El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’FMI rebutja apujar els salaris de l’Estat espanyol
  • CA

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebutjat la idea de fer augmentar els salaris a l’Estat espanyol. L’argument ha estat que cal evitar un “cercle viciós” que faci augmentar encara més la inflació. L’organisme ha fet un informe sobre l’economia espanyola, i assegura que és “important que les negociacions salarials continuïn internalitzant la naturalesa transitòria dels motors actuals de la inflació”. Així doncs, l’FMI, que preveu un creixement del PIB espanyol del 4,6% el 2021 i del 5,8% el 2022, calcula que l’activitat econòmica de l’Estat no es recuperarà fins a finals de l’any 2022 o principis del 2023.

És per tot això que l’organisme demana que es mantingui una política fiscal expansiva durant el proper any. També alerta que l’elevat deute és una “font de vulnerabilitat” i que cal fer un “esforç addicional” per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. La reforma de les pensions ha prioritzat l’acceptabilitat social i la suficiència, però persisteix la inquietud sobre la sostenibilitat en cas que no s’implementin mesures addicionals”, afirma l’organisme, que també assenyala que l’actual proposta de reforma fa augmentar la despesa anual un 3,5% del PIB d’aquí al 2050.

L’FMI també recorda que “preservar la sostenibilitat de les finances públiques requereix esforços addicionals per contrarestar la despesa de les pensions“. Això fa que l’organisme insti l’Estat espanyol a prendre mesures com allargar la vida laboral o incrementar els ingressos màxims subjectes a cotitzacions per tal de reduir la despesa en les pensions.

L’organisme econòmic també diu la seva sobre el deute espanyol, i insta l’Estat a reduir-lo un cop hi hagi un escenari de “creixement sostingut“. Segons l’FMI, l’ajustament fiscal “ha d’afavorir el creixement, per la qual cosa serà necessari preservar el marge per a la inversió pública, despesa en educació i complementar el procés amb reformes estructurals que fomentin el creixement”. Per altra banda, l’organisme considera que “cal desincentivar els contractes temporals”, i fer els indefinits “més atractius”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pregunta frequent a desembre 22, 2021 | 14:59
    Pregunta frequent desembre 22, 2021 | 14:59
    L'FMI deu avalar que els Fons Europeus de recuperació vagin a butxaques dels lladres majors del estado espanol?
  2. Icona del comentari de: Pep a desembre 22, 2021 | 16:20
    Pep desembre 22, 2021 | 16:20
    Bona idea, abaixem els salaris dels banquers i els politics, els sistema no s'aguanta amb salaris de 100.000 euros l'any, son salaris massa alts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa