El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
VÍDEO | Mariúpol, una ciutat fantasma després d’un mes de setge rus
  • CA

Mariúpol fa dies que és el centre d’atenció en la cada més complexa invasió d’Ucraïna. La localitat portuària del sud-est del país –clau per a les aspiracions de Putin d’unir Crimea amb les repúbliques separatistes del Donbass i bastió de la milícia neonazi Batalló Azov– està sota el setge de les tropes russes des de fa un mes i les autoritats locals calculen que hi ha unes 100.000 persones que encara estan atrapades.

En les últimes hores han aparegut diversos vídeos a les xarxes que mostren la destrucció que un mes de bombardejos i combats han provocat a la segona ciutat més gran de la regió de Donetsk –que tenia més de 430.000 habitants abans de la guerra– i un dels centres industrials més importants del sud d’Ucraïna. Edificis destruïts, tombes cavades als jardins, terra cremada i línies elèctriques caigudes. Mariupol és una ciutat fantasma.

Ciutat arrasada

La viceprimera ministra d’Ucraïna, Irina Vereshchuk, ha denunciat que l’exèrcit rus ha arrasat “gairebé per complet” la ciutat i ha reclamat una vegada més al Kremlin que permeti l’evacuació de “tots” els civils que encara estan a atrapats pels combats. “La ciutat no té infraestructura, aigua, calefacció, comunicacions, menjar ni res”, ha alertat Vereshchuk en una entrevista amb la televisió polonesa TVP World.

Les autoritats ucraïneses tenen capacitat per evacuar entre 3.000 i 4.000 persones cada dia i portar-les cap al nord, ben entrat al territori controlat per les seves tropes. “Les persones estan cansades, famolenques, no tenen l’oportunitat de vestir com cal [per les temperatures que hi ha]”, ha detallat Vereshchuk. Els civils recollits als afores de la ciutat són traslladats a Zaporíjia, al centre d’Ucraïna.

El govern ucraïnès fa setmanes que avisa que Mariúpol està en una situació dramàtica i que la població civil que encara no ha pogut marxar “necessita ajuda immediata”. Segons les autoritats locals, ni el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ni les Nacions Unides han pogut accedir a Mariúpol malgrat les crides que han fet per establir corredors humanitaris segurs per sortir de la ciutat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a març 24, 2022 | 08:05
    Observador març 24, 2022 | 08:05
    I les heroiques potències occidentals mirant-s'ho i callant com morts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa