De totes les vegades que l’ha espifiat Pablo Casado, la relliscada més greu dels últims mesos ha sigut la del metge de Lleó, un metge imaginari que no pot treballar a Catalunya perquè no sap català. Els engranatges de l’opinió pública espanyola, almenys en el sector en què es mou Casado, funcionen de manera que és indiferent si la dada escopida per qui intenta continuar sent líder del PP és veritat o mentida. Però en aquest cas és clarament mentida, i reflecteix un fracàs absolut en el que haurien d’haver estat anys de recuperació de l’ús social de la llengua.

Qualsevol ciutadà catalanoparlant sap que ensopega repetidament amb metges i infermeres que no parlen català, fins i tot a la sanitat pública. És encara més freqüent, abassegadorament freqüent, que els informes mèdics estiguin escrits en castellà encara que hagis parlant en català amb el metge o la metgessa que t’ha atès. Tanmateix, com que les sensacions i les experiències personals no són un mètode científic per avaluar cap situació col·lectiva, El Món va demanar a principis de desembre, dies després de les declaracions de Casado, les dades exactes sobre els sanitaris que tenen acreditat el coneixement de català. Un mes i mig després, i havent-les reclamat pels canals que estableix la llei de transparència, la resposta és que no se sap.

Com explica Joan Antoni Guerrero, ha sigut impossible aclarir la xifra de sanitaris eximits –com permet la llei en determinats casos– de demostrar el domini d’una de les dues llengües oficials de Catalunya i la llengua pròpia de país. El Govern assegura que no recull aquesta dada i que no la considera informació pública. Com si fos una dada menor.

Aquesta voluntat de mirar cap a una altra banda en l’ús del català en un terreny tan sensible com el sanitari forma part de la mala gestió que el mateix Govern reconeix –l’actual, perquè els anteriors no havien fet ni això– quan explicita que les coses no s’han fet bé durant anys. Ni s’han fet bé ni es fan bé ara, perquè l’ocultació de dades simptomàtiques no és precisament la manera de reconduir la situació. Els metges d’altres països que exerceixen a Catalunya i no entren en el coneixement del català fan servir el castellà amb els seus pacients. Tot l’espai que no ocupa la llengua pròpia en l’atenció sanitària no l’ocupen l’alemany, l’anglès, l’amazic o el xinès, sinó el castellà. Únicament i exclusiva. La substitució avança inexorablement.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a gener 17, 2022 | 08:10
    Veterà antifranquista. gener 17, 2022 | 08:10
    Ho torno a dir: en equiparar en drets català i castellà és va sentenciar a mor al català. Cofoïsme suicida-a l'estil del què va fer La Trinca i improperis i desqüalificacions als que vam advertir del perill. Ara n'estem recollint els fruits.
  2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 17, 2022 | 10:42
    Pere LLimonera i Citronell gener 17, 2022 | 10:42
    La lengua es importante ... y lo es tanto que un tal "Hefesto" le dedico un epigrama en unos comentarios que leí hace unos dias; y me gusto y pareció tan bien hecho que no tengo mas remedio que darlo a conocer... 'et Voilà' : Asombrábase un payés / Que fue de su pueblo a Francia, / De ver con cuanta ignorancia / Allí se hablaba francés / Y preguntó en catalán : / ¿ No se habla aquí mi idioma? / Y le dijeron : " ni en broma"... / Y se volvió al Ampurdán.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 17, 2022 | 12:58
      Pere LLimonera i Citronell gener 17, 2022 | 12:58
      Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... otro articulo era : ... ... Estas completamente invocado... Catalunya tiene que reinventar la monarquía y reinventar las falacias y el "señor del bienestar" y el ruído y herramietas sociales que están destrozados y en pleno retroceso... Catalunya que durante mas de 42 siglos ha sido la "Crema" de la empanada de España, transita a marchas forzadas hacia la irrelevancia... Empeora su sociedad, su política y administración y su economía... Catalunya no produce nada, o casi nada, literalmente, que no pueda producirse en otros puebluchos de España. Cierto, tiene un buen tejido y piel intelectual/universitario/investigador/empresarial e industrial, que, con algunas excepciones de tiempo y lugar, no se encontraba antes -en los 2 siglos anteriores- en el resto de España. O no del mismo modo y calidad. Pero, esto ya no es así. Incluso en ciertas partes de la España vaciada hay parecidas capacidades y tejido... ... España, con sus muchos defectos, no es nada parecido a lo que los secesionistas pretenden: es un país democrático y moderno y su economía no depende de Cataluña para nada; sin el PIB de Cat sería también la 4à economía de la UE , como lo es hoy... es la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Si hacemos el calculo y restamos el PIB de Catalunya, España sigue siendo un país desarrollado, moderno, democrático y continua siendo la 4à economía de la UE y la Zona Euro... Catalunya no llega al nivel de economías como las de Portugal o Grecia, y encima pierde puntos, consistencia y relevancia a destajo... Se impone una seria reflexión par reinventar todo lo que se ha hecho mal en Cat en las ultimas ciérnagas, en especial la ultima petanca, Oi...
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 18, 2022 | 20:30
        Pere LLimonera i Citronell gener 18, 2022 | 20:30
        Si, Si loes... del verdadero Pere LL i C, que soy yo... tu eres solo un TRoLL separata supremata que copia y manipulas mis comentarios y los de otros... Te xode el Epigrama , eh!
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 17, 2022 | 11:06
    Luisnomeacuerdo gener 17, 2022 | 11:06
    Los fascistass independentistass como tu son los que no dejan que otros colectivos expresen sus ideas en la calle o cualquier otro lugar, pero esto se va a acabar.
  4. Icona del comentari de: Ricard a gener 17, 2022 | 12:56
    Ricard gener 17, 2022 | 12:56
    Efectivament, no hi ha cap necessitat de parlar català per treballar a l'Administració Pública. Imaginin al sector privat com està la cosa. Ser català és una feinada. Ser castellà és ser de vacances.
  5. Icona del comentari de: Miquel Myers a gener 17, 2022 | 15:12
    Miquel Myers gener 17, 2022 | 15:12
    La sanitat en català està perduda. Només cal anar a qualsevol CAP i sobretot a qualsevol hospital tipus Clinic o Sant Pau. És normal, la Gene paga poc i s'omple tot de sanitaris sud-americans.
  6. Icona del comentari de: 2022 a gener 17, 2022 | 18:32
    2022 gener 17, 2022 | 18:32
    Si dediquessin prou pressupost a places d'infermeria, medicina i especialitats, hi hauria autòctons. Com que no ho fan, contracten especialistes de fora, molts llatinoamericans que no tenen cap intenció de comprendre el català. Ja no diem parlar-lo. Això és dolent per a tothom. Els països pobres perden metges que necessiten. Aquí serveix per mantenir salaris baixos. Els pacients, tinguin l'edat que tinguin, no són atesos en la seva llengua. La formació dels llatinoamericans és inferior perquè provenen d'universitats amb pocs recursos. El debat és complex i tots en sortim perjudicats. No s'entén que alguns vulguin simplificar un tema que hauria d'anar al moll de l'os. Com inverteixen els nostres impostos? Es tracta de pagar i callar com en època feudal? Per què no hi ha prou inversió en formació de professionals i s'ha d'anar a contractar gent de fora?
  7. Icona del comentari de: Lo que esta perdida es la universidad catalana... a gener 17, 2022 | 18:49
    Lo que esta perdida es la universidad catalana... gener 17, 2022 | 18:49
    En vez de medicos salen piromanos y alboratadores. No creo que te guste que te opere a corazon abierto uno de estos, entiendo que preferiras que te opere un medico aunque te hable en español. si te molestara puedes pedir al anestesista doble racion y sales de frutas para la mala bilis..
  8. Icona del comentari de: Narcís a gener 17, 2022 | 19:31
    Narcís gener 17, 2022 | 19:31
    Anem amb cura . . hi ha munt de fora que estimen fora mida allò català .. àdhuc cònjuges i fills de catalans que per raó quina sigui o haver crescut a espanya no el parlin o dominin prou ! PD : que aquests bons catalans en potència ( no practicants ..i no per deixadesa ) no paguin els plats trencats de la xurma catalanòfoba !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa