El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
1.500 bolsonaristes detinguts per l’assalt als tres poders a Brasil
  • CA

La policia federal del Brasil ha detingut aquest dilluns almenys 1.200 persones durant el desallotjament del campament bolsonarista que s’havia instal·lat fa mesos davant la seu de l’exèrcit del país, a Brasília, i on s’havia gestat l’assalt als tres poders -que va acabar amb 300 detinguts-. Milers de partidaris de l’expresident d’ultradreta Jair Bolsonaro havien acampat en aquest punt per reclamar que s’impedís la investidura del president Luiz Inácio Lula da Silva, després de la seva victòria a les eleccions del passat octubre. Aquest diumenge al vespre, els bolsonaristes van assaltar el Congrés, el Tribunal Suprem Federal de Brasil i el palau presidencial.

A les 7 set del matí (hora local) d’aquest dilluns i després de més de set hores de revolta aquest diumenge, les autoritats policials de Brasil han donat una hora als bolsonaristes que encara persistien per abandonar el campament, que ha sigut definitivament desmantellat poc després. El president del Tribunal Suprem, Alexandre de Moraes, ha ordenat aquest desmantellament i ha qualificat de terroristes alguns participants. Lula da Silva ha promès que es castigarà els responsables.

Soldats i forces de seguretat de Brasil desmantellen el campament de bolsonaristes on s'ha gestat l'assalt als tres poders | Europa Press
Soldats i forces de seguretat de Brasil desmantellen el campament de bolsonaristes on s’ha gestat l’assalt als tres poders | Europa Press

Els detinguts, en oficines policials

Segons ha informat el Ministeri de Justícia del Brasil, els milers de bolsonaristes detinguts han estat traslladats a dependències policials per identificar-los i intentar saber si van participar en l’assalt d’aquest diumenge a les institucions del país.

A part d’aquests 1.200 detinguts, la policia brasilera va detenir 300 persones durant els aldarulls, de les quals n’hi ha més de 200 que continuen en presó preventiva. La policia del país ha informat que han identificat almenys una quinzena de delictes relacionats amb l’assalt d’aquest diumenge. Entre aquests, destaquen els de cop d’estat, lesions, desordres públics, possessió d’armes i robatori, després que es confirmés que alguns assaltants van atacar periodistes que es trobaven cobrint els fets i es van endur els seus equips.

Partidaris de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro s'enfronten amb la policia a cavall a Brasília | Europa Press
Partidaris de l’expresident brasiler Jair Bolsonaro s’enfronten amb la policia a cavall a Brasília | Europa Press

Les dependències policials de la Policia Federal no disposaven de tant espai per als centenars de detinguts, així que 176 d’ells van ser traslladats a dues presons.

Bolsonaro nega qualsevol responsabilitat

La reacció de Bolsonaro a l’assalt a la seu dels tres poders ha arribat hores després i ho ha fet a través d’un missatge a Twitter. L’expresident d’ultradreta s’ha espolsat tota responsabilitat per aquests fets i ha remarcat que “sempre” ha complert la Constitució. Bolsonaro havia denunciat frau electoral durant setmanes i, ara, ha criticat Lula da Silvia per acusar-lo “sense proves” d’estar darrere dels aldarulls d’aquest diumenge.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a gener 10, 2023 | 07:11
    ton c. gener 10, 2023 | 07:11
    els feixistes son iguals a tot el món.
  2. Icona del comentari de: Salvador Muñoz Pagan (Mongat, Badalona) a gener 10, 2023 | 11:34
    Salvador Muñoz Pagan (Mongat, Badalona) gener 10, 2023 | 11:34
    O que aconteceu foi tentativa de golpe patrocinado por alguém. Eu não acredito que aqui no Brasil tenhamos pessoas querendo impor uma DITADURA. Lastimável.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa