El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El fetitxisme de la unitat
  • CA

La primera part del congrés de JxC va acabar amb un empat formal que amaga una simbòlica desfeta de la facció unilateralista de la presidenta Borràs. Tot amb la versallesca elegància d’un terratrèmol controlat. Per una porta surten un president i un secretari general i, per l’altra, entren en escena els respectius relleus. Un terrabastall netament gestionat, sense soroll, sense enrenou, sense qualsevol debat que expliqui la raó de la renovació. Tot flueix com la seda al millor dels mons. Quasi un canvi de guàrdia al palau de Buckingham. Unanimitat i discursos triomfalistes sobre la necessitat de perseverar en la línia de lleial col·laboració amb els socis republicans.

La unitat per sobre de tot, fins al preu de la renúncia més o menys explícita a l’objectiu final. I això que els de JxC encara coregin el grit d'”independència” al final de la cerimònia; els seus aliats l’hi han substituït per l’expressió “la Catalunya que tots volem”, un prodigi d’ambigüitat. Aquesta unitat impostada és una fórmula de perpetuació en la inoperància. Fa anys i panys que l’independentisme es troba en un desori paralitzant. En expressió de l’exquisit Matthew Arnold: “oscil·lem entre dos mons; l’u està mort; l’altre, és incapaç de néixer.”

No hi ha hagut cap debat sobre propostes estratègiques ni tan sols tàctiques. El fetitxisme de la unitat afecta també a les qüestions pràctiques. En nom de la unitat es torna al pacte sobre el 25%, malgrat que no s’ha complert cap de les condicions que JxC posava per donar-li el vistiplau. En nom de la unitat es tolera que TV3 sigui un monopoli d’ERC que la fa valer com una eina de propaganda. Al capdavall, la unitat justifica la total anuència de JxC davant la política de claudicació d’ERC. El triomfalisme buit arrossega als dirigents a l’extrem de reivindicar com guia de la seva acció l’esperit del president que ve d’acomiadar-se. Es tracta, per tant, d’una renovació de la continuïtat, quelcom perillosament a prop d’un oxímoron.

Els partits polítics són consubstancials a la democràcia. La paradoxa, però, és que ells mateixos no són democràtics. Les renovacions a llur interior és fan mitjançant tots tipus de pactes i amb majories aclaparadores, frisant la unanimitat, encara que sigui amb participacions ridículament minses. Els partits, concebuts com a maquinàries electorals, odien les eleccions lliures al seu si. Prefereixen els consensos, els acords de despatxos, on s’entenen els que saben; els especialistes en convertir un si en un no.

Així, la solució trobada al primer round del congrés ha estat oferir una candidatura única, al temps que dual, bicèfala, en comptes de promoure una elecció entre dos projectes, suposat que n’hi hagi. S‘ha evitat una elecció entre candidatures, però no entre candidats. Aleshores, el resultat de les votacions és una mena d’advertència a la facció teòricament més innovadora i dinàmica. Sembla que el gruix del partit pensa en termes més conservadors en sentit estricte de conservar el que hom té i rebutjar les aventures que duen a la incertesa.

Formalment s’ha configurat un poder dual que té les més remotes arrels als dos reis de l’antiga Esparta i els dos cònsols de la república romana. Encara que es diguin “president” i “secretari general”, la idea és que actuen en igualtat de poders, com un aeque principaliter.

Potser és un plantejament real o un acord provisional mentre es ventila la qüestió definitiva de qui mana al si del partit al segon round del congrés al mes de juliol. I què pensa i proposa fer el partit al qual vol manar; és a dir, quin serà el seu programa, quin el contingut de la declaració política. Aquesta revelarà o desvelarà, com diuen els filòsofs, l’abast de la refundació del partit. Sembla que es proposarà assolir la DUI amb una feina en tres temps, a l’estil taurí: aturar (referèndum escocès), temperar (sentències de la justícia europea) i manar (enfonsament econòmic de l’Estat espanyol). És a dir, res; una quimera.

Mentrestant s’hi haurà de donar resposta a dues qüestions concretes i urgents: la continuïtat del pacte de la DIBA i el replantejament de l’aliança de govern amb ERC. Són propostes que trenquen la idíl·lica pau de la suposada unitat d’acció que ni duu a l’acció ni és cap unitat. La unitat de paraula és una altra forma de dir que cal eixamplar la base en virtut de la propietat transitiva de l’addició, car, si vas de bracet dels que volen eixamplar la base és perquè també vols eixamplar la base.

Res més senzill que fer la unitat de debò: fusionar-se en una única organització independentista, com el Partit Nacional Escocès. Però, per aconseguir-ho, caldria que ambdós partits tinguessin la independència al primer ordre de prioritats. I no sembla ser el cas. Raó per la qual és obvi que la crida a la unitat és un fetitxisme que amaga el desig que res no canviï.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ERendicio i junquerisme catolic español a juny 07, 2022 | 19:58
    ERendicio i junquerisme catolic español juny 07, 2022 | 19:58
    ERC.PSOE estat totalment units, aparellats. Son españa una, grande, junqueril. ERC sempre ha adorat españa, sempre ha salvat españa, sempre ens ha fet PUTOS ESPAÑ9OS, del tripsrtot dels gossos españols, al companys LATIFUNDISTA ESPAÑOLISTA, al pobre Macià que amb cinc minuts ens va tornar a fer españols i embolicarnos en una guerra desastrosa pels catalans. Junqueras es ERC, ES ESPAÑA PROFUNDA I ANTICATALANA
  2. Icona del comentari de: OK Gal i Retrògrads a juny 07, 2022 | 20:07
    OK Gal i Retrògrads juny 07, 2022 | 20:07
    A TV3 s'ho passen bé bon matí deixant el Turull amb imatges però sense veu, només gesticulant com un boig. Diuen que amb la desunió s'amplia la base, però, és clar, sense objectiu comú mai sabràs que base amplies, si s'amplia. Tenim un que es diverteix per waterloo i els altres morts d'enveja. I la Ñ tarada buscant enemics o rosegant cadàvers per la cuneta.
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 07, 2022 | 21:24
    Pere Llimonera i Citronell juny 07, 2022 | 21:24
    Molt ben dit, CoT0RRareLo és un gran "Mediatic Manporring Advisor"... " unitat"... "unitat impostada"... "unitat d’acció que ni duu a l’acció ni és cap unitat"... "unitat de paraula"... "és obvi que la crida a la unitat és un fetitxisme que amaga el desig que res no canviï"... ... Així és: el Règim del Nacional Charlatanisme de pàtries inventades separata supremata N0 és unitat a NaDa, tret d'un parell de coses: "Unitat de Desatí en el Terrenal"... i "Unitat de destí en l'Univocal, Fantasmal, Fantasial, Ficcional, Suprematal i Anormal"... Apa, adeu!
  4. Icona del comentari de: Àcrata. a juny 08, 2022 | 07:21
    Àcrata. juny 08, 2022 | 07:21
    I mira si es badoca la gent que encara hi ha qui va a votar!.
  5. Icona del comentari de: Groc a juny 08, 2022 | 09:57
    Groc juny 08, 2022 | 09:57
    La lliçó de cada dimecres del Cotarelo Independentistes feu cas del INCLIT que os portarà a la gloria fabricada de JxC
    • Icona del comentari de: ERÑ lerrouxisme incult, rufianesc, junqueril a juny 08, 2022 | 16:47
      ERÑ lerrouxisme incult, rufianesc, junqueril juny 08, 2022 | 16:47
      Calla español Rufian d'ERÑ. lerrouxista junqueril
  6. Icona del comentari de: Narcís a juny 08, 2022 | 10:42
    Narcís juny 08, 2022 | 10:42
    El que no entenc és que si Junts va a per totes ( sigui perquè nostre president exiliat continua lluitant contra la prevaricació d' aquest estat ) . . per què ERC no procura donar-li màxim de suport fos només per mantenir la flama de la llibertat, llibertat, a hores d' ara, pura defensa propia dels catalans, tots els catalans o ciutadans de Catalunya ? PD : no es pot permetre que demografia de país veí botxí faci i desfaci al seu antull !
    • Icona del comentari de: Rosa a juny 09, 2022 | 17:58
      Rosa juny 09, 2022 | 17:58
      Ai Narcís, com es pot ser tant innocent?. A ER la unitat que no sigui amb espanya li rebufa. El que volen és seguir xuclant de la mamella de l'autonomia espanyola, a poder ser amb els comuns i els socialistes. Però com a mal menor amb qui sigui i a costa del que sigui. Malauradament a Junts n'hi ha uns quants que també i han après que això de "la unitat" és la millor excusa per no fer res.
  7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 08, 2022 | 14:01
    Pere LLimonera i Citronell juny 08, 2022 | 14:01
    Soy feliz escribiendo comentarios aquí. Gracias a vosotros , he encontrado el sentido en mi vida, ¡Gracias!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 09, 2022 | 13:52
      Gonzalo juny 09, 2022 | 13:52
      Gracias, Pere, sin tí aquí no sería lo mismo, es bueno oír que eres feliz.
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 09, 2022 | 14:54
        Pere LLimonera i Citronell juny 09, 2022 | 14:54
        Gonzalo, te dedico mi nueva frase; "Unitat de Desatí en el Terrenal"... i "Unitat de destí en l'Univocal, Fantasmal, Fantasial, Ficcional, Suprematal i Anormal", desde el cariño.
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 09, 2022 | 15:56
        Pere LLimonera i Citronell juny 09, 2022 | 15:56
        Gonzalo, te dedico mi nueva frase; "Unitat de Desatí en el Terrenal"... i "Unitat de destí en l'Univocal, Fantasmal, Fantasial, Ficcional, Suprematal i Anormal".
        • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 10, 2022 | 08:57
          Gonzalo juny 10, 2022 | 08:57
          Joder, Pere, a veces me emocionas! Grácias!
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 09, 2022 | 19:27
      Pere Llimonera i Citronell juny 09, 2022 | 19:27
      !Que dejes de USuRPaR Mi NOMBRe, TR0LL! ... N0 f0tixX, TRoLL USuRPa-N0MBRes separata supremata de patrias inventadas que N0 para de Comentar de "FaLSa BaNDeRa" USURPANDO mi NoMBRe y el de OTRos también... Es de alucinar: el TRoLLete se ha pegado una racha de 4 o 5 comentarios seguidos de Falsa Bandera Usurpando el Nombre y contestándose a SI mismo... m'ha deja0 'ac00LL0nit', lo confieso,; aunque N0 es la primera vez que lo hace (pero se lo toleran y publican) ... ¿Cómo se puede ser tan infantil, andarse con tanta gansada y tener tanta falta de ética?... pues siendo un sectario totalitario separata supremata del Nacional Catalanismo/Charlatanismo de patrias inventadas y haciendo un "modus vivendi" del Tr0LLeo, supongo... Cuídate, Tr0LLeTe; haz deporte... y 'keratina'; que todo eso ayuda a evitar el estancamiento neuronal... Apa, Adeu!
  8. Icona del comentari de: Fora vividors del nostre Parlament a juny 08, 2022 | 19:46
    Fora vividors del nostre Parlament juny 08, 2022 | 19:46
    Tots els que reclamen unitat entre unionistes i independentistes, són unionistes que volen lligar de peus i mans els independentistes. Això passa dins de JUNTS, igual com quan es parla de la unitat entre ERC, JUNTS i la CUP. No cal dir, que la dificultat d'escatir qui és independentista i qui no entre els que es reclamen com a tals, complica les coses fins a un punt que desmoralitza i desmotiva la gent. La meva recepta és donar suport a allò que em sembla que ajuda a arribar a la independència i oposar-me a allò que considero contrari, independentment de d'on vinguin les propostes, una recepta que, si més no, m'evita algunes emprenyades
  9. Icona del comentari de: Independentista a juny 09, 2022 | 07:24
    Independentista juny 09, 2022 | 07:24
    Doncs si han de marxar tots el vividors del Parlament no quedarà ningú.
  10. Icona del comentari de: Dembelé. a juny 09, 2022 | 14:46
    Dembelé. juny 09, 2022 | 14:46
    No sé de qué hablas.
  11. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a juny 09, 2022 | 15:03
    elMónCorruptgent.Cot juny 09, 2022 | 15:03
    Seguiu censurant comentaris, aquest pamflet corruptgent dirigit pel nostrat Cot fa vergonya, aviat serà expulsat del col·legi de periodistes per manca de professionalitat.
  12. Icona del comentari de: Història eterna.cat a juny 09, 2022 | 15:46
    Història eterna.cat juny 09, 2022 | 15:46
    Alejandro Lerroux . Hacia 1903 el movimiento lerrouxista había alcanzado en Barcelona su momento cumbre. Ese año, además, participó en la fundación de la Unión Republicana, entre cuyos miembros fundadores se había contado junto al republicano «histórico» Nicolás Salmerón y varios destacados republicanos catalanes, que juego fundaron ERC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa