En castellà, que així és més fàcil

"L'idioma que amenaça el català de manera més directa i virulenta no és l’anglès sinó el castellà, que és a més l’idioma de l’estat que ens vol assimilar"

L’altre dia, un periodista li va preguntar a Pere Aragonès si els membres del nou govern tenien pensat deixar de parlar castellà a les rodes de premsa del Parlament. Per qui no ho sàpiga, a la part final d’aquestes rodes de premsa, els periodistes que treballen pels mitjans espanyols sempre demanen als polítics que facin un resum en castellà de tot el que acaben d’explicar en català o que responguin en castellà preguntes que normalment ja han estat contestades.

Aquests periodistes saben català, només faltaria, perquè cap mitjà, ni el més patriota, és prou idiota per a triar un periodista parlamentari que no sigui competent en una llengua parlada a la cambra. Ara bé, com que els gestors del país es mostren encantats de dedicar part del seu temps a estalviar-los una feina que els pertocaria a ells, els periodistes s’aprofiten dels pagafantes aquests sense manies, que paga la casa! Així no han de subtitular o doblar, que quina mandra, i a més poden contribuir a reforçar la idea que el castellà és la llengua de tots i que fins i tot els rojos separatistes ho accepten.

De fet, tots el polítics d’aquesta generació accedeixen a fer de traductors, també els de la CUP. Quim Torra, que ara vol dedicar-se a fer activisme lingüístic, quan era el màxim representant de l’executiu no va fer res de nou per la llengua, res! No va fer que es complissin les lleis que en teoria serveixen per protegir el català en àmbits com el cinema o l’etiquetatge, i no es va negar mai a parlar castellà sota demanda a les rodes de premsa.

Pel que fa a la pregunta del periodista a Pere Aragonès, la resposta és desesperant: “Respondrem si cal en castellà o en anglès per facilitar la tasca dels mitjans”. D’entrada, ficar-hi l’anglès és fer trampa. No estem parlant de rodes de premsa d’abast internacional, on hi pot haver periodistes que vénen de fora de manera puntual per cobrir un esdeveniment concret, no, estem parlant del dia a dia de l’activitat parlamentària, coberta per periodistes que viuen aquí. A més, l’idioma que amenaça el català de manera més directa i virulenta no és l’anglès sinó el castellà, que és a més l’idioma de l’estat que ens vol assimilar. 

En tot cas, el més dramàtic no és que Aragonès hi coli l’anglès per mirar de justificar-se, sinó que tots els missatges que es deriven de la seva afirmació representen un suïcidi lingüístic. Si tu dius que canvies de llengua per facilitar la feina als mitjans castellanoparlants, el que estàs dient és que passar-se al castellà no costa res, que és un gest de bona educació i que, conseqüentment, negar-s’hi és de persona antipàtica i cerca-raons. Un cop aquí, tot s’hi val i totes les discriminacions que patim els catalanoparlants esdevenen justificables. Si el missatge és que cal facilitar la vida als altres a costa de la nostra supervivència, els professors haurien de fer les classes en castellà si un alumne hi té dificultats, els ciutadans haurien de cedir quan els funcionaris espanyols els vulguin fer parlar castellà i naturalment tots ens hauríem d’adreçar als nouvinguts en castellà perquè, pobres, els hem de facilitar la vida. Aquest és el missatge del President i de la resta de la tropa. No tenim ni un sol representant polític que entengui que a Catalunya, en català sempre n’hi ha prou. 

Comentaris

  Pedro 04/06/2021 9:24 pm
  Ayuda por favor - ¿ cuando hablará Messi en catalán ? Porqué mira que lleva un montón de años viviendo de vosotros.
  LlunyDeCat 04/06/2021 6:57 pm
  El Jorn que un partit català faci una Crida al Boicot a la llengua dels Espanyols començarà realment el Procés cap a la Independència. Però evidentment amb tota aquesta carallotada de líders actuals ni d'aquí 1'000 anys això arribarà. Ho varen fer els Quebequesos i els Flamencs. I els ha anat molt bé. Per començar boicoteu tota l'espanyolada que embruta amb la seva llengua aquesta web.
  Josep Maria 04/06/2021 6:40 pm
  Jo ja fa un cert temps que sols responc en català, per més que l´interlocutor ho faigi en castellà, la majoria de joves han estudiat en català, peró rebutjen parlar-lo molts cops per comoditat, ja que a la mínima camviem al castellà els catalanoparlants. Pot haver-hi excepcions com cortesia amb gent que no l´enten, peró mai quan nosaltres som els clients, i es de calaix que els venedors parlin en català o com a minim l´entenguin.
  Parlem-ne 04/06/2021 5:47 pm
  El que haurien de fer els diputats catalans al Congrés es parlar en català tota l'estona i, si els castellans no l'entenen que portin traductors. Que doni la volta al mon si els foten fora de l'hemicicle. La nefasta transició en va portar la nefasta constitució i la continuïtat de la nefasta hegemonia castellana.
  rd 04/06/2021 12:16 pm
  erñ botiflers
  Ricard 03/06/2021 11:29 pm
  Un flamenc no es deixa humiliar com un català. Hem de combatre el supremacisme castellanista. Cada acusació que ens fan als catalans aquests miserables xebofobs és perquè s'han inspirat mirant-se al mirall.
  22
  10
  Respon
   Aniol 04/06/2021 7:03 pm
   És cert. Però, el cap d'Estat de Bèlgica, el Rei Felip, en aquests moments, els respecta. Sinó, vaig mal informat (disculpa'm, si et plau, si erro) en un discurs oficial, el Rei de Bèlgica, parla 25m. en francès, 25m. en flamenc i 10m. en alemany (cas que le discurs, per posar aquest exemple, dures una hora). I, sinó, proporcionalment el temps emprat. Crec que m'explico. Aquí, ja ho sabem, això no passa. Si passes, em sembla, que molts problemes lingüístics que es donen, ja faria molts anys, que haurien desaparegut.
   Pedro 04/06/2021 12:23 pm
   Tanto catalán, mirad la m*** de sítio que se está volviendo vuestra Cataluña. Eso sí que os tendría que importar. Okupas, yonkis, menas, suciedad, falta de inversiones, paro, decadencia. Va, darme negativos, los estoy esperdando, la verdad duele.
   15
   207
   Respon
    Borinot 04/06/2021 2:15 pm
    Ja saps com tornar a casa? Perque sembla que aquesta no te la sens teva.
   Ricard 04/06/2021 9:07 am
   No t'hi escarrassis, Bierge. Als cat la llengua els importa una merda, prova d'això és que el 99% es passen al nyol en menys que salta una granota.
  D 03/06/2021 10:46 pm
  Jo en situacions extremes trec el mòbil i poso el traductor de google, si ho entenen bé i si no que s'espavilin.
   Parlem los hi en català, es un bé per ells. 04/06/2021 2:33 am
   El que es bona educació es que un castellà que viu a Catalunya parli la llengua del país on està residint. El Govern el que ha de fer si vol, es com l'Aznar, parlar les llengües extranyes en la intimitat. Per la nostra banda, no girarnos a parlar castellà de cap de les maneres, que tots els que viuen a Catalunya entenen bé el català i sino el practican, no el parlaran mai.
  David 03/06/2021 5:52 pm
  A més, així els mitjans poden agafar la part del teu àudio directament i per tallar-lo tal com els interessi per manipular-te i així queda més clar que... ho has dit tu! Millor donar-los la feina que ho tradueixin, i així serà sempre més fàcil acusar-los de tergiversar en la traducció.
  federalista 03/06/2021 5:51 pm
  lluny de cat , pren-te la pastilleta home ja t'han soltat de la merda de manicomi, al pais molt llunya i de m on vius, potser zeta reticuli, o be fora dels limits del univers observable lluny molt lluny i ademes tancat al manicomi, aci hauries d'estar , tu i la gent com tu, i lluitare perque aixi siga, per la teua salut mental i per la dels demes.
  12
  70
  Respon
   Tu que has de lluitar, subnormal! 04/06/2021 8:39 am
   Com a molt pot menjar-me els collons, subnormal!
   Anònim 03/06/2021 8:25 pm
   El traductor automàtic que fas servir és una merda i se't veu el llautó d'una hora lluny, reiet !
  Narcís 03/06/2021 5:43 pm
  Aquest tema n' és començar per la teulada .. és clar que a Catalunya, el català, no serà defora on hom el pugui exercir .. però no pas per a donar la llauna en quelcom tan obvi ! PD : duem moltes generacions ocupats/ envaïts .. però això no desfà fer servir el seny que no dic pas educació de res !
   Anònim 03/06/2021 8:38 pm
   Aquest "Narcís", un altre com el federalista (deuen ser del psc o de Vox ? ...tan és, tampoc hi ha gaire diferència) . Demaneu als vostres "capos" que us busquin un traductor de català que funcioni que feu el ridícul i el "imperiu" se'n ressent
    Narcís 04/06/2021 11:49 am
    Només dic autora toca tema molt ' remollit ' .. normal si cerca força comentaris ! PD : i també dic que si som dessota aquest ( botxí) estat , cal saber diferenciar qui no parla o/ i no entèn català sense cap mena de mala voluntat !
    MHP 04/06/2021 11:19 am
    Eateu demanant que es faci servir el català i quan la gent s'esforça, el foteu canya. Impresentables.
  federalista 03/06/2021 5:43 pm
  home si em pose uns calcots estelados, i un condo amb sabor fresa color groc i amb l'estelada, a la punta del condo ni graupera ni hosties la dona traga jo la tinc de bon tamany i amb el condo estelado uff mare meua jajajajajaaj mai millor dit, boca de pinyo jajajavaig a pel condo estelado.
   Definitivament ets tonto! 04/06/2021 8:42 am
   Quina renglera de gilipollades que has escrit! I a sobre sembles de la terra que va repoblar el rei Jaume amb els seus soldats i les putes que va enviar després... ja m’enteneu...
  Ramon 03/06/2021 2:16 pm
  Si fem mai un museu de la lluita pel català i si hi ha justícia en aquest món, aquest article hi hauria de ser. Així com si hi hagués mai un museu de la ràdio catalana i si hi ha justícia en aquest món, la reacció instantània del locutor de Catalunya Ràdio al segon gol del Girona reclamant a l'àrbitre que xiulés ja el final del partit també hi hauria de ser.
  10
  14
  Respon
  El català al Congrés de Diputats 03/06/2021 12:13 pm
  El Congrés dels Diputats no son les Corts castellanes i si la representació de tots els pobles de la Espanya plural. Conseqüentment s'hi ha de poder parlar totes les llengües oficials de les diferents nacionalitats. La aberració democràtica es imposar el castellà per la gràcia de Déu.
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 03/06/2021 8:23 pm
   Els catalans no hi hem d'anar a fotre res al "congreso" dels espanyols. A banda d'això, evidentment és una vergonya que els que diuen que són els nostres representants acceptin la humiliació d'haver de parlar en la llengua colonial
   Doctor Strangelove 03/06/2021 2:31 pm
   Confons Congrés amb Senat, meló! Doc.
    Ja a sortir el llest! 04/06/2021 8:44 am
    Doc! Tros d’ase! Ja has trobat feina? O encara pentines el gat?
  Ramon 03/06/2021 11:38 am
  De la humiliació i el sotmetiment que tan bé descriu l'article, ERC en diu "una riquesa brutal" i defensa que ho visquem "no amb resignació sinó amb alegria". Sí, sí, dic ERC, les mateixes sigles que Heribert Barrera i Marçal Casanova. Su us acut un cas més escandalós d'usurpació de sigles?
  38
  46
  Respon
  Ramon 03/06/2021 11:00 am
  Molt bé tot, molt bé, extraordinàriament bé tot l'article, però especial esment a com retrata la covardia de l'heroi del 155 quan s'escuda en l'anglès com si fos el mateix cas que l'espanyol.
  14
  21
  Respon
  almogaver 03/06/2021 9:57 am
  Us ho diré en castellà " soys unos hijos de la G.P."
  MHP 03/06/2021 7:06 am
  El vostre fanatisme es el que fara desaparèixe el català, cap cosa mes. Apa, endavant.
  35
  47
  Respon
   Ona 03/06/2021 9:31 am
   No et fa vergonya ser tan acomplexat?
  Català o junqueras de España 03/06/2021 6:01 am
  Independencia i genocidi definitiu del català, junquerisme borbònic. Pobre tv3.erc, amb tants espanyols genocides imposats pels junqueras per l'espanyolitzacio esquerranista. Esquerres, sempre contra el català, idioma unic, el del rufian, el nostre pallasso
  Ningú respecta qui no es fa respectar 03/06/2021 3:03 am
  En la roda de premsa posterior a l'explicació de l'acord de JUNTS i ERC tant Sànchez com Aragonès van respondre en la llengua dels castellans una periodista pollosa que els va preguntar en la llengua colonial. Amb aquest detall ja vaig saber en què consistia l'acord,: renegar del 1 d'octubre i en la submissió al poder castellà
  Jordi (Català i Suís) 03/06/2021 2:57 am
  Per comprendre els col.laboracionistes de la Generalitat cal llegir l'entrevista a vilaweb (https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-anna-molina-sepc-mossos/) on expliquen el calvari dels militants del SEPC a càrrec dels Mossos d'Esquadra del Sr Trapero (Singuerlin) i els seus amics comandaments gairebé tots reciclats de la Policia i la Guàrdia Civil dels Espanyols. O sigui la Gestapo i els SS Espanyols.
  75
  88
  Respon
  Luisnomeacuerdo 03/06/2021 12:59 am
  Creo que se le han movido las bolas chinas y se ha puesto de mala leche. O es su estado de fanática fascista independentista natural.
  31
  66
  Respon
   Luisnomelavo! Ya has encontrado trabajo? 04/06/2021 8:48 am
   O sigues baboseando delante del ordenador? Otro parasito ecspanyordo...
   Ramon 03/06/2021 10:57 am
   Anava a dir que el Gabriel Rufián li diria "fascista" però se m'ha avançat.
  Ramon 03/06/2021 12:18 am
  Quina meravella d'article. Per déu, que circuli!
  60
  20
  Respon
  Ramon 02/06/2021 11:49 pm
  No recordo cap article escrit mai, per ningú, amb el que hi estigui tan entusiàsticament d'acord.
  Ramon 02/06/2021 11:46 pm
  És molt vomitiu, que mitjans de Catalunya preguntin a Joan Laporta en espanyol i esperin, exigeixin, l'espanyol en la resposta. Em dol moltíssim que Laporta cedeixi però no el culpo perquè tant ell, com jo, sabem que les rates en qüestió ho fan primera per fotre'l i segona perquè, si s'hi rebota, ja tindrien l'excusa que estan esperant per saltar-li com hienes a la jugular.
  68
  27
  Respon
  Ona 02/06/2021 11:14 pm
  Jo he deixat de parlar el castellà, i visc millor. Em trec de sobre molta gent inútil. Es podria dir que faig objecció de consciència. Només compro literatura catalana i l’estrangera traduïda al català. Faig cultura i activisme lingüístic, i sobretot faig salut mental. També estic aprofundint en el coneixement d’altres llengües ja que si he de canviar canvio a l’anglès, el francès o l’italià. Suposa un plaer enorme deixar de tenir converses amb tota aquella genteta acomplexada supèrbia i ignorant: els castellans.
  204
  12
  Respon
   Anònim 03/06/2021 8:30 pm
   Vaig deixar de parlar la llengua dels castellans el 2010 i d'entendre-la el 2 d'octubre del 2017 i encantat de la vida
    Ona 03/06/2021 9:55 pm
    Huhuhu... m’encantes
   Doctor Strangelove 03/06/2021 9:47 am
   Deu seu una vella amargada, oi? De fet em sembla que qui es treu la inútil de sobre som la resta de la humanitat! Amb genteta així mai serem res de res els catalans. Segur que vas restreta tot el dia! Doc.
    Tu no ets res de res, i molt menys català! 04/06/2021 8:46 am
    Xarnego inadaptat! Català de bé i de soca-rel? ELS MEUS COLLONS INDEPES!!!
   Marc 03/06/2021 9:04 am
   Et recomano que si tant t'agrada llegir, llegeixis sobre xenofobia i feixisme. Potser te n'adones del que ets.
   10
   27
   Respon
   MHP 03/06/2021 8:55 am
   Si, sobretot fes salut mental, estàs molt necesitada. Que tinguis sort i que el teu odi no et reboti.
   Anònim 03/06/2021 3:10 am
   Ja som dos ...bé, em sembla que en som uns quants més
   fran bcn 03/06/2021 2:08 am
   et recomano una reunió de comunitat de veïns, gent que porta 50 anys a CAT, pot ser delirant...
  Traca 02/06/2021 10:51 pm
  La chica es mona
   Pq 04/06/2021 5:40 pm
   Ja teniu preoarats, els aris catalans, els camps de concentracio i les estrelles de david, pels castellanoparlants quan sigueu independents? Vinga sigueu amb mi SIG HEIL!!
   @Traca 02/06/2021 11:55 pm
   Creo que su corazón ya tiene dueño, un tal Graupera. Pero puedes probar con dos docenas de rosas amarillas, a ver que tal.
    Ich verstehe nur Bahnhof 03/06/2021 8:32 pm
    Was ?
    Doctor Strangelove 03/06/2021 9:53 am
    Però si en Graupera és més lleig que pegar un pare? Si té aquest mal gust pels tios, no m'estranya gens que també el tingui per la política. PD: reconano a tothom un article del nen del Semon que em sembla es titulava "Graupera i les secretàries". Doc
     Que “reconanes” tu, tanoca! 04/06/2021 8:50 am
     Si només saps copiar i enganxar, doctoret!
  Juan 02/06/2021 10:07 pm
  La Astrid esa no se ha movido mucho por el mundo. Ni sabe de politica internacional y menos del mundo financiero.
  13
  36
  Respon
  LlunyDeCat 02/06/2021 10:01 pm
  Setembre 1978: Decret Obligatorietat Ensenyament del Català a totes les escoles de CAT. Seguí el procés d'Immersió lingüística que desembocà en l'Escola Catalana: totes les matèries en Català. Els Espanyols del Cuerpo de Magisterio varen adaptar-s'hi perquè si marxaven de CAT hagueren caigut a barris conflictius o a pobles perduts. Durant més de 42 anys MAI ni les autoritats de la Generalitat ni els diputats del Parlament han defensat els Catalans quan han estat agredits, discriminats i humiliats per parlar català o per exigir-ne l'ús als interlocutors. 40 anys de mesellisme i covardia no canviaran pas. Perquè quan en Junqueras va declarar que la llengua dels Espanyols era patrimoni dels Catalans volia dir que el Català ens l'haurem de fotre on ens càpiga, als Catalans. Només un Boicot total i intensiu a la llengua dels Espanyols ens durà a la Independència i a l'erradicació d'aquesta llengua imposada pels Ocupants Estrangers pel Terror.
  211
  5
  Respon
  Anònim 02/06/2021 9:25 pm
  Quina raó que té.

Nou comentari