El ple aprova un pla de residus on el ciutadà pagarà pel que genera

El porta a porta s'ha demostrat vàlid en municipis on predominen les urbanitzacions i la baixa densitat de població

Carles Caballero al ple
Carles Caballero al ple | J. M.O.

El ple municipal ha fet l'aprovació inicial del Pla de prevenció i gestió de residus municipals de Terrassa 2018-2030, amb vots a favor de tots els partits, a excepció de Cs, que s'ha abstingut.  Es projecta tota una revolució. És un full de ruta. L'ha defensat el regidor d'ERC Carles Caballero. El document no és cap novetat però que revisa i recull les noves directius catalanes i europees. L'objectiu és reduir la generació de residus un 10 per cent i arribar al 60 per cent de recollida selectiva.

Es projecta un sistema de sistemes. La càrrega lateral es completarà amb porta a porta i contenidors soterrats, en funció dels estudis per cada zona. El porta a porta s'ha demostrat vàlid en municipis on predominen les urbanitzacions i la baixa densitat de població. A Terrassa es farà una prova pilot a Vista Alegre l'any vinent, i Can Gonteres sembla que podria ser un bon lloc per implantar-ho. La càrrega lateral continuarà creixent, però no serveix per a llocs estrets. I la recollida neumàtica s'albira per a polígons de nova creació, fora de la trama urbana.

El regidor Carles Caballero va reblar en la presentació del pla la importància de saber què aboquem i en quina quantitat. En aquest senti, pensa que s'ha d'avançar vers un model on cada persona pagui exactament pel que genera. La idea és impulsar la corresponsabilitat i fer créixer la recollida selectiva. Ha recordat que cada contenidor verd li costa a la ciutadania uns 100 euros, mentre que els altres  no costen diners i sí que aporten ingressos. També es planteja acabar o minimitzat l'incivisme, i les sancions jugaran un paper fonamental.

Són un total de 50 accions:14 de prevenció; 22 per fer créixer la recollida selectiva; 11 que incideixen directament sobre l'administració, i tres per disminuir l'impacte ambiental. La inversió prevista és de 21 milions d'euros.

Miquel Sàmper, de Junts per Terrassa, ha dit que votarien sí, tot i fer-li algunes crítiques, entre elles considerar que el pla s'ha emprat de manera partidista. 

Javi González, de Cs, ha reconegut que calia el pla, però que el treball ja s'havia fet en part en l'anterior mandat. El líder taronja ha manifestat que hi ha punts en què no estan prou d'acord i que per aquesta raó s'abstindrien. "L'quip de govern ha fet moltes promeses i no les compleix". "No posarem pals a les rodes a un bon pla".

Marc Armengol, del PSC, ha afirmat que és un bon pla, desenvolupat amb el govern del PSC. "És bo i necessari. Tenim un problema amb els residus a Terrassa". "Més sanció i més inspecció és el camí".

Caballero ha reconegut que el pla s'havia gestat en l'anterior mandat. "No em cauen els anells". "Tot i que sempre tindren l'honrosa excepció de Cs, i no s'aprovarà per unanimitat".

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la desescalada a Terrassa i voltants? i sobre totes les activitats de Nadal? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari