El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els EUA alerten que la Xina podria enviar armes a Rússia

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha alertat aquest cap de setmana que la Xina estaria negociant l’enviament d’armes i munició a Rússia. Blinken ha recordat que la Xina ja subministra “suport no letal” a Rússia, però els serveis d’intel·ligència estatunidencs avisen que el govern de Xi Jinping estudia proporcionar “suport letal”, un moviment que els EUA asseguren que podria tenir “conseqüències greus”.

“Fins ara hem vist com empreses xineses proporcionen suport no letal a Rússia per al seu ús a Ucraïna“, ha dit Blinken en una entrevista. “Ara ens preocupa que la informació que tenim és que estan considerant proporcionar suport letal”. El secretari d’Estat dels EUA es va reunir dissabte a Munic (Alemanya) amb el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, a qui va traslladar la “gran preocupació” del seu govern per la relació militar del gegant asiàtic amb Rússia.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, durant la seva última trobada a Brussel·les / Nicolas Maeterlinck - BELGA
Ursula von der Leyen, Volodímir Zelenski i Charles Michel, durant la seva última trobada a Brussel·les / Nicolas Maeterlinck – BELGA

Beijing ha negat reiteradament qualsevol vincles amb Moscou i ha reivindicat el seu posicionament com a potència neutral en la guerra a Ucraïna, malgrat que encara compra petroli, gas i carbó rus. No obstant això, Washington ha sancionat almenys una empresa xinesa per haver proporcionat imatges de satèl·lit d’Ucraïna al grup de mercenaris Wagner, afí al Kremlin i amb milers de militars desplegats a l’est del país. “Evidentment, a la Xina no hi ha distinció entre les empreses privades i l’estat”, ha etzibat Blinken.

Reunió a Brussel·les abans del primer aniversari de la guerra

Els ministres d’Afers Exteriors de la Unió Europea es reuneixen a Brussel·les aquest dilluns amb el seu homòleg ucraïnès, Dimitro Kuleba pocs dies abans del primer aniversari de l’inici de la invasió russa. Els 27 estudien noves mesures per donar suport al govern ucraïnès, sigui amb ajuda financera, armes o amb noves sancions econòmiques contra Moscou. La Comissió Europea ha proposat un nou paquet de sancions contra el Kremlin per controlar les exportacions cap a Rússia i establir mecanisme de sanció per a les empreses que intenten saltar-se les restriccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa