El millor amic del PSC

"Tant de bo a les nostres vides cadascú de nosaltres hi tinguem algú que ens miri com els comuns es miren el PSC"

El passat 14 de febrer va ser un dia que, per En Comú Podem, va ser com si pràcticament no hagués existit. El dissabte 13 tenien vuit diputats al Parlament de Catalunya i el dilluns 15 es van llevar amb exactament els mateixos, sense pena ni glòria i ni fred, ni calor. Tot i això, en termes relatius tenien motius per estar decebuts, tal com ho reflectia la cara de Jéssica Albiach durant la seva compareixença de la nit electoral: amb el nou repartiment, havien passat de ser la cinquena força política a ser la sisena. Pel flanc esquerre els havia superat una CUP a l’alça, que passava de quatre a nou diputats. Ni la vicepresidència del govern espanyol, ni l’alcaldia de Barcelona retinguda amb maniobres a la desesperada els havien servit per acostar-se a la presidència de la Generalitat.

És clar que veient l’habitual política de pactes dels comuns, quin incentiu pot tenir qualsevol elector per votar-los, en comptes d’apostar directament al PSC? Fixem-nos-hi: a Madrid governen junts els de Pablo Iglesias i els de Pedro Sánchez, a la capital catalana s’entenen Ada Colau i Jaume Collboni gràcies al suport Manuel Valls, a la Diputació de Barcelona apuntalen el pacte entre Núria Marín i Junts per Catalunya, tapant amb airades crides a la presumpció d’innocència els episodis més foscos que hem viscut recentment. Fins ara, sempre un vot a En Comú Podem ha estat un vot per donar quotes de poder als socialistes.

Durant la campanya electoral també van mostrar ben clares les seves intencions, detall que és d’agrair i que no sempre tenen tots els polítics. Sempre van defensar només l’opció de fer un tripartit repetint la fórmula de l’any 2003 cosa que, veient quin han estat els resultats, tot i l’empat tècnic entre les dues primeres forces, hagués passat per lliurar la presidència del país a Salvador Illa. Tant de bo a les nostres vides cadascú de nosaltres hi tinguem algú que ens miri com els comuns es miren el PSC. Tots voldríem amistats tan fidels, insubornables i incondicionals com aquesta, procurant que no ens falti mai de res i tapant-nos sempre totes les vergonyes. “No l’abandonis, ell mai ho faria”, que deia aquella campanya de sensibilització dels anys noranta. 

Després de les votacions han desenvolupat una nova versió del seu acord ideal, demanant un govern entre ells i ERC amb el suport extern del PSC, sempre vetllant per la capacitat d’influència i el marge de maniobra dels del carrer Nicaragua. L’exclusió sistemàtica de la CUP, si el que es pretén és un govern d’esquerres i transformador, és incomprensible si es té present que, tal com hem dit abans, els han superat a ells en un escó. Només des del despit de la derrota es pot entendre aquest veto per omissió.

Mira que ho tindrien bé ara, els comuns, per demostrar que són alguna cosa més que una crossa d’un partit històric del règim del 78. Podrien mostrar que són capaços d’entendre’s amb diverses forces, acostant-se a ERC i a la CUP per intentar l’únic tripartit progressista possible a dia d’avui. Podrien evidenciar que és creïble la seva aposta -de moment només verbal i sense cap fet que ho corrobori- per l’autodeterminació, començant a caminar al costat de republicans i cupaires, incidint en el posicionament del govern espanyol des de la seva posició influent a la Moncloa. Podrien palesar que quan volen són capaços d’aixecar el veto a Junts per Catalunya, tal com fan a la Diputació perquè convé al PSC, però aquest cop per treballar per avançar en un dels principals reptes del país, en comptes de fer-ho per blindar la tan poc trencadora sociovergència. 

En canvi, han decidit voluntàriament lligar indefectiblement el seu destí al d’un altre, tria que queda molt romàntica en una pel·lícula de Hollywood, però que en política pot ser la via més ràpida per aïllar-se i acabar essent residual. 

Comentaris

  ciutada del mon 08/03/2021 2:05 pm
  jajajaj com cou que els hiperventilats de junts, i els tarats antisistemes de la cup, nomes sumen 41 escons de 135 jajajajajaaja, fa falta esquerra i esquerra per fer un govern ampli republica i d'esquerres vol als comuns, jo crec que deuria ser amb ajuda externa de psc pero be ja veurem, pero esquerra que ha guanyat en vots i escons al camp indepre encara que les eleccions las han guanyat els socialistes, no vol ni indepres hiperventilts de dretes, ni tarats antisistemes d'extrema esquerra i vol als comuns, templats federalistes, i republicans.es aixo ni mes ni menys.
  Diumenge 07/03/2021 9:55 am
  El que no tè lògica és que ERC vulgui pactar amb un partit tant poc de fiar, com Comuns, fracassat i prescindible. La justificació d'un " govern del 3 d'octubre" és un palla mental d'algú d'Erc que deu patir insomni. Què va passar el 3-0 que no depengui de l'1-0 ??? De les Colaus no espero res, però val a dir que esperava més de la intel.ligència d' Assens. Malaguanyat.
  Toni 06/03/2021 11:06 am
  Tal com va escriure J.V. Foix l’any 1923: “un republicà espanyol i un monàrquic, enemics a dins d’Espanya, poden, situats a Catalunya, formar un front únic espanyolista contra els republicans patriotes de Catalunya. L’espanyolista, doncs, heus ací l’enèmic, sigui republicà, sigui monàrquic.” Gairebé 100 anys després i res de nou sota el sol
  LA PATRIA "COMÚN" DE TODOS LOS ESPAÑOLES... 05/03/2021 7:17 pm
  Els Comuns-Podem formen part del règim del 78 borbònic (unionisme d'arrel franquista) i no sé si és per interessos espúris o perquè com deia aquell: el que més s'asembla a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres.
  Absurds 05/03/2021 6:37 pm
  Tu deus saber perquè aquesta insistència d'Erc en que EncomùPodem entri en un govern guanyat per l'independentisme. Això és tan absurd com que Illa digui que farà govern. Tot plegat un insult als votants. És que ens volen dissuadir de votar? Doncs seguiré votant, aviso.
  Ja 05/03/2021 5:56 pm
  Un partit, erc, que aprofita la repressió del estado per no complir el mandat de les urnes catalanes que feien president al MHP Puigdemont no sel pot considerar d'esquerres.
  Comun's,crostadrégimen78 05/03/2021 4:04 pm
  L'amor incondicional dels Comun's a los PSC té un preu de 12 milions d'euros que els han perdonat pactant amb xenòfob Valls. El deute de Comun's pagarem entre tots ja què el régimen franquista del 78 els té ben agafats pels pebrots. Son farsantes.
  Bit 05/03/2021 12:49 pm
  Jèssica Albiach és un home transgènere
   Gonzalo 05/03/2021 2:04 pm
   Comentario digno de Adolf hitler. O de una mente retrasada. O ambas cosas a la vez.
   16
   36
   Respon
    La Luisa 06/03/2021 9:02 am
    Como si ese tal adolfito no fuera e los tuyos...
  Robert 05/03/2021 12:21 pm
  El millor amic del PSC, l'Esquerra "progressista i d'esquerra"
  56
  48
  Respon
  RAMON A 05/03/2021 10:53 am
  No son res pero suficients per col locarse uns cuants
  Narcís 05/03/2021 9:28 am
  Ras i curt : 1. tothom se n'adona ' comuns ' són, juguen el paper de " puça " , puça del gos PSC ( metafòricament parlant) ! i 2. comuns no són esquerres sinó defensarien " amnistia i referèndum " abans de qualsevulla altra cosa ( per no ser, no són ni solidaris .. com CSQP ensenyà aquell ' no ' .. i això que també hi participà en les lleis ..) ! PD : l' autor a quina politiquería s'adreça .. el resultat n' és prou clar ERC + JxC = 65 escons ensems amb CUP 74 !!
  Adéu Andreu 05/03/2021 9:13 am
  Aquest noi sempre sembla que es vulgui fer perdonar els cognoms.
  93
  10
  Respon
  Bit 05/03/2021 7:29 am
  Albiach és un home.
   joansjosepsiases 05/03/2021 8:33 am
   I ben dotat....
  Guim 05/03/2021 7:11 am
  Avui Comuns, ahir Iniciativa i el Psuc de sempre. Evolució natural.
  Independentista 05/03/2021 3:43 am
  A Dani Andreuenc: Els traïdors no tenen futur, cert. Però tenen un present brillant. I és en el present on vivi,m
  23
  17
  Respon
  Dani_Andreuenc 04/03/2021 10:33 pm
  No pateixis que els Comuns acabaran desapareixent, engolits per la historia. Els traïdors no tenen futur.
  Albert Berrio 04/03/2021 10:06 pm
  Tantes giragonses per arribar allà om érem: els Comuns cada vegada s'assemblen més a IC, que celebrava les victòries socialistes com si fossin seves.
   Maribel 05/03/2021 4:33 am
   Es que son la gent de ICV.
  Arpat de Buda 04/03/2021 9:16 pm
  Molt bo!!!
  kodi 04/03/2021 8:54 pm
  Si grates una mica a la majoria de comuns i tindràs un colonitzador ñordo, i Andreu prou d'enganyifes de ERC.
  95
  103
  Respon
  Pep 04/03/2021 8:44 pm
  Esta Albiach es una infiltrada del P$O€ que son especialistas en infiltrar a gente en otros partidos. Después se lo pagarán con un ministerio o algún otro carguito.

Nou comentari