El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’alerta per un possible atac nuclear a Ucraïna fa créixer la tensió
  • CA

El president de França, Emmanuel Macron, ha expressat aquest dilluns la seva “preocupació” per l’amenaça que representa la presència de forces russes en la central atòmica de Zaporíjia, escenari del que el mandatari d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, considera “terrorisme nuclear”. Tots dos dirigents han mantingut una conversa telefònica en la qual Zelenski ha informat el seu homòleg de “la situació en el front” de combat, la qual cosa inclou a la citada central, segons ha explicat ell mateix en el seu compte de Twitter.

Macron, per part seva, ha advertit del risc que la “presència” i les “accions” de les tropes russes representen per a la seguretat de les instal·lacions nuclears i ha reclamat la seva retirada, segons un comunicat de l’Elisi. Així mateix, ha donat suport a l’enviament “com més aviat millor” d’una missió de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA).

Macron la nit electoral / EP

Els dos presidents han parlat dels acords per a exportar cereals des d’Ucraïna, un aspecte que Macron considera “indispensable” per a garantir la seguretat alimentària mundial. Tots dos han aplaudit la sortida aquest dilluns d’un primer vaixell de l’ONU, mentre que Macron ha recolzat els esforços europeus per a buscar altres vies fluvials i terrestres d’exportació. Zelenski ha aprofitat el contacte per a agrair l’ajuda militar “tangible” brindada per França i reclamar més mesures. “Hem d’incrementar les sancions contra Rússia”, ha afegit, sense entrar en més detalls però amb la petició a la UE per a vetar els visats de turistes russos com a teló de fons.

Por europea a un atac nuclear

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ja va advertir que un atac a la central nuclear de la ciutat ucraïnesa de Zaporíjia seria una mica “suïcida”, i per això ha instat la part a que cessin els atacs. Preguntat per les accions que podrien prendre l’ONU i l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) en relació amb la possibilitat que la central nuclear de Zaporíjia sigui atacada, Guterres va advertir del perill que suposaria, i va demanar que deixessin “exercir els seus competències” a l’OIEA.

Més notícies
Vladimir Putin el 24 de febrer del 2022 / EP
Europa es planteja prohibir l’entrada de russos per la invasió a Ucraïna
Notícia: Europa es planteja prohibir l’entrada de russos per la invasió a Ucraïna
Comparteix
Diversos països pressionen Brusel·les perquè apliqui aquesta mesura contra el Kremlin
Fundació SSG col·labora amb el sisè comboi solidari de suport a Ucraïna / Servimedia
Fundació SSG col·labora amb el sisè comboi solidari de suport a Ucraïna
Notícia: Fundació SSG col·labora amb el sisè comboi solidari de suport a Ucraïna
Comparteix
La iniciativa ha estat impulsada per l'Associació de Voluntaris de CaixaBank, Missatgers de la Pau i la Fundació Convent de Santa Clara
Columna de fum després de l'impacte d'un coet rus
Ucraïna denuncia l’impacte d’almenys dos míssils russos al port d’Odessa
Notícia: Ucraïna denuncia l’impacte d’almenys dos míssils russos al port d’Odessa
Comparteix
Kiív afirma que "els míssils russos són com una escopinada de Putin a la cara de Guterres i Erdogan"
Ucraïna i Rússia signen un acord per desbloquejar les exportacions de cereals
Notícia: Ucraïna i Rússia signen un acord per desbloquejar les exportacions de cereals
Comparteix
Després de dos mesos de mediació amb l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i Turquia, ambdós països han arribat finalment a una entesa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Putus capitalistes dements. a agost 16, 2022 | 18:12
    Putus capitalistes dements. agost 16, 2022 | 18:12
    Aixó passa quant li dones armes precises a un nazi dement com aquest del Zelenski.
  2. Icona del comentari de: Jordi Tell a agost 16, 2022 | 18:31
    Jordi Tell agost 16, 2022 | 18:31
    Particularment, em quedo més tranquil sabent que la central està en mans russes que en mans d'Ucraïna o dels aliats de la OTAN. Davant una notícia com aquesta, seria d'esperar que els periodistes recabéssiu informació del bàndol rus i la donéssiu també. Estic cansat d'escoltar només notícies -que ja s'han demostrat esbiaixades en moltes ocasions - del bàndol OTAN i segueixo sense explicar-me per què Russia Today i Sputnik segueixen vetats. Pot ser també expliquen mentides, però al menys podríem escollir a qui ens creiem. Dit això, deixo de seguir-vos al canal de Telegram, éreu l'únic canal de notícies que seguia (bé, i RT també, encara que els seus missatges estan vetats). Salut.
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 16, 2022 | 18:41
    Doctor Strangelove agost 16, 2022 | 18:41
    Central atòmica? Això deu ser com una central nuclear, però a lo grande, oi? :) Doc.
  4. Icona del comentari de: Anònim a agost 16, 2022 | 23:20
    Anònim agost 16, 2022 | 23:20
    Zelensky actua d'una forma que em fa recordar una frase del que havia de ser successor de Franco, l'almirall Carrero Blanco. Va dir (en castellà, naturalment): "Abans de caure sota la dictadura dels sense patria i sense Déu, prefereixo l'holocaust nuclear" -referint-se als russos, és clar-. Després, l'home va tenir un final més domèstic i molt menys multitudinari, però estic segur que deia el que pensava i hagués triat el que deia si n'hagués tingut ocasió
  5. Icona del comentari de: Deu mos en guard a agost 17, 2022 | 13:08
    Deu mos en guard agost 17, 2022 | 13:08
    O marxen els russos o fem volar la central nuclear, i no serà culpa nostra. Necessitem més diners. Ho heu entès? (Estem en mans de psicòpates.)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa