Hiperventilats i botiflers

"La pèrdua gradual de l'esma independentista de l'1-O anuncia la "nova normalitat" autonòmica sota l'ombra d'una ridícula taula de diàleg"

Tota ideologia, doctrina o moviment s’articula al voltant d’un objectiu compartit pels adherents, malgrat que interpretat de diverses formes, sobretot dues d’oposades, una radical i una altra conservadora. Totes dues, per descomptat, apel·len a la puresa dels principis i acusen l’altre extrem de trair-los. És la dualitat essencial, el yin i el yang de l’acció humana; aquí i ara o a termini; de sobte o planejat; espontani o organitzat. Revolució o reforma.

L’objectiu que nominalment comparteixen tots els independentistes és, meravella dir-ho, la independència. Però la interpreten de formes oposades, bé com a resultat d’un acte de voluntat col·lectiva, bé com a resultat de la paciència i la necessitat de la història. Els primers anomenen als segons “botiflers“; els segons als primers “hiperventilats“. És l’adaptació de la dualitat universal a la mentalitat catalana, l’única que calcula les hores per avançat. Per això els hiperventilats fan servir un terme arcaic i els botiflers un de postmodern.

La qüestió d’importància aquí no és terminològica, sinó que té conseqüències polítiques de fons. Es tracta d’esbrinar per què es parla d’hiperventilats i de botiflers. En l’enteniment que els primers són identificats grosso modo amb JxC, mentre els segons ho són amb ERC. No cal parlar d’excepcions; són evidents.

Amb l’hiperventilació, un préstec desafortunat de la medicina, es vol atacar la interpretació, diguem radical, de l’objectiu comú. Es tractaria d’una acció irreflexiva, imprudent, moguda pel doctrinarisme si més no per intencions més fosques. La precipitació no només no assolirà l’objectiu, sinó que ens farà perdre els avantatges que amb molts patiments hem aconseguit fins aleshores.

De la banda hiperventilada es contesta que la situació és d’urgència. Com a senyal d’alarma, la llengua, la retracció del català parlat, punta de l’iceberg de l’espanyolització de la societat catalana. Un procés que té el suport tancat de gairebé tots els mitjans de comunicació, fins i tot els catalans, fins i tot els institucionals. Que hi suma l’acord de tots els partits espanyols i alguns catalans i gairebé tota l’esquerra d’aquí i allí. Sense parlar de les institucions de l’Estat, la corona, l’església, l’exèrcit, el capital, tots a una, a aniquilar la cultura i la nació catalanes.

La pèrdua gradual de l’esma independentista de l’1-O anuncia la “nova normalitat” autonòmica sota l’ombra d’una ridícula taula de diàleg. És a dir, un desastre que pot esdevenir una catàstrofe si el bloc independentista perd les pròximes eleccions. Per als hiperventilats es tracta de donar forma institucional a l’alè independentista en compliment del mandat de l’1-O, i fer-ho ja perquè es tracta d’una qüestió de supervivència.

De l’altra banda, els botiflers. ERC no comparteix la consciència d’urgència i considera apocalíptics els temors dels hiperventilats. El correcte no és la tàctica bolxevic del cop d’Estat, sinó la més prudent del reformisme gradual i el fabianisme. ERC veu la independència no com a resultat d’una acció específica i concreta, sinó com a conseqüència de forces molt més complexes en una dinàmica amplia, europea, mundial. Tot plegat la independència vindrà per imposició d’una “comunitat internacional” que sembla un club controlat pel senyor Junqueras.

Quan el MHP Aragonès profetitza que la independència serà el resultat de la taula del diàleg atès que el gobierno es veurà forçat a cedir, pren els seus desitjos per realitats futures tan consistents com el país de les Valquíries. Els botiflers fan un ús retòric de la independència car en parlen només quan hi ha eleccions o en moments estratègics, sempre en clau electoral. El partit no és un instrument per assolir la independència; ans al contrari, la independència és l’esquer per garantir l’hegemonia del partit.

L’independentisme diu voler la unitat perquè és el millor, però fa el contrari del que diu, com la Medea d’Ovidi. La tensió entre els dos extrems, el radical/hiperventilat i el conservador/botifler, recorda l’oposició entre dos famosos pamflets amb els quals es va obrir i tancar l’era de l’hegemonia comunista a l’esquerra: el de Lenin, “La malaltia infantil de l’esquerranisme en el comunisme” (1920) i el de Daniel Cohn-Bendit, “L’esquerranisme, remei a la malaltia senil del comunisme” (1969). La ironia aquí és que els rols tradicionals dels radicals i els conservadors estan canviats.

Com a Catalunya.

Comentaris

  Harrymadas 12/10/2021 8:46 pm
  año 2132 , la mesa de diálogo continúa....pronto .. pronto .. habrá resultados ... Tutankamón, se parte el pecho en una esquina ...
  Anònim 12/10/2021 9:29 pm
  Ni d'ERColaboracionista, ni de JXSOU es pot esperar res. No em crec res d'aquesta gent. Són mentiders professionals.
  Luisnomeacuerdo 12/10/2021 9:43 pm
  Claro cotorralero hay que españolizar a los lazinazis empezando desde la más tierna infancia antes de que le inoculeis el odio que sentís los fascistas independentistas contra todos vuestros compatriotas. Hay que cerrar estos panfletos de extensión del odio y mandaros a todos a recoger peras a Lérida.
   uno que vive en Tabarnia 13/10/2021 4:25 pm
   tu sirves para coger peras, o robarlas, mas bien para lo segundo, es lo que te inculcaron en tu tierna infancia, alguien abuso de ti y quedaste como lo que eres, TONTO
  Hipoventilats 12/10/2021 10:14 pm
  No suavitzis, Cotarelo, botiflers no, se'ls anomena directament traïdors, que és el que són. I res d'independentistes.
   per traïdor ja tenim a Fuigpelmón 14/10/2021 6:53 pm
   va trigar segons a suspendre la DUI i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat, fa 4 anys...
  Ok Gal 12/10/2021 11:46 pm
  Els hiperventilats van sortir del partit col.laboracionista fa anys. Van quedar els trepes i acomodats. Els hiperventilats per esquerrans no existeixen. Admeten que és democràcia tenir una justícia per a rics, partits per la corrupció, un sistema per la gràcia del Franco criminal.... tot això els hi està bé i preocupats per unes pistes d’aterratge que resulta que ningú ha sapigut calcular en 50 anys. Com per preveure la independència amb aquests vividors.
  Una 13/10/2021 1:16 am
  Molt bé, professor Cotarelo. Ara que viu a Catalunya ja veu el pa que s'hi dona. Quina diferència prenen de prop els que de lluny semblaven gegants morals.
  Gerard de sarria 13/10/2021 5:10 am
  Bravo. Lúcid com sempre
  Ex- votant d`' ERC. 13/10/2021 7:01 am
  Doncs, és molt possible que, a les properes eleccions, l'independentisme perdi. Jo mateix em quedaré a casa i, suposo, serem molts. Ara, cap catàstrofe per als partits; és el que desitgen
  Ferran 13/10/2021 8:59 am
  Como llevo 75 años (de 307) esperando la vuelta a la República que se cargó el dictador primero dejando UN Millón de muertos y luego entronizado su dinastía con el "ejemplar" (no diré de que) de Juan Carlos, no me considero hiperventilado. Pero si independentista cargado de razones y años de sufrimiento y espera.
  federalista 13/10/2021 9:37 am
  voste que es llepaculs a sou, o llepaculs per vici aixo es el meu dubte i disyuntiva, voste xucla ous i culs per vici, es a dir es un guarrete, o ho fa si el paguen com crec jo, de totes maneres pot vindre voste a ma casa a molins de rei, i em fa una llepadeta al cul, orto en argenti, puix tinc una almorrana molt grossa que es te que menjar prompte vell xarnego, i jo li donare 30 euros que en tinc , cas que que siga la primera opcio i menje voste culs per vici, em llepa voste molt be la almorrana que pica i molt i li donare un got d'aigua despres o be una coca cola hahahahah de res.
   uno que vive en tabarnia 13/10/2021 4:27 pm
   voste va per Bisbe, no? perque de la manera que s,expressa, es que ja a superat les novicies
  kodi 13/10/2021 10:10 am
  gràcies professor lúcid
  Narcís 13/10/2021 10:24 am
  Diuen ' hiperventilats ' a qui saben " ja un moment a la vida que un hom ha de prendre una determinació " ( sinò seria el conte de mai acabar, de mai començar ! ) ! Així mateix, els altres no seran ' botiflers ', però s'hi assembla molt, atés que verament semblava/ sembla tan sols cercaven/ cerquen la Generalitat, la Generalitat ( per fi ! ) ! PD : si avui ara i ací no hi anem ensems, alhora, a l' unísono, junts fora mida així plegats d'allò més . . quan ? Nota : no sé perquè en MHP Aragonès ha dit el que ha dit .. només aconsegueix fer quedar bé a nostre tirà i malament a nostres víctimes del 17 ( internacionalment parlant ) ! Anotació al marge : àdhuc el puc comprendre .. però de quan ençà un delinqüent fum atenció a cap raonament i aquest estat a cap democràcia ?
  Groc 13/10/2021 11:29 am
  Per no perdra la costum de cada dimecres ,Cotarelo llençàn merda contra ERC Els hiperventilats son els que compren la merda de Cotarelo
   uno que vive en Tabarnia 13/10/2021 4:23 pm
   de groc palid, quederas quant vegis que els dos anyets de la tauleta de mus organitzada per ERC i els seus amos hagi servit per tot menys res, aviam la cara que os queda, be! ja l,anticipo, CARA DE TONTO
   Tifa erqui 13/10/2021 4:44 pm
   T'asseguro que no et comprem.
   Junqueras un lladre vulgqr 13/10/2021 8:39 pm
   Merdetajunqueril, pur racista del 155.erc, lladres de impistos als catalans per omp.ir les butxaques dels mafies d'erc, analfabets lladres
  Endavant 13/10/2021 3:00 pm
  Un plaer poder seguir-te. Continua així. Endavant.
  ERC franquisme i oic mes 13/10/2021 6:12 pm
  Junqueras es un Franco vulgar, un español vulgar,
  Erc espanyolisme borbonic-junqueril 14/10/2021 8:48 am
  L'HIPERCAGAT JUNQUERAS DE ESPAÑA I EL S3U GOSSET ARAGONES porten dodotis plens. España es ERC.155
  les traves també s'acaben! 14/10/2021 2:38 pm
  De la pandèmia, que tan bé els hi ha anat als espaÑoluchusmerdestanians, se n'albira la fi i, amb aquesta fi, la retallada del miratge que els catalans de soca-rel (digues-nos, si vols, hiperventilats: TOTS els indepes que no som "pijo-progres") ens havíem "pacificat". Res més lluny de la realitat: tots volem sang, i molta; uns en sentit figurat i d'altres fins i tot no faríem fàstics a la real. Una espurna és al caure, i els patriotes ballarem en rotllana prop del foc on hi jauran els depurats (fastigosos) espaÑolistanesos, finalment "desinfectats" i duts a la gloria eterna, ben lluny de la nostra Pàtria. Digueu-me feixista -o hiperventilat-, si voleu, però la realitat és que cap país, cap ni un, ha esdevingut independent sense fer servir aigua, sabó i un bon fregall. Visca Catalunya Lliure!
  Pel Cot, director censor d'aquest pamflet corruptgent: 14/10/2021 6:00 pm
  Surt a compte renunciar als Principis Periodístics d'ètica i professionalitat per censurar comentaris educats però couents, però deixan amb el cul a l'aire als corruptgents? Ho fa per princis polítics o per raons pecuniàries?
   Junqueras Caudillo de España por la gracia de Dios 14/10/2021 7:51 pm
   Mira TV3 el NODO deo NAZIONAL.SOCIALISTA el QUINQUI FERROVIAL iL JUNQUERAS DE ESPAÑA

Nou comentari