Eslovàquia sembra dubtes sobre la Sputnik V i Rússia l’acusa de fer una campanya de ‘fake news’

Les autoritats eslovaques creuen que el lot que han rebut no té l'eficàcia del vaccí avalat per experts internacionals

Les autoritats russes han sol·licitat al govern d’Eslovàquia que torni les dosis que ha rebut de la vacuna Sputnik V contra la Covid-19, en considerar que s’han comès incompliments per part del contractant després que el regulador eslovac digués que faltaven dades per avalar l’eficàcia del vaccí que l’EMA encara no ha aprovat per ser utilitzat a Europa. Eslovàquia va rebre l’1 de març un primer enviament de 200.000 dosis, però no les ha injectat mentre espera les autoritzacions que no arriben. L’Agència Europea de l’Medicament no s’ha pronunciat, mentre que a nivell intern els experts al·leguen que no poden emetre una resolución clara sobre la seguretat del fàrmac.

En un informe, l’organisme regulador eslovac va argüir que el material subministrat no era idèntic al descrit a la revista mèdica ‘The Lancet’, que va confirmar una eficàcia del 91,6% per a la Sputnik V. El Fons Rus d’Inversió Directa ha demanat formalment a Eslovàquia que torni el lot “perquè es pot utilitzar en altres països”. Així figura en una carta enviada el 6 d’abril i en la qual al·leguen “múltiples violacions del contractant”, segons el compte oficial a Twitter de Sputnik V.

En aquest sentit, considera fins i tot que hi va haver un “acte de sabotatge” per part del regulador eslovac, al qual acusa de llançar una “campanya de desinformació”, amb “notícies falses” com pel que fa a les suposades diferències entre el producte enviat i l’analitzat a ‘The Lancet’. “Tots els lots de Sputnik V tenen la mateixa qualitat i passen un exhaustiu control de qualitat a l’Institut Gamaleya. La qualitat d’Sputnik V ha estat confirmada por reguladores de 59 països”. Les autoritats russes esperen que Eslovàquia “resolgui les seves diferències internes” i tingui en compte que “les vacunes haurien de salvar vides, no ser utilitzades en geopolítica i lluites internes”.

Comentaris

    RAMON A 09/04/2021 5:20 pm
    Si van fer trampes en els jocs olimpics de Sochy tambe les poden fer ara,Rusia es una tirania mafiosa.

Nou comentari