La política a Catalunya i Espanya s’acosta a les festes nadalenques sense grans sobresalts: les negociacions de pressupostos allà i aquí avancen en paral·lel i –de moment– no es mesclen; Yolanda Díaz, Ada Colau i Mònica Oltra comencen a enterrar la marca Podemos amb un acte a València, però ho fan sense oposició interna; Aragonès i Sánchez confien en un bon 2022 gràcies als fons europeus. La pluja de milions, deuen pensar, mitigarà el malestar social per la crisi energètica, l’atur postCOVID i la incipient inflació. El que ve, però, serà també un any de prendre posicions davant de la gran batalla de 2023, l’any que ho pot canviar tot: l’any que el neofranquisme pot tornar a governar les nostres vides.

Les eleccions espanyoles toquen a la tardor de 2023. Abans, al maig, assaig general en forma de comicis municipals a tot l’estat i autonòmics a 12 de les 17 CCAA. Falten dos anys i això en política és una eternitat, ho sabem, però l’elefant ja és al bell mig de l’habitació: avui, la suma de la dreta extrema i l’extrema dreta frega i fins i tot supera la majoria absoluta a les enquestes. Fem-ho encara més gràfic: Casado president i Abascal vicepresident. S’ho imaginen?

En democràcia no s’hauria de tenir por de l’alternança. Ara manen els que t’agraden a tu, ara manen els altres, però el terreny de joc no s’altera substancialment perquè hi ha consensos bàsics amplis i el diàleg i la negociació imperen. A Espanya, però, la democràcia postfranquista ha evolucionat cap a una altra banda. Quaranta anys després d’aprovar la Constitució, l’alternança fa por, pànic, a molta gent. La combinació PP-VOX no és una dreta democràtica homologable, és una altra cosa. Neofranquisme, dèiem més amunt. Una amenaça greu contra la qual, en cas que es consumi, ningú té un pla.

Amb un govern Casado-Abascal, la via del diàleg impulsada per ERC col·lapsa, això és clar. Els republicans no tenen un pla alternatiu, però tampoc no el té allò que podríem denominar el conglomerat unilateralista (Consell per la República, ANC, CUP i els sectors de Junts menys alineats amb l’estratègia pragmàtica i governamentalista de Jordi Sànchez). La confrontació, a dia d’avui, són declaracions buides, tuits inflamats, una meritòria guerrilla legal a Europa i algun document (ja se sap que el paper ho aguanta tot). Ningú no està preparant res, entre altres coses perquè els que fins ara han portat el pes organitzatiu i operacional dels moments confrontatius del procés (octubre de 2017 i octubre de 2019) són a ERC o a la seva òrbita. O a Òmnium. És una de les paradoxes d’aquest joc de miralls que és el procés, on gairebé res no és el que sembla.

Es pot creuar els dits i confiar que PP i VOX no aconseguiran els 176 diputats que necessiten per llançar la seva ofensiva (final?) sobre la nació catalana i el seu autogovern, o es pot mirar de preparar el moment. Caldrà molta fortalesa institucional (govern de concentració antifeixista?), molta resistència popular, molta unitat, molta generositat i molta intel·ligència política col·lectiva per fer front al que ens pot caure al damunt. I ara mateix no tenim res de tot això. Es busquen líders per posar fil a l’agulla.

Comentaris

  fat boy Novembre 13, 2021 | 21:02
  Pels catalans a les eleccions espanyoles nomes hi ha dues alternatives, o votar als que no foten un brot per nosaltres i s'omplen les butxaques a la nostra salut, es a dir que es fotin nomes els catalans, o abstenir-se i que es fotin els catalans i els espanyols tambe. Jo ho tinc clarissim.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Novembre 13, 2021 | 21:44
  La "via impulsada per ERC" és la de l'oblit de la gran victòria del 1- O, la d'ignorar la Declaració d'Independència del Parlament de Catalunya del 27 d'octubre del 2017, la de la rendició i la de la desaparició de la llengua i la nació catalana. No us en sortireu, però
  Victor Novembre 13, 2021 | 22:32
  PP i VOX són el 10% dels vots a Catalunya sent molt generosos. Per tant faran una ofensiva segur, però de final, res de res. No tenen cap força aquí perquè ho sigui. Tot i així, millor que ens agafin preparats.
  Endavant Novembre 13, 2021 | 23:45
  Sí Eduard, la gran ofensiva feixista arribarà, i tot el temps perdut en tauletes i contes de fades no habrà valgut de res, nomès serà temps regalat al contrari, un temps que llavors ja no tindrem. Però bé, suposo que això nomès pot molestar als que realment volen la independència, als que viuen del mentrestant, ni pum.
  Vox la soalvacio d'ERESPAÑA.UNA?C Novembre 14, 2021 | 05:42
  Erc antifeixistes? Esteu acabats, rufianescos ARRIBA ESPAÑA, VIVA JUNQUERAS. A LA RESISTENCIA ENS TROBAREU, VENUTS AL REGIM FRANQUISTA DEL 78. JUNQUWRAS ES EXPAÑA, PURA, DURA I CARADURA
  Vergonya de traïdors Novembre 14, 2021 | 11:17
  Pp i vox ja hi son, manen, son els representants i defenssors del sistema feudal castellà. I els nostres polítics en viuen fent res.
  Narcís Novembre 14, 2021 | 12:57
  Ras i curt : no diuen hi ha una ' constitució ' ? no diuen són ' constitucionalistes ' ? no hi ha un ' tc ' subordinat a aquesta constitució ? no parlen de ser aquest estat ' democràtic ' com el que més ? no es deuen a l' articulat de sa ' carta magna ' ? . . . . . . . . llavors, por a què, de què ? PD : parli's clar i català així diguem clarament ser un estat dictador, tirà .. gens ni mica occidental, europeu, democràtic i signatari de tota " convenció internacional " , tot plegat, estat militar ! Nota : per tant, quina diferència hi ha mani exèrcit colpista .. mani partit ídem/ corrupte .. mani partit maquillat de més finesa i igual de corrupte .. mani partit ensabonador o extensió del militarisme .. mani la misèria moral/ ètica anihiladora o sanguinària quina fos .. si d' allò que hauria de tractar-se és de fer política, política de llei ? Anotació al marge : o .. es tracta de ser ' liquidats ' lentament tot passant desapercebuda a Europa l' animalada de malifetes d' aquest estat ? millor tothom vegi clar el peu que calça, que calcen llurs manaies de pa sucat amb oli en qualsevol ordre o formatiu, intel·lectual i de llei ! Incidència : per això tenim Junts .. per això tenim CxR .. per això tots hem de ser a l' una !
  Abstencionista Novembre 14, 2021 | 15:19
  Els polítics son tots iguals, fins i tot els de l'abans tan admirada Europa. Jo em quedaré a casa; votar no sserveix absolutament de res.
  Tristament Novembre 14, 2021 | 17:12
  Realment el problema es que a espanya va guanyar el feixisme, i durant 80 anys ha anat madurant, eixamplantse, posicionantse, i ara es això es el que tenim, un estat feixiste, perfectament establert, amb tots els fils controlats. Sha de fer front comú, per una lluita dura i duradera.
  Fins als nassos de juntsxlapasta Novembre 14, 2021 | 18:55
  O sigui, per variar, la culpa és de ERC que no s'està preparant prou. Dones per fet que juntos no pujarà i per tant no li cal preparar res. Molt bé noi.
  Quitos Novembre 14, 2021 | 20:31
  Hace bastante poco el sr Aragonès vetó a los de Junts en la "Taula de diàleg", estaría bien empezar sin imponer nada a nadie no cree sr. Voltàs?
  Observador Novembre 16, 2021 | 08:51
  Els nostres polítics tenen d'independentistes el que té de llagosta aquest exemplar que diuen haver capturat a Florida -EEUU. És un llobregant, les llagostes no tenen pinces i si unes antenes molt llargues.

Nou comentari