El Govern de la Generalitat no veu cap problema en les activitats de la Societat d’Estudis Militars (SEM). Així ho ha afirmat en una resposta parlamentària al neguit que tenia el portaveu d’Interior del PSC-Units, Ramon Espadaler, que l’acusava de ser una escola “paramilitar” sobretot a la vista de les activitats d’estiu de l’entitat. Tot arran de la difusió de l’escola d’estiu del think tank de seguretat i defensa català, una entitat absolutament privada de debat, coneixement i recerca. De fet, és la mateixa consellera de Presidència, Laura Vilagrà, qui avala la legalitat de l’entitat sobiranista que, per exemple, ara organitza debats sobre models de defensa que hauria de tenir una Catalunya independent.
Segons la resposta parlamentària, a la qual ha tingut accés El Món, deixa clar que la Societat d’Estudis Militars no és ni clandestina ni està al marge de la reglamentació del dret d’associació. De fet, la resposta informa que la SEM consta inscrita al registre d’entitats del Departament de Justícia, amb una inscripció merament declarativa, “ja que només acredita que els objectius que consten als estatuts de les associacions inscrites són ajustats a dret”.
Per altra banda, i en concret, sobre l’escola d’estiu de l’entitat, Vilagrà explica que el “Govern no ha dut a terme cap acció, atès que no hi ha hagut denúncies ni s’han detectat il·lícits penals”. “Aquesta entitat tampoc ha comunicat al Govern cap mena d’activitat en el lleure en què hi hagin participat menors d’edat”, en resposta a les preguntes d’Espadaler. Així mateix, la resposta aclareix que la SEM no té cap mena de finançament o ajuda pública. Així afirma que en el sistema corporatiu de comptabilitat de la Generalitat de Catalunya (GECAT) la Societat d’Estudis Militars (SEM) no consta ni com a creditor ni consta cap obligació reconeguda comptabilitzada pels departaments de la Generalitat, Entitats Autònomes Administratives ni pel Servei Català de la Salut a favor d’aquesta entitat. “Tampoc consta cap subvenció concedida a favor d’aquesta entitat al registre d’ajuts i subvencions de Catalunya (RAISC), registre públic que es pot consultar al web del Departament d’Economia i Hisenda”, conclou la resposta.
