El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tornen les Nits d’Estiu a la terrassa del Museu d’Història de Catalunya
  • CA

Aquest estiu, el Museu d’Història de Catalunya recupera les seves tradicionals Nits d’Estiu amb el cicle ‘Veus femenines de la Mediterrània’. Una proposta que els dimecres 14, 21 i 28 de juliol ens embarcarà en un viatge musical tocat per la brisa marina i abraçat per les estrelles en un espai privilegiat, la terrassa del Museu, amb unes de les millors vistes marítimes sobre el Port Vell i la ciutat de Barcelona. El cicle, organitzat amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, recorrerà les tradicions musicals de diversos racons de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, tot creant un pont amb la modernitat i acostant-se a les tendències musicals més actuals.

Cada nit, una banda femenina ens descobrirà la diversitat i la riquesa del patrimoni musical que tots tres territoris compartim. La violinista Coloma Bertran obrirà el cicle acompanyada d’un grup d’artistes convidats amb un concert íntim que explora les possibilitats del violí i la veu. Paula Grande i Anna Ferrer reivindiquen el rol de les dones en els últims dos segles a través de la música popular de les comarques gironines, amb una proposta trencadora que experimenta amb els sons més actuals. El folklore dels Països Catalans sonarà amb Marala Trio, un grup format per tres compositores de Catalunya, les Balears i el País Valencià amb un repertori de cançons que beuen del present i dels cants ancestrals dels seus orígens.

La violinista Coloma Bertran

Música, cultura i feminisme

Veus femenines de la Mediterrània és també una reivindicació feminista. No només perquè les bandes les lideren dones, sinó perquè la seva música posa les dones al centre. Elles protagonitzen les cançons tradicionals de Paula Grande i Anna Ferrer, i el seu disc Vega és un homenatge a les seves àvies i a totes les mares, filles, nenes i joves de generacions passades. Molts dels poemes musicats que canta Marala Trio són de poetesses i el títol del seu àlbum, A trenc d’alba, fa referència al moment en què les dones troben la força per començar a mostrar-se al món.

Amb Nocturns i diamants, un disc íntim creat dels silencis de la nit, Coloma Bertran proposa un espectacle impregnat d’emocions, despullant cada una de les cançons i deixant molta llibertat a la interpretació. Escoltarem cançons populars, ritmes de festa major, interludis per a violí sol i poemes musicats, però també música llatina, rap, electrònica i efectes sonors experimentals fruit de la improvisació. Amb una barreja de sons i melodies d’abans i d’ara, Veus femenines de la Mediterrània convida el públic a viatjar al passat i reflexionar sobre el present.

‘Elles també hi eren’

Més enllà d’oferir un programa musical de qualitat, el Museu d’Història de Catalunya proposa una experiència completa que reuneix música, cultura, història i oci. I és que, abans del concert, les persones assistents que hagin reservat prèviament podran gaudir de la visita guiada ‘Elles també hi eren’ un recorregut en clau de gènere a l’exposició permanent. Treballadores, mares, governants, lluitadores… Dones molt diferents han protagonitzat la nostra història, malgrat que no sempre han estat visibilitzades.

Elles també hi eren’ proposa un recorregut per l’exposició permanent tot aturant-nos en les vivències de les dones de diferents èpoques, posant en valor la seva contribució al desenvolupament de la societat i reflexionant sobre els avenços i retrocessos en l’exercici dels seus drets. La vetllada es completa amb una copa especial a la terrassa, el combinat de les Nits d’Estiu, i amb unes vistes excepcionals sobre la ciutat i el port de Barcelona. La posta de sol sobre el mar, l’agradable brisa marina i els sons més màgics de la Mediterrània faran de les Nits d’Estiu una experiència sensorial.

Programa

14 de juliol | 22h
Coloma Bertran amb Carles Belda, Guillem Soler i Arnau
Tordera
Nocturns i diamants

21 de juliol | 22h
Paula Grande i Anna Ferrer
Vega

28 de juliol | 22h
Marala Trio
A trenc d’alba

14, 21 i 28 de juliol | 20.30h
‘Elles també hi eren’
Visita guiada en clau de gènere a l’exposició permanent, ‘La memòria d’un pais‘

Informació pràctica

Dates: Dimecres 14, 21 i 28 de juliol de 2021
Lloc: Terrassa del Museu d’Història de Catalunya (Plaça de Pau Vila 3, Barcelona)
Horari:
20.30h: Visita guiada ‘Elles també hi eren’ a l’exposició permanent (places limitades, cal reserva prèvia)
22h: Concert a la terrassa
Preu: 15 €. Inclou l’entrada al concert, una consumició especial (el combinat de les Nits d’Estiu) i una visita guiada a l’exposició permanent (places limitades, cal reserva prèvia)
Compra d’entrades:
Per internet a http://www.mhcat.cat/nits
A taquilles a partir de les 20h del mateix dia del concert
Més informació:
Per telèfon al 93 225 42 44, de dilluns a dijous de 9.30 a 14 h i de 15.30 a 17.30 h, divendres de 9.30 a 14 h
Per correu electrònic a [email protected]

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a juliol 01, 2021 | 00:12
    Ramon juliol 01, 2021 | 00:12
    Jo en principi estic més aviat en contra de la pena de mort. Tanmateix, admeto que quan el guia, el conferenciant, el presentador demana si algú no entén el catalá i llavors es passa a fer-ho en castellà arran que un colon ha aixecat el dit, m'entren dubtes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa