El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nostàlgics de l’hegemonia
  • CA

Després de la seva actuació al Liceu per anunciar els indults, Pedro Sánchez somiava en un final de curs amb una gran festa on ell presidiria una taula enorme envoltat de tots els presidents autonòmics, una posada en escena que d’entrada ja té la voluntat de deixar clara la jerarquia. I la norma del cafè per a tothom. No serà així perquè Pere Aragonès no hi serà, com ja se sabia des de feia setmanes perquè més clar no ho podia dir el president de la Generalitat, ni tampoc podia repetir-ho més del que ho ha repetit.

Això farà que aquest divendres, data de la gran conferència de presidents estroncada per Catalunya, al president espanyol se li posi malament el café amb llet –o el que prengui– de l’esmorzar. No ha paït la negativa. I ja ha advertit, de part seva, la diputada la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, que si fa campana a Salamanca que no es pensi el govern català que dilluns podrà parlar del que vulgui a la bilateral. Què s’ha cregut el president de la Generalitat que és?

Aquesta agror sorgeix en l’unionisme com un automatisme cada dos per tres. Cadascú amb el seu to, que hi ha de tot i no tots són iguals. Avui Vox, Cs i PP s’han lluït a fons en el debat per aprovar el decret dels avals per a les fiances del Tribunal de Comptes, amb el seu vot en contra, naturalment. I SCC es queixava dimarts, després de reunir-se amb Laura Borràs –i d’admetre que li agraïen que els hagués rebut– de la visió “monolingüe” del país –ells en deien “regió”– que té la presidenta del Parlament. “Jo no soc monolingüe, soc pentalingüe”, responia ella en una entrevista amb aquest diari. I atribuïa tot aquest catàleg de reaccions a la pèrdua de l’hegemonia.

Tots els catalanoparlants ens hem passat tota la vida havent de canviar de llengua a la ciutat on hem nascut amb persones i personatges que asseguren que no ens entenen en català, des de taxistes fins a jutges. I els que no ens sentíem espanyols hem estat dècades prenent-nos aquesta posició com una utopia. Semblava –a l’espanyolisme centralista li semblava– l’ordre natural de les coses. Ara bé, quan l’independentisme ha deixat de ser marginal o molt minoritari i s’ha convertit en una majoria que s’ha consolidat i que creix a cada elecció, s’han posat a xisclar com a hienes. No es tracta només de la repressió de l’Estat, és tot un marc mental que els té convençuts que el canvi d’hegemonia és intolerable.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a juliol 30, 2021 | 07:29
    Narcís juliol 30, 2021 | 07:29
    Ras i curt : 1. De SCC què cal dir .. simplement i llanera que no és catalana ( cap català de bé així com qualsevol paisà de regió forana mai per mai tractaria sa respectiva terra i societat així de malament ) ! I 2. Òbviament que el català ha de ser el nucli de Catalunya ( no menys que el castellà defora ) així el castellà d' allò més secundari si no inexistent , a tot estirar oficiós que no pas oficial/ obligatori ! I 3. Però si ni agraïment tenen verd Catalunya per tot allò aportat a aquest estat que sí maldat fora mida o com deia aquell ' voler deixar-nos com un territori erm ' ! PD : són simples ' ancha es Castilla ' i tururut ! PD : cal més proves de tot el mal que desitgen per a ca nostra , a banda , de tot el que ens han fet i continuen fent-nos a hores d' ara ?
  2. Icona del comentari de: 2021 a juliol 30, 2021 | 10:24
    2021 juliol 30, 2021 | 10:24
    El canvi d'hegemonia va parell al perill que corren les menjadores de l'statu quo, allò que creuen seu per dret natural.
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 30, 2021 | 12:40
    Doctor Strangelove juliol 30, 2021 | 12:40
    Mira Barroso, la geganta del Pi, la tal Borràs, no sé si és mono o pentalingüe, el què sí que tinc clar, és que l'endollada aquesta - li han tret la plaça de titular amb més de 50 tacos- és una mono-neuronal total! Un ésser que no sap res del pensament cartesià, per no citar gent més actual! Doc.
  4. Icona del comentari de: JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU a juliol 30, 2021 | 19:21
    JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU juliol 30, 2021 | 19:21
    Que voleu JO CON A CATALÀ Voldria el meu PRESIDENT DE CATALUNYA .. Anes a la TROBADA DE PRESIDENTS AUTONOMICS Que fa EL PRESIDENT DE ESPAÑA PEDRO SANCHES . Por sierto qui te tot el SUPORT DE E.R.C. - Aque baixi a WATERLOO alla no i fa res Tampoc me agrada ESCOLTAR AL MEU PRESIDENT PARLAR EN CASTELLÀ .. Aquesta NO ES LA LLENGUA DE CATALUNYA I PROU ... La OBLIGACIO DE UN President es fer lo que a de fer li agradi o no .
  5. Icona del comentari de: fat boy a juliol 31, 2021 | 08:17
    fat boy juliol 31, 2021 | 08:17
    I pensar que a Anvers si parles en frances a algu es que ni et contesten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa