El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El BCE anuncia la pujada de tipus més gran de la seva història
  • CA

El consell de govern del Banc Central Europeu ha decidit en la seva reunió de política monetària una pujada de tipus d’interès de 75 punts bàsics, la més gran de la història de l’autoritat monetària de la Unió. Així, els tipus arriben fins a l’1,25%, la dada més alta des del 2011. La decisió, segons ha comunicat el Banc, respon al mandat de retornar la inflació al 2%. A aquest fi, el consell de govern del BCE ha anunciat més pujades del preu del crèdit en els pròxims mesos.

El govern del Banc Central Europeu justifica la pujada continuada d’interessos, després de més de sis anys a zero o en negatiu, per una inflació europea superior al 9%, una referència de preus “excessivament elevada” i que les autoritats no esperen aconseguir retallar en els pròxims mesos. De fet, les previsions d’inflació de l’autoritat monetària no situen els preus de consum al voltant del 2% fins al 2024.

Així, la línia dura en política monetària dins els consell de govern del Banc Central ha imposat les seves tesis davant un context econòmic que no dona vises de destensar-se. De fet, les previsions de creixement econòmic europeu de les autoritats comunitàries, si bé pugen lleugerament fins al 3,1% en el present exercici, es rebaixen al 0,9% durant el 2023, més d’un punt per sota de les estimacions del juny. En cas de complir-se les anàlisi del BCE, Europa entraria en un estat d’estagflació.

El BCE addueix la conjuntura als “molt elevats preus energètics” que limiten la capacitat de consum de les rendes dels europeus; una limitació que s’afegeix a unes cadenes de subministraments que encara no funcionen amb normalitat després de la pandèmia. Continua així el creixement dels tipus europeus després de la decisió de Christine Lagarde el passat mes de juliol d’acabar amb el canvi negatiu. El primer augment, a principis d’estiu, va ser de 50 punts bàsics, també per sobre de les previsions, que el situaven en el 0,25%.

Interessos clau

La pujada dels tipus d’interès en 75 punts bàsics dispara, així, totes les ràtios clau pel que fa al preu del crèdit. Així, l’interès sobre les operacions de crèdit i refinançament bàsiques creix fins a l’1,25%, mentre que l’interès marginal sobre els préstecs escala fins a l’1,50% i el tipus sobre els dipòsits arriba fins al 0,75%. Davant la difícil situació monetària, el Banc Central Europeu opta per continuar les seves reinversions en els programes de recompra d’actius, així com en el programa d’emergència per la pandèmia, que continuarà actiu fins a l’any 2024.

El 2%, objectiu irrenunciable

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha explicat en roda de premsa que tots els membres del consell de govern del BCE ha aprovat per unanimitat la pujada dels tipus d’interès assegurant que actualment la zona euro es troba molt lluny del tipus d’interès neutral que hauria d’ajudar a la UE a tornar a una inflació 2%, que al final és sempre l’objectiu del regulador europeu. De fet, Lagarde ja ha assegurat que l’autoritat monetària seguirà pujant els tipus d’interès en les pròximes reunions, però ha afegit que no seran més de 5 seguides si les previsions segueixen com fins ara. La presidenta ha deixat molt clar que “si per controlar la inflació hem d’anar encara més lluny amb la pujada de tipus, ho farem”. En aquesta línia, Lagarde no ha descartat, en cap cas, que el mes que ve, quan es tornaran a augmentar els tipus d’interès, la pujada sigui de la mateixa magnitud que la d’aquest dijous. Si bé les darreres pujades han estat especialment intenses per la “llunyania” del tipus d’interès neutral -el que equilibra el preu del crèdit amb la demanda-, les pujades subseqüents no tindran un caràcter descendent. “Estem determinats a tornar al 2%”, ha explicat la presidenta, com abans millor.

Per altra banda, Lagarde també ha explicat que el BCE, dins de les diferents possibilitats que baralla, contempla un escenari de recessió a Europa d’aquí a sis mesos. Aquest escenari, que portaria el PIB europeu a caure un 0,9% l’any 2023, contempla un tall permanent del gas rus cap a Europa, i que no hi hagués la possibilitat de substituir el gas rus amb cap altre productor, cosa que portaria a haver de racionar el gas als ciutadans europeus. Ara bé, Lagarde ha comentat que aquest és el pitjor escenari possible i ha celebrat que la Comissió Europea ja estigui fent les primeres passes per reformar el mercat energètic europeu per dependre cada cop menys de l’energia russa.

Quant al valor de l’euro, Lagarde no s’ha volgut marcar un canvi objectiu per a la recuperació de la moneda comunitària respecte del dòlar. Tot i això, la presidenta del BCE ha reconegut que la depreciació té un “gran efecte” sobre les importacions, especialment les energètiques, que es valoren en els mercats internacionals en dòlars i són, per tant, més cares per als compradors europeus quan l’Euro és dèbil. Tot i que el valor de la moneda no està al nucli de l’espiral inflacionista, sí que contribueix al seu principal motor al continent: els preus de l’energia.

Més notícies
Escultura euro banc central europeu / EP
Els falcons s’imposen amb una nova pujada de tipus d’interès
Notícia: Els falcons s’imposen amb una nova pujada de tipus d’interès
Comparteix
Els interessos a la UE mantenen la tendència alcista i poden trencar la barrera de l'1% després de més de sis anys a zero
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, en una intervenció al ple de l'Eurocambra | ACN
Lagarde diu que el BCE està “determinat” a “respondre” a l’augment de l’interès del deute
Notícia: Lagarde diu que el BCE està “determinat” a “respondre” a l’augment de l’interès del deute
Comparteix
La presidenta de la institució monetària insisteix que "persisteixen els riscos a la baixa" a l'eurozona
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, en una intervenció al ple de l'Eurocambra | ACN
El BCE accelera el fi de la compra de deute per l’augment de l’inflació
Notícia: El BCE accelera el fi de la compra de deute per l’augment de l’inflació
Comparteix
El volum es reduirà a 20.000 milions al juny
El preu de l'energia ha disparat l'inflació a Catalunya / ACN
La inflació disminueix un 0,1% respecte el mes passat
Notícia: La inflació disminueix un 0,1% respecte el mes passat
Comparteix
L'IPC interanual augmenta un 10,3%

Comentaris

  1. Icona del comentari de: PEP DE BCN a setembre 08, 2022 | 15:35
    PEP DE BCN setembre 08, 2022 | 15:35
    Me la pela, a mi no m'afecta, tot el contrari, i a qui li afecti, te dues opcions, que es foti i continui asegut al sofa, o que surti al carrer,
  2. Icona del comentari de: En fi a setembre 08, 2022 | 16:14
    En fi setembre 08, 2022 | 16:14
    Lladres
  3. Icona del comentari de: Teix a setembre 09, 2022 | 11:53
    Teix setembre 09, 2022 | 11:53
    La situació que està patint Europa s’agreujarà amb la pujada de tipus. És fàcil que els polítics europeus s’espolsin les puces cap a la guerra d’Ucraïna. Això pot semblar cert però la culpa és molt més complexa, de una major amplada, i crec que s’allotja en baixa estofa dels qui amb més oportunisme que mèrits polítics l’estant menant El conflicte feia anys que es cuinava: des de la pròpia independència (legítima) de la Ucraïna, quan ja no es complien les estipulacions, la dominava la corrupció, s’oprimia els drets de la minoria russa... i es fomentaven les desavinences entre els qui en formaven part i que possiblement acabaria com ha acabat. Si la UE es va mostrar maldestra de bon començament, la seva ineptitud política ha empitjorat dia a dia. No han sabut plantejar-se vies per aconseguir la pau (cosa impossible quan es pren posició a favor i en contra) i s’ha entossudit en dictar sancions que reboten, cada cop més, sobre la pròpia teulada... No vull la guerra. Però tampoc vull entrar en repartir les culpes entre bons i dolents ni prendre partit pels els uns o pels els altres: que es reparteixin les culpes. Gairebé tots els mitjans europeus i espanyols s’han decantat per Ucraïna; qui ha seguit la situació política i social interna d’aquell país des de la seva constitució no ho pot tenir tant clar. Aquesta guerra la pateixen els qui hi lluiten i els qui hi viuen, sobre tot, però també la Unió Europea. Només se’n beneficien (i de quina manera!) els Estats Units. La qual cosa vol dir que la guerra es farà llarga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa