El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’odissea al Congrés davant del bloqueig de la llei dels fons europeus
  • CA

El projecte de llei dels fons europeus porta més d’un any bloquejat al Congrés a Madrid. Lluny de ser un fet aïllat aquesta aturada de motors posa en risc tota la construcció que hi ha darrera d’aquesta injecció de diners. Sense poder debatre i votar les esmenes presentades –i bloquejades– i amb gairebé cap marge operatiu, Catalunya es troba entre l’espasa i la paret, ja que sense un desbloqueig l’executiu espanyol té tot el poder per convocar, escollir i descartar els projectes que rebran aquests diners. “És inadmissible com tantes d’altres iniciatives que estan al calaix, iniciatives que s’han aprovat per poder-ne escriure un titular, però sense ànims de fer-les realitat”, lamenta Míriam Nogueres, diputada i portaveu de JxCat al Congrés.

En un primer moment, el govern espanyol va demanar l’aprovació del reial decret llei per gestionar els 150.000 milions d’euros que sumen els dos plans europeus en el marc de la recuperació econòmica. Però per aconseguir l’aprovació del decret –va haver de recórrer a l’abstenció de Vox, ni el PP va transigir– va haver d’acceptar començar a tramitar-lo després com a projecte de llei perquè tots els grups hi poguessin presentar esmenes. I aquest tràmit és el que està aturat.

Fonts d’ERC reconeixen que això tenia molt poc futur i recorden que ja van votar en contra d’aquest text perquè “no era prou clar pel que fa a la transparència o la capacitat de les comunitats autònomes per decidir els fons”. Doncs bé, la terra promesa no va arribar mai i un any després de l’aprovació del decret no hi ha cap indici que es torni a obrir la porta a una negociació: “El rerefons és el mateix de sempre, un govern que no deixa de ser centralista com tot els altres”, insisteix Nogueras.

Un dels grans reptes de la gestió d’aquest fons és la cogovernança, és a dir, en primera instància, el govern de Sánchez es quedava una part dels diners per endur-se-la en convocatòries centrals i les altres anaven repartit per les autonomies perquè es gestionessin de manera personalitzada davant les necessitats del territori: “Aquesta llei ha estat una falsa promesa, i tenim molt clar no hi haurà solució”, remarca Nogueras. Una opinió que també comparteixen des d’ERC al Congrés que  recorden que “és intolerable que es jugui així amb els fons europeus”.

La situació catalana a fons perdut

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró ja recordava el passat dimarts que “Espanya és el problema de Catalunya”, quan explicava la poca facilitat de gestió que té el territori amb els fons europeus. Sense anar més lluny de la realitat, el problema que es planteja a Catalunya actualment és la poca potestat que té el Govern de gestionar els diners i no només això sinó la complicació que hi ha darrere les convocatòries, ja que totes estan gestionades des del govern central: “Catalunya vol ser un agent decisiu en aquest procés, malauradament el govern espanyol ens té de mers gestors”, descrivia Maltilde Villarroya, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat.

I és que a Catalunya més del 95% del teixit empresarial són petites i mitjanes empreses que, sense anar més lluny, ho tenen difícil per aconseguir algun dels recursos dels fons europeus si no estan gestionats per Catalunya. A més, les pimes suposen el 70% de l’ocupació dels catalanes i un 63% del producte interior brut del territori, unes xifres que demanen una “cogestió imminent”, tal com afirma Nogueres, per aconseguir dur a terme projectes de millora a Catalunya: “Que es puguin impulsar projectes propis i singulars, partint del coneixement més aprofundit que tenen del territori i de les capacitats del seu sistema productiu i de coneixement”, declaren fonts de la conselleria d’Economia.

“La participació més activa en la cogovernança, la capacitat de decisió sobre l’establiment de prioritats i criteris i la participació en el disseny de les actuacions que impacten a Catalunya són les demandes que fem al executiu espanyol”, afirmen fonts de la conselleria. I és que sense marge operatiu només els queda esperar i confiar que algun dels projectes escollits serà d’alguna empresa catalana o servirà d’alguna cosa al territori. Una espera que als diputats del Congrés de JxCat “els preocupa molt”, en paraules de la portaveu del partit al Congrés, perquè creuen que “les pimes catalanes no estaran representades en aquest repartiment sinó es desbloqueja la llei”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Maria a gener 29, 2022 | 19:05
    Maria gener 29, 2022 | 19:05
    A l'Aragonés, el càrrec de MHP de Catalunya no fa per ell, li va gran. I si voleu una mena d'estafermo, que les engalta totes sense immutar-se, aquesta és ERC. A la disolució de la terra catalana com si fos sucre és a l'únic al que aspiren aquests. Prou s'han après el crit d'independència per a fotre-se'n de tots nosaltres. No poden durar gaire. A on no n'hi ha, no en pot rajar.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 29, 2022 | 19:39
    Pere Llimonera i Citronell gener 29, 2022 | 19:39
    Pero encara creieu en les promeses del govern espanyol? després de 300 anys?
  3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a gener 30, 2022 | 06:53
    Veterà antifranquista. gener 30, 2022 | 06:53
    El Poble Català va lliurar les claus de la caixa dels diners a Madrid. Ara cal assumir-ne les conseqüències.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa