La muntanya i el ratolí

"El preacord deixa clar que ERC continuarà amb la seva política d'institucionalitzar una taula de negociació i diàleg tan real com el vaixell de l'holandès errant"

La muntanya de la majoria absoluta independentista en vot popular i escons, després de moltes i angunioses fatigues de més de cinc setmanes de duració, ha parit un ratolí. De vegades, les muntanyes, els gloriosos atributs de la geologia, adés màgics, adés sagrats i sota els quals brogeixen els titans i els centimans vençuts pels olímpics, s’avenen a fer un rol més modest i donen a llum un ratolí. I no un ratolí sagrat, màgic, capaç de sobreviure als moixos, sinó un humil ratolí casolà que només vol desaparèixer, com el preacord signat entre ERC i la CUP.

Segur que els lectors coincidiran amb mi en una impressió gens ressaltada als mitjans, però molt perceptible l’endemà de les eleccions del 14-F: cap esclat d’entusiasme col·lectiu davant la notícia de la majoria absoluta independentista. Ans al contrari, l’esfera pública semblava  tenyida  de resignació i no només entre els votants de JxC, sinó a tot arreu; els votants de JxC, a la resignació afegien la frustració. Tot es cobria amb el subtil vel conformitat.

Hom va entendre per fi que l’anomenada “victòria de l’independentisme” era en realitat una victòria dels partits que es deien “independentistes”, sense ser-ho, o sense ser-ho alguns d’ells. Va veure per fi que l’expressió “partits independentistes” era una falsedat, acceptada per tothom que feia el joc als partits no independentistes. Es pot dir, i es diu, car l’ésser humà és lliure, que sí que tots ho són, de partits independentistes amb estratègies diferents cap al mateix objectiu de la independència. Cert, hi ha diferències notòries, fins i tot insuperables: la diferència que hi ha entre tenir una estratègia aquí i ara i no tenir-ne cap o tenir-ne una diferida fins a la segona arribada del Messies.

Només amb el ratolí del preacord entre ERC i la CUP, els votants independentistes de bona se n’adonaran que no és això el que van votar. El text no esmenta ni de passada la unilateralitat ni la independència; ni tan sols l’angèlica figura de la “República catalana” al bel mig del cel de la utopia ibèrica. S’ha acabat el bròquil de la quimera. Als votants els va passar com a Sant Tomàs, però a l’inrevés: a l’apòstol li calia tocar les nafres de Crist per creure; als votants, les nafres de la independència per deixar de creure. Ara per ara, tanmateix, això ja no té solució i encara menys pensar a unes noves eleccions quan els que han guanyat les passades saben que els ha tocat la loteria.

Si el preacord omet la unilateralitat i la independència i s’oblida del famós “esperit republicà” que omple de goig els cors pragmàtics, no es pot dir un preacord independentista. En canvi sí que està farcit de promeses de polítiques públiques molt raonables, com si la mala consciència els fes acumular-les per amagar el buit da la manca d’esperit independentista. Xerrar sobre l’ordre públic, la sanitat, l’habitatge les mesures de reconstrucció, etc., a dins del marc autonòmic es pot fer de franc. Parlar de la unilateralitat i la independència, no. I aquesta és la vertadera diferència entre les anomenades estratègies diferents. La que és i la que no és.

A més de l’ominós silenci sobre la unilateralitat i la independència d’un govern que es vol independentista i del munt d’inestimables promeses de polítiques sectorials, garantides per les experiències pràctiques de l’eficàcia passada, el preacord deixa clar que ERC continuarà amb la seva política d’institucionalitzar una taula de negociació i diàleg que sembla tan real com el vaixell de l’holandès errant. És un encert i té quatre anys per practicar. Bona part del pensament i la literatura occidentals s’ha fet per mitjà de diàlegs. Hi ha molt a aprendre. A l’ocasió i pels tres anys de pràctica, recomano l’insuperable Esperant Godot, de Beckett. Canvieu Godot per independència i tindreu segur l’espectacle tres o tres-cents anys més.

El que no pot passar ni passarà mai és que la proposició concreta d’aquest ànim perpètuament dialogant sigui acceptada per l’Estat, ni tan sols amb la molt descolorida, balbucejant i vergonyosa fórmula de treballar per assolir les condicions necessàries al llarg de la legislatura per a realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum.

Encara no s’havien imprès els bits de la notícia a les pantalles del gobierno quan va sortir el ministre Àbalos, el gran paladí de la unitat d’Espanya, a rebutjar tota mena de referèndum de qualsevol classe i a reafirmar la ferma voluntat del gobierno de continuar amb el diàleg de Godot.

Suposo que els caps pensants de JxC estaran ara cercant una decisió enmig d’un fibló d’urgències, però confio que, com l’adreçat del poema de Kipling, sabran conservar la sang freda. La meva, com que és més calenta, no em permet veure-hi cap raó perquè JxC hagi d’entrar a un govern no independentista per seguir legitimant la claudicació.

Comentaris

  En los buenos y viejos tiempos, los ratones bailaban durante ocho segundos antes de salir por patas. 24/03/2021 8:13 pm
  Un fuerte aplauso para los ratones mágico-sagrados de Junts, y otro para su flautista Cotarelo. Sin vosotros nunca lo habríamos conseguido. Lo que sea que hayamos conseguido.
  baldiret 24/03/2021 8:03 pm
  Llegir algunes opinions és desolador i veure com es defensa, tan directa com indirectament, l'actitud i la tendència ultradretana, de la majoria de partits amb la complicitat i quan no per decisió de la mateixa justícia, dubtes si això mai tindrà aturador.
  baldiret 24/03/2021 7:31 pm
  Ostres!, el feixistam deu estar acollonit, ho tenen tot copat amb bajanades de tota mena.
  federalista 24/03/2021 7:04 pm
  jajajaj es barallen els indepres,un vell castella sense escrupols, que llepa el cul minoritaris dividits, i barallats i ademes guiats per un vell xarnego llepaculs a sou de la burguesia lladre, com abans era a sou dels socialistos, un pobre vell xarnego castella sense escrupols que llepa cul i rabo deq ui li paga ahir per 3 duros, hui per tres pujolins, i traga be el vell xarnego , es curios ni felipe ni guerra han tingut problems ni amb la prostata ni amb les almorranes , seran a la boca del vell xarnego jajajajajajja a mamar-la mamarratxo mai millor dit, ah i a girona se a on vius, ets vell i et pots caure per les escales, ves en compte
  GROC 24/03/2021 6:59 pm
  Amb els comentaris d'avui no li han rigut les gracies a Cotarelo al Ramon i els llepa culs de JxC
  Gonzalo Facha Segurata 24/03/2021 8:59 am
  Se me pone gorda cuando veo un uniforme de verdad, no como el mio...
  Junqueras un esclau del franquista Sanchez. Netegem erc de venuts al franquisme catolic 24/03/2021 7:58 am
  Junqueras la VOX DE SANCHEZ. ERC ES PSOE.155, pur franquisme sotanero.erc
  81
  14
  Respon
  Junqueras un esclau del franquista Sanchez. Netegem erc de venuts al franquisme catolic 24/03/2021 7:56 am
  Junquerasla VOX DE SANCHEZ. ERCES PSOE.155, pur franqu7smesotanero
  68
  13
  Respon
  Cotalelo el piroman 24/03/2021 6:35 am
  Aquest vell no hi toca, de jove comunista i de vell es torna neocon? Per diners? Sembla un talp de Tácito que l'únic que fa es trinxar la feble unitat dels independentistes.
  1418
  1514
  Respon
   Joalmar 27/03/2021 12:52 pm
   Es una llastima que ara feu menypreu de Cotarelo, per que veu i exposa les miseries dels partits independentistes, que tots en son responsables, principalment d'ERC que es el qui está fent més mal paper i s'ha conformat a fer un paper autonomista i conformista amb un discurs ambigu. Sempre vaig votar a ERC, però no penso fer-ho més per que ara mateix no fa el que diu i no diu el que fa....i no ho veu sols en Cotarelo. Si no tenim perspectiva per veure y criticar el que fan els nostres y sols critiquem als altres, no anem be, vosaltres mateixos. Gracies Cotarelo per exposar la veritat, malgrat tots els insults i menyspreus que reps dels qui estan cecs i no tenen una perspectiva més am ple que la d'un únic partit. A mi em fa més por la actitut equivocada propia que la dels espanyols amb tota la seva mala llet. Si estiguesim units i treballesim en serio tots plegats, ja estariem molt mnés a prop de la independència.
   Clara 24/03/2021 2:43 pm
   Se'm bloqueja el `polsador de tant de voler contrarestar la bilis d'algunes persones que es posen nervioses quan el professor canta les veritats.
   257
   317
   Respon
    Joalmar 27/03/2021 1:01 pm
    Ja veus Clara, alguns dels nostres no volen veure la realitat i menysprean i fan mofa dels dels qui estem a la mateixa banda, però no els seguim la corrent. Ara mateix el futur de Catalunya està en mans dels qui no perdem temps en insultar ni menysprear i tenim clar qui es l'auitèntic enemic. Que fàcil es atacar en Cotarelo!!!! i no presionen en canvi al partit que perd el nord. no t'hi escarrasis. siguem ferms que ells algun dia deixaran de ser cecs i veuran el que han de veure. Quant el sentit comú es presoner de l'orgull, es perd la perspectiva i no s'analitza amb visió ampla.
    Es clar que si Clareta 24/03/2021 5:17 pm
    Professor en estupidesa i chaquetero que no volen ni a Madrid!
    220
    250
    Respon
   Totalment d'acord! 24/03/2021 1:27 pm
   A Madrid Cotarelo és un descastat montapollos, ningú el vol. Per això ha vingut a Catalunya, ha trobat uns babaus que li riuen les gracietes mentres fagi de mamporrero als fanàtics que votan Junts pel Sou. Aprofitan les subvencions dels mitjans "periodístics" de part com aquest pamflet corruptgent per passar-li quatre duros a través del poc professional Cot.
   431
   320
   Respon
  El consell per la república 24/03/2021 6:29 am
  Fuigpelmón va suspendre la DUI en segons i va fugir. El consell per la republiqueta de 9 segons és una menjadora corruptgent que els catalans no hem votat, no hi pinta res, es de part. Les putes, que se las pagui qui les fa servir...
  1160
  1068
  Respon
   cabroncete 24/03/2021 7:34 pm
   tu madre dice que no pongas esas cosas , que luego todo se sabe
   Donec Perficiam 24/03/2021 2:26 pm
   Si en comptes de 3 persones exiliades a Brusseles, hagueren estat 30, ara potser ja seriem República....L'error va ser deixar-se jutjar per el Tribunal de la Santa Inquisició Caspañola i no fugir tots a Brusseles. Si tots hagueren fugit, el problema no seria de Caspaña, sino que el tindria Brusseles, i podeu estar segurs que ho arreglaven ràpid...
   282
   208
   Respon
    Si noi, 24/03/2021 5:28 pm
    ja hem vist el molt que fan a Brussel·les els fugits, han treballat tant que els han premiat treient-lis la inmunitat.
    201
    239
    Respon
  Baldiret 24/03/2021 12:36 am
  Pot ser el que cal es fer un "pas al costat" i començar a fer una altra garbellada. De l'oposició estant es pot fer molta feina i així escatir qui vol la independència i qui no. I tornen-hi! B
  75
  36
  Respon
  Ramon 24/03/2021 12:26 am
  Un argument afegit, l'encausament de Laura Borràs. Molt millor que t'agafi sent al Govern per trencar la baralla si la reacció d'ERC és tan miserable com de costum. El quid és aquest. Tenim una pilota guanyadora. Guanyadora, sí. Però una. Només una. Cop de porta en podrem fer només un. És vital encertar la circumstància ideal. El moment que més els trinxem... llevat que abandonin el costat fosc de la força.
  253
  357
  Respon
   Miserable? 24/03/2021 6:31 am
   Com el que va suspendre la DUI i va fugir?
   606
   456
   Respon
  Joan 23/03/2021 11:39 pm
  Cotarelo, l'has brodat. Llegir el preacord d'oxigen al PSOE i a tots els del 155, fa entendrir el cor de un gos apallissat. Les bases de la CUP si accepten això, es que estan mes perduts encara que els Republicans Espanyols que es fan anomenar d' Esquerra, Republicana, de Catalunya. Bona fórmula per guanyar eleccions, pero res més. Mira que voler "crear" una nova "direcció estrategica" de una Taula de Partits o 3+2, per abandonar a Llarena al President Puigdemon i al Consell per la República, ja es "lo colmo". Mes que gestionar la derrota, es cridar-la a crits. Sobre temes de Gestoria, com has dit bé, no obliga a res.
  599
  720
  Respon
   Si noi, 24/03/2021 6:15 am
   Fuigpelmón va suspendre la DUI en segons i va fugir. El consell per la republiqueta de 9 segons és una menjadora corruptgent que els catalans no hem votat, no hi pinta res, es de part. Les putes, que se las pagui qui les fa servir...
   827
   692
   Respon
  luis 23/03/2021 9:39 pm
  Gran article. Mol bo.
  242
  1
  Respon
  Doctor Strangelove 23/03/2021 9:24 pm
  S'ha de ser mesquí i un indecent intel·lectual per deixar que deixalla com aquesta vomiti aquests exabruptes en aquest libel, per fastigós que sigui! Per sort, gent humil i treballadora com aquest servidor que us escriu, està aquí per denunciar-ho. Doc.
  144
  212
  Respon
   Enveja! Doctor StrangeGelós 24/03/2021 8:58 am
   Aquest vell, com tu dius, et pasa la ma per la cara en l’àmbit que vulguis. I et diré mes, el Cot i el del xandal, a aquest últim li tens una veritable enveja, també et donen mil voltes, fins i tot quan dormen. En fi, tenim aquí un exemple de mediocre que es creu posseidor de dos doctorats...
   Ramon 24/03/2021 12:30 am
   Però què carat és aquesta merda? Que t'has tornat a fer sociata, doctor? No fotis, eh? Vull pensar que és que tens un mal dia o que algun excamarada t'ha suplantat el nick.
   54
   61
   Respon
    Baldiret 24/03/2021 7:46 am
    El DOCTOR ha caigut en basca. "Que alguien le lleva las sales
    25
    15
    Respon
  Ramon 23/03/2021 9:01 pm
  Estic d'acord amb tota l'anàlisi però potser no amb la conclusió. Respecto i qui sap si no seria encertat trencar ja ara. Motius n'hi ha de sobres. Però això presenta el perill que passades les eleccions madrilenyes els permetrà escenificar la fantotxada de la taula i vendre'ns fum i xerrameca "social" com si es tractés del millor des del pa de motlle. Cosa que podrien fer-la ja que disposen d'un espai mediàtic quasi totalitari a llur servei. No creus, Cotarelo, que seria millor entrar ara en aquesta indignitat per sortir-ne amb un bon cop de porta quan més mak se'ls pugui fer, quan se'ls pugui deixar en evidència, retratats i amb el cul enlaire?
  71
  73
  Respon
   Baldiret 24/03/2021 6:15 am
   Pot ser el que cal es fer un "pas al costat" i començar a fer una altra garbellada. De l'oposició estant es pot fer molta feina i així escatir qui vol la independència qui no. La Albiach estaría molt feliça "un govern progre i d'esquerres.
  Al otro lado de la frontera 23/03/2021 8:38 pm
  Ya no se tratan de diferentes planteamientos en cuanto a la independencia . Se trata lisa y llanamente de TRAIDORES al Pueblo Catalán
  208
  316
  Respon
   La muntanya i el ratolí 24/03/2021 6:10 am
   El preacord deixa clar que Corruptgència continuarà amb la seva política de processar cap enlloc sense fer res mentres van cobrant bons sous. Una taula de negociació i diàleg no la han volgut mai, s'acabaria el xollo en que viuen des de fa 10 anys sense fer res.
   428
   322
   Respon
  Gonzalo 23/03/2021 8:14 pm
  Maravilloso comprobar vuestra frustracion.
  Marc 23/03/2021 7:56 pm
  Totalment d'acord. Erc no es independentista, es espanyolista, sanchista, junqueril
  373
  350
  Respon
   Si noi, 24/03/2021 5:40 pm
   i suspendre la DUI en segons i fugir és ser independentista?

Nou comentari