El lideratge polític és un d’aquests misteris sense resoldre que de forma ineludible apareix relacionat amb tot tipus de fenòmens socials i esdeveniments històrics. Com amb tantes coses, hi ha teories per a tots els gustos. Des d’aquells que creuen que els líders decideixen el curs de la història fins a aquells que defensen que són només les condicions materials i econòmiques que el determinen. 

Abans que Jordi Cuixart digués que a l’independentisme li calen nous líders per explicar la seua renúncia a continuar presidint Òmnium, molta gent anònima havia dit que sense nous líders no s’aconseguirà trobar el camí correcte. Amb aquest gest, de fet, Cuixart ha liderat aquesta demanda que expressen sovent els activistes, especialment el més decebuts o emprenyats del moviment independentista (que ja no se senten representats per cap partit).

La preocupació pels líders ha arribat pràcticament a la categoria d’obsessió reincident a l’altra costat. Quantes vegades no hem sentit a dir per Madrid que el problema era aquest president, o l’anterior, o l’altre, i que calia substituir-lo per avortar el procés independentista? De fet, al País Basc es podria dir que els va funcionar prou bé amb el pla Ibarretxe. Evidentment, és en aquest context que el govern espanyol concep l’estratègia de “decapitar” el moviment, que per cert després va aplicar de forma metòdica aquesta seua (in)justícia (in)dependent.

És fàcil exagerar el paper dels líders. Segurament perquè hem crescut estudiant els noms de reis, caps d’estat i altres homes (dones no gaires) que han escrit la història. Però també és habitual infravalorar-los i negar la capacitat de la gent de decidir per ella mateixa. Perquè la tesi materialista, que explica la història per les condicions materials o econòmiques, no nega només el paper dels líders sinó que fins i tot el de la gent en general.

En el nostre cas, la realitat és que al principi la gent va prendre els carrers per exigir la independència sense que cap líder fes una crida a fer-ho. És més, abans vàrem tenir un moviment i després varen aparèixer persones i organitzacions que es varen postular per liderar-lo. Es podria dir que al capdavant hem tengut més aviat representants que líders. Sobretot si concebem un líder com algú que assenyala el camí i la gent el segueix. Moltes vegades ha estat clarament a la inversa. També ara que hi ha qui representa fidelment la gent amb sentiment de derrota i/o impotència.

La prova que no estam davant un moviment gaire depenent de líders és que el procés independentista n’ha cremat molts en poc temps. I ara mateix en busca de nous amb certa urgència. Hi ha fins i tot qui pensa que no hi ha res a fer fins que gent nova es posi al capdavant. O qui directament els espera per tornar a implicar-se en mobilitzacions o activisme polític.

A risc de fer una generalització agosarada, crec que som en un context en què els líders no apareixen abans que la causa avanci, sinó després. Dit d’una altra manera, sorgeixen com a resultat de l’èxit del moviment i no a la inversa. És més probable que en sorgeixin de la gent que fa coses que no de les organitzacions. Sobretot ara que aquestes s’han tornat molt conservadores, en el sentit de prioritzar la pròpia supervivència.

En definitiva, Cuixart té raó que ara mateix la majoria dels protagonistes del 2017 només poden fer un servei al país que és cedir el lloc a persones noves amb capacitat, voluntat i il·lusió per acabar la feina. I com el seu exemple suggereix, ens podem trobar que ho facin primer justament els que no és tan necessari que ho facin. Crec que tots ens entenem. Un líder en llibertat condicional no pot ser un líder efectiu.

En tot cas, seria un error que convertíssim la recerca de nous líders en la nova excusa per no avançar. No hem d’esperar res. Ni unitat, ni fulls de ruta, ni consignes ni nous líders. L’únic que ens cal de manera urgent és acció. Fer i, si cal, equivocar-nos. De l’acció, en la mesura que sigui exitosa, i de fer camí en sorgirà tota la resta. Ja ho hem fet abans. I ho tornarem a fer.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Nació Perduda a gener 16, 2022 | 02:26
    Nació Perduda gener 16, 2022 | 02:26
    Anàlisi molt interessant que és confirmada pels fets que esdevingueren cap allà el 2009 amb el Referèndum d'Arenys. Fou el bressol de les consultes arreu de Catalunya i l'embrió de l'ANC. I recordeu que CAP partit "catalanista" hi era. Tot el contrari: CDC, UDC i ERC de la mà dels carallots de líders de pa sucat amb oli i adictes a la menjadora feren comentaris desagradables i menystenint l'operació... fins que la Falange dels Espanyols - únic partit feixista legal a Europa - va muntar una manifestació per impedir el referèndum. No calen pas nous líders. Cal un nou Moviment d'Alliberament Nacional que faci una crida a l'Orgull d'ésser Català, de parlar Català i de Boicotar tot el que és Espanyol: L'Enemic que Ocupa i Colonitza la nostra terra.
    • Icona del comentari de: Pitu Serrano a gener 16, 2022 | 11:53
      Pitu Serrano gener 16, 2022 | 11:53
      Crec que cal organitzar-se. Sense la infraestructura de Omnium i ANC, no haguera sigut possible fer la Via Catalana o las manis de Setembre. Ni les marxes per els presos. I la imatge i repercussió internacional. Com no fora possible arribar al 1-O sense haver començat per el referèndum de Arenys. He assistit a les ultimes manis, la ultima davant la Delegación del Virregnat. Es nota la manca d'organització i capacitat de mobilització. També es nota la manca d'assistència de polítics, parlamentaris, organitzacions cíviques, sindicats, veïns, i societat civil en general. Falta de compromís per part de tots. I se li ha de donar la volta.
  2. Icona del comentari de: Independentista a gener 16, 2022 | 06:12
    Independentista gener 16, 2022 | 06:12
    Que apareguin nous liders no servirà de res. S'afegiran al sistema de abaixar el cap i fer la viu-viu mentre van cobrant. I si no ho fan aniran a la presó o a l'exili.
  3. Icona del comentari de: Líders... a gener 16, 2022 | 10:32
    Líders... gener 16, 2022 | 10:32
    Va començar Miss Catalunya, ens donar una costellada de 3 respostes. El seguir un batxiller foll (que mai vam votar, va ser posat a dit pel predecessor com a les nissagues) que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot emmerdat, va prometre tornar si guanyava però encara l'esperem. La història es repetí i vam tenir al pallasso Torra (tampoc votat i posat a dit pel predecessor) que va jugar amb pancartes i sempre obeïa als jutges. 10 anys de prUcessisme corruptgent cap enllo, van pujar al carro indepe quan es van destapar els affairs de La Famiglia. Ara hem fotut patada al cul als corruptes prUcessistes i tenim nou president, des del primer dia tenim l'enemic a casa que només confronta i crispa l'independentisme per no haver paït el vot dels catalans, mala peça al teler...
    • Icona del comentari de: Un a gener 16, 2022 | 11:15
      Un gener 16, 2022 | 11:15
      Trobo que es fa difícil no pensar que ets un quintacolumnista.
      • Icona del comentari de: Ricard a gener 16, 2022 | 13:43
        Ricard gener 16, 2022 | 13:43
        Aquest que es diu Líders... és un castellanista un habitual per aquí. Si, si sovint fa comentaris de falsa bandera.
    • Icona del comentari de: Girona a gener 16, 2022 | 11:18
      Girona gener 16, 2022 | 11:18
      Al comentarista de les 10.32 "Líders" se li obliden, casualment, les reculades, mentides, manipulacions, negacions i traïcions de ERC amb les seves 155 monedes de plata i els seus milers de militants col.locats a dit muntant una nomenclatura d'allò més progressista. El batxiller foll, com vostè li diu, és l'únic que està creant problemes reals a la judicatura espanyola, que ja només aconsegueix el suport explícit de Polònia i Hongria. Compari això amb "jo estimo Espanya", "jo no sóc nacionalista ni independentista", "encara que diguin no a tot, tenim tota la legislatura per reunir la taula de diàleg" o "independencia, potser d'aquí trenta anys", per posar exemples. Vagi a prendre el pèl a la seva àvia, pallasso!
      • Icona del comentari de: Il·luminans, Girona... a gener 16, 2022 | 12:07
        Il·luminans, Girona... gener 16, 2022 | 12:07
        Quines reculades, mentides, manipulacions, negacions i traïcions de ERC? Les dels corruptgents prUcessant cap enlloc els darrers 10 anys que han portat el timó cap a Ítaca donant voltes i sense voler entrar a port quan surt l'oportunitat les coneixem tots. El pitjor el batxiller foll i gens preparat per la feina quan va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot emmerdat va ser matar l'independentisme, vam perdre una oportunitat que passa cada 300 anys...
        • Icona del comentari de: Ricard a gener 16, 2022 | 13:46
          Ricard gener 16, 2022 | 13:46
          "Girona il.luminans" sempre amb comentaris tramposos. Va canviant de nom, però és un vulgar botifler.
  4. Icona del comentari de: Ricard a gener 16, 2022 | 10:56
    Ricard gener 16, 2022 | 10:56
    Apel.lar a nous líders és l'habitual mania catalana de treure's la responsabilitat del damunt a la primera de canvi. Els castellans xenòfobs no pararan. Nosaltres tampoc podem fer-ho. Així doncs els que hem de tirar el país endavant som els catalans, i no només uns quants "líders".
  5. Icona del comentari de: Narcís a gener 16, 2022 | 12:07
    Narcís gener 16, 2022 | 12:07
    El líder ha de ser la gent, la ciutadania, la població de Catalunya, tot plegat, tots nosaltres .. al cap i a la fi som qui sofrim l' anihilació i l' espoli, l' anihilació nacional i l' espoli de nostres rendiments, a banda, el blasmar difamatori, injuriós i calumniós ! PD : allò que no pot ser és posar persones perquè els descapitalitzin, els empresonin àdhuc a saber els ' accidentin ' .. d' aquest estat tan " honorable " qualsevol pensament criminal es resta curt !
  6. Icona del comentari de: Tant se m'en fot Costa a gener 16, 2022 | 13:21
    Tant se m'en fot Costa gener 16, 2022 | 13:21
    Mentre tu i les teves ocurrències desapareguin del mapa ja em conformo.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 16, 2022 | 13:48
      Ricard gener 16, 2022 | 13:48
      És habitual que els pancastellanistes facin desaparèixer als que. O els obeeixen submissament, com el lletrat Costa. És el que tenen les dictadures, en aquest cas xenòfobes.
      • Icona del comentari de: Pel nen Ricard a gener 16, 2022 | 14:19
        Pel nen Ricard gener 16, 2022 | 14:19
        Com les criatures, titlla de pancastellanista a tot indepe que no és corruptgent? Madura nen...
        • Icona del comentari de: Anònim a gener 17, 2022 | 15:09
          Anònim gener 17, 2022 | 15:09
          ... es imposible... Madurar e Independenciero son cosas incompatibles...
  7. Icona del comentari de: El cit campejador a gener 16, 2022 | 14:30
    El cit campejador gener 16, 2022 | 14:30
    Estoy esperando a que aparezcan nuevos líderes de los lazinazis, para que proclamen la repúbliqueta y los metan en la cárcel. Así es como yo disfruto. Los delincuentes, al hotel Reja.
  8. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 16, 2022 | 20:20
    Pere LLimonera i Citronell gener 16, 2022 | 20:20
    El Nacional-Catalanismo IndePendenciero no tiene remedio... Siempre tergiversando todo, mintiendo, manipulando... El Gobierno de la Nación, la Administración y l Justicia han hecho lo que han podido ante tanto desvarío, fantasías, supremacismo y Falsificación de la Historia, la cultura, la Política y de todo; y tanto comportamiento demencial ... Parece que a algunos les duele... Queremos desearos una pronta recuperación, aunque vayáis por el camino del "foscor"; y deseamos que pronto veáis la luz... que abandonéis las tinieblas y la oscuridad y accedáis a la iluminación de la verdad que os ocultan... Sois presas del Anillo Estelado de Mordor para Dominarlos y Gobernarlos a todos... El Poder maléfico mas abominable e inimaginable transmitido por Mordor a Parte -que N0 toda- de la Burguesía Extractora Catalana de "RaZa Superior" Aria, que "viven la ViDa LoCa" forrados de BiLLeTes, en sus Puestos Claves del Govern/GenCat, + Chiringuitos Cat sin Fin; mas todo lo que se afanan en NeGRo por no hacer NaDa útil y ARRuiNaR Catalunya... y así mantener el 3% a toda costa y los mas de 500 grandes puestos con SuELDaZos de 120.000 a 195.000 €... los "Senyoritos" y Patriarcas de parte de la Burguesía opresora e Inventa-Patrias, a los que los 'Ximplets' -muchos de Izquierdas- han seguido y creído el cuento durante décadas...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa