El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern es nega a informar del coneixement del català dels sanitaris
  • CA

El Govern de la Generalitat es nega a informar sobre el nombre sanitaris interins o contractats de forma directa per a centres de salut del país als quals s’ha eximit d’acreditar el coneixement de la llengua catalana. En resposta a una sol·licitud d’accés a informació pública feta per EL MÓN, acollint-se a la Llei de Transparència, el Govern al·lega que aquesta dada “no es troba recollida per aquesta administració”, a la vegada que entén que “la informació demanada no té la consideració d’informació pública”. La resposta indica que els sistemes d’informació de l’administració pel que fa a la xarxa sanitària no estan organitzats de manera que es pugui respondre amb transparència sobre el volum de personal que en accedir al lloc de feina ha estat eximit del requisit lingüístic. El buit informatiu impedeix fer un retrat exacte del coneixement del català entre els professionals que treballen al sistema sanitari català i que atenen els ciutadans.

Acreditar el coneixement del català és obligatori per al personal funcionari i fix que, en el cas de la plantilla de l’Institut Català de la Salut (ICS), és una condició que afectaria —a data 31 d’octubre del 2021— 9.847 persones, el 35,55%. El personal interí, de reforç o substitut de l’ICS (també a data d’octubre del 2021) inclou 17.852 persones, mentre que els residents temporals ascendeixen a 2.766. Als interins i a les persones contractades de forma directa se’ls pot eximir de l’obligació d’acreditar el coneixement de la llengua, però no hi ha dades sobre la quantitat de casos en què s’ha aplicat aquesta possibilitat.

Per una altra banda, el personal sanitari que treballa als centres concertats de Catalunya, siguin o no de capital públic, ascendeix a 35.116 professionals. En aquest cast, el Govern no facilita la informació sobre el tipus de contractació perquè “la informació no es troba recollida” i no li atorga tampoc consideració “d’informació pública”.

El català en la funció pública, per llei

El català en l’àmbit de la salut va generar polèmica el mes passat després que el líder del PP Pablo Casado assegurés que als metges que no saben català no se’ls deixa exercir a Catalunya. Segons el Departament de Salut, Catalunya disposa d’un marc normatiu que regula el coneixement i ús del català en l’àmbit de la funció pública. Les regles es fixen en el decret 161/2002, d’11 de juny, sobre l’acreditació del coneixement del català i l’aranès en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya. En concret es demana un nivell C-1, que acrediti “un domini de l’ús de la llengua general, en la varietat estàndard, per comunicar-se satisfactòriament en les situacions comunicatives que requereixen l’ús d’un llenguatge mitjanament formal o formal”, segons la informació oficial.

L’article 6 del decret estipula que les persones que es presentin a convocatòries per a personal interí i laboral temporal “han d’acreditar el coneixement de la llengua catalana, tant en l’expressió oral com en l’escrita”, al mateix nivell que el personal funcionari o fix, és a dir, el nivell C-1. Però el mateix decret fixa l’excepció: quan aquesta contractació és directa “es pot eximir d’haver d’acreditar el nivell corresponent de coneixements de la llengua catalana”.

L’ús del català en l’assistència sanitària està sent analitzat a través d’un estudi de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT) i la Fundació Dr. Antoni Esteve, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística i el Departament de Salut. Al maig es van fer públiques dades preliminars, que indiquen que el 65 % del personal mèdic i d’infermeria utilitza el català de forma habitual amb els pacients.

L’alt abandonament dels cursos d’acolliment lingüístic

D’altra banda, més del 50% del personal sanitari que va començar un dels 10 cursos d’acolliment lingüístic oferts entre els mesos d’octubre i desembre del 2020 pel Consorci per a la Normalització Lingüística el van abandonar, segons les dades consultades per EL MÓN a través d’una petició d’accés a informació pública. Aquests cursos voluntaris són un dels instruments de la Generalitat per oferir nocions de la llengua del país al personal que contracta per al sistema sanitari català. El 2020 es van oferir 250 places, que no es van arribar a cobrir: s’hi van inscriure 238 persones, de les quals van acabar el curs 112, el 47% dels inscrits. De les persones que van acabar el curs, el van aprovar 83, és a dir el 74%.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Los toca cojones a gener 16, 2022 | 21:45
    Los toca cojones gener 16, 2022 | 21:45
    ¿ Vosotros del món no tenéis más nada que hacer que tocar los cojones de la gente con sandeces ? Os recomiendo dar una vuelta por cualquer pueblacho catalán para ver que idioma predomina. Ni español ni catalán es.
  2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 16, 2022 | 23:46
    Pere LLimonera i Citronell gener 16, 2022 | 23:46
    La lengua es importante ... y lo es tanto que un tal "Hefesto" le dedico un epigrama en unos comentarios que leí hace unos dias; y me gusto y pareció tan bien hecho que no tengo mas remedio que darlo a conocer... 'et Voilà' : Asombrábase un payés / Que fue de su pueblo a Francia, / De ver con cuanta ignorancia / Allí se hablaba francés / Y preguntó en catalán : / ¿ No se habla aquí mi idioma? / Y le dijeron : " ni en broma"... / Y se volvió al Ampurdán.
  3. Icona del comentari de: Solc a gener 16, 2022 | 23:51
    Solc gener 16, 2022 | 23:51
    Fa poc vaig haver de canviar de llengua perquè la infermera de CATSALUT no m'entenia. I per no confrontar-m'hi, vaig decidir fer el canvi no fos cas que m'acusessin d'intransigent, maleducat o alguna cosa pitjor. Si en aquest país hi ha "convivència" és perquè els catalanoparlants sempre cedim i no fem valer els nostres drets. De tan amables i simpàtics que som perdrem bous i esquelles. I espera't d'aquí pocs anys del català només serà testimonial en molts indrets metropolitans.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 17, 2022 | 10:42
      Pere LLimonera i Citronell gener 17, 2022 | 10:42
      Solc, 'Maco', lo mismo pasa en todos lados... les pasa a los que hablan Bable, Dialectos Euskeras o Euskera Batua, Gallego, dialectos del dialecto Occitano/Lemosín o Catalán Batua... Las gentes de la 'Pell de Brau' que tenemos todos antepasados, raíces, historia, relaciones y cultura comunes, aun con sus particularidades, somos gente que fue conquistada... y varias veces... de ahí que tras la tumultuosa Historia de invasores y colonos, de taifas y divisiones políticas cambiantes durante muchos siglos que rompieron la unida política que se creo con Roma (tras ser conquistados) fue su lenguaje el que quedo impuesto, precisamente por esta conquista,; y por las sucesivas conquistas, divisiones, alternancias, colonos sucesivas, se creo un dialecto general de Latín que se entendía en toda la Península, que a su vez se rompió en otros dialectos y con mas colonizaciones dio lo que tenemos hoy... ... Y El caso es que de estos dialectos Romances el mayoritario por extensión y uso en toda la 'Pell de Brau' es es Español/Castellano y por eso es la "Lengua Común" y la "Lengua Oficial" en todo el País... ... Lo mismo ocurre en Italia, en Francia, en Alemania, Holanda, Polonia, y hasta en países mas pequeños como Suecia, Finlandia, Austria todos o casi todos los Países del Mundo....Y lo mismo ocurriría en una hipotética e imposible Catalaunya secesionada del resto de España... Tú tienes la ventaja de conocer profundamente 2 lenguas : disfrútalas y aprovéchalas... Se positivo y democrata... Todo lo demás no va a servir para nada, mas que tengas acidez de estomago... Apa, bon dia, siau...
      • Icona del comentari de: Joan de Canyamars a gener 17, 2022 | 12:51
        Joan de Canyamars gener 17, 2022 | 12:51
        Pere Llimonera: Fer tota una dissertació sobre com ha anat això de les llengües, sigui per intentar fer entendre que t'has de doblegar davant del invasor, que aplica tot el seu poder imposar la seva llengua amb la persecució de la dels naturals del país envaït. Tot plegat penso que és estar ancorat al passat. Per sort, el mon evoluciona i aquestes maneres de fer s'han demostrat inútils i generadores de greuges molt profunds. Mira si serà així, que fins hi tot a la Unió Europea, en les seves normatives, obliga a que les llengües minoritaris que encara son vives, han de ser especialment protegides per evitar la seva desaparició. Et recordo que una llengua en perill d'extinció (uns 200000 parlants actualment), el Gaèlic (irlandès) ha esdevingut llengua oficial a les institucions europees. I el català a les Nacions Unides, també. (per Andorra) Rumia una mica i no donis per bo maneres de fer obsoletes per antidemocràtiques, i sobretot, de respecte als altres. SALUD i RESPECTE
        • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 17, 2022 | 16:07
          Pere LLimonera i Citronell gener 17, 2022 | 16:07
          Joan de Canyamars, Naturalmente que N0 hay que plegarse ante los invasores occitanos... Todos los que llegan y llegaron de fuera son bienvenidos, pero no para romper ni erradicar lazos, culturas, lenguas, raíces, relaciones y uniones que tienen siglos y milenios... ... Yo soy el primero en buscar la protección de las lenguas minoritarias (y del dialecto Occitano Lemosín/Catalán que no es realmente minoritario y N0 corre ningún peligro, también), pero no en querer/ni a costa de querer erradicar de la sociedad y la educación la Lengua Oficial y Común de todo el País... eso es aberrante... Todo eso que dices y de la Unión Europea, lo conozco, tan bien como tú o mejor; pero eso no da derecho a pretender erradicar la lengua mayoritaria y oficial de la 'Escola', la Administración y la sociedad y la vida Catalanas.. Eso lo saben en la UE... Ya os conocen y todos en las Administraciones de la UE y en los países UE, o casi, están de acuerdo con España y su gobierno... Si no has entendido aun esto ultimo, poco puedes exigir y mal vamos... pero, eso solo es culpa vuestra, de los separatas; y ya veras cuando en el resto de la UE y otros os abran bien los ojos...
    • Icona del comentari de: Sapiens a gener 17, 2022 | 12:00
      Sapiens gener 17, 2022 | 12:00
      Que volies ser ates en castellà o no ser ates? Tu tens dret a que t'atenguin en català pero si no hi iha infermeres que en sapiguen que fem? no t'atenen? A veure si pensem una mica. I el govern per falta d'infermeres ha portat que sapiguin castellà ja que tots els catalans en saben i es cooficial, si hagues portat xineses no t'hi entendries tanoca.
      • Icona del comentari de: Ja ha deixat la seva pixadeta el feixista consumat a gener 18, 2022 | 00:44
        Ja ha deixat la seva pixadeta el feixista consumat gener 18, 2022 | 00:44
        Clar que entenem el castellà. Ens l'han imposat a tot arreu i els cretins com tu encara ho justifiquen. Se'n diu colonització, oficialitat per la força de les armes i d'una legislació que facilita precisament el no poder ser atès en la llengua pròpia del país.
  4. Icona del comentari de: POTOLS a gener 17, 2022 | 00:07
    POTOLS gener 17, 2022 | 00:07
    Com es possible que al nostre propi país el català tingui tants problemes? Que esteu sonats al govern?? Aquests ineptes ens porten a la ruina i la desgràcia, es patètic.
  5. Icona del comentari de: Si a gener 17, 2022 | 00:22
    Si gener 17, 2022 | 00:22
    Si manés Stalin aixecarien el puny i si manés hitler aixecarien en braç. Però sempre cobrantm Fins al cap de munt de que segueixin el joc al estado mediaval.
  6. Icona del comentari de: Farsants a gener 17, 2022 | 00:30
    Farsants gener 17, 2022 | 00:30
    Si el govern ilegítim ni tansols aplica els derets i lleis "traspassats" que en teoria/miserablement tenim, que collons pinten els qui son a Vichy? És una maleida farsa. Vos passarem pel damunt.
  7. Icona del comentari de: cesar a gener 17, 2022 | 09:07
    cesar gener 17, 2022 | 09:07
    si un separatista tiene un infarto y tiene la mala pata de ser atendido por un doctor/a panchito/a, lo último será el infarto. Lo primero, que se le charre en catalufo. ole tu
  8. Icona del comentari de: la mare del talp a gener 17, 2022 | 10:08
    la mare del talp gener 17, 2022 | 10:08
    No cal que ho digui cap govern. La majoria ni tenen interès en aprendre català. I com que no és precís no ho faran. Ara, srs. cínics del Govern, seguiu dient nosequé del català a les aules que és el que ven.
  9. Icona del comentari de: Realitat a gener 17, 2022 | 11:57
    Realitat gener 17, 2022 | 11:57
    Ho trobo correcte, que voleu asenyalarlos? Posarli una marca al seu uniforme d'infermer? Això recorda altres temps
    • Icona del comentari de: Quin tros de demagog estàs fet a gener 18, 2022 | 00:48
      Quin tros de demagog estàs fet gener 18, 2022 | 00:48
      Home, doncs sí. Vull saber qui em pot atendre en la llengua pròpia del país, que és un dret dels catalans que els fatxes conculqueu amb molta facilitat excepte quan la cosa va a l'inrevés.
  10. Icona del comentari de: Berta a gener 17, 2022 | 13:30
    Berta gener 17, 2022 | 13:30
    Y si a un espanolufo que diu que no li parlin en catalá pero si hi Dona un infart i nomes le atenguesin en catalá,o si hi aguanta, o ve es mor allá él .veuras que rápid ho enten

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa