L’informe recent que ha fet públic la Plataforma per la Llengua sobre l’estat del català és d’alarma absoluta. Repeteixo: alarma absoluta. En els darrers quinze anys, la llengua catalana ha perdut mig milió de parlants. I la davallada no s’atura, la davallada continua. L’informe és molt complet i, a més a més, força nítid en l’exposició de la situació. Només un 32,4% de la població parla habitualment en català. Les pel·lícules que s’exhibeixen en català estan per sota del 3%, tot i que la llei obliga que una quarta part estigui en aquesta llengua. Disney+ té mil pel·lícules a l’abast del consumidor i només 36 tenen versió catalana, cosa que constitueix un greuge comparatiu amb relació a llengües amb molts menys parlants. En islandès, per exemple, amb només 300.000 parlants, Disney+ té un centenar de films. La situació de l’etiquetatge no és menys dramàtica. Només 1 de cada de 10 productes està etiquetat en català. Només un! Hi ha sectors en què no n’hi ha cap. Dos dels més escandalosos són el dels medicaments i el dels electrodomèstics. Terra erma de dalt a baix.

Un altre capítol de nivells inadmissibles és el dels tribunals. Només un 7,5% de les sentències són en català, que és la xifra més baixa dels darrers quinze anys. Com pot dir-se administració de justícia un tribunal que ignora la llengua del país on viu? On és la justícia de jutges i tribunals que actuen com a colons, que es neguen a exercir la seva tasca en la llengua pròpia de Catalunya, que es neguen a parlar-la, que imposen a la ciutadania la llengua del funcionari tot violant el principi bàsic que diu que no és el ciutadà qui ha de parlar la llengua del funcionari, sinó que és el funcionari qui ha de parlar la llengua del ciutadà? Quants pobles no sotmesos a un Estat colonitzador com l’espanyol trobarem en què els seus habitants, en ser jutjats, es vegin obligats a canviar de llengua perquè el tribunal diu que no els entén?

Fins i tot els judicis que se celebren a Madrid contra independentistes catalans haurien de respectar el dret inalienable dels acusats a expressar-se en la seva llengua. No hi fa res que el català no sigui la llengua de Madrid. No hi fa res, perquè és l’Estat espanyol qui els obliga a viatjar a Madrid per ser jutjats per tribunals analfabets de català. Si, com diuen, l’Estat espanyol és també l’Estat dels catalans, no és admissible que la judicatura consideri estrangeres les altres llengües de l’Estat en la capital de l’Estat. Tan inadmissible com ho seria que els ciutadans de Flandes s’haguessin d’expressar en francès en un tribunal de Brussel·les.

Sabem perfectament quina mena d’Estat anorreador és Espanya, i sabem, per tant, què se’n pot esperar en aquest sentit. Però una cosa és que t’inferioritzin des de fora i una altra és que ho facis tu mateix des de dins. I això és el que està passant a Catalunya. El català seria imbatible, si els catalans volguéssim. Però no ho volem. Les xifres de l’informe de la Plataforma per la Llengua són esfereïdores i, tanmateix, ja n’hem vist la reacció oficial: silenci absolut, cap pla per capgirar la situació i donar al català, dintre dels marges negatius que suposa no tenir Estat, el mateix rang que el flamenc té a Flandes o que el francès té al Quebec. Res de res. Més enllà, és clar, de la mentida recent d’ERC de dir que ha “blindat el català”. Déu meu, quin desvergonyiment! Només els falta demanar obertament el vot per a Pedro Sánchez.

Tot plegat ens porta a la incoherència d’exclamar-nos per la manca de pel·lícules estrangeres en llengua catalana mentre les nostres pròpies pel·lícules, pel·lícules catalanes, produïdes a Catalunya amb productors i directors catalans, són les primeres que la menyspreen. Per un alumne, un!, sorgit de l’ESCAC que, miraculosament, roda una pel·lícula en català, hi ha la immensa majoria que ho fa en “la lengua que entiende todo el mundo”. Em pregunto de quin “mundo” parlen. Em pregunto com s’ho fan la resta de cinematografies no angloparlants que tenen el desvergonyiment de rodar en italià, francès, portuguès, neerlandès…, llengües que, com tothom sap, “no entiende todo el mundo”.

No és només, per tant, l’hostilitat espanyola el que està anorreant la llengua catalana. No li cal. La llengua catalana s’anorrea sola per la indolència dels seus parlants. Com diu l’informe de la Plataforma per la Llengua, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua per més que l’interlocutor els entengui en català. Sovint, abandonen el català de bell antuvi, abans que l’interlocutor obri la boca, no fos cas que s’ofengués, o ho fan tan bon punt senten “Buenos días” o “buenas tardes”. Fins i tot, davant l’ambigüitat d’un “hola”, opten per l’espanyol. És a dir, davant del dubte: fora català. L’excusa més corrent, com diu l’informe, és que ho fan “per respecte” i “per educació”, cosa que indica el grau de perversitat psicològica que comporta la inferiorització. Ja no estem parlant únicament de la inferiorització de la llengua, estem parlant de l’autoinferiorització dels catalans. Som nosaltres mateixos els qui amaguem la nostra llengua, els qui la reduïm a un simple codi casolà que és apte per ajudar una velleta a travessar un carrer, però no per interactuar en els afers de la vida.

El canvi de llengua, tan bon punt algú diu quelcom en espanyol, és sistemàtic per a vuit de cada deu catalanoparlants, com un automatisme, cosa que ens interpel·la d’aquesta manera: si es tracta simplement d’una qüestió de “respecte” i “educació”, com és que els hispanoparlants no fan el mateix en sentit contrari? Com és que els qui canvien sempre són els mateixos? Com és que la llengua que desapareix sempre és la mateixa? És la vella dialèctica de l’amo i l’esclau, que amb tanta profunditat va abordar Hegel i que ens parla de domini i servitud. L’esclau, per defugir aquesta definició i justificar-se, s’inventa el que calgui, com ara això que deia un advocat tertulià a Catalunya Ràdio dissabte passat: “Per a mi, el més important és entendre’m amb la persona”. Una excusa, aquesta, que ens porta al mateix punt: qui li ha dit a vostè, senyor tertulià, que l’altra persona no l’entén, si potser fa quaranta anys que és aquí i té dos títols universitaris? Com és que no és ella qui es passa al català per “entendre’s amb la persona”? Doncs per una raó molt senzilla: ¿per què ho hauria de fer, si són els mateixos catalans, amb la seva actitud, els qui li estan dient que el català és una llengua inútil que no cal que l’aprengui ni que la parli? Quina necessitat tindríem nosaltres de cedir mai el pas, com a conductors, si tots els vehicles s’aturessin només veure’ns? Si ni tan sols cal saber parlar català per ser tertulià de Catalunya Ràdio o RAC1! Diguem-ho clar: parlar català no és necessari per a res.

Pel que fa a l’automatisme del canvi de llengua, aquest es produeix com a resultat de la interiorització de la pròpia inferioritat. El catalanoparlant amaga la seva llengua, perquè la té pregonament conceptuada com a llengua inferior, i quan interactua en societat es comporta amb el mateix “respecte” i amb la mateixa “educació” que es comportaven els negres davant dels blancs o les dones davant dels homes. Encara n’hi ha que ho fan. Es tracta, en definitiva, de comportaments de servitud i domini que són la conseqüència d’un procés previ d’autoinferiorització de la pròpia identitat, ja sigui com a catalans, com a negres o com a dones. Ens trobem, per entendre’ns, davant d’una qüestió que afecta directament l’autoconsciència i que desemboca en una autoanul·lació individual i col·lectiva. La pregunta és: hi ha algú a Catalunya que estigui disposat políticament a elevar aquest grau d’autoconsciència i d’autoestima? Les persones negres van fer aquest procés; les dones de molts països, també. Em temo que nosaltres, els catalans, no tenim cap intenció de fer-lo.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a novembre 02, 2021 | 20:22
  Ricard novembre 02, 2021 | 20:22
  Molts castellanoparlants canvien a català si els parles en català. No només els catalanoparlants canviem de llengua. L'entorn mediàtic si que es té totalment hostil al català. És el que li genera el màxim desprestigi de facto.
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 02, 2021 | 20:23
  Gonzalo novembre 02, 2021 | 20:23
  llorar y llorar...llorar y llorar....
 3. Icona del comentari de: Dues immigracions que ens fa por mencionar a novembre 02, 2021 | 20:31
  Dues immigracions que ens fa por mencionar novembre 02, 2021 | 20:31
  Sempre es prescindeix del fet de les diues onades d'immigrans. La del franquisme, feta expressament per ensorrar el català, la majoria pensa, parla, llegeix, mira la tele, sent com qualsevol ciutadà de Salamanca, no senten ni viuen res relacionat amb el català, ni tant sols a una trobada de gegants, no van ser pocs: més d'un milió quan a Catalunya hi havia tres milions. I la segona onada, la de la immigració del segle XXI sobretot dels sudamericans, un milió I mig que agraeixen a la madre patria que els ha acollit, viuen a Cattalunya sense viure-hi
  • Icona del comentari de: Donec Perficiam a novembre 04, 2021 | 12:57
   Donec Perficiam novembre 04, 2021 | 12:57
   Efectivament has possat el dit a la nafra. Jo penso el mateix, però quan ho dic, em miren malament i creuen que formo part del kukuxclan.... Res més lluny de la realitat. No només el ministre Wert volia castellanitzar els nens catalans, sino que moltes generacions abans i molts Desgobiernos de Caspaña s'han encarregat de castellanitzar-nos tot el que han pogut a través de la inmigració. Qui no vulgui veure-ho o reconeixer-ho, és perque no vol. La sol-lució per arreglar-ho és sencilla, i només una: Una sola llengua oficial a Catalunya : el català. Res de tenir dues llengües oficials. El castellà ha estat un idioma imposat i desterrar-lo de la oficialitat és just i necessari. Sino, seguirem tenint gent que porta 40 -50 anys a Catalunya i no sap dir ni "bon dia"....com els inmigrants españols que varen venir als anys 60....
 4. Icona del comentari de: Els nostres avis catalans han de viure I morir en castellà a novembre 02, 2021 | 21:24
  Els nostres avis catalans han de viure I morir en castellà novembre 02, 2021 | 21:24
  S'han castellanitxat les residències d'avis. La majoria dels treballadors són dones sudamericanes que no volen aprendre català. Una escena: una iaia que havia lluitat molt pel català em diu: ara he de viure I morir en castellà. No fan cap esforç per entendre res d català. Ara ho veuràs em diu I demana "aigua sisplai" a una de les treballadores. Tres cops. Per fi diu "agua por favor". "Reina bonita quieres agua, ahora te l traigo, preciosa". Uf
 5. Icona del comentari de: FRAN BCN a novembre 02, 2021 | 21:44
  FRAN BCN novembre 02, 2021 | 21:44
  Hi ha masses garrulos els quals els sua el.català. Quan en una.classe hi ha un garrulo, ell mai fa l'esforç per parlar català son.els catalanoparlants que ho fan....són així dels.garrulos, i.després ens diuen supremacistes....què trist
 6. Icona del comentari de: luis a novembre 02, 2021 | 21:55
  luis novembre 02, 2021 | 21:55
  si eres español habla en español
  • Icona del comentari de: Epañó, ratas y pederatas cope.herrera a novembre 03, 2021 | 07:45
   Epañó, ratas y pederatas cope.herrera novembre 03, 2021 | 07:45
   Habla en latino, idioma de miserables emigrantes anal,fabetas. Epaño idiona de chachas, vagos y pederastas cope
 7. Icona del comentari de: LlunyDeCat a novembre 03, 2021 | 02:27
  LlunyDeCat novembre 03, 2021 | 02:27
  Les elits catalanes mai han volgut lluitar per la recuperació social de la llengua catalana. A finals dels 70 tenien molta por del Lerrouxisme i a part la campanya En Català si us plau !, mai varen fer cap campanya entre els Catalans (no parlo pas de la collonada "catalanoparlants") de parlar sempre Català i refusar de parlar Espanyol. Si ho hagueren fet tindríem la mateixa situació que la Flandre on refusen de parlar francès i viuen exclusivament en neerlandès. Més de 40 anys després del Decret d'Ensenyament del Català (1978) s'ha complert la previsió del sociolingüista Lluís Vicent Aracil: l'anorreament del Català. Ell proposava l'utilització massiva de l'anglès per fer barratge a l'Espanyol i se'n fotia dels mots s"catalanoparlant i castellanoparlant". Enguany només resta resistir i força el canvi de comportament al marge de la purriassa que ens ha dut a aquest atzucac. La mateixa purriassa que parla Espanyol sense que els ho demanin i des de la sala de premsa de la Generalitat. Com el Referèndum del 2017, la Llengua serà una gran batalla i la farem al marge dels paràsits i traïdors. I fa anys que ho proposo: boicot als Espanyols i a llur llengua. Aquesta és la via.
  • Icona del comentari de: Somatent a novembre 03, 2021 | 10:23
   Somatent novembre 03, 2021 | 10:23
   Tu has dit, res de productes espanyols si en tenim de catalans!
 8. Icona del comentari de: Erc 3ls genocides de Catalunya a novembre 03, 2021 | 04:41
  Erc 3ls genocides de Catalunya novembre 03, 2021 | 04:41
  Maragall conseller per espanyolitzar l'escola catalana por la gracia de dios, PUR JUNQUERISME GENOCID. Amb els franquistes Maragall FRANCO ES BEN VIU, ARRIBA MARAGall, arriba ERC.FRANCO
 9. Icona del comentari de: Guim a novembre 03, 2021 | 07:10
  Guim novembre 03, 2021 | 07:10
  Diuen que les matemàtiques són a tot arreu i en el cas català també. Mireu la fórmula: " en un grup de quatre catalans i un castellà el resultat és igual a 5 castellans".
 10. Icona del comentari de: Català a novembre 03, 2021 | 08:05
  Català novembre 03, 2021 | 08:05
  Una vegada- i ja fa 37 anys- vaig abandonar un curs de fomació professional (ue havia pagat) perquè, un cop formats els grups, es començà a parlar en castellà. Fins aquell moment s'havia parlat en català i tothom el sabia. La cosa, com veieu, no ve pas d'ara.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 03, 2021 | 12:46
   Gonzalo novembre 03, 2021 | 12:46
   La historia que emocionó a Steven Spielberg
 11. Icona del comentari de: traca a novembre 03, 2021 | 09:02
  traca novembre 03, 2021 | 09:02
  pero con el sectarismo y la xenofobia vuestra creeis que voy a hablar catalan? he dejado de hablarlo por vuestra culpa y como yo mucha gente de mi entorno. Eso si, cuando voy al pueblo con las tietas no fallo. Sois como el PP con el indepententismo pero al reves, una fabrica de castellanoparlantes, bien jugado.
  • Icona del comentari de: FRAN BCN a novembre 03, 2021 | 11:19
   FRAN BCN novembre 03, 2021 | 11:19
   Traca, veig que no has entès res. La teva actitud és del clàssic garrulo o català amb auto odi...Més aviat fas el ridícul...
  • Icona del comentari de: Latino em8grante habla epaño a novembre 03, 2021 | 15:54
   Latino em8grante habla epaño novembre 03, 2021 | 15:54
   Pobret parla latino, feu.li una caitat, te gana
  • Icona del comentari de: nano a novembre 08, 2021 | 10:31
   nano novembre 08, 2021 | 10:31
   No parles català perquè segons tu és la llengua de sectaris i xenòfobs. En canvi, parles castellà, que ha estat la llengua de Ferran VII, de Miguel Primo de Rivera, dels falangistes, dels militars colpistes del 36, de Millán Astray, de Franco, dels franquistes, de la policia franquista torturadora, dels GAL, de Rodríguez Galindo, gent tot ells la mar d'oberts i tolerants, no gens sectaris ni xenòfobs. Ai, què fàcilment que se us veu el llautó, als nacionalistes espanyols.
 12. Icona del comentari de: tip a novembre 03, 2021 | 09:18
  tip novembre 03, 2021 | 09:18
  Els jueus han reviscolat una llengua morta - l'hebreu - per a convertir-la en la llengua oficial de l'estat d'Israel. Ho varen fer d'un dia per l'altre, començant a comunicar-se tots els pares amb els seus fills en l'hebreu. I avui la tenen més viva que mai! Coses de la força de voluntat i de caràcter que potser recuperarem un bon dia els Catalans quan ens afartarem definitivament d'aquest insuportable maltractament ñordo i comencem a canviar el xip, responent al requeriment de parlar en castellà amb un "Vols dir que no puc parlar en català?" ...
 13. Icona del comentari de: albert a novembre 03, 2021 | 09:41
  albert novembre 03, 2021 | 09:41
  no és autoinferiorització Sr. Alexandre El projecte expansionaista castellà porta un grapat de segles inferioritzant el català per la força. El d'ara és el resultat d'això. Només ho podrem capgirar si el català és imprescindible per guanysar-se les garrofes. Imprescindible. La munió de mossos, policies locals, mestres o infermeres, etc. que parlen català ho han hagut de fer forçats. I ho han fet sense cap problema: senzillament, ho han fet. Perquè els convenia a ells. Fabes comptades. Amb la persuasió sola no es va enlloc: cal la coerció clara i contundent, pactada amb la pròpia societat (sindicats, empresaris, intel·lectuals, polítics, periodistes...) com es va fer a la Transició per l'escola en català. I la discriminació positiva, almenys durant una o dues generacions encara que voregi algun dret humà, per beneficiar-ne un de més important: la persistència de la llengua d'un poble.
 14. Icona del comentari de: Federalista a novembre 03, 2021 | 10:32
  Federalista novembre 03, 2021 | 10:32
  Albert ETS nazi o has segut alguna vegada de Les SS es que tinc dubtes albert m, ho pits aclarir, merci i els Altres hiperventilats el tarat lluny de tot,l, Alexandre i frikis varios res dir-vos una cosa molt senzilla res dues pedres estelades es clar i apa a cascar- vos las o els hahahaha a inda indapandenchia pel 2765 hahahaha.
 15. Icona del comentari de: Pere a novembre 03, 2021 | 12:42
  Pere novembre 03, 2021 | 12:42
  Tens tota la raó , Víctor! Vergonya dels governs independentistes! Però ens en sortirem!
 16. Icona del comentari de: Quin article més antiquat i equivocat, Sr. Alexandre a novembre 03, 2021 | 16:30
  Quin article més antiquat i equivocat, Sr. Alexandre novembre 03, 2021 | 16:30
  Anem a veure les queixes del noble tortosí Cristòfor Despuig el 1557 al seu llibre "Los Col-loquis De la insigne Ciutat De Tortosa": "Açò pasa, ab veritat, així com ho dich y de aquí de lo escàndol que yo prench en veure que per a vuy tan absolutament se abrasa la llengua castellana, fins a dins Barcelona, per los principals senyors y altres cavallers de Catalunya, recordant-me que en altre temps no donaven lloch ad aquest abús los magnànims reys de Aragó. Y no dich que la castellana no sia gentil llengua y per tal tinguda, y també confesse que és necessari saber-la les persones principals perque és la espanyola que en tota la Europa se coneix, però condemne y reprove lo ordinàriament parlar-la entre nosaltres perquè de assò se pot seguir que poch a poch se lleve de rael la de la patria, y així pareixeria ser per los castellans conquistada." Res de nou sota el sol: el nacionalisme català es refocil·la entre les seves mentides i els seus dogmes.
 17. Icona del comentari de: Aigualit a novembre 03, 2021 | 17:18
  Aigualit novembre 03, 2021 | 17:18
  Llengua imposada, llengua perduda.
 18. Icona del comentari de: Vaya por Dios. a novembre 03, 2021 | 21:18
  Vaya por Dios. novembre 03, 2021 | 21:18
  De tenerlo a tocar hace nada (la anpadandansia) ha tenerlo a perder (la lengua)... Que quereis libertad? Que cada padre eliga libremente la proporcion de lenguas en el colegio. Quereis poder votar una secession? Que el sujeto de derecho decida, es decir todo el conjunto del pais para cambiar las leyes y que se permite.Ah! no, que ambos casos quereis imponer vuestro pensamiento unico a los demas. Eso palurdos, se llama fascismo.
 19. Icona del comentari de: Venga seguid imponiendo (fascismo) que no defendiendo el catalán para despertar las, que ya veries lo que pasa (o esta pasando) a novembre 03, 2021 | 21:28
  Venga seguid imponiendo (fascismo) que no defendiendo el catalán para despertar las, que ya veries lo que pasa (o esta pasando) novembre 03, 2021 | 21:28
  Tercera Ley de Newton o Principio de acción-reacción establece que cuando dos partículas interactúan, la fuerza sobre una partícula es igual y opuesta a la fuerza que interactúa sobre la otra partícula. Es decir, si existe una fuerza externa, tal fuerza será contrarrestada por otra igual, pero en la dirección opuesta
 20. Icona del comentari de: Venga seguid imponiendo (fascismo) que no defendiendo el catalán y prohibiendo el español, que ya veries lo que pasa (o esta pasando ya) a novembre 03, 2021 | 21:29
  Venga seguid imponiendo (fascismo) que no defendiendo el catalán y prohibiendo el español, que ya veries lo que pasa (o esta pasando ya) novembre 03, 2021 | 21:29
  Tercera Ley de Newton o Principio de acción-reacción establece que cuando dos partículas interactúan, la fuerza sobre una partícula es igual y opuesta a la fuerza que interactúa sobre la otra partícula. Es decir, si existe una fuerza externa, tal fuerza será contrarrestada por otra igual, pero en la dirección opuesta
 21. Icona del comentari de: Y entonces para las PAU? a novembre 04, 2021 | 07:20
  Y entonces para las PAU? novembre 04, 2021 | 07:20
  Entonces, si se esta perdiendo la lengua por que salió el Govern diciendo que lo que había dicho el TSJC sobre las PAU era una tontería ya que un pequeño % solo de personas lo pide en Castellano? Hay algo que me chirría.. en fin.. os guste o no, los catalanes votamos y con un 90% a favor de la Constitución, donde dejábamos claro que en Catalunya hay dos idiomas oficiales, Catalán y Castellano.
 22. Icona del comentari de: Realitat a novembre 04, 2021 | 08:16
  Realitat novembre 04, 2021 | 08:16
  He estat a molts paisos del mon i en cap man parlat en la seva llengua si sabien alguna de les meves, es el que es diu principi de comunicacio
  • Icona del comentari de: Noi, cervell de cul brut a novembre 04, 2021 | 16:38
   Noi, cervell de cul brut novembre 04, 2021 | 16:38
   "Man" idioma de discapacitat mental hitlerià, realitat de cervell de gos fill del iceto
 23. Icona del comentari de: Català a novembre 04, 2021 | 08:59
  Català novembre 04, 2021 | 08:59
  A Luis. Jo, com que no soc espanyol, no parlo castellà.
  • Icona del comentari de: Da igual lo que hables @Català a novembre 04, 2021 | 16:46
   Da igual lo que hables @Català novembre 04, 2021 | 16:46
   La llengua no fa la nació.
 24. Icona del comentari de: Estem perdent la llengua? a novembre 04, 2021 | 20:14
  Estem perdent la llengua? novembre 04, 2021 | 20:14
  No, Estais perdiendo la verguenza, cada vez se ve mas claro el fascismo rancio que ruzumais sin respetar la libertad y los derechos de la gente. Un catalán que quiera que sus hijos se eduquen al menos 50-50 en ambas lenguas no puede hacerlo y se tiene que buscar un colegio privada, como por ejmplo sin ir mas lejps Artur Mas con sus hijos, y este caso no se puede decir que era un castellano extranajero colonizador y cuantas cosas dignas del fascismo de mediados de siglo XX se os ocurran. ¿Libertad?¿Derechos? ¿Donde están?
 25. Icona del comentari de: Ya os han puesto otra zanahoria.. a novembre 04, 2021 | 20:18
  Ya os han puesto otra zanahoria.. novembre 04, 2021 | 20:18
  Os han quitado la de la indapandasia y os han puesto la de la leguna, que catetada mas borrica... jojojo El juego del trilero pero en vez de bolita os cambian la zanahoria de sitio ... jojojo Han adaptado el juego para "borricos"... jojojo
 26. Icona del comentari de: Jordi a novembre 05, 2021 | 07:01
  Jordi novembre 05, 2021 | 07:01
  Per qualque cosa l'estat fomenta els moviments de població en allaus als seus dominis de la Mediterrània (i mai cap als territoris castellanoparlants) a fi d'ofegar-nos demogràficament, com va fer el tirà Mao amb xinesos d'ètnia 'han' cap al Tibet. És de manual en qualsevol país ocupat sota projecte d'assimilació. És per això que ara ens cal crear espais de convivència monolingüe en català, com van fent exitosament els euskalduns fa dècades, a fi de construir la trinxera d'on emprendrem la reconquesta lingüística de la nostra terra.
 27. Icona del comentari de: luis a novembre 05, 2021 | 07:48
  luis novembre 05, 2021 | 07:48
  Papers per tothom, casa nostra es casa vostra, welcome refuggees, etc. Que bons que sou els catalans. O tontets
 28. Icona del comentari de: Narcís a novembre 05, 2021 | 10:12
  Narcís novembre 05, 2021 | 10:12
  És obvi que a ca nostra CATalunya, hom ha de parlar CATalà ( res estrany .. a Zamora parlen castellà ! ) ! Conclusió : qui això no ho vulgui acceptar, què nassos fum a Catalunya, què nassos fum a València, què nassos fum a les Illes, què nassos fum . . .. . . . ? PD : la llàstima és quan qui el parla té un modus de fer no català !
 29. Icona del comentari de: Pues entonces gana la Libertad a novembre 05, 2021 | 12:11
  Pues entonces gana la Libertad novembre 05, 2021 | 12:11
  O sea, la lengua se pierde por que la gente prefiere hablar castellano, como dice el escrito. Entonces obligarla a hablar Catalán no iría en contra de sus derechos y libertades ? O ya no os da vergüenza mostrar vuestra cara real de xenofobia y nazismo?
 30. Icona del comentari de: Joan a novembre 14, 2021 | 07:26
  Joan novembre 14, 2021 | 07:26
  Em pregunto si aquest senyor no es cansarà mai de fotre sempre la mateixa murga moralista estèril sobre una qüestió més que morta, en què no hi ha res a fer perquè és evident que aquest poble no val ni per pal d'escombra i la seva llengua els importa un rave.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa