El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president que volia ser aplaudit

La Diada Nacional de Catalunya sempre ha generat polèmica. Sempre. N’hi ha –com Vox, Ciudadanos i PP– que voldrien que desaparegués del calendari, perquè recorda que Catalunya és una nació d’Europa i no una colònia espanyola, i n’hi ha –com PSC i Podemos– que voldrien que fos una data de celebració en el sentit més literal del terme, és a dir, una festa folklòrica i plena de xerinola que mostrés al món l’alegria dels catalans per haver estat conquerits pels espanyols. Aquesta és la raó per la qual en diverses ocasions i amb diferents excuses, els representants d’algunes d’aquestes sigles han decidit no assistir als actes institucionals del matí. L’absoluta certesa que serien escridassats per la ciutadania ha fet que no tinguessin valor d’anar-hi.

Però la manifestació de la tarda, per bé que per altres motius, també ha estat controvertida. Bàsicament, perquè no són els polítics sinó la ciutadania qui la controla. És aquesta qui l’organitza i qui li dóna el caràcter reivindicatiu que vol. Clar i català: mentre els partits fan al matí els actes protocol·laris, la ciutadania fa a la tarda l’acte lligat als sentiments i als anhels. I si a la ciutadania no li agrada la política determinada d’un partit, perquè creu que va just en el sentit contrari de la recuperació de les llibertats nacionals, doncs ho expressa sense embuts escridassant els seus representants per allà on passen. És un dret que té perquè és ella qui posa als polítics el plat a taula. La manifestació d’enguany ha volgut expressar la seva oposició a la política immobilista dels partits, especialment d’Esquerra Republicana, que s’ha erigit en difusora de les excel·lències de Pedro Sánchez i de la seva acció de govern, clarament repressora i reductora del marc competencial català. De fet, Esquerra no sols en canta les excel·lències, també les fa possibles votant-hi a favor a Madrid.

Així les coses, no és estrany que l’independentisme hagi aprofitat la manifestació de la Diada per expressar el seu rebuig i la seva indignació. I tampoc no és estrany que Pere Aragonès i Esquerra hagin optat per amagar-se. Quan creus que fas el que has de fer, dónes la cara amb totes les conseqüències; quan fas el contrari del que hauries de fer, t’amagues. I les excuses donades hi han posat la cirereta. La de Pere Aragonès, afirmant que no hi aniria perquè seria una manifestació “contra els partits i no contra l’Estat”, i la d’Oriol Junqueras, dient que “la manifestació anava en contra de l’independentisme”, parlen per si soles. Contra l’independentisme! Pel que sembla, Junqueras estava dient: “L’independentisme sóc jo”. Però potser adonant-se que la frase era massa forta, va afegir ràpidament: “…o contra molts independentistes, o contra la majoria d’independentistes, o contra el partit majoritari de l’independentisme, o…”. Està bé, oi? Pots anar afegint-hi o…, o…, o…, o…, fins que es faci fosc. És allò de si l’encerto l’endevino.

En els dies previs a la Diada, i fins i tot ara, hem sentit tot un estol de tertulians justificant l’absència de Pere Aragonès a la manifestació perquè “és el representant de l’Estat a Catalunya i perquè un president no va a les manifestacions a cap país del món”. Són excuses de mal pagador. Sempre m’ha fet gràcia que els qui consideren Catalunya una regió espanyola, no pas una nació d’Europa, cometen tot sovint l’error de comparar-la amb estats sobirans. L’argument “a cap país del món…” no s’aguanta per enlloc, perquè estan comparant Pere Aragonès amb Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Liz Truss…, i tots sabem que Catalunya no és cap Estat. Malda per ser un Estat, això sí, però encara no ho és. I precisament perquè malda per ser-ho es manifesta en dates emblemàtiques com la de l’Onze de Setembre.

És cert que els fets no ajuden gens Pere Aragonès a ser creïble quan diu que és independentista, però atès que afirma que ho és, té l’obligació de ser conseqüent amb l’afirmació. En termes de sobirania, remarquem-ho: en termes de sobirania, no serveix allò de voler ser “el representant de tots”. Això només és vàlid per als països sobirans, per als països que ja són lliures, no per als països sotmesos. El president suposadament independentista d’un país que malda per la seva llibertat no es pot quedar a casa amb l’excusa de preservar la institució quan el seu poble es manifesta en demanda d’aquesta llibertat. Ell ha de ser el primer d’anar-hi. Hi ha d’anar precisament per salvaguardar el prestigi de la institució i perquè la majoria absoluta independentista representada al Parlament –de la qual Pere Aragonès diu formar-ne part–, l’obliga a exercir de president independentista. Independentista de fet, no de paraula. Tant si l’aplaudeixen, com si l’escridassen. Aragonès va fer just el contrari: va intentar boicotejar la manifestació de la Diada Nacional de Catalunya per complaure Madrid.

D’altra banda, fa riure que tant Pere Aragonès com Esquerra i els tertulians acòlits considerin que no haver anat a la manifestació és un acte de neutralitat política. Mare de Déu! Quin marc mental més hispanocèntric: si vas a la manifestació independentista i desplaus l’espanyolisme, ets parcial i només representes una part de la societat; si et quedes a casa i desplaus l’independentisme, ets neutral i representes tothom (!).

Finalment, analitzant el pretext de Pere Aragonès per no anar a la manifestació, perquè, segons ell, era “contra els partits i no contra l’Estat”, veiem que constitueix una contradicció flagrant. Sobta força que un president de Catalunya, que no ha fet res, absolutament res, en contra de l’Estat, recorregués a la mentida per retreure als manifestants que no anessin contra l’Estat. Ves per on, tenen raó PP, PSC, Ciudadanos i Podemos quan diuen que Pere Aragonès és el màxim delegat del govern de l’Estat a Catalunya. Devia ser per això, que Pere Aragonès no va anar a la manifestació: perquè exerceix de delegat, no de president.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ok Gal a setembre 13, 2022 | 22:58
  Ok Gal setembre 13, 2022 | 22:58
  Un esclau, uns esclaus agraïts. Confiem que per darrera estiguin preparant un exercit anti Gal. Però per fer-ho no necessiten vots, no cal votar-los. Experts en segrestos ho poden dir millor: se surt de la gàbia més o menys agressiu?
  19
  Icona de dislike al comentari de: Ok Gal a setembre 13, 2022 | 22:58 16
  Respon
 2. Icona del comentari de: Francesc a setembre 13, 2022 | 23:27
  Francesc setembre 13, 2022 | 23:27
  Totalment d’acord !
  23
  Icona de dislike al comentari de: Francesc a setembre 13, 2022 | 23:27 12
  Respon
 3. Icona del comentari de: Diada Nacional de Catalunya? a setembre 14, 2022 | 07:45
  Diada Nacional de Catalunya? setembre 14, 2022 | 07:45
  Més aviat diada nacionalista de Catalunya. Recorda iaio Víctor que diguis el que diguis Catalunya no és una nació. Sí que és una regió d'Europa reconeguda perquè la nació a què pertany, Espanya, està inclosa entre els membres de la UE.
  • Icona del comentari de: Fart a setembre 14, 2022 | 11:21
   Fart setembre 14, 2022 | 11:21
   Espanya és un estat, però no una nació, perquè a part de la castellana, mal anomenada espanyola, hi ha altres nacions. La UE la formen estats, no nacions. Afortunadament ser o no ser una nació no depen de les lleis espanyoles.
   • Icona del comentari de: El que dius només és doctrina nacionalista catalana a setembre 14, 2022 | 20:56
    El que dius només és doctrina nacionalista catalana setembre 14, 2022 | 20:56
    Però és mentida. No s'ajusta gens a la realitat.
 4. Icona del comentari de: Sergi Sol a setembre 14, 2022 | 08:22
  Sergi Sol setembre 14, 2022 | 08:22
  A can Ñerk som tan neutrals com PSOE, PP, Cs o VOX, que tampoc hi han anat a la manifestació de l'11S. Tots som companys de lluites compartides per mantenir l'R78 sine die i lluitar contra l'independentisme.
  19
  Icona de dislike al comentari de: Sergi Sol a setembre 14, 2022 | 08:22 10
  Respon
 5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 14, 2022 | 08:52
  Doctor Strangelove setembre 14, 2022 | 08:52
  Quin article més sectari. Aquest home encara està ressentit de que el fessin fora d'ERC, i ara escampa tota la seva rancúnia contra ells. Ara solucions cap ni una, a Catalunya volem viure bé, i crec que molts hi vivim, però n'hi ha uns quants que només volen portar-nos cap al precipici: sense aportar cap idea, cap ni una, només fum com feia el meu estimat Doctor Strangelove a la pel.lícula d'en Kubrick "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb". Clar i català, mai ningú ha dit com s'arriba de manera efectiva a la independència, només frases curtes i repetides pròpies del populisme més tronat. Doc.
  • Icona del comentari de: Narcís a setembre 14, 2022 | 10:23
   Narcís setembre 14, 2022 | 10:23
   Guaita, si a hores d'ara tu no saps ser per espanya un simple " catalán, catalino, catalufo, hijo put. catalán " .. n' és absurd xerrar de res amb tu ! PD : àdhuc si ens tractessin bé .. Catalunya necessita com l' aire que respira viure amb naturalitat la/ sa catalanitat així amb llibertat ( res que no facin castellanament defora , res que no facin el munt de nacions sobiranes del món ! ) .. i això n' és riquesa cultural, riquesa humana !
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 14, 2022 | 11:55
    Doctor Strangelove setembre 14, 2022 | 11:55
    Catalunya el que necessita és que hiperventilats com tu que viviu dels meus impostos foteu el camp ben lluny i no torneu, colla de sangoneres! Doc.
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 14, 2022 | 15:21
     Anònim setembre 14, 2022 | 15:21
     Els que han de marxar de Catalunya sou vosaltres, els espanyols, els que teniu un document de la mida del DNI, que res més que es un paperot.
    • Icona del comentari de: Francesc a setembre 14, 2022 | 15:22
     Francesc setembre 14, 2022 | 15:22
     Els que han de marxar de Catalunya sou vosaltres, els espanyols, els que teniu un document de la mida del DNI, que res més que es un paperot.
    • Icona del comentari de: Narcís ( és obvi que ets un venut .. així un pobre home, un pobre llàtzer .. un no ningú ni moral/ ètic ni de consciència. ... . deixem-ho estar materialista de baixa estofa ! ) a setembre 14, 2022 | 16:04
     Narcís ( és obvi que ets un venut .. així un pobre home, un pobre llàtzer .. un no ningú ni moral/ ètic ni de consciència. ... . deixem-ho estar materialista de baixa estofa ! ) setembre 14, 2022 | 16:04
     Tres errors objectius que no subjectius : 1. D' hiperventilat gens ni mica .. conseqüent ! 2. Viure de tos impostos .. serà a l' inrevés! I 3. Sangoneres impossible .. ja hi és aquest estat així tu ! PD : per molt que els ensabonis ..sempre els hi seràs ' rara avis ' !
 6. Icona del comentari de: Narcís a setembre 14, 2022 | 10:01
  Narcís setembre 14, 2022 | 10:01
  Ras i curt : de dues possibilitats de ser-hi o no ser-hi n' havia de triar una que dónes el missatge següent : 1. Si n' és No : vegi l' estat que un hom ha de fer allò que li demana el poble i pel que fou posat ( així no ser un capritx que sí pressió/ demanda dels representats ! ) ! I si n' és Sí : vegi Europa, el món, que malgrat procurar dur-se bé amb l' estat, aquest no permet ni tan sols un referèndum en pro de l' anhel/ urgència que demanda Catalunya ! PD : a hores d'ara el Sí n'era el més important , atès que el No massa saben de ser el poble qui demana la independència !
 7. Icona del comentari de: Joan T. a setembre 14, 2022 | 11:34
  Joan T. setembre 14, 2022 | 11:34
  És evident que ERC fa fàstic, i per això subscric tots els arguments exposats a l'article. Però també en fa no carregar mai contra l'altra pota de l'estafa, la del partit del pòtol de Waterloo. Per això aquest articulista fa molt temps que al meu parer no té credibilitat.
 8. Icona del comentari de: federalista a setembre 14, 2022 | 12:14
  federalista setembre 14, 2022 | 12:14
  jajaja el tarat de l'alexandre com sempre dient bajandes res a fer en fi dues pedres estelades esclar i apa a casacar-la dividits barrallats i minoritaris jajaja com deia l'aznar un granpresident, abanas us enculareu i dividireu, que es trencara l'unitata d'espanya.
  • Icona del comentari de: Francesc a setembre 14, 2022 | 15:25
   Francesc setembre 14, 2022 | 15:25
   Com deia l'admirat Pepe Rubianes: "La unidad de España me la suda por delante y por detrás"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa