El control de la Corpo

"La Corporació ha de ser un òrgan realment independent del Govern i els partits, només responsable davant el Parlament"

A més d’un mes de les eleccions, no hi ha Govern ni indicis que pugui haver-n’hi. El misteri i secret de les negociacions que, segons es garla als racons més ben informats del Principat, són frenètiques, recorden els que envolten el conclave cardenalici durant l’elecció del nou Papa. Cal esperar la fumata blanca. Mentrestant, silenci. La fumata negra alimenta tota mena de fantasies. Les especulacions volen com els ocells del paradís: un govern independentista, un quadripartit amb els Comuns, alguna forma de tripartit sense JxC, amb o sense suport exterior del PSC, etc, etc. Efectivament, la fumata negra, com el somni de la raó, produeix monstres.

Creure que la formació del govern és una mera qüestió de números i quantitats de diputats és un error majúscul. Si així fos, el partit que ha guanyat les eleccions, el PSC, podria formar govern, però vet aquí que és impossible. No és la quantitat allò que compta, sinó la qualitat. No quants formaran govern, sinó quins. És una qüestió de legitimitat.

L’electorat ha donat un clar mandat votant en un 52% pel bloc independentista. Que a dins d’aquest bloc no tots són independentistes és una complicació prou real que deixarem a banda. El bloc, en veritat, no és independentista. La part republicana professa un independentisme nominal. Però tots s’han presentat a les eleccions com a “partits independentistes” i la gent els ha votat com a “partits independentistes”, encara que amb estratègies diferents. Per tant, els independentistes nominals, com el general Della Rovere al film de Rossellini, han de fer-se passar pel que no són: independentistes.

És imaginable un quadripartit, amb JxC i els Comuns a dins. Seria un greu desencís per als votants de JxC i és gairebé impossible, però és imaginable. El que no és imaginable, si es parla d’independentisme, és un govern amb els Comuns a dins i JxC a fora, car aniria directament contra la voluntat de l’electorat que ha votat bloc independentista. Seria un govern sense cap suport popular. No, no és una qüestió quantitativa, sinó de legitimitat. El dipositari de la legitimitat aleshores és JxC. Es pot formar un govern sense JxC, però de cap manera serà un govern independentista. I un govern independentista és el que la gent va votar.

Sembla que les negociacions pel que fa a les cadires estan molt avançades. Només resten la conselleria d’Afers Exteriors i la qüestió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Dos territoris sensibles i conflictius, sobretot el segon. Quant a l’exterior, la conselleria haurà de comptar amb l’acció del Consell per la República, un òrgan fora de l’abast de l’Estat espanyol i, per tant, del govern de la Generalitat que, mentre no es provi el contrari, és part de l’Estat espanyol. Si ambdós es coordinen o no, dependrà de llur respectiva voluntat. La qüestió de fons roman: no és fàcil coordinar un òrgan legal però no legítim a ulls dels independentistes amb un altre de legítim però il·legal a ulls dels espanyols.

Les majors dificultats, les més greus, l’Escil·la i Caribdis de la ruta del govern, és l’acord sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Sembla que la legislatura anterior JxC va deixar el control dels mitjans de comunicació a ERC. No va ser una decisió prou intel·ligent. ERC els va convertir a una eina de propaganda i per atacar i menystenir l’altre independentisme.

La complicitat dels mitjans públics amb la línia de comunicació d’un partit ha causat un dany irreparable a l’esfera pública catalana, sotmesa a una informació esbiaixada i una manipulació constant. Ha generat un clima de clientelisme polític sobre una base de censura de les alternatives que no té res a veure amb uns mitjans públics democràtics en una societat oberta. Si afegim que tampoc no han respectat la seva missió de foment del català, ens trobem uns mitjans públics corruptes. La corrupció de la comunicació és la corrupció de la democràcia. Cap discurs polític és legítim si es fa sobre l’ostracisme dels adversaris i l’exclusió de la discrepància.

Cert que bastir uns mitjans públics independents del control del partit de torn al poder sembla més difícil que trobar el Sant Greal. Però cal no desanimar-se. Entre uns mitjans públics com a eina de propaganda d’un partit polític i els casos, molt defectuosos, segurament, de la BBC o les televisions alemanyes o franceses, hi ha un terreny ampli per actuar.

No em pertoca dir com es compondria, però la Corporació ha de ser un òrgan realment independent del Govern i els partits, només responsable davant el Parlament i amb autoritat per transformar un aparell de propaganda partidista a un servei públic de comunicació i informació.

Comentaris

  Esquerres i mendicitat absoluta 17/03/2021 5:15 pm
  Esquerres per la miseria i l'atur. Qui vota esquerres, vol cobrar l'atur i rebre caritat. Que treballin els rics, oi Junqueras de los pobres, miserables i beatos
  Cielo santo 17/03/2021 4:39 pm
  Al final ha resultado que TV3 adoctrina. Y yo con estos pelos. Palomitas, por favor.
   Ramoneta i puta 17/03/2021 4:50 pm
   El meu fill es peluquer, però es fa dir "estilista". Ves al seu cau del carrer tallers i et regalarà la manicura, els serveis "personals" els cobra a part.
  David. 17/03/2021 4:14 pm
  ERC = psoe = comuns. En tots els temes, llengua inclosa. No només TÑ3 ha encimbellat a erc, sinó també l'Ara (Toni Soler, Antoni Basses), La Vanguardia i Rac 1. Al darrera hi tenim l'Ibex-35. Resultat: Han col.locat un bartomeu a la generalitat.
  99
  215
  Respon
   Oi sotanero d'erc.españa? 17/03/2021 5:18 pm
   Totalment d'acod. El Conde del Condo adora junqueras per que es uncatolic com deu mana. Baste llepa junqueras tot el dia i nit, per que es dels seus, purs espanyols
   93
   79
   Respon
   Si noi, 17/03/2021 4:47 pm
   si tothom rema cap el nort, en lloc de donar voltes i voltes cap a Ítaca sense entrar a port quan surt l'oportunitat, potser el que fa ferrat ets tu?
  Ramon 17/03/2021 1:15 pm
  TV3 és adoctrinament del tripartit fins i tot en la meteorologia. TV3 està plena d'espais i responsables que podrien rebre l'Ondas.
  79
  149
  Respon
   Ramoneta i puta 17/03/2021 4:45 pm
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Recordes al sr. Pujol el llarregot? Li deies tiet, però has vist que tens la mateixa cara de cigró que ell?
   48
   59
   Respon
  GROC 17/03/2021 12:42 pm
  JxC ha trobat un molt bon colaborador amb Cotarelo , que sap fer molt bé com esbelutar el galliné. L'inclit Cotarelo amb tot cas fa lo mateix que la CORPO partidista a muri. Conserveulo que han sap molt el Madrileny "reciclat"
  160
  99
  Respon
   Miquel Duran Campeny 17/03/2021 3:25 pm
   Una mica racista, el vell groc sotanero. Erc sotanes i b4uticia
   66
   80
   Respon
    ERC tancament per inutils 17/03/2021 5:19 pm
    Sotanes junquerils, españa.cope eternament
    24
    35
    Respon
    Us presento al nostrat sonat 17/03/2021 4:41 pm
    Només insults, cap raonament. Catalunya, com qualsevol País, també tindra una quota de frikis. Esperem que siguin pocs...
  La Corporació .... 17/03/2021 11:58 am
  .... la va crear Jordi Pujol en els anys 80 després d'arribar al poder. La Corpo va ser concebuda com una estructura d'estat d'el règim pujolista nacionalista i nacionalitzador. La Corpo havia d'estar sempre al servei del Gobern i era un lloc on col·locar als amiguets i fidels del règim. I així segueix. Ha estat punta de llança en tot el Prusés a favor del secessionisme i encara ho és. Què JxCash no la pot contralar com va fer abans?, no passa res; a esperar les següents eleccions.
  137
  74
  Respon
   Esquerra per la miseria i la Beneficiencia junqueril 17/03/2021 3:23 pm
   Tontet, al temps d'en Pujol si era un niu de psuqueros del Alfons Quintà, com ara es un niu de sotaneros junquerils. Esser d'esquerres es esser miserable de cartera i de cap. Viure de subvencions es com viure essent un gos, i Sor Junqueras repartint beneficiencia e'esquerra o de las hermanitas de los pobres.
   130
   127
   Respon
    Us presento al nostrat sonat 17/03/2021 4:38 pm
    Només insults, cap raonament. Catalunya, com qualsevol País, també tindra una quota de frikis. Esperem que siguin pocs...
    51
    11
    Respon
     Al dement catolic paranoic del deu junqueras 17/03/2021 5:22 pm
     Para d'insultar, escolanet del Escriba de Junqueras. Pecat mortal, a cagar al covent, ja
     23
     13
     Respon
   Ramon 17/03/2021 1:12 pm
   Certament, Jordi Pujol sí que va lluitar "contra el Règim del 78" i sí que va maldar "per eixamplar la base". La Corporació inicial n'és una bona prova. Programes com Persones Humanes o L'Orquestra ara serien impensables. Però més enllà del programa concret, era el sentit de país i la intenció nacional que, lògicament, els sociates i llurs palanganers van témer i combatre des del primer moment. I sempre dins una pluralitat ideològica també impensable en cap mitjà sota control de sociates i llurs palanganers. L'actual Corporació és irrecuperable. Qualsevol intent de redreçar-la nacionalment i fins i tot democràticament seria un desgast infinit. Seria molt millor tornar a partir de zero. Foc nou. Mitjans nous, que ara ja hi ha mil vies per bastir-ne.
   232
   217
   Respon
    Si noi, 17/03/2021 4:36 pm
    l'únic que va eixamplar el poc honorable Capo di Famiglia Pujol va ser la seva butxaca amb els nostros impostos.
  Narcís 17/03/2021 10:16 am
  Ras i curt : des del moment que desaparegué el 1er. Faq's .. hom ha visto quin peu calça aquesta TV3 ! PD : i això que ERC se'n diu d'esquerres, republicà i català !
  313
  286
  Respon
   Au Narcís el narcissiste 17/03/2021 4:32 pm
   Prente la pastilleta si jo vols que't tornin a ingressar al frenopàtic.
  Tv3 17/03/2021 10:05 am
  Així s'entén el biaix cap a ERC de tv3! I el de Toni Soler a l'" Està passant". Realment, Sanchís ho va acabar de demostrar quan va entrevistar a Borràs com si fos una enemiga. Però ella va respondre a totes de forma que encara molestava més l'entrevistador. Veurem amb quin to fa l'entrevista a Aragonès.
  360
  345
  Respon
   Tu ets corruptgents 17/03/2021 4:28 pm
   Normal que vegis la palla a l'ull de l'altre i jo vegis la viga a l'ull que't queda, borni.
  federalista 17/03/2021 10:00 am
  jajaja vell xarnego pren-te la pastilleta, despres te la menejas amb una estelada, el pal es clar o be amb la foto de fuigpelmont, i ja acabes llepant algu cul neo convergent amb una almorrana grossa, i amb la llengua que tens de vell xarnego el deixes net mamarratxo tarat jajajajajajaa.
  2
  256
  Respon
  Cotarelo l'incendiari 17/03/2021 9:18 am
  Què es pot esperar de un comunista de jove que de jubilat veu la llum i es transforma en neoconservador? Doncs que va curt de gambals i calers, es ven a qualsevol que li rigui las gracies i li ompli les butxaques, en el cas de Cotalelo el nostrat corruptgent Cot li passa quatre quartos de les sucoses subvencions que reb del departament de presidència via Budó.
  538
  584
  Respon
   Cot, vostè és independentista? 17/03/2021 4:21 pm
   Li sembla que rema a favor de llibertat de Catalunya publicant les vomitades de Cotalelo (sempre contra ERC, el partit que presidirà el Govern indepe) quan s'està pactant un Govern el més unitari possible? O vostè no és indepe o abans que indepe és corruptgent!
   143
   162
   Respon
  Doctor Strangelove 17/03/2021 6:51 am
  Si fos per tu ex-comunista i ara sectari de JxCash,la corporació estaria totalment intervinguda i es convertiria en una mena de pravda! No enganyis et un totalitari i un ressentit amb un fracàs vital que només et deixa viure en la rancúnia i l'odi. Ets tòxic i no hi fas res al meu país, fot el camp a la meseta d'on mai hauries d'haver sortit! Doc.
  111
  147
  Respon
   Al Dr Phil-i-polles Willis 17/03/2021 4:44 pm
   Posats a escollir prefereixo que te'n vagis tu a prendre pel cul a Sibèria. Un indesitjable menys.
   Psc club de calcetes 17/03/2021 7:59 am
   Nazi.espanyol, marxa tu, iceta amb cwlcetes feixistes espanyoles. Au,fotel camp analfabeta
  Joan Roig 17/03/2021 6:03 am
  La dictadura junqueril del Maó Junqueras, recorda el NODO DE FRANCO.Tanta bruticia es de miserables antidemocrates, de maduros i junqueras sense vergonya, ni dignitat.
  233
  215
  Respon
   Us presento al nostrat sonat 17/03/2021 4:25 pm
   Només insults, cap raonament. Catalunya, com qualsevol País, també tindra una quota de frikis. Esperem que siguin pocs...
    OS presento al junqueretes fill 17/03/2021 5:24 pm
    Al menys, junqueretes, ja escrius US, Fas pena alfabeta d'ercatolics i sotanes brutes

Nou comentari