En un país més ofegat de merda del que sembla, com és Catalunya, un codi ètic com el d’Ada Colau és un al·lucinant exercici de superioritat moral i d’ingenuïtat. Vaja, de no tenir-ne ni idea de com funcionen les coses quan hi ha mala llet, interessos ocults i saviesa estratègica.

Havien de ser més purs que ningú, amb una ètica a prova de bombes. Si hi ha la més petita sospita, que dimiteixi l’acusat, si és que no li tallem el cap abans de començar el procés. Que t’imputa un jutge o et persegueix un fiscal o et denuncia un marcià? Res, cap a casa, de moment ets culpable. I ja resoldrà la justícia (un moment, que tinc un atac de riure…) i ens omplirem la boca de transparència, d’ètica, de moral i del que més convingui. I si tu ets ja un cadàver polític, què hi farem, noi/noia/binari/ària.

Problema? Que s’ha de ser molt, però molt i molt cregut i ingenu alhora, perquè així poses la bomba atòmica en mans dels teus més obscurs enemics. Ja podria ser, ja, el «gremi de l’aigua privada», el gran negoci del món del 2050, quan hagin espremut al màxim el negoci de la llum, del gas, del petroli, del sol i del vent. Si poses la pistola en mans del teu enemic, la culpa és teva, per babau.

I així tenim orquestrat un magnífic festival de la hipocresia política i social, per gentilesa d’una associació misteriosa i de tota aquesta gent que ens havien de donar lliçons a tort i a dret de decència, integritat, moralitat… Ells solets i elles soletes van teixir el parany en el qual han caigut i del qual els costarà sortir-ne fins que diguin les coses pel seu nom, amb humilitat i intel·ligència. Sense fer jocs de mans ni trampetes, que és el que ara estan fent, incapaços d’estar a l’altura de les expectatives i promeses que ells van generar. No volen veure que el míssil ha impactat de ple i que el vaixell podria enfonsar-se abans del que es pensen.

Aviam… Tenim l’escàndol de les «jubilacions daurades» al Parlament, que en realitat són una «pluja daurada» sobre els nostres caps, si no sobre les nostres boques. Tenim els meravellosos embolics de Triacom, Madí i companyia. Tenim el fabulós afer de les dietes del Parlament, no gaire diferent de la mateixa estafa practicada al Congrés i el Senat: els autònoms, que es fotin, però els pares i mares de la pàtria que no cotitzin a Hisenda… Tenim el 2% dels Bombers, que pensàvem que sempre serien nostres, però ara sabem que són un 2% de ves a saber qui… Ja no ens cal ni recordar les comissions de l’emèrit, del seu futur exgendre Urdangarín, de Villarejo, del PP com a campió estatal de la corrupció, de València, de la banca andorrana, de la dinastia Pujol… 

I el problema més greu que se’ns planteja, ara, és una querella d’uns extraterrestres contra Ada Colau, per unes subvencions? Au, vinga. No cal ser partidari d’Ada Colau (no és el meu cas) per adonar-se’n que tot plegat és una fantasmada ben calculada.

Tanmateix, ai, las, hi ha el petit problema del codi ètic que posava el llistó tan amunt, tan amunt, que ara resulta que l’alcaldessa hauria de plegar. Ja sabem que tot és interpretable i embolicable, però sí, si ho agafem al peu de la lletra, hauria de plegar.

Cosa que seria indecent, en primer lloc, i una estupidesa, després. Però li sortirà més car del que es pensa, perquè s’ha generat un bonic marc mental i polític, amb molt de futur al davant: el de la vella «llei de l’embut». «Touché», que diuen a França. I per on menys s’esperava: la nova política ara ha de rebaixar-se a la «tàctica del calamar» de la vella política.

Però més enllà d’ingenuïtats i de complexos de superioritat, el panorama és molt senzill i molt patètic. No calen tants codis ètics ni tantes promeses excelses. Ni tampoc fer el babau. Calen lleis, poques i clares, i servidors públics nets i transparents, i polítics raonablement nets i ètics i mitjans lliures i poca cosa més. El problema de fons apareix quan aquells que han de fer les lleis se les fan a mida i saltant-se les lleis, quan castiguen els servidors públics que han comès l’error de creure’s la seva missió i quan tot és un fangar, un pou negre que no hi ha manera de buidar… I a sobre volen fer veure que el gran drama són unes subvencions, enmig del gran paradís dels «purins» que ho intoxiquen tot. El país sencer s’està convertint en una macrogranja, en la qual no trigarem gaire a ofegar-nos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 23, 2022 | 21:14
    Ricard gener 23, 2022 | 21:14
    No m'agrada el judici previ del tema de bombers. S'ha de veure encara de què va. De la justícia a la demagogia hi ha un marge molt estret. Comparteixo amb l'articulista que hi ha massa casos d'abusos en el sector públic, com també passa en el sector privat. És una qüestió de valors de la nostra societat. Si as profundim en el sector privat el problema és l'habitual: costa poc gastar els diners que no són propis. I això és un problema de valors com de sistema. El rigor en la despesa és una virtut en el sector privat i un defecte en el públic. Efectivament, totes les instàncies públiques volen pressupostos alts, que demostrin tenir moltes competències. I se suposa que qui gestiona bé ho ha de demostrar executant tot el pressupost (cosa que ja sabem que sovint no passa per incompetència). És a dir, no es tracta de gastar bé, sinó de gastar, a l'inrevés del que un faria amb els seus diners. I aleshores passa el que passa, delictes a part.
  2. Icona del comentari de: JordiP a gener 23, 2022 | 23:18
    JordiP gener 23, 2022 | 23:18
    Excel·lent article. Per a emmarcar. L'haurà llegit la Colau?
  3. Icona del comentari de: La corrupció és bona si la practiquen els meus a gener 24, 2022 | 00:21
    La corrupció és bona si la practiquen els meus gener 24, 2022 | 00:21
    Carai amb l'emblanquiment de la Colau en aquest digital. Vaja, que tot plegat el pecat d'aquesta infame batllessa ha estat només fer un codi ètic massa exigent, ço és, poc realista amb la condició humana que, segons l'articulista, hauria de ser més laxe per no donar arguments a l'adversari. En canvi, les subvencions a amics no són res perquè la denúncia la fan uns "extraterrestres" que, vés per on, han decidit acudir a tribunals terraquis i, sobretot, perquè sempre es poden trobar casos de corrupció més greus que ajuden a relativitzar l'evident corrupció dels afins. Insòlit aquest paio. O bé està entre els beneficiats per la batllessa, o bé espera estar-hi aviat.
  4. Icona del comentari de: Abstencionista. a gener 24, 2022 | 05:04
    Abstencionista. gener 24, 2022 | 05:04
    La Colau és un personatge polític de cap a peus. Corrupta fins al moll de l'os, com tot polític digne d'aquest nom
  5. Icona del comentari de: Heliotrop a gener 24, 2022 | 08:47
    Heliotrop gener 24, 2022 | 08:47
    No entenc l’article…em costa de veure on vol anar… parla de tantes coses que no se que pinta la Colau…
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 24, 2022 | 08:48
    Doctor Strangelove gener 24, 2022 | 08:48
    Avui l'avi ens va en plan escatalògic: "pluja daurada" a la boca.... Tot i què en cara restret avui té raó! Doc.
  7. Icona del comentari de: Narcís a gener 24, 2022 | 10:26
    Narcís gener 24, 2022 | 10:26
    El pecat criminal de l' esquerra és no ser gens ni mica, ni poc ni gaire, ídem . . ni tan sols per omplir defectes/ abusos de la dreta ( tasca que hauria de ser sa obligació ) ! PD : simples ' fuig tu, per posa'm-hi jo ' via la desgràcia aliena .. com més de desgraciats, més possibilitats d' ocupar-hi lloc .. cal posar exemples, exemples a dojo ? Nota : no n' és d' estranyar l' odi de no poca gent al mot esquerra .. sa falsedat, sa farsanteria, clama al cel ! Anotació al marge : en l' endemig .. vingui tota mena de gent amb la camisa a l' espatlla, legal, no legal, recollida i anònima .. els catalans són tots ben col·locats i ben situats ! Incidència : l' absència d' agraïment així com de reconeixement són característiques d' aquests tipus .. vegi's què passà en Trias àdhuc mateix Govern de la Generalitat convergent amb llurs suports econòmics a tanta ' organització benefactora ' !
  8. Icona del comentari de: Una pregunta a gener 24, 2022 | 13:19
    Una pregunta gener 24, 2022 | 13:19
    I la jubilació daurada dels mestres i professors públics? Es jubilen als 60 anys. El que no he sabut trobar és si ho fan amb la paga normal com si treballessin o se'ls rebaixa el sou.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 24, 2022 | 17:37
      Doctor Strangelove gener 24, 2022 | 17:37
      Mentider, el professors que són els què treballen a la uni (els altres són simples mestres) es jubilen als 70, meló. Què no veus que llavors perdrien tots els sexenis i quinquènis? Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa