El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UE intenta mantenir la Xina lluny de Putin

La Unió Europea intenta mantenir la Xina lluny de Vladímir Putin per no complicar encara més la guerra a Ucraïna. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, es reuneixen aquest divendres per videoconferència amb el president xinès, Xi Jinping, per tractar l’evolució del conflicte i demanar a Pequín que no enviï material militar a Rússia ni ajudi el Kremlin a trobar maneres per saltar-se les sancions internacionals.

Tot i que Brussel·les no té proves que la Xina hagi subministrat ajuda militar a Rússia durant la guerra a Ucraïna, els dirigents europeus demanaran “garanties” a Pequín per assegurar-se que el gegant asiàtic “no ajudar a saltar-se les sancions ni contribueix a prolongar la guerra”, expliquen a Europa Press fonts europees. La Unió Europea espera que Pequín passi d’una “neutralitat passiva a una neutralitat activa” i reclamen a Xi Jinping que s’impliqui més per intentar frenar l’ofensiva russa.

Relacions comercials fortes

Fins ara Brussel·les ha evitat parlar de possibles represàlies si la Xina donés suport a Rússia, però fonts diplomàtiques europees asseguren que durant la reunió es posaran sobre la taula les relacions comercials amb el país asiàtic per dissuadir Pequín de qualsevol temptació d’ajudar Moscou. “L’escalada [del conflicte] no interessa ningú”, diuen les mateixes fonts. “Tenim molts interessos comuns i part del miracle econòmic de la Xina es basa en la seva relació comercial amb la UE”.

Les relacions entre la UE i la Xina estan una mica tibants després que a principis del 2021 Brussel·les imposés sancions contra funcionaris xinesos per la violació de drets humans contra la minoria uigur, les primeres des de la crisi de Tiananmen del 1989 i que van provocar un xoc diplomàtic important. Amb la reunió d’aquest divendres, la UE espera reconduir les relacions i buscar nous acords per equilibrar les relacions comercials, tot i que Brussel·les no renuncia a continuar parlant de drets humans o de Hong Kong.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa