Pobra, dissortada llengua, que està en mans dels polítics elegits –acceptem-ho– per ocupar els 135 escons del Parlament de Catalunya. Una part d’aquests 135 diputats hi estan obertament en contra. La voldrien anorreada, i han convertit en acte polític el fet de no fer-la servir a la cambra, fins i tot alguns que la tenen com a llengua materna. No suporten que hagi entrat en espais oficials, celebren que vagi reculant al carrer i utilitzen aquesta reculada com a argument per intentar reduir-la també en espais públics, especialment un de cabdal com és l’escola.

Però el pitjor per a la llengua no són aquests enemics declarats, sinó els que diuen que la defensen. És part del seu programa polític. I aquí s’acaba la defensa. Després només queda una lluita pel poder, un poder minso, gairebé inexistent. Es barallen per les molles i estan fent miques el pa. Mentre el TSJC, i els pares i entitats unionistes es mantenen en el seu camí sense desviar-se ni un mil·límetre, cinc partits que diuen que volen preservar la immersió lingüística –que cadascú entén a la seva manera– estan exhibint les seves maniobres per intentar guanyar la batalla que tenen entre ells i que no té res a veure amb la llengua.

“Això no va de percentatges”, repeteixen alguns com a argument contra la sentència del 25% de castellà a pocs dies de ser executada. Del que no va això és de llengua, sinó de càlcul partidista: el PSC i els comuns volen trencar el bloc del 52% –deuen ser els únics que encara el veuen sencer– , ERC vol fer passar Junts per l’adreçador i Junts vol que ERC rebutgi el PSC o deixar-la sola amb els socialistes i els comuns. La CUP s’ho mira i veu com intenten ficar-la en l’embolic però tampoc troba la sortida. Encara no sabem com s’acabarà el sainet, però la batalla de la immersió, del model d’escola en català, està perduda.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 19, 2022 | 23:50
    Luisnomeacuerdo maig 19, 2022 | 23:50
    Chati que sepas que lo próximo será el 50% de castellano, lo que ocu en tractoria es de traca, hay que bajar los humos a los fascistas independentistas por las bravas o por las bravas, es el único lenguaje que conocéis.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 20, 2022 | 14:02
      Anònim maig 20, 2022 | 14:02
      El pròxim serà fer fora els putañols morts de gana xarnegos de casa nostra, prepara't anem a per vosaltres..
  2. Icona del comentari de: Ella a maig 20, 2022 | 04:54
    Ella maig 20, 2022 | 04:54
    Com pot ser que una minoria s'imposi a una majoria escollida pel poble. De que ens serveix el 52%? La democràcia? Votar? El Poder Legislatiu?
    • Icona del comentari de: gatemprenyat a maig 20, 2022 | 10:18
      gatemprenyat maig 20, 2022 | 10:18
      Som un país ocupat. Fins que no fem fora els colonitzadors no hi ha sortida.
    • Icona del comentari de: Realitat a maig 20, 2022 | 10:50
      Realitat maig 20, 2022 | 10:50
      A veure, tu contes un 52% pero obvies que NOMES es a Catalunya i Catalunya ara mateix forma part d'espanya, llavors aquest 52% no arriva ni a un 10%, a espanya també es fan lleis, etc. que moltes vegades van per sobre de les catalanes. O sigui hi ha democracia, es respecta la decisio de la majoria, pero de la majoria d'espanyols (inclosos catalans) no nomes de la majoria de catalans. Res mes. Sembla mentida que s'agi d'explicar això!
      • Icona del comentari de: Ella a maig 20, 2022 | 15:56
        Ella maig 20, 2022 | 15:56
        Si tant et cansa, a mi no m'has d'explicar res. Són preguntes retoriques. I jo ja no conto amb el 52%, són els politics que ens demanen les majories o no t'enrecordes en Junqueras dient que "..hem de ser el 50%" o "..doneu-me 68 diputats i proclamo la independència" Bé ja ho tenim tot això. I un Parlament en majoria, a corre cuita a fer un decret llei per protegir la immersió, que ens deien estava blindada, i que tots sabem el Tribunal Constitucional suspendrà. Hi torno de que ens serveix el 52%? La democràcia? Votar? El Poder Legislatiu? si un grapat de togats pot més que la majoria legislativa. I Espanya és una democràcia defectuosa ( amb adjectiu ).
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 20, 2022 | 18:45
          Pere Llimonera i Citronell maig 20, 2022 | 18:45
          Ese 52% es Pírrico... Con mas de 1,5 Millones de votos "MEN0s" que en las anteriores Elecciones Autonómicas Regionales... O sea, que en Realidad lo que pasa es que la gente ha votado a los Separatas Suprematas mucho menos que antes; y que los que N0 se interesan por Fantasías ni Ficciones, simplemente no votaron (como tampoco lo hicieron en el Botifarrendum 1-O)... Es lo que tiene creerse fabulas, ficciones e inventos varios y tratar de aplicarlos con un insuficiente respaldo electoral y de votos real como hacen los independencieros de patrias inventadas pan-catalanistas, o mas en concreto este 'Govern' de media chicha de "Esquerra Republicana i de les JONS" que tiene menos apoyo de lo que ellos aparentan y menos aun de lo que se creen, cuando ademas de Fantasiosos y pueriles no cuentan mas que con un respaldo electoral escaso de 10% y pico del voto Total de todos los Catalanes con derecho al mismo, pero sobre-valorado por el garantismo democrático de voto de la nación española (votaron en 2021 en las Elecciones Regionales Autonómicas de Catalunya 2.874.610 -mucho menos que en las nacionales- por 4.392.891 en las elecciones de 2017, o sea 1.518.281 MeNos; con ¡un 2,27% de V0T0s Blancos y Nulos!; y de este porcentaje de sólo 53% que votó, sólo votó a los Partidos Separatas suprematas del Arco Parlamentario, sólo un 51% y pico, con lo que tenemos que "SóLo el 26% de Votos ReaLes de los Catalanes con derecho a voto, VoTó" a los Partidos IndePendencieros de patrias inventadas que AHORA Gobiernan y solo del 10% y pico de todos los Catalanes votó a ERC; y estos se ARRoGaN, sorprendentemente y de manera harto AnTi-DeMoCRaTiCa, el Derecho de seguir dando la BRaSa con sus Fantasías y obcecaciones Secesionistas, de N0 Gobernar y de 'MaLBaRaTar' fondos a mansalva en gastos inútiles y ficciones suyas, en vez de ocuparse de los PRoBLeMas ReaLes y en contra de la GRaN MaYoRía del Voto de los Catalanes, a los que parece que N0 les interesan chorradas Autonomistas ni IndePendencieras... Un poco de decencia y seriedad, por favor, que hace falta un cambio de mentalidad y de actitud urgente en Catalunya que conduzca de una vez a un verdadero espíritu y cultura Democráticos... Apa, Bon dia!
  3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 20, 2022 | 07:31
    Veterà antifranquista. maig 20, 2022 | 07:31
    A Ella: Benvolguda, aixó què ens està passant amb la nostra llengua és, ni més ni menys què el què el Poble de Catalunya va acceptar per amplíssima majoria. Acceptar que català i castellà estiguessin en pla d'igualtat representava la condemna a mort del català. Ara s'està executant la condemna.
    • Icona del comentari de: Ella a maig 20, 2022 | 16:13
      Ella maig 20, 2022 | 16:13
      Aceptant-ho i sense aceptar, mira el llistat de la "Cronologia de la repressió del català" al viquipedia fa venir calfreds. Encara no han tingut ni temps d'afagir les ultimes imposicions. Ara tenim el Govern col.laborant-hi.
  4. Icona del comentari de: Abstencionista. a maig 20, 2022 | 08:12
    Abstencionista. maig 20, 2022 | 08:12
    No serveixen de res, Ella. Ni el poder legislatiu ni votar, ni la democràcia, ni l'hipotètic 52 %. Mana qui mana i prou.
  5. Icona del comentari de: Narcís a maig 20, 2022 | 11:35
    Narcís maig 20, 2022 | 11:35
    A sobre que el català hi és/ era perquè tothom es pogués sentir amb les mateixes eines laborals, professionals i , allò més important, part de la societat, de la convivència, a ca nostra amb tot allò que implica . . . són en contra d' aquest ensenyament ( i això que poc sinó res es nota haver existit la" immersió ! ) ? PD : si això no n' és ' etnocidi cultural ' o cercar l' exterminació del poble català, l' exterminació deliberada de nostra cultura, cultura d' aquesta terra i, tot sigui dit, d' una " gran llengua " .. què és i quin nom tenen qui així actua ?
  6. Icona del comentari de: Anònim a maig 20, 2022 | 14:07
    Anònim maig 20, 2022 | 14:07
    Acabaran amb la llengua catalana com va fer Franco, i que va aconseguir? Res, que es van donar compte que qui més perdia eren ells. No oblideu que són els mateixos que encara busquen les urnes tot i tenir pegasus i tot el que us pogueu imaginar. Són uns incompetents covards i cagats de por aquests putañols. El català el defensarem nosaltres a casa, com sempre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa