La negociació dels pressupostos de la Generalitat amb els comuns, encapçalada personalment pel president de la Generalitat, pot acabar portant a un acord a quatre bandes. Encara pot ser que la CUP acabi participant-hi, i el resultat s’acostaria molt a la “via àmplia” que anhelava Pere Aragonès per a la seva investidura. De fet, va ser un concepte molt repetit durant la campanya electoral d’ERC i no feia cap gràcia a Junts.

El conseller d’Economia, Jaume Giró –nomenat a proposta de Junts–, s’ha entestat fins a última hora a negociar els pressupostos amb la CUP –malgrat l’oferta insistent del PSC i les insinuacions dels comuns– amb un objectiu: no trencar el 52% de l’independentisme al Parlament. A més, uns comptes avalats per Junts, la CUP i ERC tindrien prou equilibri ens els aspectes socials i econòmics per donar-los centralitat. Era la jugada perfecte si hagués estat possible. Però, ara mateix, tot indica que aquesta opció està descartada. Els comuns no deixaran perdre aquesta oportunitat de fer lluir la seva bandera i a Aragonès ja li està bé. I si la CUP finalment s’hi apunta, encara li estarà millor.

Des del punt de vista estrictament pressupostari, un acord ampli és una bona notícia. La qüestió és quin missatge s’està volent transmetre. De la mateixa manera que Giró volia preservar el relat del 52%, el PSC vol és trencar-lo com sigui, i els comuns volen demostrar que la unitat estratègica de l’independentisme és inviable, cosa que de moment sembla un diagnòstic bastant encertat.

El cas és com es comparteix el mandat electoral de treballar per l’autodeterminació amb un partit que té altres objectius, per molt que hi hagi moltes lluites compartides en altres àmbits. No és que l’independentisme no vulgui comptar amb els comuns, són ells els que ni tan sols volen ser en la lluita pel dret a decidir, que només pot significar un referèndum. Diuen que és impossible i que “la gent ja no està per tonteries”, en paraules de Colau. Una renúncia clara que, combinada amb el seu actual objectiu, que és portar Yolanda Díaz a la Moncloa, els aparta totalment de la ruta del que havia de ser aquesta legislatura. Però si la legislatura va com va i el 52% no passa del relat –a vegades, ni tan sols hi arriba–, la culpa no és d’Ada Colau i Jéssica Albiach.

Comentaris

  teix Novembre 18, 2021 | 20:08
  Pregunto, són uns bons pressupostos? -Sembla que sí. En sortirà beneficiada la societat catalana, tota ella, més enllà del partit polític de la seva preferència? Sembla que sí. Doncs a mi, ja m’està bé. Els independentistes, ja en parlarem després, així, en primera persona del plural
   Somatent Novembre 19, 2021 | 09:00
   El problema és que hi havia acords entre CUP i ERC que ERC s'està passant pel forro dels collons. Doncs no, el dolents no son la CUP...
  Gonzalo Novembre 18, 2021 | 20:35
  Señora, es que es verdad. La gente ya no está para tonterias. Game over. Se acabó. Y punto pelota. Lo que toca ahora es devolver a la región catalana al lugar de donde nunca tuvo que salir. Tiene que volver a ser el motor de España. El orgullo de la nación. Un territorio tolerante e integrador. Confío que aún estamos a tiempo de volver a la buena senda.
  Nivellàs Novembre 18, 2021 | 21:36
  La jugada no era perfecte. Era, si de cas, perfecta. Uf, quin nivell.
  Josep C. Novembre 18, 2021 | 23:09
  Amb el reguitzell de problemes que ens cauran a sobre com per estar referèndum si referèndum no. Que aprovin els pressupostos i posem-nos les piles que hi ha molta gent que ho està passant molt malament.
  Prendreu mal, erc, prendreu mal. Novembre 19, 2021 | 09:06
  LA POR fa correr a ERC, però amb el que esteu fent, no us servirâ de res. La música del peix al cove ja la tocaven els de can Pujol i esteu demostrant que el peix està ben podrit i fa una pudor que estomaca.
  Donec Perficiam Novembre 19, 2021 | 10:34
  És absolutament necessari aprobar aquests pressupostos i que la gent vegi que el Parlament treballa i fa coses per el poble (que els va votar) d'una piiiip vegada. És absolutament necessari també que la Cup els aprobi, formant part del 52% de majoria indepe, doncs així ho va votar la gent perque VOLEM que treballin UNITS (hòsti noi, no costa tant d'entendre!). És absolutament necessari que el Desgobierno de Caspaña vegi que ens possem d'acord i estem units contra PSOE i PSC, perque NO oblidem ni oblidarem MAI el 155 (un cop d'estat en tota regla contra Catalunya). És important també que es puguin fer pactes amb els Comuns i deixin de veure els partits independentistes com la pesta bubònica....És important i necessari marxar de Caspaña (però aixó sembla que ara no toca...).
   Donec pelcul Novembre 19, 2021 | 18:37
   Ets un coi de nen, els meus fills també diuen piip, i tenen 12 i 13 anys! De fet deus ser un adult amb la mentalitat d¡uns nens de 12 anys. El problema és que tu aniràs cap avall i ells milloraran! Uns un desperfecte de la humanitat.
  I Novembre 19, 2021 | 12:09
  Es de les comunes.
  "amb un objectiu: no trencar el 52% de l’independentisme al Parlament" Novembre 19, 2021 | 13:41
  No hi va haver mai un 52% d'independentistes al Parlament. Tot això és un despropòsit per: 1. Mentir amb això del 52% (el 48% i gràcies). 2. Governar amb dogmes nacionalistes i no amb les dades empíriques. Qui s'ha equivocat més en tot és ERC; la CUP ja ve equivocada de casa.
   Narcís Novembre 19, 2021 | 18:53
   A veure si te n' assabentes ja : - 48 uns i 44 altres sobre el total de 135 .. com 52 d' aquells i 48 d' aquests ! - en vots al Parlament .. els tres independentistes al voltant de dos-cents mil més que resta ! - pallissa en percentatge a les tres províncies en pro la independència i quasi a mitges a la de la capital ! i - àdhuc sumant percentatges de partits sense representació .. a la vora del 52% pro independència ! PD : així que deixa de donar la llauna .. ha estat, és, així i .. més que ho serà amb la catalanofòbia d' aquest estat ( si encara resten beneïts .. o, simplement, no estimen o no estimaran sa descendència ! ) !
  Narcís Novembre 19, 2021 | 15:51
  Els ' comuns ' no deixen de ser un PSOE .. tot amagant-se'n en ser ' menys dretans ! PD : si fos per ells .. Catalunya sempre seria una regió de país veí botxí àdhuc gens ni mica catalana !
   Doctor Strangelove Novembre 19, 2021 | 18:38
   Narcís amic, et puc passar el telèfon del meu psiquiatra, segur que t'ajudarà, car estàs molt malament. Doc.

Nou comentari