El govern espanyol ha destapat finalment les capsetes i s’ha vist que la boleta no hi era. Els trilers sempre guanyen. Sobretot si no tens cap eina per pressionar-los. Amb els pressupostos aprovats al Congrés, l’executiu de Pedro Sánchez ha aclarit que l’acord a què es va arribar amb ERC per a la llei audiovisual fixa quotes en català només per a les plataformes que tenen la seu a l’Estat espanyol, com ara Filmin i Movistar+. Al·leguen que és molt complex imposar una mesura d’aquesta mena a plataformes internacionals: ni Netflix, ni HBO, ni Amazon.

Si l’objectiu era tan impossible, és evident que no podia ser la base d’una negociació com la dels pressupostos. Ni per una part ni per l’altra. I, per descomptat, sobren els tuits i els anuncis triomfals sobre la salvació del futur del català. Mai sabrem fins a quin punt van enganyar uns i van dissimular els altres en un serial que ens ha tingut enganxats. Ara comença la segona temporada. Sense fer cap espòiler, es evident que serà bastant difícil que aquesta via arribi enlloc. Per molt que ERC recordi que l’acord era “de mínims” i que s’havia d’afinar. Encara que ara es posin durs i adverteixin que poden tombar els pressupostos en la votació del Senat.

Una vegada darrere l’altra, els governs del PSOE –els del PP ni tan sols es molesten a fer comèdia– atrapen partits i dirigents catalans a la seva teranyina. Zapatero ho va fer amb el posteriorment condemnat per independentista Artur Mas, quan l’aleshores líder de CiU estava a l’oposició. Així va aconseguir l’acceptació d’un Estatut –també de mínims– que el TC va acabar retallant encara més un cop votat pel poble. Ara és ERC la que està atrapada a la teranyina, amb un argument, el del diàleg, raonable però impossible si no es troba cap palanca perquè el govern espanyol vulgui negociar de debò. Ni Netflix, se’n traurà.

Comentaris

  Gonzalo Novembre 30, 2021 | 22:52
  Ondia....y que haréis ahora, sin Netflix en lengua folcklorica....vaya putada....
   Carnèades de Sants Desembre 01, 2021 | 10:35
   Fer mofa d'una llengua que no és la teva és una crua expressió, totalment rebutjable, d'un nacionalisme més que execrable. Si a més, la teva mofa es limita al català, el teu nacionalisme exaerable té una diagnosi: catalanofòbia. Després acuseu els independentistes de nacionalistes hiperventilats. Espero que el teu cervell et doni per veure - i, malauradament, tinc els meus dubtes - que la mateixa acusació val per a tu i els teus. La dificultat del debat rau en que, quan es tracta d'identitats polítiques, tothom és nacionalista en un grau o un altre. Aquells que ho neguen: o bé menteixen descaradament o bé abracen un ingenu universalisme voluntarista que, en la pràctica, només afavoreix els nacionalistes que tenen un estat darrera. La dificultat de donar una solució política al problema de les identitats és un problema polític real per al que no hi ha solucions satisfactòries amb ampli consens entre politòlegs i filòsofs de la política. La teva inacceptable reacció és una constatació d'aquest problema. De fet, que plataformes com Netflix no ofereixi els seus continguts en català sí que és un problema per a molts pares que no tenen més alternativa que posar continguts en castellà o anglès. És important en el segle XXI que els infants puguin enriquir el vocabulari de la seva llengua materna també amb continguts audiovisuals. Això, avui en dia, passa per les plataformes. És trist que la teva catalanofòbia ni tans sols et deixi veure això. Ara bé, malgrat la gran dificultat del problema de fons, res ens impedeix a veure amb cartesiana claredat que el teu nacionalisme és totalment inacceptable.
   Dani_Andreuenc Desembre 01, 2021 | 20:54
   D' atrapats a la teranyina res! Esquerra son simplement uns traïdors que han olorat poder i ja no el volen deixar anar. Dona igual si han d' aprovar presupostos a canvi de res. El cas es ser al poder. Ara mateix s' estàn venent Catalunya. Ni més ni menys! Son uns grandíssims....
  fat boy Novembre 30, 2021 | 23:38
  Entre els "acords de minims" i els "sis critics" ja ens han fotut fins i tot les calces.
  Anònim Novembre 30, 2021 | 23:50
  En que se diferencia la socialdemocracia del PSOE de la de ERC? Son la misma moneda.
  ERCal&Gal Novembre 30, 2021 | 23:53
  Ni comèdia, ni els pitjors mags mai vistos. Genocides trilers jugant amb la boleta catalana. Els del Gal tenen molts votants, veurem quants pel ERCal, i sabrem si Cat=Ñ.
  avia Desembre 01, 2021 | 07:14
  Aixo ja se sabia d'entrada MAI negociara l'estat español i mes si se li dona tot guanyat. El pitjor es que ERC ho sab i ho assumeix
  JordiP Desembre 01, 2021 | 11:14
  El PSOE ha aprés de l'Ajuntament de Barcelona com s'ha de fer per aplicar la seva medicina com un supositori. Ja l'Hereu organitzava una Associació de Veïns de la seva corda, formada per gent adicta, jubilats i alguns innocentons, àdhuc si ja n'existia una des de temps immemorial. Llavors negociava amb aquests l'obra, reforma, monument o el que fos. I, està clar, s'obtenia el SÍ per aclamació. Dos exemples: la Pza. Lesseps i el canvi de sentit de circulació Rep.Argentina-Pg.Sant Gervasi-Craywinckel. I sé de què parlo. Ara el PSOE negocia amb uns pardalets que estàn molt contents d'haver-se conegut i encara estàn més contents de la paga i de la nova parella que han caçat a Madrit. I els encolomen el que volen amb total tranquilitat i caradura perquè saben que l'única oposició que li faran serà purament nominal. I Catalunya? Bé, diuen, de Catalunya ja perlarem quan arribi el moment. O sigui: MAI!
  federalista Desembre 01, 2021 | 13:32
  home barroso millor que estar atrapats en la teranyina falsa i per babaus, de pruses de fireta aixo es una teranyina de veritat, mes gran encara que el multivers jajajaj i ademes falsa serem indepres serem indepres jajaja ja no us ho creieu ni els hiperventilats . entre els hiperventilats
  Tela Desembre 01, 2021 | 14:55
  Erc es deixa atrapar gustosa mentre el estado l'hi mantingui el suport. Quan el estado sen cansi, llavors sortirà tota la merda que acumulen.
  Georgiana Desembre 01, 2021 | 16:02
  També estem atrapats a la teranyina del 4art poder que hauria de fer periodisme investigatiu i exposar amb noms i dates qui, que es va parlar i on. Izquierda republicana de catalunya un altre enganyifa com el programa electoral i la taula del monòleg. Amb tants assessors (ja no dic polítics) cobrant de l'erari públic i (aquí, a l'altiplà i a Brussel·les) i cap s'en va adonar?
  Abans de negociar alguna cosa cal fer els deures Desembre 01, 2021 | 19:20
  Ara resulta que ningú no coneixia la legislació europea sobre el tema.
  Els trilers sempre guanyen. Desembre 01, 2021 | 19:43
  ¿Me lo dices o me lo cuentas? jajaja
  Mai sabrem fins a quin punt van enganyar uns i van dissimular els altres en un serial que ens ha tingut enganxats Desembre 01, 2021 | 19:44
  He tenido un Dejà vu...jojojo
  Ni Netflix, se’n traurà. Desembre 01, 2021 | 19:46
  Cuando un tonto coge la linde... aunque le cambies la linde de la indapandasia unilateral por el netflix y el tonto sigue...jojojo
  Narcís Desembre 01, 2021 | 20:40
  Però .. no diu sa constitució, tant ( falsament) constitucionalistes ells .. allò d " especial respeto y protección " a les altres llengües cooficials a dos respectius territoris ? PD :àdhuc perquè no defora, als seus, per ventura, sa llengua no ens l'hem d' empassar tant sí com no quan hauria de ser del tot voluntari ?
  Viqui Desembre 02, 2021 | 08:15
  Dons fem boicot a Netflix, hbo i Amazon, tan bo és el que fan? A mi no m'ho sembla. I sobretot, polítics de tota mena, menys mirar séries I més llegir i entendre el que pacteu. Qué passa? Que ús heu cregut allò de les barres i les terrasses de Madrid? A veure, el vostre sou qui el paga? Netflix, Ayuso o els ciutadans que ús voten?
  federalista Desembre 02, 2021 | 17:03
  hahahahah 4 palurdos estelados e hiperventilats que caben tots en un trolebus i no molt gran, fent boicot a una multinacional com netflix o amazon un paio que es el mes ric del mon amb mes de 100000 mil millions de patrimoni, cent vegades mes que tots el hiperventilts del trolebus hahaha m'agradaria molt veure-ho , a la tal viqui aqust boicot hahahaha si es que no sou mes rucs perque no us entreneu.

Nou comentari