“Màfia”, “colpisme”, “cadires”, “estòmacs agraïts”, “camàndules antidemocràtiques”, “delinqüents”, “odi”, “confrontació”, “divisió”, “lliberticides”, “segrestadors”, “farsants” o “fomentadors dels okupes o dels narcopisos”. Aquest és només un petit llistat de les paraules més utilitzades per Ignacio Garriga, líder de Vox a Catalunya, al debat d’investidura del president Pere Aragonès.

És només la superfície d’un discurs amb una força dialèctica brutal. De fet, són els mateixos termes -si fa o no fa- que entonaven els diputats de Ciutadans. Però Carlos Carrizosa, menjat pel personatge, s’ha transformat en una mena de ninot d’argumentari que fins i tot frega l’autoparòdia.

Però Garriga i els seus saben bé el que fan, molt bé. Només cal veure com formulen les més de tres-centes preguntes escrites al Govern que han entrat al Parlament. A les conselleries hi ha reunions denses sobre com s’han de constestar i amb quin criteri donar la informació. Veuen a venir la tempesta i dubten sobre com protegir-se de l’aiguat.

Vox té una enorme palanca per crèixer en un Parlament viciat de la retòrica de les subordinades, d’estranys conceptes com “capteniment” o “no gens menys” i de resolucions escrites a pedaços sotmeses a la lliure interpretació. És obligació de les forces rigoroses i democràtiques preparar la defensa i l’atac contra aquesta estratègia. Un repte perquè fins ara controlar aquest tipus d’ofensiva ha costat sang, suor i llàgrimes, i com un monstre de set caps, reapareix al cap del temps.

En el cas de Vox, a més, s’afegeix un problema que li atorga una diferència substancial amb la resta d’Europa Occidental. Sembla ser que és una formació sistèmica. És a dir, que té complicitats en les estructures de poder de l’administració de l’Estat. La seva facilitat d’entrar als tribunals, la comoditat amb la que es belluga entre representants de cossos i forces de seguretat de l’Estat o l’empatia que desperta amb PP o Ciutadans és una diferència substancial, un valor afegit que li permet brandar la lawfare com una amenaça real per emmanillar la política i els polítics.

Si amb tot això no n’hi ha prou, la darrera part del seu discurs encara és més inquietant, amb una deslegitimació no només de les institucions sinó de les persones que les ocupen -el pas previ a la deshumanització- amb un recurs literari que emula Dante: “Cataluña no merece políticos como ustedes. Los catalanes no necesitan ni al señor Aragonès ni al resto de su gobierno, porque Cataluña es mucho más que todos ustedes. Abandonen toda esperanza, abandonen toda esperanza y sepan que con Vox el circo separatista en el que han convertido esta cámara se haterminado, por Cataluña, por España y por todos los catalanes”. S’acaba el temps.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 23, 2021 | 06:49
    Veterà antifranquista. maig 23, 2021 | 06:49
    I els nostres inestimables polítics encara barallant-se entre ells....... Jo he perdut tota esperança; amb gent així no es pot anar enlloc. Bé, si: a la desaparició com a Poble.
  2. Icona del comentari de: allò que els faci més mal a maig 23, 2021 | 08:39
    allò que els faci més mal maig 23, 2021 | 08:39
    Potser es tan senzill com seguir l'esquema contra un troll d'internet, mai donar-li de menjar, cercar el seu punt feble (el que li fa més mal de debò, no dir-los fatxes o antidemocràtics, sinó limitar-se a dir-los per exemple paiasos, si s'escau, o a repetir que menteixen. No calen llargues explicacions de mestra d'escola)
    • Icona del comentari de: Res a maig 23, 2021 | 09:42
      Res maig 23, 2021 | 09:42
      No s'ha sobreentendre res. I contestar amb mínims. Igual, no parlen en la nostra llengua...
  3. Icona del comentari de: Narcís a maig 23, 2021 | 10:10
    Narcís maig 23, 2021 | 10:10
    Mentre amb la misèria que hi ha . . la delinqüència que hi ha .. el teatre de bonhomia vers furtius que hi ha .. el paperot/ presa de pèl d' humanitarisme que hi ha .. l' explotació laboral que hi ha .. . . . . . . ningú ho parli clar i català fins resoldre-ho . . . partits com aquests creixeran fora mida ( malgrat tampoc farien res àdhuc permetent el mateix ! ) ! PD : en l' endemig, amb falsos esquerrans o baliga-balaga .. els catalans que cerquen vida d' ordre o treball, salut i viure .. deixats a la intempèrie , intempèrie social, laboral, econòmica i catalanòfoba !
  4. Icona del comentari de: Ricard a maig 23, 2021 | 10:24
    Ricard maig 23, 2021 | 10:24
    No hi veig el problema, perquè els electors no són idiotes. Si és cert que l'estat dels castellans són el seu fidel aliat colonitzador. Però l'estat dels racistes anticatalans sempre actuarà contra els catalans, amb escolanets o sense. Com dir un indigne exdiputat: si no tenim por els racistes annecionistes no tenen res a fer.
  5. Icona del comentari de: Estrijol a maig 23, 2021 | 18:33
    Estrijol maig 23, 2021 | 18:33
    Això no és Madrid. Els catalans composem una nació de ciutadans lliures que va "aprobar" totes les revolucions quan tocaba. I no un poble de vassalls amb totes les revolucions pendents (fins i tot la burgesa!!!) com ho és el castellà. Així que els de VOX ja poden anar venint, que aquí els esperem.
  6. Icona del comentari de: Bon article Quico! a maig 23, 2021 | 18:52
    Bon article Quico! maig 23, 2021 | 18:52
    Pren nota, Doctor StrangeMindundi, de com es fa...
  7. Icona del comentari de: Al otro lado de la frontera a maig 23, 2021 | 20:03
    Al otro lado de la frontera maig 23, 2021 | 20:03
    "No hay mayor desprecio, que no hacer aprecio".
  8. Icona del comentari de: Al otro lado de la frontera a maig 23, 2021 | 20:03
    Al otro lado de la frontera maig 23, 2021 | 20:03
    "No hay mayor desprecio, que no hacer aprecio".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa