No és país, ni opció, ni temps, per a fràgils. El país és Catalunya; l’opció, l’independentista, i el temps, el que vivim. Assetjat des de dins i des de fora, l’independentisme fa bona la vella dita: cap avall no hi ha sostre. Ara ha tocat a l’Assemblea Nacional Catalana. De fet, a l’Assemblea li ha tocat sempre. Però ara la pedra que els cau d’arreu encara és més grossa. L’anunci d’impulsar una “llista cívica” per a les pròximes eleccions al Parlament ha obert la porta del purgatori. La decisió és arriscada.

Qui hi està en contra? En primer lloc, els tres partits polítics parlamentaris que es consideren independentistes, perquè en queden exclosos. La crítica de l’Assemblea és total: com que ells, els partits, no la tenen com a prioritat, la independència, han de ser uns altres, l’Assemblea, els qui ho intenten, recuperant-ne la bandera. Però també hi ha uns altres que s’hi oposen. Els altres. És a dir, aquells que voldrien acabar confluint en una nova opció efectiva de veres. Una opció que desborde allò que denominen “règim de Vichy”. Aquesta gent , sempre àcida i encara desestructurada, per excés d’àcid, deslegitima Esquerra Republicana, Junts i la CUP, però també Òmnium i la mateixa Assemblea, perquè els consideren problema i no solució. La solució són ells.

Com que l’Assemblea molesta tothom -tothom dins l’independentisme-, rep atacs de tot arreu. També n’empoma de propis. Perquè una part de l’entitat hi discrepa obertament des de dins. Hi ha hagut una renúncia -la de Jordi Pesarrodona a la vicepresidència- i la de tretze membres, al Secretariat Nacional. Diuen els que en saben que encara hi ha més tensions i més pressions. Les d’antics fundadors contra l’actual presidenta, Dolors Feliu. Uns pares fundadors que, paradoxalment, van ser els qui la van impulsar perquè ocupara el càrrec. Poc llenya. Massa foc.

Quan el foc és amic crema amb coneixement. Les crítiques que s’han escampat com la pólvora seca miren de furgar en os i de fer tot el mal possible. Els “crítics” acusen Feliu i els altres membres del Comitè Permanent de despotisme. Es fa difícil aclarir què hi ha de cert en els retrets quan els motius per fer-los no són clars.

Enmig del foc amic i creuat, dijous passat un document aprovat quasi unànimement pel Secretariat delimitava les condicions “indispensables” perquè l’Assemblea recomane votar una llista municipal “independentista”. La llista s’haurà d’adherir a l’Associació de Municipis per la Independència (aquesta és fàcil), haurà de reconèixer la validesa del referèndum de l’1 d’octubre (aquesta permet la trampa) i la declaració d’independència del 27 d’octubre (aquesta només salva la CUP).

Demana el nou catecisme, a més, “el compromís amb els principis democràtics bàsics” (aquesta, més o menys, la salven tots) i no fer cap acord de govern amb candidatures que defensaren el 155 (aquesta els enfonsa a tots).

L’Assemblea demana el compromís amb la defensa de la llengua catalana (aquesta també és fàcil en aparença), aplicar municipalment la sobirania fiscal (la relativa, la que arriba a l’Estat a través de la Generalitat) i rebutjar “qualsevol acte de la monarquia espanyola al municipi” (d’una manera o una altra, aquesta la podrien salvar tots).

Finalment, l’Assemblea proclama que només recomanarà una llista si la llista els dona suport a ells i al Consell de la República (si el suport és sincer, aquesta només la supera Junts).

Fet i fet, el comunicat de l’Assemblea restringeix amb la prova del cotó-en-pèl les llistes que es poden considerar independentistes al mínim. Aquest n’és el problema. L’Assemblea va nàixer com una entitat de concentració. I ara es vol de dispersió. És veritat que els temps han canviat. És de debò igualment que les cessions de les opcions que es proclamen independentistes han anat multiplicant-se i encadenant-se des que Junts va pactar amb el PSC el govern de la Diputació de Barcelona fins que Esquerra ha lligat també amb els socialistes els pressuposts de la Generalitat. Però també és cert que el gran èxit de l’Assemblea va ser no resultar hostil a cap partit independentista, transitar tot el procés amb Òmnium i ser capaç d’entusiasmar centenars de milers de persones filles de totes les sensibilitats polítiques.

Encara és útil, doncs, l’Assemblea? Per a tot allò que va ser creada, no. Per a tot el que proposa ara, el temps ho anirà dient. En tot cas, útil no vol dir just ni necessari. Esmussa que hi haja tants independentistes decidint i sentenciant qui n’és i qui no n’és. Qui mereix ser-ne considerat en unes eleccions i qui n’ha de quedar exclòs. Això imposa una única veritat, determina un catecisme inqüestionable, elimina estratègies discrepants i exclou heretges. No és país, ni temps, ni opció, per a fràgils. D’un temps que ja no és nostre, d’un país que no anem fent.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a febrer 25, 2023 | 20:47
    LLARENA dPENA febrer 25, 2023 | 20:47
    I tant que és until l'ANC. I molt necessaria. Absolutament. És l'unica que está dient la veritat de les actuacions, rendició i mentides de tots aquells que s'anomenen independentistes però no fan res per la in dependència. I no només aixó, és que fan tot el contrari afavorint el PSOE madrileny o el PSOE catalá. Principalment ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, antiga ERC, sense excloure del grup per la seva poques ganes tan JxCAT com la CUP. L'ANC és molt necessaria per deixar-los despullats i en pilotes. I la llista cívica, pot ser un problema, sí, peró será l'unica possibilitat de tornar a fer camí cap a l'independéncia al que, també, aquells que la volen i estiguin disposats a jugarse-la no seran exclosos si volen donar suport i participar per construir lo avans possible el grup indepe unitaria necesssari.
    • Icona del comentari de: Anònim a febrer 26, 2023 | 20:08
      Anònim febrer 26, 2023 | 20:08
      M'encantaria veure com feu la independència amb 3 diputats dels purs A quin tros de Catalunya la fareu, perquè és evident que la majoria de catalans no són dels "vostres" I per últim, com us direu si realment sou tant sincers? Partit excloent. L'assemblea era un altre cosa i era per tothom, la heu destrossat, sou uns inconscients.
  2. Icona del comentari de: klo a febrer 25, 2023 | 21:13
    klo febrer 25, 2023 | 21:13
    Sanchís, amb el vell eslògan "fets, no paraules", s'esbrina en un instant a quin cantó està cadascú. No calia tanta retòrica.
    • Icona del comentari de: Així és a febrer 27, 2023 | 11:59
      Així és febrer 27, 2023 | 11:59
      Fets com suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot enmerdat, encara hi ha gent que ho aplaudeix i fa servir paraules com "patriota".. Fets com fraccionar factures per evitar el control de calers públics per part del Parlament, també es transforman en paraules com patriotisme en lloc de corrupció.
  3. Icona del comentari de: L´ANC és molt necessària, Tant de bo n'haguessin més. a febrer 25, 2023 | 21:45
    L´ANC és molt necessària, Tant de bo n'haguessin més. febrer 25, 2023 | 21:45
    Mentre continuem tenint polítics inútils i mentiders que viuen en uns "tempos" que no controlen, en un país que no escolten i uns medis informatius comprats amb diners públics distorsionant, sí l'ANC és molt necessària. Tant de bo n'haguessin més. Fora la partitocràcia i visca la crítica i la competició.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 27, 2023 | 12:48
      Gonzalo febrer 27, 2023 | 12:48
      En la desastrosa y fatidica época del "pruses", los medios de comunicación estaban igualmente subvencionados, verdad? Entonces eran buenos. Tv3 era " la vostra". Los que manipulaban eran los medios "españoles". Periodistas que eran increpados, amenazados, y a veces, agredidos por los que decían que "aixo va de democracia". Por suerte, esas acciones quedaron perfectamente reflejadas en el resto de medios europeos. De ahí que nadie en Europa os trague.
  4. Icona del comentari de: Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ a febrer 25, 2023 | 21:45
    Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ febrer 25, 2023 | 21:45
    ? El meu país és el de la gent que va abraçar-se a l’urna i que no va tenir por que li trenquessin la cara, el poble que ja ha viscut prou simulacres i prou jornades històriques i que tenia la simple pretensió de posar-se al centre de les seves prioritats vitals. Però tot això, a hores d’ara i si som sincers, ja ha passat i serà molt difícil que reneixi. Les coses, amic Sanchis , mai no es poden tornar a fer igual. I l'ANC i els que la dirigeixen i manipulen, no n'entenen d'això. I malden per perpetuar-se en el poder. En l'únic poder que a hores d'ara i des de fa 308 anys és possible en aquest país: l'autonòmic. Aquell que fa possibles càrrecs i paguetes del peix al cove i del qui dia passa anys empeny. I si avui aquesta associació d'influències dels partits mal dita assembleària encara fa algun servei a algú és precisament a tots aquells que, amb la renúncia de fer la independència en el seu teatre del 27-O/17, van tornar a la via de la submissió de l'estat espanyol i com Pilats se'n van rentar les mans sense mirar els que quedàvem enrere i com ens afectava, que som els veritables exiliats de tota la mentida processista. És molt difícil sobreviure a tot això en aquests moments a Catalunya, a no ser que siguis tan cínic com per refugiar-te en la nostàlgia o en el ressentiment. El meu país és aquell i no pas el d'avui, amb el cap cot i la resignació assolida davant el panorama polític actual de rendició i retorn al ramat espanyol. I això no ho arregla ni cap ANC i res semblant. Per això, tot i que molta gent no ho entengui, el país està fent la seva metamorfosi que demostra amb trencaments irreversibles com aquest de l'ANC, que alhora fan vessar rius de tinta i reflexionar a bastament sobre la pèrdua del que va ser però que ja no és ni serà mai més si la catarsi no és esborrar tota la deixalla, fer net i començar de nou.
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 25, 2023 | 22:42
    Luisnomeacuerdo febrer 25, 2023 | 22:42
    Odium y la asociación de nazis cabreados próximos a ser ilegalizados. Así hasta que acabemos con los fascistas independentistas de tractoria. Lovox is comming.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 26, 2023 | 19:32
      Pere Llimonera i Citronell febrer 26, 2023 | 19:32
      Los nazis son los que quieren ilegalizar una asociación como la ANC O Òmnium. Sois la vergüenza de la UE
  6. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a febrer 26, 2023 | 00:12
    1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya febrer 26, 2023 | 00:12
    Quan els autonomistes tracten de carregar-se-la, vol dir que l'ANC continua sent útil per arribar a la independència i que no l'han pogut controlar. P.S. Si vols entrar a "MonPlaneta" has de clicar una de tres opcions escrites en la llengua dels castellans, sota un avís també redactat en llengua colonial. El mateix passa amb el digital “LaRepública”. Passo d’entrar en aquestes webs de merda
    21
    Icona de dislike al comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a febrer 26, 2023 | 00:12 12
    Respon
  7. Icona del comentari de: almogaver.cat a febrer 26, 2023 | 05:01
    almogaver.cat febrer 26, 2023 | 05:01
    Per molta casualitat (In illo tempore) al Monasterio del Pueyo (Barbastre) el padre Juan ensenyava uns, dibuixos que explicaren com uns interns escolans encara adolescents, els portaren uns malvats a afusellar-los. El padre Juan estava emocionadíssim i uns... diguem-ne " Expertos" del Opus Dei, mirant-se i somrient amb sorna entre ells tres, digueren de sobte " I ...Esta ud. seguro que alcanzaron la salvacion?" En sentir això, el Padre Juan va muntar en colera (la única vegada que el vaig veure perdre el control) I els digué enfurismat i galtes vermellíssimes " Estoy mas seguro de ellos su salvacion, que de Vuestrro Padrree" Bé, Sr. Ens preguntem alguns a part de criticar-nos una volta i una altra, com un ase donant voltes a la sínia: Es voste, encara útil a Catalunya? O és considera, simplement... un free lancer apaciguaoor?
    16
    Icona de dislike al comentari de: almogaver.cat a febrer 26, 2023 | 05:01 12
    Respon
  8. Icona del comentari de: Ovella Esgarriada a febrer 26, 2023 | 06:47
    Ovella Esgarriada febrer 26, 2023 | 06:47
    ANC = Associació de Nacis Catalans
  9. Icona del comentari de: Independentista a febrer 26, 2023 | 08:14
    Independentista febrer 26, 2023 | 08:14
    El què està clarísim és què no hi ha CAP partit- ni els autoanomenats independentistes- que vulgui la independència de Catalunya. Per aixó jo no aniré a votar; la independència la farem el Poble, no els partits.
  10. Icona del comentari de: Miren a febrer 26, 2023 | 08:52
    Miren febrer 26, 2023 | 08:52
    Sí, encara és útil, ho hauria de ser. A la Paluzie ja li van posar molt difícil, i si encara i fos la Muriel ben segur que també li ho farien. I probablement també, els partits volen controlar/manipular les entitats cíviques des de dins (com ja ho fan en algunes) Pot ser així de simple, no poden admetre que una entitat els fiscalitzi. L'altra cara és que creiem que nosaltres ho faríem millor, perquè som millors és clar! Els egos! Qüestions personals passen com si fossin col·lectives o això és el que ens volen fer creure... pel nostre bé és clar.
  11. Icona del comentari de: De Roquetes vinc a febrer 26, 2023 | 09:55
    De Roquetes vinc febrer 26, 2023 | 09:55
    LLISTA CIVICA ! Uniu-vos ANC + ACORD + CONSELL i la petarem !
    18
    Icona de dislike al comentari de: De Roquetes vinc a febrer 26, 2023 | 09:55 12
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a febrer 26, 2023 | 20:12
      Anònim febrer 26, 2023 | 20:12
      Clubs privats amb carnets de bambú de pagament, no gracies
    • Icona del comentari de: Observador a febrer 27, 2023 | 08:50
      Observador febrer 27, 2023 | 08:50
      Malauradament aixó és com demanar que plogui de baix a dalt.
    • Icona del comentari de: Observador a febrer 27, 2023 | 08:50
      Observador febrer 27, 2023 | 08:50
      Malauradament aixó és com demanar que plogui de baix a dalt.
  12. Icona del comentari de: Que encara existeixi l'ANC ja no té sentit a febrer 26, 2023 | 11:16
    Que encara existeixi l'ANC ja no té sentit febrer 26, 2023 | 11:16
    Va néixer a l'ombra i l'empar de la Gene auturo-masiana. L'objectiu va ser fer que la voluntat del poder semblés que sorgia de les masses populars ("president posi les urnes..."). L'organització, però, ve estrictament de dalt a baix; que li preguntin a Liz Castro escollida dues vegades presidenta per votació popular i tombada pels aiatol·làs que dirigeixen la paradeta. Igual que la falange al seu moment es va dedicar a organitzar tots els actes franquistes, l'ANC es va dedicar durant l'extint prussés a organitzar totes les ocurrències del règim de la Gene, així com mobilitzar la gent: manifas, diades, actes multitudinaris, protestes, acompanyaments gitanescs als jutjats, etc. Sense la influència, mandat, suport institucional, econòmic y logístico (TV3, CatRadio, mossos, consejerías, etc) de la Gene, l'ANC no hagués pogut fer res més del que fa avui: molestar. L'ANC va ser un apèndix civil encobert de la Gene de JxSi i per això ara només destorba tothom. ¿Qué espera l'ara inservible ANC per desaperèixer de una vegada?.
    17
    Icona de dislike al comentari de: Que encara existeixi l'ANC ja no té sentit a febrer 26, 2023 | 11:16 20
    Respon
  13. Icona del comentari de: Cal fer perser a febrer 26, 2023 | 11:51
    Cal fer perser febrer 26, 2023 | 11:51
    Un pot dir que és independentista, però si no exerceix, no ho és. Les cúpules dels partits nomes son partidistes i autonomistes, com ho demostren cada dia. Només proclamen ser independentistes per arreplegar vots, com hem vist. I adamés, a la mínima, s'entreguen a l'enemic i es presten a fer-nos xantatge.
    • Icona del comentari de: Ser i fer a febrer 26, 2023 | 13:47
      Ser i fer febrer 26, 2023 | 13:47
      I tots aquells que els voten donen carnassa els falsaris, malgrat veure clar que d'independentistes no en tenen ni un borrall, en són veritablement d'independentistes? N'exerceixen, votant reiteradament els que mai dels mais no faran la independència? O, encara més, ¿no són realment una massa narcotitzada, claca creient i crèdula que combrega, fil per randa i sense qüestionar-ne ni una coma, amb totes aquelles falsedats que el processisme els entabana i en què es referma (sense distinció de marques) a través dels mitjans habituals cada dia de la vida? No s'adonen que, des de molt abans del 9N, hi ha molta gent acomodada i a sou treballant per Espanya i perquè la independència i la seva reivindicació no passin de ser una nota folklòrica? No s'adonen que el Primer d'Octubre van guanyar per desesperació dels que no ho volien de cap manera (de fora i dedins) i que per això no es va declarar la independència? No s'adonen que quan reclamen aixexar la DIU fan riure, perquè primer s'hauria d'haver declarat després de votar-la i no pas com es va fer la performance del 27-O/17 en seu parlamentària? No s'adonen que, la majoria dels que els diuen què han de fer cobren de l'estat o similars? No s'adonen que, com l'elefant amb la pota lligada a una corda, es creuen igual d impotents que el paquiderm per alliberar-se? "Un pot dir que és independentista, però si no exerceix, no ho és". Doncs, sí, teniu tota la raó. I un pot dir que té criteri, però, si no en fa ús ni l'executa i només fa "allò que li manen". M'explico, oi?
  14. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 26, 2023 | 13:13
    Doctor Strangelove febrer 26, 2023 | 13:13
    Home, és necessària per a que ens fotem quatre rialles! Doc.
    • Icona del comentari de: Ho tens fàcil a febrer 26, 2023 | 13:53
      Ho tens fàcil febrer 26, 2023 | 13:53
      En tens prou amb mirar-te al mirall.
  15. Icona del comentari de: I tant que n'és, de necessària a febrer 26, 2023 | 13:57
    I tant que n'és, de necessària febrer 26, 2023 | 13:57
    Que en Sanchís hagi escrit aquest articlet demostra que és més necessària que mai.
    16
    Icona de dislike al comentari de: I tant que n'és, de necessària a febrer 26, 2023 | 13:57 12
    Respon
    • Icona del comentari de: Més necessària que mai? a febrer 26, 2023 | 16:53
      Més necessària que mai? febrer 26, 2023 | 16:53
      ¿Seria demanar-te molt que argumentis per quins motius l'Assemblea Nacional Catalana és "més necessària que mai" i què, segons la teva opinió, a portat Sanchis a escriure l'article? I així, responent aquestes dues preguntes a les teves contundents afirmacions, posaries una mica de llum a l'ombra que tenim al respecte els que no pensem el mateix. Gràcies.
      • Icona del comentari de: Fes servir el cervell, si en tens a febrer 27, 2023 | 20:46
        Fes servir el cervell, si en tens febrer 27, 2023 | 20:46
        I de pas vols que t'ensenyi a sumar?
  16. Icona del comentari de: Cat a febrer 26, 2023 | 20:20
    Cat febrer 26, 2023 | 20:20
    Mentre sigui la sectorial amb que l'han convertit els juÑtaires no ho és. Ara mateix només veig gent plena d'odi i rancúnia contra els mateixos catalans, en comptes de contra l'enemic espanyol. És molt trist veure com l'han destruït, havíem fet coses molt grans tots plegats, ara fem pena només. I el que encara és més trist és que alguns ens vulguin enganyar saltant-se els estatuts per convertir-la en un partidet que acabarà siguent un altre menjadora com les que tant critiquen. No és això companys no es aixo....
  17. Icona del comentari de: Jordi a febrer 27, 2023 | 07:16
    Jordi febrer 27, 2023 | 07:16
    Ah, però ho ha estat mai, d'útil? Algú em pot explicar sense petar-se de riure en què ha consistit la seva utilitat, més enllà de fer de tontos útils dels partidets caganers vividors processistes?
    • Icona del comentari de: Què tens Alzheimer? a febrer 27, 2023 | 12:10
      Què tens Alzheimer? febrer 27, 2023 | 12:10
      Recordes el "president, posi les urnes" de la MHP Carme Forcadell quan era la cap de l'ANC? Quina diferència amb la malcarada i crispadors Feliu que només divideix l'ANC i l'independentisme, oi?
  18. Icona del comentari de: Manel a febrer 27, 2023 | 10:02
    Manel febrer 27, 2023 | 10:02
    Encara es mes util que tu, llepaculs de junqueres.
    • Icona del comentari de: Anònim a febrer 27, 2023 | 15:21
      Anònim febrer 27, 2023 | 15:21
      I molt més útil del que tu seràs mai, bocamoll. On vas a parar.
  19. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a febrer 27, 2023 | 20:47
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) febrer 27, 2023 | 20:47
    Si l'ANC va néixer per lluitar per la independència i encara som una colònia espanyola, és evident i lògic que els independentistes volem que continuï existint mentre no canviï els seus objectius. Tan evident i lògic com que l'unionisme vulguin fer-la desaparèixer o, al menys, fer que canviï els objectius com ho han aconseguit en el cas d'Òmnium

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa