Consell per la República o l’Assemblea de càrrecs electes, només es tracta de millorar-los, creure-se’ls i implicar-s’hi.

La pinça al nas amb l’acord la motiva, entre altres, l’excessiva màniga ampla amb una taula de diàleg que ha nascut morta. El govern de l’Estat ja ha dit que no hi parlarà mai ni d’autodeterminació ni d’amnistia, que és justament d’allò que cal parlar-hi. Per a què necessitem doncs dos anys de marge? Si els polítics no ho expliquen millor a la ciutadania, difícilment ho entendrem. Esquerra ha
guanyat les eleccions i ha de presidir el Govern i fer-ho de forma immediata, ara bé, en clau social ha d’apropar-se més a la CUP-G i en clau nacional ha de replantejar, revisar i calendaritzar la seva estratègia de diàleg amb una paret, perquè no és la majoritària dins l’independentisme.

L’acord entre els independentistes només arribarà amb el mètode del replà: cal baixar un pis per trobar-se amb el veí que en puja també un. I és que l’acord, com la unitat, són renuncies programàtiques i redimensionaments estratègics per a tothom. És assumir contradiccions. Aquest cop no podreu parlar dels bastons a les rodes de la CUP-G, aquest cop i davant les emergències que té el
país, qui no hauria de trencar la unitat i la veu de les urnes és JxCat.

Comentaris

  Rosa Març 25, 2021 | 22:26
  Per què hi hagi unitat primer ha d'haver-hi confiança. La confiança es guanya i es perd amb les accions de cadascú. ER i la CUP han traït moltes vegades els pactes que han fet, per tant no són gens de fiar. Les emergencies del país les resoldrem en dos mesos? mentre ER i la CUP doneu dos anys de marge al PSOE perquè ens segueixi humiliant i reprimint?. Avui ja s'han tirat enrera amb les 148.000 vacunes que havien d'enviar. Aquest és el chantatge del PSOE que vosaltres amb el vostre acord accepteu. Aquesta CUP-Comuns 2.0 només portarà més misèria a Catalunya, Boya i tu ho hauries de saber.
  187
  93
  Respon
   Baldiret Març 26, 2021 | 01:21
   Ho dius convençuda això? Han fet un "ací tienes las lentejas, si te gustan las tomàs y si no, las dejas.
  kike Març 26, 2021 | 05:41
  Hablar de las izquierdas esta muy bien, pero ya se demostró que tampoco hay nada que hacer con este tema. Cualquier iniciativa, spain la tumba. No hay que engannar a la gente. No sé pueden aplicar políticas diferentes si antes no tienes la independencia. De la misma manera que la casa de la república no es un espacio convergent. Allí hay mucha gente de izquierdas. Como Ponsati y Comin, por ejemplo. La Cup ya no es la Cup, se ha domesticado. Los únicos rebeldes, ahora mismo viven en Bélgica. En Suiza, no.
  202
  107
  Respon
  Narcís Març 26, 2021 | 09:59
  Cremat n' estic d' acomplexats amagant -se ' en allò social ' .. però què és la política sinó justament això ? A qui nassos pensen enganyar amb aquesta cantarella, quan som plens de compatriotes passant-ho d' allò més malament i, alhora, vingui tot déu d' arreu a demanar drets àdhuc des de la il·legalitat sense mai per mai haver complit obligacions/ deures de cap mena ( tirem la casa per la finestra .. com aquest estat no se n' enduu prou ! ) ? Deixi mateixa autora llur lloc d' ingressos, excuses, de treball, a un d' aquests forans i deixi de cantar missa .. i els catalans que es fotin ! PD : quina gràcia .. han d' esmentar com CiU la coalició JxC ( com si fos un estigma .. fora banda caigués malament, bé o millor ) .. quan sos votants només intenten defendre la legalitat piratejada per l' estat així com donar suport l' únic grup que lluita internacionalment per casa nostra !
  94
  43
  Respon
  Raf Març 26, 2021 | 10:18
  Jo diria que les CUP han baixat de l’àtic al soterrani per trobar-se amb ERC. NO UN PIS, tot l’edifici han baixat
  96
  52
  Respon
  Narcís Març 26, 2021 | 10:21
  Ah ! Professió : activista .. je je ! Ocupador : ong's , associacions i serveis socials .. je je ! PD : he prosperat ( no com aquests catalans estúpids .... je je ) .. ara sóc , visc, de la política ..je je , així professió: polític .. je je perquè sóc antiracista, antixenòfob, antitreballadors, antirics, antiblancs, antirossos , antiautòctons, anti . . . . . . . Nota: sento no ser dels que pagaran les pensions que sí dels que ja vivim dels impostos d' aquests !
  60
  44
  Respon
  Cambra Març 26, 2021 | 10:32
  Acord, acord, acord, repetiu com a lloros, però acord per fer què? Amb aquest acord no es pot fer ni una autonomia i parles de independència? Acord per agenollar-se davant l'espanyolisme? Acord per estar un munt d'anys més suportant la repressió? Aclariu perquè voleu l'acord, per que l'acord que heu vestit amb els del Cavall de Troia podríem estar-nos mil anys més en aquesta situació de vassallatge. Dieu "no ens agrada aquest acord", però el signeu. Dieu "farem, farem, farem, però no dieu què, tan sols vaguetats i fum, molt fum. No crec que pode esperar que, després de l'experiència d'aquests anys es demani concreció i sobre tot, salvaguardar una de les poques coses que queden fora del abast de l'estat. No es pot llençar a les escombraries el CxR tan sols perquè alguns no els hi agradi no poder potinejar-lo. Feu-vos ho mirar.
  155
  86
  Respon
  Un acord per oblidar el CONSELL X LA REPÚBLICA? Març 26, 2021 | 11:05
  Quin fracàs!, quin cinisme!. És mol trisT que fins i tot la CUP lluita per l'oblid del Consell i l'independència. Quina decepció!.
  158
  70
  Respon
  I do? Març 26, 2021 | 12:40
  CUP-COMUNS-UP i al temps, que aviat us veurem donar suport als del 155 o a delators com els Comuns.... Noies de les CUP, us estan fent el llit,
  72
  51
  Respon
  Sara Març 26, 2021 | 12:58
  Sense estat propi i ser l'amo dels teus recursos, no hi ha polítiques socials, ni de cap mena, possibles. Prou d'enganyar el poble prometent el que no teniu diners per a pagar.
  116
  50
  Respon
  Donec Perficiam Març 26, 2021 | 14:10
  Sóc totalment d'acord amb la Mireia Boya. I ja podeu queixar-vos tot el que volgueu, i abocar merda sobre la CUP, però sort en tenim d'ells. Ja varem poder veure tots durant la legislatura passada, l'escenari de disputes eternes entre ERC-JUNTS, quan la CUP (per sort) es va desentendre dels pàrvuls i va optar per mirar ...quina vergonya al-liena....que patètic. Són tant ambiciosos ERC i Junts que perden l'essència de l'únic que ens importa a la gent. Tenen la boca plena de paraules banals, eternes, buides, paraules que només són sorolls i han perdut el contingut. Han perdut els ulls i les orelles, han perdut el nord. Ja diu la dita que "qui molt abraça, poc estreny". Són ben poques coses les que realment ens importen i necessitem, però són incapaços de veure-les...o de fer el que cal per aconseguir-les. I no demanem pas la lluna òstia.....
  54
  71
  Respon
  Solfa. Març 26, 2021 | 16:08
  L'únic acord que poden confegir els nostres flamants representants és un acord de quarta augmentada, és a dir: un "Diaboluis in música", o, parlant clar, la més estrepitosa de les dissonàncies.
  16
  22
  Respon
  Fabencio Març 26, 2021 | 19:56
  Con este acuerdo lo único seguro es que vosotros vais a seguir cobrando, como mínimo dos años. Y después de dos años, y la tabla de negociación sea un fiasco nos vendrán con otro invento. El asunto es mantenerse en el cargo..
  Espectador Març 26, 2021 | 23:18
  És veritat el que diu abans la Rosa, dos anys de marge per la taula i tanta pressa per l'acord. Bé, ja porten un mes, però és que hi ha un desacord fonamental. I és el Consell. De totes formes no passa res, faran govern al final, ves quin remei, i serà mediocre, perquè no tindra marge d'actuació i a sobre estarà dividit. Pero ni això es ja l'important, el corrent de fons de la societat és el que compta. I Espanya està en fallida. També nosaltres en crisi, i em temo que anirà a pitjor, però no ens hem de rendir
  una Març 27, 2021 | 00:18
  Vostè no ho sap el que vol la gent. Diu: Està cansada per la pandèmia i tal i tal. Però votar no costa tant. Per la llibertat de Catalunya es vota el que calgui i quan calgui. Volen repetir el mantra del cansament per influir en la opinió pública. Quina gràcia, ens diuen que estem cansats i ens volen fer tornar a votar un referèndum d'aquí dos anys, com si no hagués passat res. Esclariu-vos Cup.
  Està clar que hem d'anar a NOVES ELECCIONS. Març 27, 2021 | 12:27
  El 14-F ens va agafar a tots amb els pixats al ventre. A les pròximes hem de votar als partits que representa el CONSELL X la REPÚBLICA.
  Octubrista Març 28, 2021 | 19:05
  Qui els ha vist i qui els veu els de la CUP, d'exigir la independència per demà mateix a proposar un referèndum el 2025, participar en una "taula de diàleg" amb el PPSOEVOC'S i esperar 2 anys a veure'n els resultats. Pels que no saben que la CUP està infiltradíssima de submarins d'ERC, resulta impossible de comprendre.
  Què collons vol dir ""ací tienes las lentejas, si te gustan las tomàs y si no, las dejas." Març 28, 2021 | 19:10
  l'Isla fot quatre dies que ha vingut de Madriz i està fent escola...

Nou comentari