Els talibans conquereixen quatre capitals de província a l’Afganistan

Celebren haver-se fet amb el control de les "províncies més importants del país"

Els talibans han assegurat que controlen les capitals de província Kandahar i Herat, dues de les principals ciutats de l’Afganistan, a més de Lashkargá, Qala i Naw, continuant així el seu imparable avanç en la presa del país des de fa una setmana. El portaveu talibà Zabihulá Muyahid ha confirma en el seu compte de Twitter cadascuna de les conquestes. Amb aquestes ciutats serien ja una quinzena les capitals de província en mans dels insurgents en set dies.

Sobre Herat, capital de la “estratègica” província homònima i tercera ciutat més gran del país, ha precisat que s’han fet per complet amb les principals seus administratives i policials, fruit d’una “rendició” que arribaria després d’hores d’intensos combats. El governador d’Herat, Abdulsabur Qani, ha detallat que els insurgents van atacar la ciutat en la nit del dimecres des de quatre direccions i van fer front a una “enorme resposta” per part de les forces governamentals i les milícies aliades en combats que van deixar una mort en el costat governamental i “almenys 30” entre els talibà, segons Tolo TV. No obstant això, el legislador afganès Semin Barekzai, així com testimonis, han reconegut la caiguda de la ciutat i han afirmat que diversos funcionaris han fugit.

D’altra banda, el portaveu dels talibà ha afirmat aquest divendres que Kandahar, capital de la província homònima i segona ciutat més gran de l’Afganistan, ha estat “conquistada”. Els combats en l’urbs s’han desenvolupat durant setmanes i, segons Muyahid, haurien donat el control als insurgents en l’última nit. “Durant l’operació de conquesta, l’oficina del governador, la caserna general de la Policia i molts altres centres a la ciutat de Kandahar han estat buidats de l’enemic”, ha afirmat, al mateix temps que ha assegurat que les forces afganeses “es van rendir”.

Així mateix, els legisladors Gul Ahmad Kamin i Arif Noorzai, que representen a la província en el parlament afganès, han confirmat a l’agència DPA que totes les forces governamentals han evacuat les oficines clau del govern i s’han refugiat.

Estats Units hi enviarà 3.000 soldats

Els Estats Units ha anunciat que desplegarà 3.000 soldats a l’Afganistan per a accelerar les evacuacions de civils que es troben a l’Ambaixada que Washington a causa de l’incessant avanç dels talibà, que ja controlen una tercera part de les capitals de província. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha informat en roda de premsa sobre el personal addicional que arribarà a l’aeroport de Kabul per a participar en les evacuacions, un nombre de soldats que considera una “preparació prudent”.

“Creiem que és apropiat per a la situació de seguretat que veiem ara i que podem anticipar possiblement en el futur”, ha dit, per a precisar que dos dels batallons d’infanteria que s’envien a l’Aeroport Internacional Hamid Karzai, en la capital afganesa, són marins estatunidencs i un altre de l’exèrcit.

Kirby ha asseverat també que aquesta missió no afectarà la data límit de la retirada, ja que el que el Departament de Defensa fa és “apuntar a facilitar la reducció del personal civil per al 31 d’agost”. “La nostra feina aquí ara, amb aquest avantatge addicional, és ajudar a facilitar el moviment segur del personal civil de l’Afganistan, i el president ha deixat molt clar que vol que la reducció es completi per a fins d’agost. En això estem enfocats”, ha afegit.

Així mateix, ha avançat que “no hi ha plans” en aquest moment “per a enviar més forces addicionals” i ha insistit que després d’aquesta missió Washington preveu tenir sobre el terreny “menys de 1.000 soldats estatunidencs per a donar suport a la presència diplomàtica a Kabul”.

Comentaris

    USA un cubell d'esquerres per la misèria 13/08/2021 7:20 am
    Aquest president vell, inepte i d'esquerres, porta a USA a l'abocador

Nou comentari