El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ucraïna reclama un alto el foc mentre els atacs russos s’acosten a l’OTAN
  • CA

Els equips de negociadors d’Ucraïna i Rússia reprenen les converses de pau després que aquest cap de setmana els bombardejos russos hagin arribat a escassos 20 kilòmetres de la frontera amb Polònia, país membre de l’OTAN. Un dels assessors de la presidència i cap de la delegació ucraïnesa, Mijailo Podoliak, ha assegurat que la cinquena trobada formal –quatre entre les delegacions i una d’alt nivell– serà telemàtica.

A finals de la setmana passada els ministres d’Exteriors dels dos països, Dmitro Kuleba i Sergei Lavrov, es van veure a Turquia a instàncies del govern de Recep Tayyip Erdoğan. “Serà una discussió dura”, ha dit Podoliak. “Rússia és conscient del sense sentit de les seves accions agressives, però continua sota l’engany que 19 dies de violència contra ciutats pacífiques d’Ucraïna és l’estratègia correcta”.

Tot i que cap dels equips negociadors ha volgut donar gaires detalls en públic sobre l’estat de les negociacions, l’assessor de la presidència ucraïnesa ha explicat que tornen a la reunió per parlar de “pau, alto el foc, retirada immediata de les tropes [russes] i garanties de seguretat”. Per la seva banda, fins ara Rússia reclamava el reconeixement de les repúbliques separatistes del Donbass, la fi de les reclamacions sobre Crimea –annexionada per Putin el 2014– i el compromís que Ucraïna no s’unirà a l’OTAN.

Bombardejos a la frontera amb la UE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha advertit que és “qüestió de temps” que els míssils russos acabin caient sobre un país membre de l’OTAN després aquest cap de setmana 35 persones hagin mort en l’atac al Centre Internacional per al Manteniment de la Pau i la Seguretat, una base militar ucraïnesa situada a Yavoriv, a uns 20 kilòmetres que la frontera polonesa. “Teníem raó”, ha dit Zelenski en l’últim missatge televisat. “Ho torno a repetir: si no tanqueu el nostre espai aeri, és només qüestió de temps abans que els míssils russos caiguin al vostre territori”.

El viceministre d’Exteriors de Polònia, Marcin Przydacz, ha alertat que l’atac a la base de Yavoriv és un missatge per a “tota l’OTAN” i ha denunciat que es tracta d’un acte “molt provocador”, segons ha dit en declaracions a la BBC. “Sabien que la base militar està molt a prop de la frontera polonesa”, ha denunciat. “Sabien què estaven atacant i volien amenaçar l’OTAN”. Tant Polònia com els països bàltics estan molt preocupats la invasió russa d’Ucraïna perquè consideren que estan “en perill”.

El ministeri de Defensa rus ha justificat l’atac assegurant que la base militar era un “camp d’entrenament” de mercenaris estrangers i un centre d’emmagatzematge de les armes que arriben des d’Occident a través de Polònia, una de les principals rutes d’entrada de material militar durant les últimes setmanes. Els russos xifren en 180 les morts causades per l’atac, mentre que les autoritats ucraïneses consideren que es tracta d’un cas més de “propaganda russa” i que tots els morts per l’atac –perpetrat amb 30 míssils, dels quals només 8 van impactar a les instal·lacions militars– eren ucraïnesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa