La poma enverinada

"Hi ha un PSC esperant que ERC caigui en la temptació empesa per uns junters que no siguin capaços d’actuar amb la generositat que ara els correspon”

L’oferiment del PSC a ERC perquè engegui a dida Junts per Catalunya i accepti la seva poma enverinada per a una investidura que permeti als republicans governar en solitari amb el suport extern de l’autoanomenada esquerra, no és un oferiment a la desesperada. La cara amable de la repressió espanyola, transvestida d’esquerra federalista, intenta posar ERC contra les cordes i fer-li veure que una de les seves sigles, la E, perilla. Una sigla que és la que dona més sentit a l’estratègia de la via àmplia.

De fet, Salvador Illa és la cara visible d’una operació d’Estat que no només busca tornar a convertir la Generalitat en un despatxet de Moncloa sinó, i sobretot, desactivar ERC com la principal força independentista amb un hipotètic acord d’esquerres. Un revival dels tripartits que suposadament apartés temporalment els republicans del camí independentista pel bé de la reconstrucció progressista del país. Tot plegat, continuant amb l’estratègia d’aïllament de Junts a Madrid i a Catalunya.

L’oferiment del PSC ha arribat dos dies abans de l’1 de maig, data que ERC ha fixat com un punt d’inflexió en les negociacions amb els junters per tancar un acord. No és un deadline, però si la setmana vinent no hi ha investidura, s’entrarà en zona vermella. Certament, cal un acord imminent, però si aquest acord ha de tancar-se en fals, potser val més que l’independentisme trepitgi uns dies més la zona d’emergència i en surti amb una estratègia ben bastida per als propers quatre anys.

Èticament, ERC, Junts i la CUP no tenen alternativa. El 14F va deixar clar quin és el sentiment majoritari del país. Però també va deixar clar que no confia el futur del país a una sola força política. Venen hores de corredisses, filtracions i intoxicacions. Però són hores decisives per al país. A l’altra banda hi ha un PSC esperant que ERC caigui en la temptació empesa per uns junters que no siguin capaços d’actuar amb la generositat i la mirada llarga que ara els correspon.

Comentaris

  Roser 01/05/2021 6:39 pm
  Tal com has enfocat l'article hi ha molts punts a debatre que aquí a comentaris no es pot fer, és massa llarg. Tota l'actualitat, molts articles a la premsa, comentaris de polítics, manera de resoldre, si es resolent, els problemes .......... està engreixant a la dreta. Parlar del PSC com s'està fent és una manera de voler-ho ensorrar per tot el tema de la independència fumera, perquè és fum solament. Vaig passar molta vergonya la nit que a fora el Parlament estava a bullir de gent esperant que Catalunya pogués ser lliure i van haver de marxar amb el cap baix cap a casa. Això és inamissible i un molt mal començament. Així hem anat.
  13
  53
  Respon
   Ramon 01/05/2021 8:44 pm
   Que la dreta "s'engreixi" ara com ara és impossible perquè primer aquesta dreta hauria d'existir. Necessitem una dreta. I un cop aquesta dreta existeixi, sí, llavors caldrà que s'engreixi. Només així serem un país normal. Només així podrem tenir una esquerra democràtica. Només així podrem tenir una relació normal i democràtica entre dreta i esquerra, sense hiperlegitimació esquerranista. Només així, podrem aspirar a la independència.
  baldiret 01/05/2021 6:24 pm
  Perdona Gemma: ara i arribats a qui són els "secters" (va pels "junters") els qui han de decidir amb qui volen anar a l'altar i ells qui s'ho han de guanyar festejant el seu favorit amb elegància i noblesa. Gemma, no diguis les coses a mitges. El verí el vàrem ficar els votants. Ara és arribada l'hora de fer-se el "retrato". ERC va flirtejar amb les, diguem; "esquerres" mentre menyspreava les anomenades "dretes". ERC predicaven un país d'esquerres, quin parany més sibil·lí Catalunya, afortunadament no és un país d'esquerres o de dretes és un PAÍS.
  La poma enverinada ... 01/05/2021 5:28 pm
  ... es diu "prusés", i bé que ens l'hem hagut d'empassar tant si som secessionistes com si no. I encara estem en això.
   baldiret 01/05/2021 7:29 pm
   mentre us mantinguin no us queixeu.
  Reciprocitat, Gemma. No s'intueix. 01/05/2021 2:22 pm
  La generositat i la mirada llarga que ara els correspon ha de ser recíproca.
  74
  12
  Respon
   Precisament la generositat ..... 01/05/2021 7:07 pm
   .... implica la total falta de @Reciprocitat. Perquè la reciprocitat comporta comerç, tracte, acord, negoci, pacte, i la generositat és donar alguna cosa sense esperar res o molt poc a canvi.
   Fins als nassos de juntsxlapasta 01/05/2021 4:59 pm
   Dons per menys vots ERC va donar suport a junts, aneu tard i amb massa rabia per haver perdut poder
   21
   47
   Respon
    Ona 01/05/2021 11:52 pm
    Marxant del Congreso per no haver de votar a favor de la Laura Borràs i salvar-la? Negant la presidència al president Puigdemont? ERC hauria de morir com els altres partits autonomistes, i com la CUP. No necessitem més cagacalces torracollons, desconfiats ni estrets.
    baldiret 01/05/2021 7:31 pm
    aquest argument ja pud massa
    Carles 01/05/2021 7:18 pm
    A Catalunya xiquet no hi ha un PSC, n hi han dos, el PSC i el PSCerc. El vostre objectiu és només viure del cuento i sobretot, acabar amb la catalanitat, per exprés desitg dels vostres amos, la Cort espanyola. Foteu el camp !
    107
    3
    Respon
  Narcís 01/05/2021 1:32 pm
  Verament l' autora no ha estat de llei, ço és, ' mirada llarga ', diu ?, més mirada llarga del que procura/ intenta fer JxC ensems amb el suport de CxR , quina ? Potser sí que no queda més remei que d' altres eleccions ( perquè allò que no pot ser n' és seguir ' jugant ' amb estat que només cerca en exclusiva el mal català àdhuc estant trepitjats fora mida ! ) ! PD : Catalunya necessita " pro Catalunya " com resta de regions de país veí botxí guaita per allò seu i . . sense ser seu que sí nostre !
  35
  34
  Respon
  Error 01/05/2021 11:19 am
  Junqueras va mal interpretar el resultat del 14F com un triomf de l'esquerra. Va pactar amb Cup i va suplicar a Comuns que fèien fàstics de tot i així vam perdre 30 dies tots plegats. ERC es presenten a dues investidures esperant que JxC s'avindria a tot el que volia la seva "esquerra"i faria de convidat de pedra (amb 32 escons!) i JxC els va dir que s'ho fessin sols amb l'esquerra que els agrada i ara ho mantenen, amb raó. Les decisions no les poden prendre els liders que només tenen contacte amb els seus incondicionals.
  162
  14
  Respon
  GROC 01/05/2021 11:01 am
  Sr. "Borinots i neules....." Ets capaç de donarme lliçons d'independentisme.? . Tu ets un pobra parasit manipulat pert la dreta catalana. Tens una igorancia politica descomunal . Els teus argumens son el insult , que diu molt de lo que ets. Saps molt de tapar les vergonyes del que votes
  37
  91
  Respon
   baldiret 01/05/2021 7:34 pm
   que dius que que?
   Ramon 01/05/2021 4:39 pm
   "Groc? Sí que n'he sentit parlar, sí. M'ha arribat que tracta el català igual que nosaltres Polònia" (Coronel Ehrhardt).
  Errar la ruta 01/05/2021 10:25 am
  Junqueras va mal interpretar el resultat del 14F com un triomf de l'esquerra. Va pactar amb Cup i va suplicar a Comuns que fèien fàstics de tot i així vam perdre 30 dies tots plegats. ERC es presenten a dues investidures esperant que JxC s'avindria a tot i faria de convidat de pedra (amb 32 escons!) i JxC els va dir que s'ho fessin sols amb l'esquerra que els agrada i ara ho mantenen, amb raó.
  84
  29
  Respon
  Girona 01/05/2021 9:35 am
  Sra. Aguilera, el que vostè en diu "mirada llarga" jo en dic renunciar a tot allò que hem defensat els últims anys. Ja prou d' etiquetar un partit pel nom o per coses que ha defensat en el passat. De jove, havia votat el PSC, però era quan defensava el dret a l'autodeterminació dels pobles. Actualment, el PSOE i el PSC són un cau de corrupció capaços de qualsevol acció pròpia de la màfia perbtal d'enriquir-se. ERC que hi pacta està acceptant que les persones ferides l' 1 O no signifiquen res i que el que interessa és desplaçar a Junts per tal de col.locar els seus a la menjadora. Els "junters" s'han desprès del pdecat i actualment els votem molts que ens considerem d'esquerres de tota la vida. Pel que fa els comuns, algú sap de què han treballat Colau o Coscubiela o Albiach abans d'entrar a la política? Jo els hi diré: de res. Quatre dies fent feines d'adolescents i a viure del cuento tota la vida. Pactant amb el PSOE dels gal i la repressió actual i recolzant un rei corrupte que s'ha enriquit amb comissions del petroli que em pagat entre tots i ha endarrerit la transició a l'energia renovable. Podríem passar hores amb més exemples, però no és el mitjà adequat. Que cadascú busqui. Prou pactes vergonyosos, mentides a la població, punyalades al parlament, programes electorals enganyosos, dobles discursos a Madrid i a Catalunya, prou trampes com la taula de diàleg, prou llençar 10 anys de lluita popular, prou donar suport a qui ens està vexant. Que raji la veritat o que se'n vagin tots a la merda perquè no ens mereixem passar la vida treballant com burros per mantenir ineptes que no volen canviar res, excepte el seu propi compte corrent. La politica ha de canviar de veritat. Li sembla una mirada prou llarga, sra. Aguilera?
  204
  70
  Respon
   baldiret 01/05/2021 7:37 pm
   Aguilera & Sallés canten "El duo de la Africana"
   Ramon 01/05/2021 4:31 pm
   Si votaves el PSC quan defensava el dret a l'autodeterminació, només vas votar-lo una vegada.
  Borinots i neules pel ferrovial Junqueras d'españa.una burra 01/05/2021 9:35 am
  Qui vota erc es independentista? NO , es montillista, esferrovial, es junqueras, es españa, es rufian la chacha de Sanchez
  114
  32
  Respon
   Fins als nassos de juntsxlapasta 01/05/2021 4:55 pm
   Ho diu un dels q votava Pujol. Torneu els calers del palau lladres
   17
   67
   Respon
    Ramon 01/05/2021 8:19 pm
    Cap vot honora més qualsevol català del darrer mig segle que el vot a Jordi Pujol.
     Ona 02/05/2021 12:00 am
     Doncs si, si enlloc de Pujol hagués governat esquerra avui ni hi hauria llengua catalana ni hi hauria Palau ni escola ni castells ni tindriem país ni nom.
    baldiret 01/05/2021 7:34 pm
    comorrrrr?
  Pèrdua de temps? 01/05/2021 8:32 am
  La causa del retard és que Junqueras va canviar la lectura del resultat i va prioritzar que havien guanyat les esquerres (això és el que volia provocar el Psoe-Illa.). Llavors Erc va passar 1 més comprometent-se amb la CUP i suplicant als Comuns, i aquests fent fàstics a JxC . Ara, a darrera hora pressionen Jxcat i esperen que s'avingui a tot. Es van presentar dues vegades sense haver acordat res amb JxC? Els volien de convidat de pedra i, a més, controlats per la Cup? Francament...
  116
  1
  Respon
  ernst 30/04/2021 11:38 pm
  Companys no va ser l'unic Ministro del Gobierno español d'Esquerra Republicana de Catalunya, en var haver set o huit
  fotli 30/04/2021 10:23 pm
  De normal segueixo els teus escrits amb delit i els trobo molt encertats, avui, crec que la sigla que els hi perilla no es pas l'E, sinó la C, que ells mateixos amaguen, i per què únicament demanes mirada llarga i generositat a una de les parts?
  201
  148
  Respon
  fat boy 30/04/2021 8:52 pm
  Be, que el Partido "Socialista Obrero" Espanol estiqui en condicions de repartir carnets d'esquerranisme suposo que es un "xist". Que erc tingui el fetge de pactar amb el Ladilla, vist el que fan, amb la direccio a la preso i sabent el que els va passar despres de dos tripartits ja es de ciencia ficcio.. Es pot ser ruc pero, excecpte les salsitxes que en tenen dos, tot te un limit.
  134
  2
  Respon
   Fins als nassos de juntsxlapasta 01/05/2021 4:56 pm
   Pactar com fa juntsxlapasta amb el pzo€ a la DIBA, veig q ho trobes la mar de bé. Torneu la pasta del palau lladres
    capitao lampiao 01/05/2021 5:33 pm
    Que et passa?, que ja tens signada la hipoteca?.
    fat boy 01/05/2021 5:30 pm
    Com diuen els anglesos, estas bordant l'arbre equivocat.
   Ramon 01/05/2021 12:46 pm
   Tens raó amb les cometes. El PSOE ja en té ben poc, d'"obrero". Els obrers cada cop més voten Vox.
   25
   10
   Respon

Nou comentari