El partit independentista d’Escòcia arrasa i es queda a només un escó de la majoria absoluta

La participació en aquestes eleccions escoceses ha estat la més alta des que es va establir el Parlament el 1999

El Partit Nacionalista Escocès de Nicola Sturgeon va celebrar aquest dissabte la seva quarta victòria després d’aconseguir 64 escons, un menys que la majoria absoluta, una vegada completat el recompte de les eleccions legislatives celebrades dijous passat. El SNP ha aconseguit un escó més que en les eleccions de 2016 i li han seguit els conservadors amb 31, que mantenen els seus resultats, els laboristes amb 22, que perden dos escons, Els Verds escocesos vuit, que sumen dos, i els liberals demòcrates quatre, que perden un, segons ha recollit la BBC.

Després de conèixer-se els resultats, Sturgeon ha titllat la victòria del SNP com a “històrica i extraordinària” i ha assegurat que la seva prioritat serà “seguir amb el treball” de la gestió de la pandèmia. Així mateix, ha incidit en què la majoria independentista del SNP i Els Verds significa que no hi ha una “justificació democràtica” perquè Boris Johnson bloquegés un referèndum contra la voluntat del poble escocès i és que aquest resultat obre la porta a la possibilitat d’un nou referèndum d’independència per les discrepàncies obertes amb Londres sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Per part seva, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha convidat als recents guanyadors de les eleccions d’Escòcia i Gal·les i als líders d’Irlanda del Nord a una reunió per a abordar la crisi del coronavirus. Després de la victòria del Partit Laborista gal·lès que manté a Mark Drakeford en el poder, Johnson ha expressat a aquest en una carta que tots dos comparteixen “la creença en l’enorme potencial del nostre Regne Unit, tant per a ser una força per al bé en el món com per a ser un motor de seguretat i prosperitat per als seus ciutadans aquí a casa”.

En una altra carta, Johnson ha expressat la seva intenció a Sturgeon de “convidar-la a unir-se a mi, als meus col·legues del Govern del Regne Unit i a uns altres en una cimera per a discutir els nostres desafiaments compartits i com podem treballar junts en els pròxims mesos i anys per a superar-los”, segons recull The Guardian.

Sturgeon, que aquest divendres descartava la majoria directa, ha promès tornar a posar sobre la taula la qüestió de la independència d’Escòcia malgrat que el primer ministre britànic, Boris Johnson, reiterava aquest mateix dia que el tema estava fora de tota discussió. Des del Govern britànic es té a més la postura legal que ha de ser Londres qui aprovi un referèndum a Escòcia sobre la secessió del Regne Unit. El plebiscit previ, celebrat en 2014, va llançar una victòria dels partidaris de la permanència, 55 a 45 per cent. La participació en aquestes eleccions escoceses ha estat la més alta des que es va establir el Parlament el 1999, amb un 66 per cent.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 09/05/2021 5:15 pm
  Escocia, país, Cataluña , región, ya sabemos que esto os escuece a los fascistas independentistas , pero es lo que hay, ale a seguir lloriqueando otros 1714 añitos más. Comentarios a [email protected]
  Pedro 09/05/2021 12:03 pm
  Que cutreluña NUNCA ha sido un país, y Escocia si!!!!
  Ramon 09/05/2021 11:24 am
  La gran notícia per a nosaltres no és tant que a Escòcia hi guanyi l'independentisme com que el Regne Unit admetés el dret a l'autodeterminació per imperatiu democràtic (David Cameron). No hauríem de mostrar-nos al món com hooligans de tota quanta possible independència hi aparegués. Seria tan estúpid com si li donéssim al món el missatge que l'estat català independent seria "anticapitalista", "antisistema" i voldria "canviar-ho tot". Òbviament cometem totes dues subnormalitats. I així ens va.
  Pajaritu 09/05/2021 11:21 am
  Ondiá nen... com aquí a casa. Això va de democràcia pero me la pela que siguem minoría. Yo el que quiero es la meva Reichpubliquita. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  Albert Berrio 09/05/2021 10:19 am
  És una gran notícia aquesta nova victòria de l'independentisme a Escòcia, però cal recordar que són uns resultats inferiors als que va aconseguir l'independentisme a Catalunya a les últimes eleccions. Ho dic pensant en aquells que tinguin la temptació de legitimar un referèndum a Escòcia però no a Catalunya.

Nou comentari