El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ha tocat fons ja l’independentisme?
  • CA

Aquest dilluns fa un any de les eleccions en què els partits independentistes varen superar el 50% del vot vàlid per primera vegada. En els tres anys anterior ens havien dit moltes vegades que no podíem avançar perquè calia assolir aquesta fita (com si el mandat de l’1O no tengués cap valor!). I de fet, encara que ningú no ho recordi a aquestes alçades, Junts es va presentar a les eleccions amb la proposta d’activar la Declaració d’Independència si se superava el famós 50%.

Ara ja sabem que la insistència en aconseguir més de la meitat dels vots en unes autonòmiques no era més que un pretext per enterrar l’1O. Que aquesta era l’opció d’ERC ho sabia més o menys tothom. Que fos la de la CUP va sorprendre molta gent ben informada. I que Junts hagi renegat de les primeres pàgines del seu programa electoral en què parlava d’activar la DI i hagi adoptat la idea de l’embat, que pot voler dir qualsevol cosa o res, és coherent amb l’evolució del partit.

En tot cas, malgrat el bon resultat de l’independentisme, a l’hora de la veritat en aquesta legislatura no només no s’ha avançat sinó que s’ha accelerat la reculada. El pacte dels indults, que és molt més sòlid que l’acord de govern entre Junts i ERC, ha esdevingut el full de ruta real del govern mal anomenat del 52%. Un full de ruta que consisteix en estabilitzar el govern espanyol a canvi de res (no fos cas que guanyàs la dreta més autoritària) mentre es desmobilitza la base i s’ajorna tota reivindicació sobiranista.

Tota la ficció en què es basava la presidència de Pere Aragonès, començant per la taula de diàleg i això del “govern republicà” ja està tan desacreditada que ningú no s’atreveix a parlar-ne sense que se li escapi un somriure. El dubte és ara com es pretén aguantar els llargs tres anys que teòricament queden, ara que la coalició que sosté el govern espanyol ja ha demostrat que pot prescindir d’ERC i no passa res. Potser a la conferència que ha anunciat el president autonòmic ens expliqui alguna cosa, encara que no és probable que sigui gaire concret. 

En aquest context, la gent que segueix mobilitzada per la independència, que en termes històrics és molta, es pregunta sovent què més ha de passar per a què s’acabi el cicle de reculades i es comenci a fer alguna cosa de profit. I segurament no ha de passar res concret. N’hi hauria d’haver prou amb que passi quelcom que posi de manifest inequívocament que hem tocat fons. És a dir, que tot plegat ja no pot anar pitjor.

La realitat és que fa prou temps que dura el cicle de reculades i desmobilització que hauríem de ser prop del final. Però de moment continua demostrant que sí, que tot plegat encara pot anar pitjor. No cal posar exemples, que n’hi ha i molts. Fins al punt que a vegades sembla que aquest cicle ho ha d’arrasar tot abans que no toquem fons, passant per damunt de tothom que intenti revertir la situació.

La meua intuïció, que no és més que això, és que quan toquem fons serà bastant fàcil de veure. I que un dels elements que probablement defineixi aquest moment sigui la total pèrdua de confiança de l’independentisme més actiu en totes les organitzacions, partits i institucions. Fins al punt que s’assumeixi de forma generalitzada que no té sentit esperar directrius, consignes, estratègies ni líders. Que, per tant, cal posar-se en marxa a partir d’un nou moment zero com va ser Arenys l’any 2009.

Cada vegada es veu més clar que després del clímax del 2017 vàrem entrar en una espècie de moviment pendular que ens porta a l’altre extrem amb la mateixa força que va fer possible aquell moment de ruptura. Si és així, això significa probablement que tocarem fons bastant avall. Però també significa que quan això passi el nou cicle és pot posar en marxa amb un vigor i una energia també proporcionals.

Ara calen bones dosis de paciència, intel·ligència i optimisme. A mesura que avança l’ensulsiada i fan figa tots els actors de l’independentisme també hi ha raons per pensar que d’aquesta crisi en sortirem més madurs, menys ingenus i amb més visió estratègica. En definitiva, en sortirem més forts i amb més possibilitats de guanyar definitivament. No oblidem que som un poble que si no fos resilient no hauria sobreviscut a 300 anys de polítiques dissenyades per a fer-lo desaparèixer.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 12, 2022 | 21:55
    Anònim febrer 12, 2022 | 21:55
    2 millones nunca pueden ser suficientes si hay más de 5,5 millones de votantes
    • Icona del comentari de: Ah no? a febrer 13, 2022 | 10:41
      Ah no? febrer 13, 2022 | 10:41
      Quants vots va tenir el putero emèrit comissionista per ser Jefe de estado? I el seu fill que ha resultat no estar gens "preparao"?
      • Icona del comentari de: Ray a febrer 13, 2022 | 14:32
        Ray febrer 13, 2022 | 14:32
        1. Tots els lots dels que van aprovar la constitució. 2. Pot ser una mica més preparat que algú que no te cap titol universitari si que esta.
        • Icona del comentari de: Els vots dels que van aprovar la prostitució del 1978 o La Pepa? a febrer 14, 2022 | 05:39
          Els vots dels que van aprovar la prostitució del 1978 o La Pepa? febrer 14, 2022 | 05:39
          Tant d'una com l'altra la majoria estàn morts. La última la va escriure un dictador amanerat que només tenia un colló. La vida segueix i la canviem, ara els catalans hem decidit canviar, no volem un règim fexista volem tornar a ser un País totalment separat de les monarquies borbóniques corruptes...
    • Icona del comentari de: fat boy a febrer 13, 2022 | 21:44
      fat boy febrer 13, 2022 | 21:44
      A Catalunya no hi ha 7.5 milions de votants, tros de carn, el que hi ha son 7.5 milions d'habitants, has de restar entre d'altres els menors de 18 anys, els malalts, els estrangers, els morts des de l'ultim cens, els tocats del bolet com tu, i, finalment, els abstencionistes. Aixo si es que saps restar, que ho dubto seriosament.
  2. Icona del comentari de: Joan Segura a febrer 13, 2022 | 05:26
    Joan Segura febrer 13, 2022 | 05:26
    Junquerisme es odi a Catalunya, i amor a españa. Erc es DEPENDENTISME AL FRANQUISTA SANCHEZ.155, es EL BUNQUER A LA INDEPENDENCIA. Junqueras nefast, traidor, venut i ferrovial, pura mafia española
  3. Icona del comentari de: Independentista a febrer 13, 2022 | 07:10
    Independentista febrer 13, 2022 | 07:10
    Completament d'acord. Als polítics no els interessa de cap manera la independència; no volen posar en risc el seu càrrec i el sou i prebendes que comporta. El POBLE si la volem, però ens trobem mancats de representants a les institucions.
  4. Icona del comentari de: Fa temps que va toca fons l'independentisme, desgraciadament... a febrer 13, 2022 | 08:08
    Fa temps que va toca fons l'independentisme, desgraciadament... febrer 13, 2022 | 08:08
    Quan un batxiller foll i gens preparat pel càrrec (que mai vam votar, va ser posat a dit pel predecessor a títol d'hereu com és costum a can Corruptgència) va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. Ara viu en un palauet a Waterloo, un barri ric i una pensió vitalicia que mai s'ha guanyat.
    • Icona del comentari de: Sometent a febrer 14, 2022 | 09:43
      Sometent febrer 14, 2022 | 09:43
      Ai Dú meu senyor.... quant odi que té ERC vers els que avançen amb pas ferm..
      • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 14, 2022 | 12:07
        Si noi, febrer 14, 2022 | 12:07
        uns avançan amb pas ferm a un exili daurat, altres a presó per incapacitat manifesta del cap de colla, Fuigpelmón.
  5. Icona del comentari de: Independentista a febrer 13, 2022 | 09:21
    Independentista febrer 13, 2022 | 09:21
    L'independentisme es va derrotar a si mateix el dia en que esclataren les divisions entre els partits que pretenen - sense ser-ho- independentistes. "Divide et impera", mireu si n'és de vella la fórmula. I dic que els partits que pretenen ser independentistes no ho son perquè anvantposen els seu particular interés al del País. Ja els va bé com van; càrrecs ben remunerats i jubilació daurada. I nosaltres, el Poble, a veure si som capaços de atacarl·los en el seu únic punt flac: l'abstenció. Quan hi hagi eleccions quedem-nos a casa. Que així guanyaran els partits espanyolistes?. Cert, amb aquests no anirem endavant, però amb els seudoindependentistes tampoc hi anem ni hi anirem.
  6. Icona del comentari de: Mascarada. a febrer 13, 2022 | 09:22
    Mascarada. febrer 13, 2022 | 09:22
    La resposta a si ha tocat fons l'independentisme és clara: Qui ha tocat fons són els polítics. Ho tenieu tot i en aquest moment no solament ens heu deixat sense res, sinò que en nom vostre esteu regalant i us esteu deixant prendre els nostres drets i guanys assolits durament al llarg de la nostra lluita. I tot perquè en Rufián, l'Aragonés i aquests venedors d'ànimes i poble "lo valen". No té nom el que ens heu fet! I ja comenceu a veure que us hem perdut la confiança i el respecte. D'aquí plora la criatura.
  7. Icona del comentari de: No hi ha cap dubte. a febrer 13, 2022 | 09:29
    No hi ha cap dubte. febrer 13, 2022 | 09:29
    Sí que tot plegat encara pot anat més a pitjor, sí. Depén dels polítics i no ens defraudareu amb la vostra ineptitud, dolenteria, engany i estafa. Ho teniu tot preparat. Aquest era el vostre veritable full de ruta. Ensorrar-nos fins a la misèria més absoluta i arrabassar-nos la il.lusió.
    • Icona del comentari de: Independentista a febrer 13, 2022 | 10:09
      Independentista febrer 13, 2022 | 10:09
      No hi ha cap dubte, ben cert. Els polítics, els nostres pretesos representants, van a la seva i es valen de la nostra ingenuitat per escalar posicions. Ataquem-los no votant quan hi hagi eleccions!
  8. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 13, 2022 | 10:10
    Doctor Strangelove febrer 13, 2022 | 10:10
    Per a què s'entengui de manera senzilla, i fins i tot els hiperventilats hi puguin reflexionar: "Què dos milions de mosques menjin merda no vol dir que sigui bona". Doc.
    • Icona del comentari de: Ricard a febrer 13, 2022 | 11:16
      Ricard febrer 13, 2022 | 11:16
      Per què s'entengui: "que tres dones no estiguin d'acord no disculpa els seus violadors"
  9. Icona del comentari de: Jm a febrer 13, 2022 | 11:12
    Jm febrer 13, 2022 | 11:12
    Tocara fons, quan marxin els subjectes politic que l’encapçalen… gent nova al cap davant
    • Icona del comentari de: Si els nous son Corruptgents no servirà de res a febrer 13, 2022 | 13:38
      Si els nous son Corruptgents no servirà de res febrer 13, 2022 | 13:38
      Hem tingut Miss Catalunya i la costellada de 3 respostes sense cap transcendència; el batxiller foll i gens preparat que va trigar setmanes a donar el resultat, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat; el pallasso Torra jugant amb pancartetes i sempre obeint als jutges; i ara a Laura Hagrid Borràs que a part de fer d'oposició al Govern, ha fet un Fuigpelmón (dir una cosa i fer la contraria) amb Juvillà.
  10. Icona del comentari de: Ricard a febrer 13, 2022 | 13:10
    Ricard febrer 13, 2022 | 13:10
    Només 300 anys de polítiques anticatalanes? Fins i tot el lletrat Costa és climent amb els criminals castellanistes.
  11. Icona del comentari de: El cit campejador a febrer 13, 2022 | 13:45
    El cit campejador febrer 13, 2022 | 13:45
    El independentismo nunca ha sido hegemónico en Catalunya. Lo que ha habido es una secta que ha crecido y ahora está menguando. Es muy fácil: recordemos que en el 2012 en el Parlament los únicos diputados Indepes eran los de ERC y Convergencia ganaba todas las elecciones de calle, un partido nacionalista catalán, con gente afiliada como Rull, Turull, fuigpelmon, etc.... Vino la crisis y empezaron a buscar una cortina de humo: España nos roba, ahora somos independentistas. Y de la noche a la mañana el millón y medio de votantes de CiU pasan de nacionalistas a indepes supremacistas. Pero todo fue una estrategia de CiU para seguir chupando de la teta. Parte de esa secta sigue en sus trece, pero mucho votante de CiU, que luego le hicieron indepe està buscando su sitio en nuevos partidos o posiciones más centradas...
  12. Icona del comentari de: Lagrimitas a febrer 13, 2022 | 14:38
    Lagrimitas febrer 13, 2022 | 14:38
    Las fases del duelo son negación, irá, negociación, depresión y aceptación. Estáis entre la penúltima y la última, animo.
  13. Icona del comentari de: Ocurrències Huevón Costa, Societat Il·limitada a febrer 13, 2022 | 15:25
    Ocurrències Huevón Costa, Societat Il·limitada febrer 13, 2022 | 15:25
    El pseudo-referèndum de l'1-O-17 no va tenir cap valor. Per això no va generar cap mandat ni suport fora de la gent de l'olla. Sembla que Huevón Costa sí que està tocant fons. Que la realitat no et faci malbé un dogma fabulós (i fals, of course).
    • Icona del comentari de: Ricard a febrer 13, 2022 | 19:13
      Ricard febrer 13, 2022 | 19:13
      L'1 d'octubre ha servit per saber que els castellanistes són uns criminals que avantpossen la seva xenofòbia a la democràcia, emprant la violència quan cal. No està malament per no servir de res el referèndum, per cert amb una participació formidable.
    • Icona del comentari de: fat boy a febrer 14, 2022 | 12:05
      fat boy febrer 14, 2022 | 12:05
      Si no va valdre per a res com es que han ficat tanta gent a la preso?.
  14. Icona del comentari de: joandoménec a febrer 13, 2022 | 17:03
    joandoménec febrer 13, 2022 | 17:03
    Tota la raó senyor Costa. Confie que el Consell per la República presente una candidatura a les pròximes eleccions amb un sol punt programàtic: reactivar la declaració d' independència suspesa l'octubre del 2017, en la primera reunió del nou parlament. Ara toca dissoldre el govern autonomista i convocar eleccions.
    • Icona del comentari de: El cit campejador a febrer 13, 2022 | 21:18
      El cit campejador febrer 13, 2022 | 21:18
      Hombre, estaría genial. Sería un buen invento para seguir chupando de la teta... CiU, JuntsxSi, PdCat, laCrida, JuntsxCat y ahora el Consell.... Todo esto en 6 añitos. O laa capacidad imaginativa de los lideres supremacistas es muy grande o las tragaderas y la credulidad de la secta es muy elevada. O las dos cosas que creo que es lo quE está pasando
  15. Icona del comentari de: fat boy a febrer 13, 2022 | 21:47
    fat boy febrer 13, 2022 | 21:47
    El que ha tocat fons no es l'independentisme sino la "Banda dels Quatre" (cup, erc, jxc i comuns).
  16. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 13, 2022 | 21:52
    Luisnomeacuerdo febrer 13, 2022 | 21:52
    Santiago segura 2, tu también te has dado cuenta de que todo el rollo que os habéis inventado los fascistas independentistas es más falso que un billete de 1714 euros.
  17. Icona del comentari de: Mossèn Junqueras a febrer 13, 2022 | 23:12
    Mossèn Junqueras febrer 13, 2022 | 23:12
    No no, hem d'ampliar la base amb l'ajuda de les Comunes i els Comuns. (Mossèn Junqueras dixit).
    • Icona del comentari de: Es clar que si! a febrer 14, 2022 | 12:16
      Es clar que si! febrer 14, 2022 | 12:16
      Els corruptgents han demostrat ser tant independentistes com VOX o PP: Miss Catalunya ens donar una costellada de 3 respostes sense cap transcendència, la CUP el vaenviar a la papereta de la història i nomenar hereu a dit com és costum a can Corruptgencia; El seguir un batxiller foll (mai votat) i gens preparat pel càrrec que va trigar segons a suspendre la DUI i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat; El nou hereu mai votat va resultar ser un pallasso que només jugava amb pancartetes i sempre obeïa als jutges. 10 anys prUcessant cap enlloc, i ara tenen a Laura Hagrid Borràs que ha tornat a fer un fuigpelmón (dir una cosa i fer la contrària) amb Juvillà. Millor que no tornin...
  18. Icona del comentari de: Narcís a febrer 14, 2022 | 09:14
    Narcís febrer 14, 2022 | 09:14
    L'' independentisme no pot haver tocat fons ni mai tocà'l . . per una raó ben senzilla : no fumem res dins/ dessota aquest estat com no sigui ser masoquistes fora mida ! PD : es busquin altre ninot de pim pam i altra víctima a qui dessagnar materialment i moral .. verament, són altre món !
  19. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 14, 2022 | 09:33
    Gonzalo febrer 14, 2022 | 09:33
    Mucho fondo, nosotros los españoles hemos ganado.
    • Icona del comentari de: Anònim a febrer 14, 2022 | 22:36
      Anònim febrer 14, 2022 | 22:36
      Si heu guanyat com dius, com és que tot el dia estàs preocupat mirant i llegint diaris indepes??? Aaaai que se't veu la por xarnego
  20. Icona del comentari de: federalista a febrer 14, 2022 | 12:22
    federalista febrer 14, 2022 | 12:22
    l'ultim cens noi gros dona 5.5 millions d'electors espanyols i majors de 18 anys, 5 trescents i escaig mil, si el restes els dues millions mals contats de indepres en quedan 3 millions i escaig de vot no indepre, noi gros, es de matematiques de primer de primaria, minoria ultra absoluta, de res per la clase de mates de segon de EGB, I ra dues pedres estelades esclar i a cascar-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa