El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’estratègia de l’abandonament

No ho he dit jo, que no sóc ningú en aquestes qüestions d’alts vols, reservades tan sols als escollits amb visió llarga. Ha estat un dels principals visionaris de “l’Espanya, unida, mai serà vençuda”, el ministre Ábalos: “ERC ha entès la gravetat del moment i ha abandonat la seva estratègia”. Pot ser que ERC hagi entès la “gravetat del moment”, però el que no ha entès l’estratègia d’ERC és el senyor ministre.

ERC no ha abandonat la seva estratègia. La seva estratègia era l’abandonament. De fet, aprovant (innecessàriament) els PGE amb l’usual espoli a Catalunya, els republicans han reeixit en la seva estratègia d’abandonament. Han aconseguit estabilitzar el ‘gobierno’ i l’Estat espanyol per a tota la legislatura i, de passada, s’han assegurat la continuïtat de la seva tasca, de les seves cadires i els seus sous a escala de l’Estat. Si també ho aconseguiran a escala del fragment d’Estat català, com a mesells gestors de l’autonomia catalana, dependrà del resultat de les pròximes eleccions. Si els resultats són dolents, les seves expectatives d’assolir “l’hegemonia” de l’independentisme (l’anhel del veterocomunista Joan Tardà) s’ensorraran com castells a la platja o castells a Espanya, que diuen els francesos.

Per descomptat, pregonar als quatre vents que ERC ha abandonat la seva estratègia no és el més intel·ligent que es pot fer si es busca enfortir la seva posició a Catalunya. Aquesta declaració del no gaire espavilat ministre no és precisament una empenta per aconseguir vots en aquesta terra d’infidels, on la gent té la lamentable tendència a creure que, si dius que ets independentista, ho ets de debò.

Al contrari que a Madrid, pàtria universal dels mentiders on es pot dir el que es vulgui perquè ningú farà cas. Per què no pot dir ERC que és independentista quan el fet de ser-ho o no és irrellevant, com és irrellevant si Unidas Podemos-PSOE són o no d’esquerres? Estil espanyol de debò: ERC era independentista, però aleshores, conscient de la gravetat del moment i amb esperit patriòtic, ha deixat de ser-ho. Podem dir, perifrasant el refinat polític italià Adreotti que per a ERC “la independència és una cosa amb la qual, sense la qual el món segueix tal qual”.  Això, és a Espanya, a Madrid; però Catalunya no és Espanya i molt menys, Madrid. I a Catalunya la independència no és una qüestió incidental o accidental o passatgera, sinó decisiva, transcendental.

D’ençà de l’1-0, probablement abans, la tàctica d’ERC ha estat trencar la unitat independentista, seguir una política de col·laboració amb el govern espanyol en qualsevol àmbit i fer-se dir independentista “pragmàtic”, en un embolic de falsedats per amagar que el pragmatisme del seu independentisme consistia a renunciar-hi. És clar que la declaració del ministre ha estat l’extrema-unció d’aquest projecte lerrouxista.

ERC vol fer política espanyola, car els seus dirigents funcionen dins del marc mental espanyol. Però per assolir l’objectiu de ser significativa a Madrid, a ERC li cal assegurar la seva base a Catalunya. I aquest és el problema: amb la seva visió espanyola o “ibèrica” (per fer un lloc a la tertúlia a en Joan Tardà), la base real d’ERC és a Espanya, on la gent no vota a les eleccions catalanes; a Catalunya, en canvi, on la gent vota, la seva base (indepe) es redueix per moments, i amb declaracions com la del ministre s’esfuma i es confon amb el paisatge.

L’endemà de l’aprovació dels PGE el Tribunal Suprem va negar el tercer grau als presos i preses polítiques, en un acte d’insòlita crueltat amb el missatge netament amenaçador que la lawfare i la persecució política de l’independentisme no s’aturarà mai. Al contrari, s’intensificarà. 

Tothom a Madrid sabia dies abans que el TS negaria el tercer grau; tanmateix ERC va aprovar els PGE palesant que prioritza l’estabilitat espanyola per sobre la qüestió dels presos i les polítiques. Les xarxes van bullir d’indignació. Els republicans, fidels a la consigna d’embrutir la campanya electoral, han llençat una cortina de fum amb un assetjament absurd i desproporcionat i, sobretot hipòcrita, del vicepresident del Parlament, Josep Costa. La llei de Lynch no ha tingut cap efecte, tret de trencar el mateix grup republicà amb la sortida dels diputats de Demòcrates en una mena de depuració a l’estil estalinista. Tot sigui per a bé, ja que ningú no entenia què pintaven els dos de Demòcrates, partidaris de la via unilateral, fent mans i mànigues amb un partit que prefereix la via circular, la via del retorn al sa regionalisme.

Amb una desfeta electoral el 14-F, el rol dels diputats i diputades d’ERC al parlament espanyol els pròxims tres anys esdevé un misteri i fa preveure moments de goig a la vista del seu indescriptible portaveu.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Narcís ( . . .descomposició d’ aquest estat .. llança tota mena d’ infàmies a quina pitjor ! Conclusió : de debò pensa ERC aquest ‘gobierno ‘acomplirà res que deuen de sempre?) a desembre 08, 2020 | 20:15
  Narcís ( . . .descomposició d’ aquest estat .. llança tota mena d’ infàmies a quina pitjor ! Conclusió : de debò pensa ERC aquest ‘gobierno ‘acomplirà res que deuen de sempre?) desembre 08, 2020 | 20:15
  És obvi que aquest estat necessita d' un enemic per a seguir amb sos interessos espuris i .. quin millor que Catalunya ? : 1. quan s'hi féu el ' tristpartit ' .. defora en lloc d' ensabonar ERC per fer manetes amb partits antiindependentistes, a l' inrevés, anaven contra aquests àdhuc volent atribuir-los la matança d' Atocha sota pretext d' aquella trobada de Carod .. ! i 2. ara ídem d' ídem .. en lloc de dir ser ERC partit que pensa en la no . . .
 2. Icona del comentari de: gerard de sarria a desembre 08, 2020 | 20:53
  gerard de sarria desembre 08, 2020 | 20:53
  El Bisbat de Lledoners és una xacra per Catalunya.
 3. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a desembre 08, 2020 | 21:19
  Tripartit no, gràcies desembre 08, 2020 | 21:19
  Com que ERC té una majoria de militants i de votants independentistes, el futur del partit està en la substitució dels dirigents actuals o l'escissió i que part del partit vagi al PSC & Comuna Pudenta i la resta, amb el nom d'ERC o un altre, es decanti cap l'independentisme. Quan abans passi el que inevitablement ha de passar, millor per Catalunya.
 4. Icona del comentari de: jj a desembre 08, 2020 | 22:30
  jj desembre 08, 2020 | 22:30
  Mes clar aigua
 5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 08, 2020 | 23:03
  Doctor Strangelove desembre 08, 2020 | 23:03
  En dues paraules: ets brossa. Doc.
 6. Icona del comentari de: Pere IV a desembre 08, 2020 | 23:27
  Pere IV desembre 08, 2020 | 23:27
  "ERC no ha abandonat la seva estratègia. La seva estratègia és l'abandonament." Admesa aquesta veritat irrefutable, la victòria d'ERC en les properes eleccions o la seva desfeta, resoldran la incògnita més transcendental per als catalans; a saber: Si som un poble digne de la llibertat o, pel contrari, mereixedor d'etern esclavatge. Espero de tot cor, amic Cotarelo. que el teu pronòstic sigui el correcte.
 7. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 09, 2020 | 06:30
  Gonzalo desembre 09, 2020 | 06:30
  Los últimos 3 presidentes de la generalidad, convergentes. Y ninguno declaró ninguna independencia. Y le echa la culpa a erc... Jajajajaajajjajaajjaj!!!!!
 8. Icona del comentari de: Jo li explico que es l'estratègia del abandonament a aquest comunista reciclat a neoconservador: a desembre 09, 2020 | 06:45
  Jo li explico que es l'estratègia del abandonament a aquest comunista reciclat a neoconservador: desembre 09, 2020 | 06:45
  Abandonar és suspendre la DUI en segons i fugir a Waterloo.
 9. Icona del comentari de: Roger a desembre 09, 2020 | 07:25
  Roger desembre 09, 2020 | 07:25
  Jo conec personalment a dues persones que votaven a ERC i que a les properes eleccions no els votaran, per venuts. Ara bé, no estic segur de que aquests casos siguin extrapolables i molt em temo que el resultat del republicans el 14F serà més que bo. Espero equivocar-me.
 10. Icona del comentari de: Bull a desembre 09, 2020 | 07:53
  Bull desembre 09, 2020 | 07:53
  Panfleto indigeribile contra ERC. A este hombre le ha pasado algo muy feo contra ERC pues el odio que destila es muy profundo y antiguo. Que pena..
 11. Icona del comentari de: Angelblau a desembre 09, 2020 | 08:08
  Angelblau desembre 09, 2020 | 08:08
  Els de ER son uns TRAÏDORS
 12. Icona del comentari de: elMón, pamflet corruptgent subvencionat a desembre 09, 2020 | 12:28
  elMón, pamflet corruptgent subvencionat desembre 09, 2020 | 12:28
  No heu publicat el meu comentari queixant-me de la censura de part. Tampoc és ètic borrar els comentaris d'ahir, cosa que només feu quan hi ha masses comentaris contra la linea editorial corruptgent. Qui paga mana, oi Cot?
 13. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 09, 2020 | 12:38
  Doctor Strangelove desembre 09, 2020 | 12:38
  A veure corrupgents, no es pot avantposar els polítics presoners, que no presos polítics, car a Ñ d'això no n'hi, al benestar general del catalans, i.e., a uns pressupostos que són positius per CAT, sí positius, com aquells que negociava el pare de CAT, en Jordi Pujol, i que ell mateix anomenava peix al cove. Com ha canviat el conte, ara que la corrupgència (sempre parlo d'intel·lectual) ha fogocitat tot l'espai convergent, resulta que ERÑ, i per sort el PNC, han agafat aquell llegat.
 14. Icona del comentari de: Este comentario le ha picado al laZi.... Jajajajajaja!!!! a desembre 09, 2020 | 13:41
  Este comentario le ha picado al laZi.... Jajajajajaja!!!! desembre 09, 2020 | 13:41
  Los últimos 3 presidentes de la generalidad, convergentes. Y ninguno declaró ninguna independencia. Y le echa la culpa a erc... Jajajajaajajjajaajjaj!!!!!
 15. Icona del comentari de: No han abandonat de cap manera a desembre 09, 2020 | 17:59
  No han abandonat de cap manera desembre 09, 2020 | 17:59
  JUNTS , no ha abandonat de cap manera , ha buscat i busca mil maneres per tirar endevant la llibertat de Catalunya . Els altres han abandonat el camí , volen els seients i creure . Per tant ens toca al poble Català fer UNITAT per la força que ha abandonat res .
 16. Icona del comentari de: GROC a desembre 09, 2020 | 18:16
  GROC desembre 09, 2020 | 18:16
  Cotarelo ,critica a mor a ERC . Si te bons ingressos espot compendre COTARELO el VARGAS LLOSA , defensan el pais dels altres
 17. Icona del comentari de: ciutada del mon a desembre 09, 2020 | 18:29
  ciutada del mon desembre 09, 2020 | 18:29
  jajaj el vell xarnego llepaculs, ha parlat i puja el pa quan el vell menja almorranes parla, ja no en te llengua ell ni almorranes el Felipe, de les llepades que li donava aquest xarnego retrasat, aleshores Felipe sempre es senta recte.
 18. Icona del comentari de: Octubrista a desembre 09, 2020 | 20:55
  Octubrista desembre 09, 2020 | 20:55
  Que tindrem tripartit sí o sí és inqüestionable, per molts bons resultats que pugui treure JUNTS, però tampoc és cap drama. Tots sabem que la Generalitat és una gestoria dirigida des de Madrid i que la independència es decidirà al carrer, a les fàbriques i universitats i. a un altre nivell, fora del país on no arribin les urpes colonials. El 19 de desembre, el Consell per a la República celebra l'Assemblea Fundacional de Representants, embrió del futur Govern de la República a l'
 19. Icona del comentari de: David a desembre 09, 2020 | 21:46
  David desembre 09, 2020 | 21:46
  Jo no crec que ERC no sigui independentista. La història deixa clar que si que ho ha estat. El que passa és que ara NO N'EXERCEIX perquè els líders ACTUALS tenen una altra estratègia.
 20. Icona del comentari de: Erc, tripartit, menas i gestapo homrani a desembre 10, 2020 | 17:55
  Erc, tripartit, menas i gestapo homrani desembre 10, 2020 | 17:55
  El gust de matar vells es islamisme junqueril? Erc hitlerisme ferrovial

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa