El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ‘think tank’ català de defensa: “Rússia no ho té fàcil amb Ucraïna”

La Societat d’Estudis Militars (SEM), el think tank de defensa i geoestratègia català, fa mesos que analitza el conflicte entre Ucraïna i Rússia. Fins i tot, va celebrar una sessió específica fa dos mesos, que es pot trobar al YouTube i al seu web, sobre el risc d’un conflicte militar d’alta intensitat. De fet, el seu president Pol Molas, a finals de desembre ja apuntava la possibilitat real de conflicte i guerra convencional. El mateix dia que s’ha encetat la invasió russa, Molas atén El Món i alerta que Ucraïna va prendre nota de la crisi del 2014 i el 2015.

“L’exèrcit rus no ho té pas fàcil amb la capacitat militar dels ucraïnesos”, contextualitza Molas. “És una operació militar convencional, d’exèrcit contra exèrcit convencional, no una operació de contrainsurgència, un fet que pràcticament no es donava des de la Guerra de Golf”, esbossa el president del SEM. Tampoc sorprèn a l’analista la forma de l’atac rus d’aquesta matinada perquè és coherent amb la seva “doctrina i història militar”.

“En principi, l’ofensiva de les tropes russes es dirigeixen a fixar les forces ucraïneses, aïllar-les i tallar-los els subministrament i logística”, alerta Molas. Pronostica que el proper pas serà un avanç amb unitats blindades i mecanitzades, un cop les forces russes hagin donat “forma al futur camp de batalla”. Ara bé, Ucraïna ha après la lliçó i ha desplegat un terç de les tropes convencionals, uns 50.000 efectius dels 145.000 que té. A més cal comptar la Guàrdia Nacional, amb una xifra de 46.000 persones, i la Guàrdia de Fronteres que sumen un total d’uns 42.000 membres així com els reservistes. Per a Molas, Rússia “no ho té fàcil amb Ucraïna”.

Amb aquestes xifres, la munició que han emmagatzemat els darrers set anys i, sobretot, “l’entrenament rebut” poden fer pagar un “peatge a les tropes russes”. “Tot i aquesta ofensiva inicial pot començar la contrainsurgència i les actuacions no convencionals que poden afeblir la presència russa a Ucraïna”, dibuixa Molas. De fet, Molas compara aquest atac més amb la guerra del Iom Kippur del 1973 que no pas amb l’operació Tempesta del Desert de l’any 1991. Ara com ara són “atacs aeris i/o amb míssils de creuer i maniobres operatives a la frontera per immobilitzar les forces ucraïneses, “tot impedint que enviïn reforços cap als punts de ruptura”.

Els diferents interessos dels europeus en relació a Ucraïna

En aquest escenari, ara per ara, el SEM no gosa afirmar que l’OTAN pugui participar en la contesa. En aquest context, recorda que hi ha divisió “d’interessos” entre els membres de l’organització atlàntica. “No és el mateix l’interès que pot tenir França, Alemanya o… els estats bàltics o Polònia, que recordem que és una gran planura i que amb el pas dels anys té les reserves més grans de forces cuirassades”, emfatitza. “En té més que Alemanya”, recorda Molas. “Aquests estats es desacomplexen. No podem oblidar que el 10% de la població d’Estònia va ser deportada a Sibèria, i estem parlant de la generació dels avis dels actuals líders”, remarca el portaveu del SEM.

Sobre la possibilitat de l’ús d’armes nuclears, tal com es branda entre els que defensen no entrar de ple en el conflicte, el SEM opina que en tant que armes de dissuasió, s’ha d’estar “boig” per deixar que redueixin el teu país a “cendra radioactiva”. Per tant, és una opció que ara per ara descarten. El SEM també alerta dels preus de productes, bàsics com el blat o els energètics, poden enfilar-se, però no veu perill de desabastiment. I recomana als líders institucionals de Catalunya que, “si volen fer la independència”, comencin a pensar “en la geoestratègia”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a febrer 24, 2022 | 18:05
  Jordi (Català i Suís) febrer 24, 2022 | 18:05
  "I recomana als líders institucionals de Catalunya que, “si volen fer la independència”, comencin a pensar “en la geoestratègica”"--- La recomanació és inútil perquè va adreçada a una colla d'inútils només interessats en els sous a finals de mes i que evidentment no volen pas fer la Independència ni l'han volguda fer MAI !
 2. Icona del comentari de: Manel a febrer 24, 2022 | 19:20
  Manel febrer 24, 2022 | 19:20
  Pero este artículo,es en serio o es de cachondeo.
 3. Icona del comentari de: Pep a febrer 24, 2022 | 19:50
  Pep febrer 24, 2022 | 19:50
  Tenen en compte que a Síria ja han neutralitzat a més de 130.000 yhadistes tant del E.I. com de Al Nusra, no crec que sigui difícil per els russos neutralitzar als neo-nazis ukranians.
 4. Icona del comentari de: miquel puigpelat a febrer 24, 2022 | 20:43
  miquel puigpelat febrer 24, 2022 | 20:43
  Que el govern de Catalunya defensi la integritat d'Ucraïna contra els independentistes, és si més no decepcionant.
 5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 24, 2022 | 22:24
  Luisnomeacuerdo febrer 24, 2022 | 22:24
  Los análisis de estos paletos tractorianos son muy tenidos en cuenta en la OTAN, onu y eurovisión. Mortadela tienes que esforzarte más, si quieres pasar al ultranazional.cat.
 6. Icona del comentari de: einnn??? a febrer 24, 2022 | 22:59
  einnn??? febrer 24, 2022 | 22:59
  Veien com va la cosa aquest tink tank es més aviat una tinc fossa septica. Els rusos no ho tenen facil amb ucrania?? quin cony de paletos hi ha aqui?? Apa nois q a la guardia civil manca gent!
 7. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 25, 2022 | 10:57
  Pere Llimonera i Citronell febrer 25, 2022 | 10:57
  Habría que ver e investigar bien cuales son los medios, financiación, fines y objetivos de este "Thinkk Tank" catalán de "Defensa"... La Defensa de Catalunya ya está garantizada y se ocupan de ello el Ministerio del Interior, de Defensa los Ejércitos de la Nacion, etc.; y en lo que este regulado por el estatuto, si acaso los Mossos en la región autonómica catalana; que no estoy muy seguro de que sea su papel... Así que, si se ve algo raro o ilegal o con objetivos anticonstitucionales o preparación de un posible delito en el futuro, habrá que tomar medidas en consecuencia; porque yo no se de otros Thinkk tanks similares en Andalucía, Valencia, Aragón Navarra, Galicia, Castilla-León o la Rioja... A ver si son mas de 'tank' que de 'think'; y si salen rana habría que cortarles las ancas...
 8. Icona del comentari de: Maria a febrer 25, 2022 | 12:32
  Maria febrer 25, 2022 | 12:32
  Per això serveix el thing tank català? Ridículs!
 9. Icona del comentari de: Ricard a febrer 25, 2022 | 12:36
  Ricard febrer 25, 2022 | 12:36
  Pues para tenerlo difícil en 36 horas ya están en la capital... Lo mejor que podrían hacer es rendirse, no tienen ninguna opción de victoria y se ahorrarían muchas vidas.
 10. Icona del comentari de: MHP a febrer 25, 2022 | 14:31
  MHP febrer 25, 2022 | 14:31
  Nois/es, tranquils el taka-ta Societat d'Estudis Militars ha fet un estudi i arrivat a conclusions fonamentals vers Ucraïna: Biden, Macron, OTAN, UE podeu estar tranquils, llegiu aquesta article i tot solucionat. Els catalans somcollonuts.
 11. Icona del comentari de: Observador a febrer 25, 2022 | 15:43
  Observador febrer 25, 2022 | 15:43
  Doncs per no genir-ho fàcil, ja se l'ha menjada amb patates. I els demés s'ho miren i callen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa