Els videojocs guanyen la partida de la Covid

La indústria del 'gaming' es dispara arran de la pandèmia i ha guanyat 140.000 milions de dòlars durant l’any 2020

Durant el confinament domiciliari de la primavera tothom va buscar refugi en diversos productes culturals i d’entreteniment per omplir les hores. N’hi ha que es van refugiar en els llibres, altres van veure sèries i pel·lícules compulsivament i alguns van optar per una indústria més nova: els videojocs. Aquest sector feia anys que creixia i aglutinava cada cop més adeptes, un creixement que s’ha accelerat arran de la pandèmia, segons dades de Superdata, empresa de Nielsen. Durant el 2020, la indústria ha crescut un 12% respecte a l’any 2019 a causa de la Covid i ha situat els guanys del sector del gaming en 140.000 milions de dòlars l’any passat.

El camp dels videojocs té moltes expressions i formes. Parlem d’un ecosistema que va més enllà de la imatge estereotipada d’un adolescent jugant amb la consola a un joc de guerra. També hi ha adults aficionats al Candy Crush. Això parlant només dels consumidors. Si ampliem la mira veiem que és una indústria molt més complexa, on els creadors de contingut, com els streamers, juguen un paper fonamental, sobretot a través de noves plataformes per distribuir el seu contingut com ara Twitch. També s’hi inclouen els competidors dels eSports i els mateixos productors dels jocs, consoles, marxandatge o els centres d’entrenament, afectats per les actuals restriccions. 

José María Moreno, director general d’Aevi / Cedida

En resum, estem davant d’un sector que s’ha convertit en un gegant multimilionari. En un moment on sortir al carrer era una opció inviable, la indústria ha trobat un camp fèrtil on seguir creixent.  Segons l’Interactive Software Federation of Europe (ISFE), els usuaris de videojocs han augmentat en més d’una hora el seu temps de joc setmanal respecte l’any 2019.  En el cas de l’estat espanyol, les xifres són més altes, ja que és el novè mercat mundial i el consum dels jugadors és superior al dels països de l’entorn, segons José María Moreno, director general de l’Associació Espanyola de Videojocs (Aevi).

Consumir amb mesura

L’ISFE assegura en el seu informe sobre la relació entre el confinament i el consum de videojocs que molts usuaris van substituir els seus hobbies habituals pel gaming. Aquesta dada pot fer saltar l’alarma d’alguns escèptics amb la indústria, però no hi ha motius per al pànic. Daniel Aranda, professor d’Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), assegura: “Els videojocs són un recurs cultural com qualsevol altre. De la mateixa manera que és dolent jugar tot el dia, és igual de dolent passar-se 24 hores mirant sèries”. Per a Aranda la clau està en la moderació, com en tots els productes culturals. 

Si bé l’excés pot comportar aspectes negatius, com exposa Aranda, un ús correcte d’aquesta eina lúdica en pot comportar de positius. L’ISFE explica al seu informe que  durant el confinament total a Europa el 29% dels jugadors creien que els videojocs tenien un efecte positiu sobre la seva salut mental, fent-los sentir més feliços i menys sols, en especial quan es tracta de jocs multijugador. 

Durant el confinament els videojocs han estat un vehicle de connexió amb amics, usuaris online i la família. De fet, un de cada cinc pares europeus assegura que durant l’estat d’alarma ha jugat més amb els seus fills, segons dades de l’ISFE. José María Moreno reafirma aquesta tendència: “Arran de la pandèmia del coronavirus hem comprovat com el videojoc s’ha convertit en una de les opcions d’oci preferides per gent de totes les edats. Ha servit a les famílies passar bons moments junts i als amics per comunicar-se de forma segura en la distància”. 

Aranda recomana activament als pares enfocar els videojocs com un recurs cultural compartit, en especial si els fills són menors. “S’ha de poder jugar plegats, que ocupi espais en la conversa amb els nens i nenes, on ells siguin els que transmeten el coneixement”, assegura el professor. Els videojocs, per tant, es presenten com una eina multidisciplinar per treballar vincles des d’una òptica lúdica. 

Les claus del 2021

Segons els experts, el confinament ha marcat el mercat dels videojocs, ja sigui per la manera en què els consumim o per la recaptació que han aconseguit. En tot cas, el 2020 ha estat un any profitós per a la indústria, que espera mantenir-se en forma durant el 2021. La consultora Newzoo ha publicat les seves travesses sobre com es comportarà el mercat aquest any: reconeixen que el creixement del 2020 ha sigut excepcional però auguren un futur positiu. 

Entre els aspectes que destaca la consultora hi ha la fidelització de consumidors. Per a l’empresa, els videojocs s’han convertit en una afició que ha arrelat entre molts jugadors i difícilment desapareixerà, encara que es pugui tornar a altres hobbies. Un dels motius més destacats d’aquesta fidelització és l’extensa gama d’experiències que ofereixen aquestes plataformes, la qual cosa ens porta a la següent tendència del 2021: el creixement de la importància dels videojocs com un lloc virtual i social d’interrelació. 

La consultora exemplifica aquesta situació amb les activitats de tota mena que s’han fet en línia, des de noces a l’Animal Crossing fins a un concert de Travis Scott a Fornite. Aquest ús dels videojocs com un espai virtual interrelacionat amb aspectes socials més enllà del propi joc és una tendència que auguren en creixement. 

Newzoo tanca les seves travesses sobre la indústria dels videojocs apostant per un increment de la diversitat i la inclusió en els seus productes. Malgrat aixecar polseguera, durant l’any passat jocs com The Last of Us Part II van marcar el camí pels jocs mainstream cap a la inclusió d’històries on es representen identitats i expressions de gènere, sexualitats i cossos de tota mena.

Segons l’empresa, l’ecosistema de webs i plataformes de videojocs també aposta per la creació d’espais de joc segurs, els quals ens encaminen a un any on la toxicitat en l’esfera gamer deixarà de ser tolerada com en el passat. 

Nou comentari