És la consellera Gemma Geis qui ha de dimitir

"L’administració és especialista en nomenar assessors de coses, i si no que li ho diguin a Sergi Sol, que va tenir aquest càrrec durant més d’un any des de just després de la formació del Govern de Quim Torra el 2019"

El nomenament d’Alexander Golovin com a assessor de coses (sic), que és el nom amb què m’agrada a referir-me a tots els càrrecs a dit de la Generalitat, pels quals ja ni tan sols inverteixen temps per pensar un nom original (majoritàriament són “assessors especials de polítiques estratègiques”), a la Conselleria de Recerca i Universitats, i la seva posterior renúncia per l’escàndol que ha suposat, posen de manifest diverses pràctiques endèmiques d’aquest petit país anomenat Catalunya, que volem que sigui lliure perquè ho mereix com qualsevol altre país, però que malauradament és una Espanyeta en miniatura. En llistaré quatre.

La primera és la fixació de l’administració pública per remunerar els serveis prestats a partits a través de càrrecs pagats per tothom, o per callar la dissidència cooptant-la posant a la seva disposició 15 anys de carrera política com a mínim. No tinc gaire clar què ha passat en aquest cas, però penso que és objectiu que amb aquesta jugada Junts Per Catalunya aconseguia neutralitzar Institut Ostrom, un think tank defensor d’una Catalunya netament liberal, caricaturitzant-lo com a titella de la formació, i per aquest motiu l’entitat ha publicat un comunicat desvinculant-se’n. També és objectiu que la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va publicar el dia del tret de sortida de les eleccions del 14 de febrer d’aquest any, una conversa amb Golovin d’allò més amigable

No és cap cas aïllat, evidentment. Com em referia al principi, l’administració és especialista en nomenar assessors de coses, i si no que li ho diguin a Sergi Sol, que va tenir aquest càrrec durant més d’un any des de just després de la formació del Govern de Quim Torra el 2019 a la Conselleria d’Economia, d’Esquerra, mentre tots el vèiem a tot arreu menys treballant al seu departament.

La segona és la facilitat amb què es pot defensar en aquest país el liberalisme, amb la consegüent professionalització de l’administració pública com predicava Golovin, i alhora acceptar una pagueta pública sense tenir cap mena de trajectòria acadèmica ni professional. Al seu perfil de Twitter es pot veure “Visca Catalunya lliure i liberal”, però a Catalunya i a Espanya l’oposició al socialisme és el capitalisme d’amiguets, perquè el liberalisme només funcionaria si es naixés sense les cartes marcades (com el fet de tenir amiguets a l’administració), i del socialisme dels socialistes i dels comunistes ja no en parlem perquè l’afer del xalet de Pablo Iglesias va donar per molt.

La tercera, i per mi la més important, té a veure amb això darrer: quan el secretari general de Podemos va protagonitzar la polèmica del xalet, com a mínim va posar a disposició de la militància el seu càrrec. En aquest cas, Alexander Golovin ha renunciat al càrrec abans de començar, però de la consellera Gemma Geis, que és qui ha de donar explicacions dels mèrits professionals dels assessors pagats amb els diners de tots, i si plega perquè segons ell s’han fet “acusacions greus i falses” a la seva persona, és ella qui ha d’explicar quines eren. Però fins a dia d’avui sembla que el nomenament a dit de Golovin se l’ha fet i desfet ell mateix. Es tracta d’una pràctica molt habitual a l’administració pública: tots (i m’hi incloc) ataquem els Sergis Sols de torn i no els que li han permès i li segueixen permetent fer i desfer a voluntat en política. Per això, més enllà de la manca de coherència de Golovin amb els seus postulats, qui hauria d’estar en el punt de mira i hauria de dimitir és Gemma Geis per proposar-lo per al càrrec.

La quarta és haver de contemplar qui afirma que Twitter és un bar de borratxos, mentre veiem que fa millor feina que el gruix de l’ecosistema mediàtic català, quelcom que ja va passar a nivell estatal amb el nomenament de Màxim Huerta com a conseller de Cultura. Mentre el periodisme dimiteix de fer la seva feina, a Twitter s’hi demostra que hi ha una altra manera de fer les coses, menys pretenciosa, que interessa a la gent. Ho vam veure amb La Revolta Dels Autònoms, arran de l’adjudicació dels ajuts a autònoms per ordre de sol·licitud com si fossin Els Jocs de la Fam, per la qual els mitjans hi van passar de puntetes fins que va explotar la bomba.

L’episodi va acabar amb Chakir El Homrani aparcat de cap càrrec al govern i el govern havent d’adjudicar a corre-cuita 200 milions d’euros més per no fer el ridícul.

En aquest sentit em recordo d’una conversa amb en Toni Piqué, l’editor més desaprofitat de Catalunya, en què dèiem que el periodisme podria ser una cosa tan simple com mirar cada dia el DOGC i explicar-hi amb gràcia què s’hi publica, que ja només amb això aniríem a polèmica diària.

Comentaris

  LlunyDeCat 15/09/2021 9:38 pm
  Els Catalans del Principat costat Sud (no parlo pas dels del Nord, dels de la Franja, dels de les Illes i dels Valencians) tenen - o potser llurs elits tenen - dos defectes culturals (genètics): 1- Després de més de 300 anys d'Ocupació i Colonització dels Espanyols (hi arribà 1 milió d'Espanyols als 60) malhauradament les elits catalanes han estat contaminades a bastament per tots els vicis i costums del Cul d'Europa: dels Espanyols. I no parlo pas ara de la porqueria de Català que s'escolta als mitjans i al carrer. Però això darrer és la prova de la total degeneració dels Catalans; 2- Com l'any 1945 en Patton i en Leclerc no vingueren per alliberar-nos del Feixisme Espanyol sinó que 5 anys més tard el President USA vingué per donar la benedició a la Dictadura Feixista Espanyola, a CAT s'hi desenvolupà una collonada cultural i genètica que era: "som tots d'esquerres i detestem el Liberalisme". Fins i tot l'UDC d'en Canyellas es declarà auto-gestionari l'any 1976. És allò dels fatxes. Però alhora mantenien llaços estrets amb els "nostres germans ibèrics". És com si un holandès mantenia llaços estrets amb els Alemanys durant l'Ocupació.
  Superant la incompetència 15/09/2021 10:20 pm
  Quina diarrea mental. No li fa vergonya d'escriure aquesta vergonya d'article que no té ni cap ni peus.
  Vendetta 15/09/2021 11:36 pm
  Pengem pel ous a tots el endollats y veuras com espavilan
   Aigualit 16/09/2021 10:20 am
   Osti, el Vendetta amb les seves idees. Vinga noi, perquè no les poses en pràctica? Molt parlar i poc fer, no tens allò que es te que tenir.
  Miren 16/09/2021 8:37 am
  Estic d'acord, però davant aquest plantejament potser hauria de dimitir algú més, o potser tots. Per què necessiten tants assessors?
  adolf 16/09/2021 8:50 am
  Quan el savi assenyala la lluna, el neci mira el dit, sra. Carracelas, aquestes paguetes d'assessors es calderilla si ho comparem amb el nomenament a dit de tot tipus de càrrecs a empreses públiques, agències, òrgans gestors, chiringuitos.....sense tindre que acreditar res, ni titulació, ni mèrit i ni capacitat, amb sous de fins 100000 € o mes. Aquí no hi ha 3% , no es corrupció però no , però al final li suposa a Catalunya un drenatge de recursos al posar al front de 'administració personal sense acreditació. Al menys als funcionaris se'ls exigeix titulació adequada i oposicions.
  Sherlock 16/09/2021 9:13 am
  Els partits haurien de fer un exercici de transparència i publicar la trajectòria, vàlua i capacitat de tots els assessors que nomenen. Sol així ens convenceran que no són simples "menjadores" per saldar compromisos polítics.
  Narcís 16/09/2021 9:15 am
  No acabo d' entendre l' article, co és : 1. No n' és regulat per llei el càrrec eventual o de confiança ? 2. No són triats lliurement per responsables polítics ? I 3. No són mateixos Gabinets òrgans d' assessorament escollits sense donar explicacions de cap mena ? PD : el liberalisme d' Ostrom no té unes característiques no justament capitalista salvatge ? Nota : verament, si ha de parlar d' assessors . . comenci per aquells baliga-balaga de partits estatals ! Anotació al marge : Catalunya no n' és una ' Espanyeta en miniatura ' , ni de bon tros ( encara que sí tant de temps dessota aquest estat pot acabar encomanar-nos sa misèria moral ) ! Incidència : faci l' autora de l' asessorament una causa general que no pas personal .. i menys si no hi han hagut raons objectives en la tasca desenvolupada ( què n' és això de jutjar de bell antuvi per raó d' edat o/ i carrera quina fos ? ) !
  JordiP 16/09/2021 11:18 am
  Podria ser que la Pilar tinguès bola a la Geis per no haver estat anomenada ella portaveu? Perquè la seva línia discursiva a Tot es mou sempre era d'un juntspercatalunyisme arrassador. I ara ... sembla que el vent hagi rolat a ponent, nena.
   Una 16/09/2021 5:41 pm
   I a tu no et rola ni el cap ni la cigala..."nen"
  Ok Corral 18/09/2021 10:23 am
  Assessors a sou, pous de merda, sou màfia. Màfia política, judicial, militar i tots barrejats, i mentre ens distreuen amb xous de màfia a la italiana. Aquí res. Periodistes-tertulians a sou, zero periodisme i zero coneixement. I quan tenim un que en sap d’un tema, no vol debat: òpera en texans (more please!), economia en colors, Faqs sense Rosel ni Faqs....I no parlem de Ñ....
  El nen Alexander Golovin ja ha dimitit 18/09/2021 12:35 pm
  Ara ha de dimitir la Gemma Geis. Aquest paisatge de corrupció, amiguisme, nepotisme, arbitrarietat i descontrol és un petit esbós del que seria la Catalunya independent a les mans d'alguns.
  El partit d'Aleix Villatoro 18/09/2021 5:35 pm
  Fa un parell de dies sembla que han donat de nou un càrrec a Vicens Villatoro. Per curiositat vaig entrar a la wiki a veure la seva carrera, vaig anar a parar al seu fill que, de tota la vida, viu del càrrec i vaig anar saltant de wiki en wiki, de càrrec a càrrec de diferents col.locats. Per quan un llistat de col.locats a dit a Generalitat, ajuntaments, diputacions, empreses, agències i entitats públiques? Són l'autèntic partit de Catalunya a imatge del pitjor Madrid, els que viuen com mai s'haguessin pensat, els indepes que no volen la independència de cap manera perquè posaria en risc el seu modus vivendi. Aquests, siguin del partit que siguin, sí que tenen una estratègia unitària.
  2021 18/09/2021 7:04 pm
  Article que exposa idees de manera confusa. És tan fàcil com dir que ningú no hauria d'ocupar un càrrec amb sous astronòmics, que paguem entre tots i que inclou molts altres beneficis (dietes, mobils, tauletes i ordinadors d'última generació d'alta gamma i renovats anualment, per dir-ne alguns), i els ocupa gent que no té cap altre mèrit que haver militat al partit de torn durant anys i haver fet la pilota a les persones adequades. Molts alts càrrecs no han treballat ni un sol dia de la seva vida o no tenen estudis ni remotament relacionats amb el càrrec que ocupen. Lògicament, després precisen assessors que tinguin o estudis i/o experiència laboral. Qui no recorda al ministre de treball Corbacho? No tenia ni la secundària! No tenia tampoc cap carrera professional que l'hagués format. En comptes de posar un fidelissim al partit com a ministre de sanitat (ara em ve al cap la Srta Pajin) que després necessitarà un o deu metges que l'assessorin, potser que hi posin directament un metge com a ministre. He posat exemples espanyols però el mateix serveix per a la Generalitat. I, sobretot, quan algú demostra haver mentit, tenir la dignitat de la ministra alemanya que va dimitir en descobrir-se que havia plagiat la tesi doctoral un munt d'anys abans. En realitat, tot es podria resumir en una virtut: la honradesa. Malauradament no és que estigui "passada de moda", és que ser honrat, per a molta gent, és sinònim de ser tonto. Quina pena de món.

Nou comentari